ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cand canta ingerii si oamenii sunt spectatori

TIPĂREȘTE URM de aici

De cand eram acolo am vrut sa scriu un articol separat despre orga din fortareata Kufstein. Sunt fascinata de sunetul orgilor si felul in care se aude aceasta muzica. In prima mea sambata acolo (am ajuns in Kufstein miercuri iar vineri deja mergeam la lucru ????) am incercat sa descopar putin mai multe din acest oras si sa vizitez locul de unde auzeam aceasta muzica divina in fiecare zi.

Atunci cand am vizitat pentru prima data cetatea Kufstein la inceput de decembrie 2017 in timp ce urcam cu funicularul spre cetate si orasul se deschidea tot mai mult vederii mele, am vorbit pentru ultima data cu Maria (@maria55) la telefon. De atunci de cate ori ajung la cetate, sau o vad, ma gandesc la ea si ma gandesc ca orga canta si pentru ea.

Si pentru ca subiectul nostru este orga hai sa povestim despre ea. Heldenorgel, sau “Orga Eroilor” este o orga impresionanta prin caracteristicile ei fiind cea mai mare orga in aer liber din lume.

Orga Eroilor a fost construita in 1931 de catre constructorul de orgi Oscar Walcker in “Turnul Cetatenilor” pentru a-i comemora pe cei cazuti in Primul Razboi Mondial dar si pentru a face apel la pace in intreaga lume. Despre constructia acestei orgi am citit urmatoarele: “Lucrarea la orgă a fost inițial cu două manuale și a fost extinsă în 1971 la patru manuale cu 46 de registre și 4.307 de țevi. În timpul renovării generale din 2009, orga a suferit o modernizare tehnică și a fost extinsă la 65 de registre și 4.948 de țevi.”

Acum poate ca daca vedeti pozele o sa va cam mire ce legatura este intre “casuta” unde canta organistul si “Turnul Cetatenilor” unul dintre locurile din cetate unde ajungi cu o cremaliera. Ei bine am aflat ca de fapt orga (sau mai devraba varful sau capatul ei) este situata la 100 metri fata de tastatura, in “Turnul Cetatenilor” ceea ce inseamna o intarziere in emiterea notelor de unde si tehnica deosebita a organistului.

Si va invit si pe voi sa va plimbati prin cetatea Kufstein dar si prin “Turnul Cetatenilor” pe care il puteti vedea la minutul 15 in acest filmulet youtube.

Dar vreau sa mai povestesc putin despre aceasta orga deoarece a trebuit sa sap putin ca sa gasesc cat mai multe informatii despre construirea ei, informatii pe care nu le-am regasit in apropierea ei (sper ca nu mi-au scapat mie) asa ca in cateva fraze:

Totul a pornit de la ideea lui Max Depolo in iunie 1924 care a gandit aceasta orga in aer liber, avand 80 de registre iar constructorul urma sa fie o firma din Salzburg, criza economica mondiala a facut ca sa fie schimbat si constructorul dar si alcatuirea ei asa incat orga avea 26 de registre doar. Inaugurarea s-a facut intr-o si de duminica, in data de 3 mai 1931, in prezenta a peste 20000 de oaspeti, a primarului din Kufstein dar si a altor oficialitati, fiind facuta si sfintirea bisericeasca si prima melodie cantata (dupa un moment de reculegere) fiind imnul “Großer Gott, wir loben dich” . Am povestit putin mai sus despre evolutia ei pana in zilele noastre, ce mi s-a mai parut interesant a fost ultima modificare, cea din 2009 cand evolutia tehnologica si-a facut simtita prezenta si aici, cablul de cupru (cu 500 fire) a fost inlocuit cu fibra optica, transmiterea sunetelor prin difuzoare si astfel se aude in tot orasul ba chiar si in afara lui ????.

Concertul poate fi urmarit “live” din curtea acoperita si il vedeti astfel in actiune pe organist. Exista cateva randuri de bancute, protejate de un acoperis, in zona existand si wifi. De fapt eu am prins in perioada in care am stat si un tip mai tanar insa majoritar pe acest domn mai in varsta (Hans Berger) pe care o sa vi-l prezint in poze si filmulete, dar si in filmul “de prezentare” cu melodia sa preferata.

Aceste concerte de orga pot fi auzite in fiecare zi la ora 12:00 (in iulie si august si la ora 18:00) si in afara faptului ca se aud in zona, se aud chiar si la distanta, asa incat de multe ori cand ma plimbam pe aleea de la poalele dealului daca atmosfera era linistita puteam auzi orga cantand iar sentimentele erau deosebite. Recitalul de orga este inclus in taxa de intrare la Cetatea Kufstein sim ai vreau sa mentionez ca pe durata concertului (cele 10-15 minute) cremaliera nu circula.

Vara se desfasoara si un concert de orga pe parcursul unei saptamani, programul este afisat, si de asemenea vreau sa mentionez ca exista si teme alese, am ascultat de exemplu melodia lui Bon Jovi “It’s my life” , eram cu mama prietenei mele iesisem la o cafea si ascultam meodia, nu mi-am dat seama de la inceput ce este, imi era tare cunoscuta si mi-a placut cand am realizat ce melodie este, era o saptamana cu muzica pe o tema aleasa.

Si daca tot am mentionat de melodiile cantate, organistul isi incepe concertul cu o melodie preferata, culmea, nu are nici o legatura cu cu zona sau tara, si cred ca acum va trebui sa o schimbe ????.

Pentru aceasta, web am rugamintea de insera aceasta melodie si sper sa va placa si voua youtube, este o melodie pe care de cate ori o voi mai auzi o voi lega de amintirile de acolo.


[fb]
---
Trimis de mishu in 14.10.22 22:21:08
Validat / Publicat: 15.10.22 09:18:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Cetatea Kufstein - Turnul Cetatenilor si orga mai de aproape
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kufstein și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082931041717529 sec
    ecranul dvs: 1 x 1