BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
„Turism ecumenic“ – Da de unde?! Motiv de-o iesire in natura – Capela Locherer, Kufstein
Cred ca dupa ce v-am dus pe la diferite restaurante este momentul sa va scot si la plimbare. M-a amuzat ideea de „turism ecumenic“, ma gandeam ca nu este pentru mine, dar de ceva relaxare in natura, mai degraba. Nu stiu altii cum sunt... insa eu si daca plec la plimbare trebuie sa am o tinta, imi trebuie o motivatie care sa ma astepte la capatul drumului (de cele mai multe ori), stiu sunt defecta, asta e, asa ca acest loc despre care am sa va povestesc este un loc aparent banal, insa o destinatie in sine pentru drum.
Atunci cand stateam la hotel Lanthalerhof vezi impresii unde am stat totusi 2 luni, si ma plimbam prin zona am vazut indicatoare spre acest loc, insa ma gandeam ca asa se numeste locul, ca o data o fi fost ceva acolo, insa nu am pornit pe acel drum. Acum locuiesc la o distanta mai mare fata de acest loc, insa simteam nevoia de o plimbare. O prietena mi-a spus ca acolo este de fapt o capela si ca ea face des plimbari acolo, distanta nu este foarte mare, este si o bucata de drum putin mai dificila, in fine, nimic nu era de speriat. Aceasta capela se afla la o intersectie de diferite trasee, si poate fi un loc de odihna inainte de a merge mai departe, un motiv de a face ceva miscare. Imi doream sa fac o mica excursie avand in vedere ca tocmai incepuse deja nebunia cu Corona (inca nu era declansata totusi criza) si nu doream sa ma indepartez prea mult de casa.
Astfel intr-o superba zi de duminica de februarie am decis ca este ca este cazul sa ajung acolo. Mi-am luat incaltarile potrivite si am pornit la drum, v-am mai povestit ca de-a lungul orasului Kufstein la poalele dealului unde incepe padurea, este o carare pe care lumea se plimba frecvent, tineri sau batrani, cu copii in carucioare sau jucandu-se pe langa parinti, o carare accesibila tuturor. Pe drum insa gasiti amenajate si locuri de joaca, mai gasiti si cate un izvor de apa, am gasit chiar si un hidrant, am vazut odata si o veverita, asa incat in orice anotimp este un loc bun de promenada.
Si daca te mai prinde si ora 12 si atmosfera este linistita poti auzi concertul de orga din fortareata, 15 minute de muzica sublima (nu am sa spun divina deoarece sunt melodii din toate genurile, sa auzi de exemplu “It’s my life” cantat la orga este special). Drumul la un moment dat se bifurca fie pentru a reveni in oras, sau a face alte drumetii, dar si pentru a reprezenta drumul pe mai departe catre un mic orasel numit Schwoich (mi-am propus sa ajung si pe acolo dar mai spre vara).
La pas usor vioi (nu ca mine care ma opream sa fac diverse poze si nu eram nici contra cronometru) faci pana acolo cam vreo 45 de minute, si daca nu ai sti ca exista asa ceva in padure ai avea parte de o adevarata surpriza. Drumul daca la inceput este lin, patrunde ceva mai mult in padure, la un moment dat incepand un urcus care te punea putin la incercare deoarece aici era zapada (de fapt nu la urcare a fost greu, ci la coborare J).
Capela Locherer a fost construita in 1739 (acestea sunt datele oficiale, insa din alte inscrisuri ar fi cu cel putin 25 de ani mai veche), se afla la o altitudine de 590 m si este locul unde oamenii se opresc pentru o rugaciune, o multumire sau pur si simplu pentru un scurt moment de meditatie. Te-ai astepta sa nu fie prea umblat, dar am avut surpriza sa vad deja lumanari aprinse, si cat am stat acolo au mai aparut ceva oamenii ce aprindeau o lumanare, stateau un moment si plecau mai departe.
Capela este destul de modesta, altarul se afla destul de protejat (nu este singurul loc unde am vazut asta, dat poate ca este mai bine asa), peretii sunt varuiti in alb (ultima renovare a fost inainte de 2000), insa pe peretele opus altarului, se afla o placa din lemn pe care nu am putut identifica foarte clar ce reprezinta, insa acasa descarcand poza in calculator am putut sa o maresc si…... tot nu mi-am dat seama ce reprezinta, noroc ca am gasit ceva informatii pe internet. Aceasta placa votiva din lemn dateaza din 1713 (de fapt prin marirea pozei anii i-am identificat) si este comemorat bombardamentul tirolez asupra fortaretei Kufstein (1703-1704) aflata sub ocupatie bavareza. Este prezentat Kufstein si zona inconjuratoare cu localitatile Schwoich, Söll, Scheffau și Ellmau, totul sub ocrotirea Fecioarei Maria si a sfintilor Mihail si Gavril. Aceasta placa este motivul pentru care se crede ca aceasta capela de fapt ar fi fost inaltata in 1713.
Acum sa fim cinstiti, prea mult timp nu ai de petrecut in capela, atat cat poti face cateva poze si sa aprinzi o lumanare. In fata capelei se mai afla niste bancute pe care te poti odihni inainte de a porni mai departe si tot acest peisaj, un mic izvor de asemenea si daca ne gandim vara la umbra pomilor si ciripitul pasarelelor, ne dam seama cat de frumos poate fi acest loc.
Dar nu numai capela iti atrage atentia in zona, ci si o placa comemorativa montata pe o mica stanca si care ne aduce aminte si de istorie, placuta indicand personalitati din perioada 1703 – 1809, aici fiind locul unde se adunau arcasii tirolezi, iar numele cele mai de frunte sunt mentionate pe acea placa.
Asadar destinatia mea fusese atinsa, am facut si ceva miscare, acum am pornit spre casa, dar la un moment dat pe un alt traseu, afara era o zi superba insa lumea nu prea multa pe drum (era totusi duminica si februarie) deci plimbarea mea era plina de liniste. Am mai pozat ceva case, unele fiind chiar mici afacereri de familie, in zona se poarta mult sa ai o casa care la parter sa fie ferma iar locuinta la etaj, si un semn al calitatii produselor lor este dat de faptul ca ferma este in sistem, astfel incat isi comercializeaza laptele prin firmele mari din zona, asa incat pe aceste ferme vei vedea o placa cu reclama firmei ce spune: “Wir sind Tirol Milch” . Ca o paranteza insa, aici micile firme sunt sprijinite de stat, si am incheiat paranteza.
Si la ora pranzului am revenit si eu acasa, multumita de plimbarea facuta, cu gandul de a mai reveni o data pe acolo, pana in prezent insa nu am reusit. Prietena mea (si cred ca nu este singura persoana) face frecvent drumuri aici pentru ca distanta nu este foarte mare si in plus ai si satisfactia ca ai facut ceva miscare. Si daca iarna drumul prin padure era minunat imi imaginez cum e vara, asa ca daca va aflati in zona, indiferent de anotimp, este un mic traseu ce poate fi luat in calcul.
Trimis de mishu in 12.12.20 08:46:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu:
”Cred ca dupa ce v-am dus pe la diferite restaurante este momentul sa va scot si la plimbare. M-a amuzat ideea de „turism ecumenic“, ma gandeam ca nu este pentru mine, ...
Eram obişnuită cu plimbările tale pe la restaurante, pentru pozele extrem de sugestive cu care ne terorizai la cele mai nepotrivite ore, adesea făcând eforturi pentru a le viziona fără a deteriora tastatura , dar la citirea chestiei cu "turismul ecumenic", mult diferit de cel "gastronomic", recunosc că m-ai blocat. Atât cât te-am cunoscut nu-mi păreai deloc genul acesta de turist . Noroc că m-am lămurit repede despre ce este vorba şi mi-a plăcut plimbarea ta
@nicole33: Stai linistita! Nu mi-a trecut, va mai terorizez saptamana viitoare cu doua restaurante minunate, despre unul mi-am adus aminte intamplator si nu e de ratat deoarece Viena este o destinatie accessibila, iar celalalt este unul drag mie si unde as reveni cu mare drag.
Cat despre turismul ecumenic, ii respect pe cei ce tin la asta, la mine este intamplator si nu un scop in sine. Am facut-o o data in 2008 cand am vrut sa vizitam manastirile din Moldova si Bucovina si pana la final desi erau frumoase, ni se cam luase.
Multumesc de vizita si aprecieri.
@mishu:
”Stai linistita! Nu mi-a trecut, va mai terorizez saptamana viitoare cu doua restaurante minunate, despre unul mi-am adus aminte intamplator si nu e de ratat deoarece Viena este o destinatie accessibila, iar celalalt este unul drag mie si unde as reveni cu mare drag.
Ştiam eu că nu am nicio şansă să scap , dar mă consolez cu gândul că poate specificul acestora nu o fi pe placul meu şi atunci va fi mai suportabil.
Noi, care trăim în ţară, suntem mai vitregiţi din acest punct de vedere în actuala perioadă şi ne este mult mai greu să contraatacăm, dar, dacă mă străduiesc puţin, poate găsesc totuşi vreo ciorbă de burtă ceva să te enervez şi eu
@mishu:
” Am mai pozat ceva case, unele fiind chiar mici afacereri de familie, in zona se poarta mult sa ai o casa care la parter sa fie ferma iar locuinta la etaj” ...
Am citit asta și am făcut ochii mari cât foaia A4; mi-am și imaginat cum famiiile alea creșteau animalele de la fermă în casă, ca în bancul ăla cu evreul ce se plângea că are o casă prea mică și a fost sfătuit de rabin să bage în casă pe rând capra, măgarul, oile ca apoi să le dea afară... și să constate că avea prea mult spațiu
M-am lămurit după ce am citit că la parterul caselor doar se comercializau produsele lactate
Avînd în vedere la ce altitudini pasc vacuțele alea, cred că produsele lactate tiroleze nu sunt de lepădat, iar fermele acelea cred că au mare succes!
@k-lator: Cred ca poti face ochii chiar si A3, nu numai ca vindeau lapte si alte produse, dar isi comercializau laptele prin firmele respective, iar reclaa reprezenta garantia calitatii. Sa stii ca "la parter" stau vacutele, chiar daca pare ciudat, si daca in Kufstein nu se simte mirosul de vaca iar fermele sunt mai la marginea orasului, in Worgl, un orasel la vreo 15 km de Kufstein, am vazut 2 astfel de case in mijlocul orasului, incat vara cand treci pe langa aceste case miroase a balega intr-un mare fel, insa ei nu se sinchisesc de asta, este felul in care este respectata munca.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Foarte frumos traseu, foarte frumos oraș. O plăcere să locuiești intr-un astfel de loc. Citit și votat cu plăcere!
@Mika: Frumos traseul intradevar, insa incomparabil cu cel facut de tine, insa ma multumesc cu ce imi este mai la indemana, adica la indemana imi sunt munte, dar dupa putinta .
Iar orasul este frumos intradevar, genul de oras unde m-as retrage la pensie, am sa imi aduc aminte cu mare drag de el cand il voi parasi.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Cetatea Kufstein si castelul Tratzberg — scris în 24.03.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cand canta ingerii si oamenii sunt spectatori — scris în 14.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Inapoi in timp, acolo unde mi-am lasat sufletul – Kufstein, perla Tirolului — scris în 08.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Hechtsee – lacul sirenei Hechta — scris în 13.10.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 O inventie fara “viitor” in trecut, dar atat de prezenta – Muzeul Madersperger, Kufstein — scris în 12.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Articolul 350 – 350 de amintiri frumoase si Kundl, locul in care iti auzi gandurile — scris în 17.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Sapanta de Tirol - Cimitirul vesel din Kramsach, Austria — scris în 19.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ