GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Bicazului – Lacul Rosu, un taram de vis
Sa revin in zona Cheile Bicazului-Lacul Rosu era o dorinta mai veche a mea.
Desi AmFostAcolo cu cinci ani in urma nu am perceput maretia naturii asa cum merita aceasta zona.
Eram in primul meu concediu fara copii dupa 16 ani de concedii petrecute impreuna, pentru ca ei au decis ca sunt prea mari pentru a mai merge cu noi. Am ales aceasta zona crezand ca voi suporta mai usor daca merg undeva unde ei au fost deja. Dorul si grija pentru copii au fost atunci mult mai mari decat Cheile Bicazului.
Intinzandu-se pe o distanta de 8km de la Lacul Rosu la Bicazul Ardelean, Cheile Bicazului fac legatura intre Transilvania si Moldova. Ele fac parte din Rezervatia Cheile Bicazului – Hasmas. In peretii verticali cu inaltimi cuprinse intre 200-300m se gasesc numeroase pesteri dar si trasee de alpinism.
De data aceasta, relaxati, am hotarat sa le parcurgem la pas pentru a putea admira aceaste minunatii ale naturii, pe care raul Bicaz le-a sapat in peretii masivi de calcar.
Am patruns in chei dinspre Moldova unde la inceput stancile sunt imbracate bine cu vegetatie. De cum intram simtim racoarea dintre stanci si auzim sursurul raului Bicaz ce ne va insoti pe tot parcursul cheilor. Bazarele cu produse de artizanat cu suveniruri si o terasa pe partea stanga atrag turistii. Esta terasa la care am stat si noi acum cinci ani, langa rau, la racoare, un loc bun de popas dar noi abia am inceput plimbarea.
Ne avantam prin acest canion ce serpuieste printre stanci. Suntem atat de mici! Avem impresia ca stancile se unesc, se pravalesc ca mai apoi sa se mai largeasca lasand loc soarelui sa patrunda iar raului sa se mai relaxeze. Raul Bicaz isi muta cursul de-a lungul cheilor cand pe o parte cand pe alta.
Cheile sunt circulate atat pe jos cat si cu masina, se lucra in cateva locuri la repararea soselei asa ca atentia trebuia sa fie maxima ca nu cumva atrasi de peisajul extraordinar ce-ti fura privirea sa se intample ceva.
Soseaua serpuieste in serpentine nu chiar domoale si noi odata cu ea ajungand la un moment dat intr-un loc in care spatiul dintre stanci se ingusteaza foarte mult. Trecand de acest pasaj, apoi de zona bazarelor ne oprim unde cheile se lumineaza si se largesc pentru a privi inapoi. Daca nu am fi trecut pe acolo am fi crezut ca in fata noastra sta o stanca imensa, masivii pereti de stanca aprope se unesc in locul numit Poarta Iadului.
De aici cheile se mai largesc iar peretii de stanca nu mai sunt asa impunatori, drumul serpuieste in serpentine mai mari sau mai mici, in functie de cum stanca a permis contructia lui. Incepe sa-si faca loc tot mai mult vegetatia iar cea care domina acum peisajul este Piatra Altarului care poate fi recunoscuta dupa crucea din varf.
Un loc frumos si greu de descris in cuvinte pe care merita sa-l vezi macar odata.
Plimbarea noastra a continuat pana la Lacu Rosu, un loc atractiv pentru turisti si asta se poate observa usor datorita aglomeratiei si a masinilor parcate in zona.
Este un peisaj superb, un amestec de mister, salbaticie si frumusete. In luciul apei impuns de trunchiurile bizare ce ies la suprafata se oglindesc brazii si stancile din jur.
Am facut o plimbare cu barca pe lac trecand cu grija printre trunchiurile si ratele ce nu par deranjate de prezenta noastra, admirand imprejurimile inaintand cat se poate de mult pe lac. E ceva ce nu poate fi ratat daca ajungi in zona.
In jurul lacului Rosu sunt doua trasee marcate ce dau ocol lacului pe care am vrut sa le parcurgem. O idee buna si frumoasa daca poteca si imprejurimile nu ar fi folosite de turisti ca wc-uri. Vina cred ca apartine administratiei locului care a permis functionarea a nu mai putin de 5 terase in apropierea lacului, pentru care exista un wc ce sta inchis pentru ca nu are apa. Daca intrebai spuneau ca de 2 ore nu curge apa, dar problema asta am vazut-o semnalata de turisti ajunsi aici in perioade diferite. Pacat, pentru ca natura ne ofera asemenea frumuseti ce nu pot fi exploatate la maxim din nepasarea omului.
O zona frumoasa de care nu te plictisesti ori de cate ori o vizitezi.
O recomand celor care au drum dinspre Ardeal spre Moldova si invers, sigur o sa apreciati aceste frumuseti ale naturii, natura pura si peisaje cum nu v-ati imaginat.
Trimis de Lumis66 in 28.08.11 17:51:18
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Lacul Roșu, o minune a naturii — scris în 24.11.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Roșu altfel — scris în 13.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Prin Cheile Bicazului și o plimbare de iarnă în jurul Lacului Roșu — scris în 18.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Lacul Roșu – Poteca Minunilor cu 9 puncte de observare, din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș — scris în 03.11.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Doua zile intr-un tinut de vis — scris în 08.01.19 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- May.2017 Lacul Roșu - legenda vie — scris în 19.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Lacul Rosu si Cheile Bicazului, toamna — scris în 31.10.16 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ