GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sapanta de Tirol - Cimitirul vesel din Kramsach, Austria
Va vine sa credeti? Am citit despre acest loc in urma cu luni bune, insa am salvat informatia undeva atat de bine ca nu am gasit-o decat cu vreo 4-5 saptamani in urma, de data asta am salvat-o asa cum trebuie. Si uite asa intr-o zi destul de mohorata de aproape iarna m-am decis sa descind in acest loc. Pentru acea zi imi propusesem traseul astfel: acest cimitir vesel din Kramsach, Hall in Tirol cu Muzeul Monetariei vezi impresii si orasul in sine vezi impresii si Innsbruck in principal cu Muzeul Acoperisul de Aur si ce s-o mai putea si stiti ce am vazut in final vezi impresii
Amuzant a fost ca o colega (romanca) mi-a spus: “Daca nu stii germana e greu sa stii ce scrie”, dar ce, turistii straini care viziteaza Sapanta inteleg ce scrie pe cruci? Si de ce exista prietenul Goagal, ca sa someze? In fine, prietenul Goagal nu a fost foarte prietenos deoarece si scrierea era pe stil vechi insa ceva, ceva mi-a iesit in a intelege (m-a ajutat si profa de germana ????)
Asadar dis de dimineata cu noaptea in cap am purces la drum. Ce stiam despre acest loc, destul de putin, ca este trebuia sa iau trenul pana in Brixlegg (la vreo 25 de km de Innsbruck) si de acolo perpedes traversam raul Inn si ajungem in Kramsach. Acum mai depinde, daca sunteti cu masina sa stiti ca exista indicatoare spre acest cimitir vesel asa ca uitati-va dupa Museum_Friedhof. Pe jos insa e bine sa aveti GPS-ul la voi ca daca o luati dupa indicatoare ocoliti.
Traseul nu este lung, cam 20-25 de minute, mai prin padure, pe langa cate o casa frumoasa si nici nu stiti cand ati ajuns.
Si iata-ma ajunsa la “Cimitirul vesel fara nici un mort” adica un muzeu in ar liber cu o colectie de cruci metalice, de fapt aici avem cam doua “muzee” ca sa le spunem asa, unul este ceva mai oficial, si aici sunt o serie de cruci din intreaga regiune, par asemanatoare, insa au cate un element care sa le diferentieze.
Muzeul este proprietate privata si reprezinta de fapt munca lui Hans Guggenberger din Kramsach, un mester in metal si piatra care a infiintat acest muzeu in care a adunat lucrari din Tirolul de Nord si de Sud, Salzburg sau Bavaria.
Pentru ca am ajuns prea devreme acolo miscare nu era asa ca m-am plimbat de capul meu, trecand in revista mai intai sa spunem colectia serioasa de lucrari, expusa interesant, de-a lungul unui perete, intr-un fel de arcade, cate 3-4 cruci si cu o placuta care le identifica pe fiecare in parte, adica tipul de cruce, provenienta si perioada din care provine. Aici sunt cateva zeci de cruci, unele mai simple, altele mai complexe, provenind din secolele XVI-XIX. Multe dintre ele il au pe Isus pe cruce, dar pe multe dintre ele am vazut pictate cranii.
Este greu de spus despre un astfel de loc ca este frumos, asa ca cel mai corect ar trebui sa spun ca este interesant. Tot aici mai vedem si niste clopote, dar si un soclu pentru lumanari provenind din 1499.
Si trecem mai departe pe langa o casa care este si atelier dar si magazine de suveniruri si antichitati, care din pacate era inchis la acea ora, magazinul se deschide la ora 10.00. Si apropos de asta, cimitirul este deschis de marti pana duminica de la ora 9.00-17.00.
Si am ajuns si la cimitirul vesel propriu zis. Aici ajungi urcand ceva trepte si trecand printr-o mica capela ca sa o numim asa, intri intr-un spatiu care pare pustiu, ai impresia ca te-ai intors in timp. Aici crucile sunt puse parca la intamplare, si cu toate astea locul este ingrijit si crucile la fel, atat cat se poate, iar de ingrijirea crucilor se ocupa anual Asociatia cimitirelor din Tirol, iar acest loc aduce 200000 de vizitatori anual.
Textele sunt amuzante (daca le intelegi), unele le banuiesti dupa imagini, altele mi le-a descifrat profa de germana si am sa dau vreo doua exemple:
- Aici zace (odihneste) Tereza virgina care a fost ingropata de fiul ei
- Aici zace fermierul Jakob care a murit band berea fabricata de el
- Aici zace medicul satului dar de asemenea si pacientii lui.
Si uitam sa va spun ca uitandu-ma mai atenta la poze am descoperit si o cruce din Timisoara, o sa o vedeti in poze.
Muzeul este interesant, dar nu pot sa nu recunosc ca tot mai frumoasa este Sapanta noastra si sunt mandra de asta.
Si va invit sa vedeti pozele, dar si un filmulet (din pacate este vorbit in germana) care va prezinta locul si proprietarul si sa trageti voi concluziile youtube
Trimis de mishu in 19.12.18 22:59:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Kufstein și împrejurimile, KUFSTEIN" (deja existentă pe sait)
Ai toată aprecierea mea că în timpul liber vizitezi de una singură. Altcineva ar sta în casă şi ar muri de plictiseală şi de dorul familiei. Cu toată marea diferenţă de vârstă dintre noi, eşti un exemplu de urmat. Sigur la mine contează şi anumite disfuncţionalităţi dar cum se desprimăverează încep să colind Bucureştiul şi apoi alte locuri din ţară pe care nu le-am văzut.
@Michi: Va imbratisez cu mare drag, normal ca nu este prea placut sa bântui de una singura, dar dacă nu am altfel cum, o fac si așa. Normal însă, nu merg pe drumuri pe unde nu trece nimeni, dar călătoriile sunt frumoase oricum ar fi. Duminica trecută am avut in autocar doua doamne in vârsta, cel puțin peste 70, si nu puteam sa nu le admir.
Va imbratisez cu mare drag, va mulțumesc pentru cuvintele frumoase si va doresc numai bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Cetatea Kufstein si castelul Tratzberg — scris în 24.03.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cand canta ingerii si oamenii sunt spectatori — scris în 14.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Inapoi in timp, acolo unde mi-am lasat sufletul – Kufstein, perla Tirolului — scris în 08.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 „Turism ecumenic“ – Da de unde?! Motiv de-o iesire in natura – Capela Locherer, Kufstein — scris în 12.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Hechtsee – lacul sirenei Hechta — scris în 13.10.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 O inventie fara “viitor” in trecut, dar atat de prezenta – Muzeul Madersperger, Kufstein — scris în 12.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Articolul 350 – 350 de amintiri frumoase si Kundl, locul in care iti auzi gandurile — scris în 17.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ