ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O zona nestiut de frumoasa

TIPĂREȘTE

Am petrecut in zona 6 zile, timp in care mi-am dat seama ca frumusetea acelor locuri nu este foarte cunoscuta, iar zona este mai degraba una de tranzit: ne oprim la Lacu Rosu, facem poze cu lacul, mancam un kurtos si ne vedem mai departe de drum.

M-am convins de asta si cand am vazut ca, in timpul traseelor facute, nu ne-am prea intalnit cu alti turisti (3-4 grupuri pe traseul Suhardului Mic, 1 persoana pe traseul Pietrei Ghilcos si nici o persoana pe traseul cu Cheile Bicajelului)

Chiar si impresiile postate aici, pe AFA, faceau referire strict la Lacu Rosu (ca si obiectiv turistic) si mai deloc la alte obiective/trasee din zona.

Cautand pe net, am gasit destul de multe trasee marcate, mai scurte sau mai lungi, cu grade diferite de dificultate.

Noi am facut 3 trasee... sau ma rog, 2 trasee si jumatate :), pentru ca pe unul din ele nu l-am dus la bun sfarsit din cauza unei zile toride si a unui soare nemilos.

Traseele sunt foarte bine marcate, gasesti chiar si panouri informative cu traseele si punctele de interes din zona si chiar cu fauna si flora din arealul respectiv.

De mentionat ca aceste trasee le consider accesibile oricui; noi le-am facut cu un copil de 6 ani, care nu a intampinat nici o dificultate la mers.

Dar sa detaliez:

Traseul 1) Lacu Rosu - Vf. Suhardul Mic 1345 m, Marcaj:  triunghi albastru

Durata de parcurgere:  1 1/4 ore.  

Distanţa de parcurs:  3 km.  

Diferenţă de nivel:  378 m, accesibil tot anul.

Noi am parcurs acest traseu in 2 ore la urcare si cca 1 ora la coborare.

Drumul este frumos, mai mult prin padure, alterneaza portiuni de urcus cu portiuni de drum drept; insa vei uita tot urcusul istovitor odata ce vei ajunge in varf si iti vei incanta ochii cu frumoasa priveliste a intregii statiuni si a lacului.

Traseul 2) Lacu Rosu – Poiana Ghilcos – Piatra Ghilcos

Marcaj:  triunghi roşu

Durata de parcurgere:  2 ore.  

Distanţa de parcurs:  4 km.  

Diferenţă de nivel:  411 m, accesibil tot anul.

Noi l-a parcurs in circa 2.5 ore la urcare si cca 1-1.5 ore la coborare; de mentionat ca acesti timpi sunt cronometrati cu plecare/sosire la pensiunea Teo (unde am fost cazati), situata la cca 1 km de centrul statiunii.

A fost de departe cel mai frumos traseu facut; am ales sa-l facem intr-o zi calduroasa, pentru ca se merge aproape numai prin padure; pana se ajunge in Poiana Ghilcos se merge doar prin padure, prin racoare, intr-un urcus continuu.

Portiunea mai insorita este poiana Ghilcos, minunata ca peisaj, care iti ofera si putina umbra la poalele celor catorva brazi razleti.

Piatra Ghilcos este, la fel ca si vf. Suhard, un minunat loc de belvedere asupra intregii statiuni si a lacului.

3) Traseul neterminat de noi este cel de cheile Bicajelului.

Asa cum va spuneam mai sus, am nimerit o zi foarte calduroasa si, din cauza ca traseul este mai mult prin pasuni si fanete si eram expusi la soare mai tot timpul, am renuntat si ne-am intos din drum, dupa ce mersesem cam o ora jumate si dupa ce traversasem Bicajelul pe un podet format din 2 barne care se unduiau amenintator sub greutatea noastra, iar dedesubt era cam 1.5 m pana la apa! Drept pentru care, la intoarcere, am hotarat ca e mai sigur sa ne descaltam si sa trecem Bicajelul prin apa, cautand un loc in care apa sa nu ne treaca de genunchi.

Pana sa ne intoarcem insa, ne-am abatut putin din drum, am mers putin prin padure paralel cu raul si, acolo unde poteca ne-a permis, am coborat putin pe malul raului si am admirat de pe mal frumoasele si ingustele chei ale Bicajelului; raul desparte cheile pe o distanta de cca 2 m iar apa nu eram acum foarte adanca; nefiind insa echipati corespunzator, nu ne-am aventurat sa mergem prin apa.

4) Traseul circular Lacu Rosu – e mai degraba o drumetie, chiar daca drumul este marcat; este un traseu ce inconjoara lacul si care se face in cca 1-2 ore, in functie de ritmul de mers si de disponibilitatea de a face poze si de a admira natura.

Sursele noastre de inspiratie in alegerea traseelor au fost:

harghita.ro/rom/4/46/4603gyilkost.html

viziteazaneamt.ro/categor ... cazului-hasmasu

Ce am mai vazut/vizitat:

- Pastravaria Cheita, situate intre Bicaz si Lacu Rosu; aici este amenajata o mini zoo cu cateva pasari, se poate servi ciorba de pastrav, pastrav prajit, afumat sau se poate cumpara pastrav proaspat (25 lei/kg)

- Plimbare cu vaporasul pe lacul Bicaz (10 lei/adult, 7 lei/copil, plimbare de 30 minute)

- Stana traditionata Bicajel; cei de la Pensiunea Teo, impreuna cu o asociatie locala a fermierilor, au restaurat aceasta stana traditionata si organizeaza vizite aici, cu prezentare si degustari. Pentru ca insa nu ne-am strins suficiente persoane pentru a forma un grup organizat, ne-am dus pe cont propriu. Sunt cca 8 km de mes cu masina pe un drum forestier superb, veti ]trece prin cheile Bicajelului, veti vedea toate dealurile si vaile cu case razlete, capite de fan si veti asculta linistea.

Stana insa nu ne-a impresionat mai deloc, poate si pentru ca am dat acolo de 2 ciobani…. plictisiti (ca sa ma exprim elegant!) si n-am vazut mai nimic; nici vorba de degustari sau vreo prezentare. Insa ne-am bucurat de drumul frumos si de jumatatea de ora petrecuta cu picioarele in apa, in raul Bicajel.

Vacante frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de Chloe in 14.08.13 23:52:27
Validat / Publicat: 15.08.13 05:46:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Indicator
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.08.13 00:20:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.08.13 13:16:38]
»

Felicitări pentru drumeţii şi pentru faptul că le-ai expus aici, completînd lista de obiective interesante ale zonei!

De observat că Gyilkos, adică "ucigaş", este denumirea maghiară atît a lacului, cît şi a muntelui. În româneşte s-a preluat numai denumirea muntelui - Ghilcoş, iar lacului i s-a dat denumirea oficială Lacul Roşu, după ce mulţi ani s-a folosit şi denumirea de Lacul Ucigaş. Probabil denumirea nu suna prea plăcut pentru publicitate turistică.

Numele muntelui e mai vechi, de unde rezultă că denumirea de Ucigaş nu vine de la vreo legendă, ci a fost pur şi simplu preluat numele muntelui la poalele căruia se întinde lacul.

Prin zona Bicăjelului este şi peştera Munticelu, pînă la care e un traseu turistic.

Cine vizitează zona ar fi bine să contemple cîteva clipe cariera de calcar care urîţeşte intrarea în chei dinspre Bicaz. Dacă Cheile Bicazului nu ar fi devenit monument al naturii, ar fi avut aceeaşi soartă - să fie măcinate şi folosite ca materie primă la fabrica de la Taşca.

izabiza
[01.08.15 07:44:22]
»

Am inceput cu postarea lui @țestosu care mi-a trezit... un ecou http://amfostacolo.ro/impresii9.php? iid=54810&d=descopera-lacu-rosu--lacu-rosu#371180

Acum mă bucur să constat că Lacul Roșu e apreciat de multe persoane.

Frumusețea acestui loc îți rămâne veșnic pe retină și în suflet.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, izabiza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068305015563965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1