ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 2 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Doua zile intr-un tinut de vis

TIPĂREȘTE URM de aici

Lacul Rosu, zona de trecere din Moldova in Ardeal e un loc de poveste, un loc ce merita mai multa atentie din partea turistilor, dar si din partea celor ce doresc sa investeasca in turism. Capacitatile de cazare nu sunt atat de numeroase si nici atat de puse la punct, dar peisajele sunt minunate.

Dupa ce ne-am cazat am pornit sa vedem ce mai e in zona si pentru ca nu e placut sa te plimbi pe marginea drumului, acelasi si pentru masini, am zis ca e foarte potrivit sa dam un ocol lacului.

Lacul Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din tara, iar de aparitia sa sunt legate mai multe legende. Cu riscul de a va plictisi am sa va spun pe scurt doua dintre numeroasele legende aparute. Prima legenda spune ca in zona traia o fata saraca foarte frumoasa si un tanar bogat. Cei doi s-au vazut, s-au placut, dar parintii baiatului nu erau de acord cu o asemenea nora. Tinerii au fugit in lume, iar parintii baiatului inebuniti de furie au aruncat blesteme grele asupra fetei negandindu-se ca si fiul lor va suferi. In timp ce tinerii erau pe munte o furtuna naprasnica a pornit si cei doi au fost striviti de o stanca pravalita in vale. Sangele tinerilor a inrosit apele lacului si a asa au ramas.

O alta legenda spune ca in zona era o tanara pe nume Eszter, frumoasa tare, de care se indragostise un flacau. Cei doi nu au apucat sa se casatoreasca pentru ca tanarul a fost luat la oaste. In zona era si un bandit ce pusese ochii pe Eszter si intr-o zi o rapeste ducand-o pe muntele Suhardul Mic. Desi ii oferea mereu daruri fetei nu a reusit sa o induplece si sa-l iubeasca. Singura scapare a fetei a fost rugaciunea si ruga sa a fost implinita. O furtuna cu ploi si vant a pornit si a maturat totul in cale. Fata si banditul au fost luati de urgie sfarsind pe locul unde a aparut lacul insangerat. In realitate lacul s-a format in urma unui cutremur, numele si l-a luat de la raul Rosu, iar culoarea este data de rocile bogate in oxizi de fier. Deci, gata cu povestea! Dar mie imi place mai mult povestea decat aceasta explicatie rece.;)

In jurul lacului se afla o poteca amenajata ce se strecoara pe sub ramurile copacilor, trece peste o punte, ajunge de pe un mal pe altul a lacului. Peisajul este de vis, apele de clestar sunt strapunse din loc in loc de trunchiuri ale copacilor ce si-au gasit sfarsitul odata cu cei doi tineri. Cateva rate salbatice inca se balacesc printre frunzele aurii ce plutesc pe luciul apei. Se spune in aceste ape inca se vad ochii verzi ai frumoasei fete. Dar si o parte din Muntele”Ucigas” inca se oglindeste in apaele lacului, oferit o imagine de vis. Natura e cel mai iscusit pictor. Nici nu stii ce-i mai frumos? Padurea ruginie ce inca mai are si cateva frunze verzi, apa rosiatica pe care plutesc in apus ratele sau barca in care o mireasa emotionata de eveniment dar si de leganatul barcii isi doreste sa imortalizeze momentul in peisajul de vis.:D

Ne continuam drumul pe traseul comun cu cel pentru biciclete si reusim sa inconjuram lacul inainte de a ne prinde intunericul. Ne intoarcem spre hotel trecand prin curtea unor vecini, adica hotelul „Lacul Rosu”. Gasim o curte frumoasa, amenajata si pregatita probabil pentru mireasa ce o vazusem pe lac.

Pentru ziua sosirii era de ajuns.

A doua zi

Dupa micul dejun si dupa cafea pornim din nou la drum. Avem in plan sa „cucerim” Suhardul Mic. Aflam ca e un traseu lejer, fara dificultate si cu siguranta vom fi in stare sa ajungem pe varf. Plecam chiar de langa hotelul nostru urmarind marcajul, parca triunghiul albastru, mai intai pe un drum pietruit, apoi un drum forestier si continuam pe poteca. Drumul ne duce prin padure, urcam, dar fara sa ne fie greu. Dupa un urcus ce ne solicita putin ajungem intr-o superba poiana limitata de un perete de piatra pe care cei mai temerari il escaladau ajutati de echipamente adecvate. Am poposit cateva minute sa admiram frumusetile din jurul nostru, dar si curajul celor ce se „plimbau” pe corzile intinse.

Drumul a continuat si din nou am intrat in padure, am urcat si am urcat si iata-ne la crucea din lemn de pe varful muntelui Suhardul Mic, la o inaltime de 1345m. Ne tragem rasuflarea si nu ne vine sa credem ca in jurul nostru e atata frumusete. La picioarele noastre se afla statiunea Lacul Rosu, in fata alti munti si altii si multa frumusete. Sentimentul este minunat desi nu te afli pe acoperisul lumii ci doar putin mai sus decat locul de unde te-ai pornit, dar este minunat!

Am poposit pe iarba inca verde si ne-a refacut putin fortele gustand cate ceva din ce ne adusesem. Desi octombrie, ziua era superba, soarele incalzea placut, iar noi oricum eram mai aproape de soare.:))

Am mancat, am facut poze, ne-am bucurat ca niste copii de” jucariile „primite si am inceput coborarea.

Pentru ca ziua nu se incheiase am luat masina si ne-am indreptat spre Cheile Bicazului, dar inainte de a intra in satul Bicaz-Chei, pe partea stanga o parcare mica si un panou informativ ne atrage atentia. Parcam masina si ne apropiem de panou pentru a citi si a deveni persoane informate. Ne aflam la intrarea in Rezervatia Naturala Cheile Sugaului. Cheile Sugaului se intind pe o distanta de vreo 350 de metri, dar nu pot fi parcurse, asa ca ne-am apropiat de zona si ne-am multumit cu ce am putut vedea. In zona sunt trasee ce duc spre varful Munticel sau Piatra Sugaului si tot aici am vazut si „Via Ferata”, un traseu cu grade diferite de dificultate, realizat de un club montan. Cum nici unul dintre noi nu are asemenea aptitudini de a se catara pe munti ne-am multumit cu mai putin. Fetele au ramas loco, iar baietii au pornit voiniceste spre cabana Ecolog (aflata la 5 minute de mers!) si s-au intors cu o poveste despre Cheile Sugaului. Defileul cheilor era singura cale ce strapungea muntele si de fapt singurul drum prin care se putea face legatura cu satul de dincolo de munte. Prin chei se facuse un pod suspendat prins de peretii stancosi si pe acest pod treceau carutele trase de cai. Si acum se mai zaresc ceva urme din vechiul pod ce mai atarna pe ici pe colo de peretele stancos.

Ne-am intors spre baza, iar Cheile Bicazului le vom trece cu piciorul in ziua plecarii spre casa.

Duminica dimineata pornim spre casa cu pauza promisa in chei.

Cheile Bicazului, fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas si sunt unele, daca nu chiar cele mai frumoase si pitoresti chei din tara. Create de raul Bicaz, pe o distanta de vreo 6-7 km, fac legatura intre Moldova si Ardeal.

Frumusetea acestui loc este coplesitoare, peretii verticali ce tasnesc spre cer, atingand peste 300 de metri inaltime, par desprinsi din alta lume. Drumul serpuieste pe malul raului unduindu-se pe dupa stanci si totul pare un loc de basm. De cate ori am trecut prin acest mirific loc am gandit cum ar fi sa fiu singura pe aici... nu stiu daca nu m-ar incerca un sentiment de teama...:-?? dar e frumos!

Am lasat masinile la intrare in chei si am pornit la pas sa vedem cat de mici suntem fata de colosii ce strajuiesc acest defileu. Am parcurs o buna bucata din traseu, nu tot, era dimineata si cam rece. Soarele inca nu se ridicase sa poata patrunde pe deasupra peretilor reci din piatra, iar noi cam inghetasem. Oricum, plimbarea noastra a fost foarte placuta caci la ora aceea nu prea multi turisti se aventurase in chei si ne-am bucurat cam singuri de maretia si frumusetea locului. Acum era toamna tarziu, dar altadata am gasit si floarea noastra nationala, adica floarea de colt, pitita dupa o stanca. Era chiar intr-un colt!

Ne-am intors spre masini si cu o rezerva de energie pornim fiecare spre casa.

Daca timpul ne va fi prieten si sanatatea aliat vom reveni in zona pentru ca sunt inca multe locuri de vazut si poate si ceva trasee mai usoare de parcurs.

Avem o tara de poveste!


[fb]
---
Trimis de DOINITA in 08.01.19 10:11:13
Validat / Publicat: 08.01.19 12:34:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LACU ROȘU.

VIZUALIZĂRI: 2585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Muntele "Ucigas" se oglindeste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.01.19 12:34:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Lacu Roșu, LACU ROȘU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

DOINITAAUTOR REVIEW
[08.01.19 12:47:51]
»

@webmasterX: Multumesc!

elviramvio
[08.01.19 13:00:25]
»

@DOINITA:

Frumos. A fost pentru noi un loc de campare câțiva ani și pot să spun că mi-as dori farmecul ce-l avea înainte de 1989. Am poposit și după 89 aici de două ori, fără cort. Bine, mi-as dori și anii mei de atunci să pot sta iar in cort, seara la foc de tabără cu slăninuța sfârâind, pe malul lacului... Cam multe dorințe, nu?

tata123 🔱
[08.01.19 13:00:32]
»

@DOINITA: Ce peisaje minunate! Întreaga zonă e parcă extrasă din povești, cum bine ai scris; legendele dau farmec unui loc, îl îmbracă în aripi de basm, personifică elementele naturale.

Octav Onicescu scria într-un număr al revistei „Natura” din 1926, comparând evoluția învățământului cu opera Naturii: Cheile Bicazului sunt pline de înțelepciune și de sfaturi folositoare. Pe acolo ar trebui să fie drumul descălecării către ambițiile de legiferare. După patru kilometri de grele încercări și luptă cu tine însuți, cu mușchii lunecoși ai pietrelor, cu stâncile colțuroase, cu farmecul priveliștii, cu atracția plină de taine a grotelor ce se deschid ca guri uriașe și strâmbe, din care ai aștepta să iasă pliscul diform al unui Allosaur, sau să se întindă gâtul fără sfârșit al unui Ichtyosaur ieși potolit și plin de multe hotărâri înțelepte. N-ai fi mirat să vezi la înălțimi zburând un Pteronodon gigantic, dacă zgomot de voci și mâini delicate nu ți-ar oferi fragi proaspeți și roșii, copți parcă mai mult de flacăra ochilor de cărbune care-i fixează cu adâncă plăcere.

Mulțumim pentru descriere.

DOINITAAUTOR REVIEW
[08.01.19 19:53:30]
»

@elviramvio: Cred ca anii din urma ii dorim cu totii (e vorba de varsta!), dar trebuie sa ne multumim cu ce avem acum. Sa fim sanatosi, atat cat se poate si sa calatorim tot cat se poate!

Multumesc pentru "lecturare" si pentru cuvintele frumoase!

Sa ne vedem cu bine!

DOINITAAUTOR REVIEW
[08.01.19 20:08:17]
»

@tata123: Zona a fost putin spre deloc calcata de noi. De fiecare data treceam cheile cu masina, scurte opriri, dar niciodata stat mai mult de cateva ore. E atat de frumos si sunt atat de multe locuri ce merita vazute... si " n-ai fi mirat să vezi la înălțimi zburând un Pteronodon gigantic"...

Multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru completarile excelente!

Sa ne vedem cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[08.01.19 20:49:27]
»

Mulțumesc, Doinița! Mi-ai amintit de anii când umblam prin țară, când nu aveam mașină și se făceau excursii cu autocarele. Dar prima dată când l-am văzut, eram elevă, într-o excursie cu școala. Bineînțeles, acum l-aș vedea cu alți ochi.

Avem o țară de vis, pe care eu una, nici juma' nu am văzut-o!

DOINITAAUTOR REVIEW
[09.01.19 09:04:02]
»

@mihaelavoicu: Zona este, asa cum spuneam, de poveste! Peisaje ce-ti taie respiratia te inconjoara si mereu gasesti ceva ce merita descoperit si vazut. Noi nu am oparcurs decat un traseu, dar am vazut ca sunt foarte multe si unele chiar sunt accesibile si pentru cei care fac miscare din cand in cand, dar au dorinta de a explora.

Multumesc si eu, Mihaela, pentru timpul alocat si pentru vorbele frumoase!

Sa ne vedem cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[10.01.19 16:03:39]
»

Foarte bun reviewul dar pozele sunt mortale. Nu ştiu ce a primat ochiul, aparatul sau natura toamna? N-am mai fost de ani buni în Cheile Bicazului dar cine ştie? poate găsesc o excursie şi un autocar să le mai văd odată.

DOINITAAUTOR REVIEW
[10.01.19 16:49:15]
»

@Michi: Multumesc frumos pentru aprecieri! Va doresc sa ajungeti sa va bucurati de natura minunata din zona cheilor si a lacului!

liviu49
[10.01.19 19:28:42]
»

@DOINITA: Uite ca in putinul timp liber din seara asta am devorat acest articol, am avut norocul votului cu numarul 30 si mi-ai zgarmanat multe amintiri legate de Lacu Rosu, dar mai ales de Cheile Bicazului. Nu am mai urcat de foarte multi ani pe Suhard, dar v-am vazut pe voi in poze si mi-a mai trecut putin dorul. De chei ma leaga prea multe amintiri si nu vreau sa plictisesc cititorii AFA cu amintirile mele. Din cate imi aduc aminte o singura data am strabatut Cheile Bicazului partial pe jos. Se intampla in 2009, la intoarcerea din saptamana de basm petrecuta in Bucovina, iar ora devenise deja presanta pentru ca trebuia sa ajungem acasa, iar a doua zi trebuia sa ajungem si la servici. Tot atunci am strabatut cheile Bicazului dinspre Bicaz spre Lacu Rosu. Asa ca dupa ce ne-am rupt gaturile sa admiram Piatra Altarului, am urcat in masina si am plecat spre casa.

In 2008, cu un an inainte de acest concediu, in a doua zi de Paste, am dormit in casutele de pe malul Bicazului, iar a doua zi am plecat pe jos prin chei, desi tot drumul ne-a sacait o ploaie mocaneasca, dar nu a reusit sa ne convinga sa urcam in masina pana nu am ajuns (numai pe jos) la iesirea din chei, la intrarea in Rezervatia Cheile Sugaului. Doar de acolo am urcat in masini.

Intr-o alta excursie mergand tot pe jos prin chei am intalnit un autocar de Iasi cu niste copii care jucau fotbal. N-am rezistat si ne-am bagat si noi la fotbal.

Dar incep sa plictisesc si ma opresc aici.

Iti multumesc pentru acest frumos dar la inceput de an si-ti doresc numai bine si calatorii placute!

DOINITAAUTOR REVIEW
[11.01.19 14:33:22]
»

@liviu49: Ma bucur ca am reusit sa trezesc amintiri placute, adunate in urma cu ani, de prin aceste locuri de poveste.

Dupa ce ani de-a randul doar am trecut prin chei si pe langa lac si am facut doar scurte pauze, a sosit momentul sa -i acord mai mult timp, iar dupa aceasta plimbare de 2 zile, sigur vom reveni. Ne-au ramas prea multe locuri de vazut pentru a nu ne intoarce.

Multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru cuvintele frumoase scrise!

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008PHONE
[21.10.20 13:39:34]
»

@DOINITA:  Minunat! Un loc de suflet în care am fost de multe ori, anul acesta de două ori și în care vreau să ajung mereu, mă fascinează frumusețea Lacului Roșu, a Suhardului unde am învățat să schiez când eram mică, a Cheilor Bicazului pe care le-am parcurs pe jos de multe ori.

E un rai acolo!

Felicitări pentru articol, fotografii și destinație! ​​

Călătorii plăcute! Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, DOINITA, elviramvio, liviu49, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075955867767334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1