ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Yeroskipou - un sat deosebit

Ilustrație video-muzicală
Satis Volanis - Fevgo xana dpk


TIPĂREȘTE URM de aici

Pe drumul care duce de la Limassol spre vest, cu doar 3 km inainte de a intra in Paphos, traseele turistice pentru grupuri organizate au inclusa o oprire in satul Yeroskipou. In antichitate aici era un templu, un important loc de venerare a zeitei Afrodita. De altfel nu este prea departe nici Petra tou Romiou, locul in care - conform legendelor - zeita frumusetii s-a intrupat din spuma marii. Insemnarile documentare de la sfarsitul sec. XIX mentioneaza ca in Yeroskipou (in greceste Ieros Kipos = gradinile sfinte) inca se mai puteau vedea ramasite ale coloanelor vechiului templu.

In perioada 330 - 1191 cand insula era o provincie a Imperiului Bizantin, s-au construit in Cipru multe biserici si manastiri, una dintre ele fiind Biserica Sf. Paraskevi din Yeroskipou. Unica in felul sau pana in sec. XII, biserica cu cinci turle asezate in forma de cruce este un important monument de arta religioasa.

Am coborat din autocar in centrul localitatii, intr-o piata larga marginita de mici magazine si cafenele. In mijloc am vazut o biserica foarte veche, construita din piatra aparenta, cu ziduri solide, contrastand izbitor cu cladirile moderne din preajma ceea ce confera locului un aspect cu totul particular.

Cu ziduri exterioare groase de un metru, nu este de mirare ca edificiul inaltat in sec. IX a rezistat atat de bine pana in zilele noastre. In decursul timpului au fost facute mai multe modificari si adaugiri. Turnul clopotnita, patratic, foarte asemanator celui de la Biserica Sf. Lazar din Larnaca, a fost adaugat in sec. XIX. Tot atunci, prin mutarea peretelui vestic, interiorul a fost largit, iar cimitirul din jurul lacasului a fost desfiintat in favoarea unui generos spatiu pentru ceremonii.

Inainte de a patrunde in interior, ghida ne-a informat ca foarte aproape se afla o mica grota cu un izvor care - in credinta populara - avea puteri vindecatoare in special pentru afectiuni oculare ceea ce m-a amintit de lacasul Sfintei Paraskevi din Valea Tembi - Grecia. Aceeasi sfanta (a nu se confunda cu Sf. Parascheva ale carei moaste se afla la Iasi) este venerata aici de ciprioti. Nascuta la Roma in sec. II, Paraskevi a impartasit credinta ortodoxa, iar dupa moartea parintilor a impartit totul saracilor dedicandu-se in totalitate propovaduirii credintei in Hristos. Imparatul Marc Aurelius i-a cerut sa renunte la credinta sa, iar pentru ca a refuzat, la 26 iulie 180 a fost condamnata la moarte martirica. Sf. Paraskevi este ocrotitoarea satului Yeroskipou, iar ziua martirajului sau este celebrata in fiecare an cu mare fast.

Daca ajungeti aici, sa nu cautati izvorul miraculos! Acesta a fost desfiintat din cauza poluarii apei datorate constructiilor din jur. In Valea Tembi - Grecia, izvorul vindecator aflat adanc in stanca inca mai picura vindecare pentru credinciosi. (Vezi impresii).

M-am bucurat ca am avut sansa de a vizita Biserica Sf. Paraskevi din Yeroskipou insotita de ghid. Fie ca ii placea cu deosebire acest lacas, fie ca doar isi facea bine meseria, ghida ne-a vorbit foarte frumos si documentat despre importanta lacasului accentuand asupra a ceea ce-l face remarcat in multitudinea de sfinte lacasuri bizantine existente in Cipru.

Inca de la intrare atrage privirea amvonul din lemn sculptat, cu icoanele mantuitorului si celor patru evanghelisti, cate una pe fiecare din cele cinci laturi. Dedesubt, intr-un amplasament artistic executat, este locul icoanei Sf. Paraskevi. Scaunul episcopal si cele trei candelabre de cristal, electrice, care au inlocuit iluminatul cu lumanari sau candele cu ulei, sunt alte detalii semnalate. Ni s-a atras atentia in mod special asupra crucifixului de deasupra iconostasului. Pe langa trupul lui Iisus rastignit sunt reprezentate si uneltele torturii (sulita, ciocan, cuie) - simboluri ale schingiuirii mantuitorului.

Dar, cele care fac renumele lacasului sunt frescele care acopera peretii pe interior. Pe acestea ghida ni le-a prezentat amanuntit, descriindu-le si subliniind simbolistica fiecareia. La Biserica Sf. Paraskevi din Yeroskipou s-au descoperit mai multe straturi de pictura murala datand din perioade diferite. Din pacate putine picturi bizantine originale, datand din sec. X, XI si XII, sunt intacte. Unele au fost acoperite de stratul de pictura realizat in sec. XV. Doua fresce suprapuse, cea mai veche - "Adormirea Maicii Domnului" - datand din sec. XII si cealalta - "Rastignirea" - datand din sec. XV, pot fi vazute pe peretele nordic, aproape de altar.

Cu prilejul restaurarilor din 1974 - 1978 pe peretele sudic al aripii de nord s-a descoperit o fresca reprezentand o cruce inconjurata de motive geometrice si florale, cu partea centrala partial stearsa.

Nu incerc sa prezint toate picturile pentru ca nici nu mi le mai amintesc pe toate. Mentionez totusi scena "Sf. Pavel dictand unui scrib", una dintre cele mai bine conservate, vizibila chiar de la intrare, un subiect foarte rar in pictura bisericeasca. De asemenea o scena rar intalnita este "Botezul lui Iisus" in care mantuitorul, primind botezul in apa Iordanului, este reprezentat nud.

Intre scenele apatinand picturii secolului XV, amintesc: "Nasterea Maicii Domnului", "Buna Vestire", "Nasterea Domnului", "Invierea lui Lazar", "Spalarea picioarelor ucenicilor", "Cina cea de Taina", "Sarutul lui Iuda", "Drumul Crucii", in general toate cele existente in bisericile ortodoxe.

In biserica se mai pastreaza si o icoana din sec. XV, portabila, una dintre cele mai renumite din Cipru. De mari dimensiuni, aceasta icoana facatoare de minuni are zugravit pe una dintre fete "Maica Domnului cu Pruncul", iar pe cealalta "Rastignirea". Aceasta icoana a fost gasita in sec. XIX de un taran pe un camp unde fusese ascunsa in timpul invaziei turcesti cand erau distruse bisericile si obiectele religioase crestine.

Deoarece in interior - in vederea protejarii valoroaselor fresce - fotografiatul este cu desavarsire interzis, nu sunt in posesia imaginilor pe care as fi dorit sa le atasez. Pentru a vedea cateva, precum si pentru alte amanunte, cei interesati pot accesa crestinortodox.ro/biseric ... pou-121607.html. In completarea si pentru exemplificarea celor scrise mai sus, mi-am permis reproducerea a doua fotografii dintr-o brosura. Prima reprezinta un grupaj de patru scene: "Cina cea de Taina", "Spalarea picioarelor ucenicilor" (a se remarca faptul ca in ambele sunt reprezentati doar 11 apostoli), "Sarutul lui Iuda" si "Spalarea mainilor lui Pontiu Pilat", precum si un fragment din "Drumul Crucii". Cea de a doua imagine reprezinta frescele suprapuse, datand din perioade diferite, vizibile pe peretele nordic, langa altar.

Aceasta biserica - istorica - construita in Yeroskipou de mai bine de 1000 de ani, este fara indoiala un loc foarte important pentru ciprioti. Prin arhitectura sa, prin decoratiile si prin valorile de arta pe care le etaleaza, lacasul atrage un mare numar de vizitatori - credinciosi, turisti sau specialisti - din Cipru si din lumea intreaga.

Satul Yeroskipou este cunoscut nu doar pentru lacasul cu cinci cupole si icoana facatoare de minuni existenta aici, ci si pentru productia de loukoumia (rahat) obtinut din sirop de roscove, precum si pentru Muzeul de Arta Populara. Amplasat intr-o casa construita in sec. XVIII, proprietatea lui Andreas Zimboulakis - functionar in slujba Marii Britanii, Muzeul de Arta Populara expune obiecte de ceramica, broderii, esarfe si unelte folosite odinioara pentru producerea matasii. Se stie ca la Yeroskipou, in timpul domninatiei britanice, in prima jumatate a secolului trecut a functionat o fabrica de matase.

Daca in vacanta petrecuta pe tarmul insorit al insulei Afroditei vizitati Petra tou Romiou sau ruinele antice de la Paphos, merita sa faceti un popas in Yeroskipou pentru ca satul are ce va arata.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.12.12 09:25:07
Validat / Publicat: 03.12.12 11:09:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5151 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Yeroskipou - Biserica Sf. Paraskevi, intrarea principala.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.12.12 11:09:29]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[05.12.12 14:39:13]
»

"Viaţa poate fi înţeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte. "

Kirkegaard

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster77
[10.12.12 11:39:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descopera zona Paphos" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Paphos:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047255992889404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1