ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2024
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 9 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hawa Mahal

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu ceva timp în urmă am văzut filmul The Best Exotic Marigold Hotel (2011), precum și continuarea sa, The Second Best Exotic Marigold Hotel (2015); le recomand pe amândouă. Personajul principal este, de fapt, India, prin unul dintre orașele sale emblematice, Jaipur. Filmele prezintă „personajul” în roz, probabil că de asta a și căzut alegerea pe Jaipur, care e supranumit The Pink City. Realitatea este, de fapt, maro – dar nu știam asta la momentul vizionării filmelor, așa că am lăsat undeva, pe fundal, ideea că, dacă va apărea ocazia, să încerc să văd și eu, cu ochii mei, despre ce este vorba.

Am stat în Jaipur o seară, când am fost la Chokhi Dhani vezi impresii, și o jumătate din ziua următoare, când am vizitat Amber Palace, am aruncat o privire de pe mal la Jal Mahal și, către amiază, am ajuns la Hawa Mahal - Palatul vântului (da, știu, traducerea din engleză ar fi „vânturilor” , dar mi se pare că 1. sună aiurea 😊; 2. forma de plural nu are acoperire, am să explic mai jos). @AZE este harnic și a prezentat o grămadă de obiective din Jaipur; mi-am zis să încerc să-i dau măcar o mână de ajutor și să spun câteva cuvinte despre unul dintre monumentele acestui, totuși, interesant oraș.

Am ajuns cu autocarul în parcarea din fața City Palace și ghida noastră, plină de entuziasm (asta fiind, de altfel, marea și singura ei calitate, în rest: engleză zero, istorie zero, orientare în spațiu zero etc.) ne-a condus către intrarea în palat, plecând să cumpere biletele. Când să dea banii, a fost oprită de boss-ul ei, ghidul care călătorea în celălalt autocar: nu aveam în program The City Palace, ci Hawa Mahal. O alegere corectă, din punctul de vedere al agenției: la primul biletul costa 500 de rupii, la al doilea doar 50 de rupii (mai puțin de 3 lei). Nu știam atunci ce pierdem, dar am văzut imagini ulterior și diferența de preț este justificată.

Am plecat către Hawa Mahal, drum de zece minute prin buricul târgului, căscând ochii la una-alta (P4-P5). Obiectivul spre care ne îndreptam este, practic, imaginea simbol a orașului (P1-P3), ne pregăteam sufletește pentru momentul de wow. Care nu a venit: ceea ce vedem în P1-P3 reprezintă, de fapt, spatele palatului, care dă către o stradă extrem de circulată și de mirositoare (cred că nu departe este o piață alimentară, iar în India asta implică anumite chestii). Pozele le-am făcut din autocar, care, la plecare, a oprit un minut în fața (= spatele) palatului. A fost o poziție avantajoasă, de la nivelul străzii ar fi fost imposibil să găsim un loc din care să fotografiem. (Citesc pe internet că se poate din restaurantele de pe trotuarul opus, unde trebuie făcută rezervare, ele fiind foarte solicitate exact din acest motiv.)

Hawa Mahal era, de fapt, un fel de harem. Cele 953 de ferestre cu vitralii și balcoane zăbrelite de pe fațada din P1-P3 aveau rolul de a permite doamnelor care locuiau aici să observe forfota Bazarului, care se întindea în spatele palatului, și asta fără a exista posibilitatea ca ele să poată fi văzute din exterior. Proprietatea regală era, astfel, bine protejată :) .

Dar aceste mici ferestre mai aveau un rol: aerul care intră prin spații înguste își mărește viteza, formându-se o ușoară briză (= hawa) care îl face respirabil în cumplitele veri indiene. Dacă ați mers vreodată printre două șiruri de clădiri înalte apropiate, formând un soi de culoar, ați constatat, probabil, că pe acolo e vânt, chiar dacă în rest, la loc deschis, e o zi liniștită. În fizică, treaba asta se cheamă 'efectul Venturi' și are o grămadă de aplicații practice. Ei bine, de aici vine numele de „palat al vântului” .

Noi, însă, am intrat în clădire pe partea opusă (P6-P7). După ce se trece de poartă, se pătrunde într-o curte interioară a cărei vedetă este o mare fântână – nu funcționa în timpul vizitei noastre, ce-i drept nici nu era cazul, că ploua destul de tare. Am vizitat încăperile de la parter; în dreapta față de intrare este un mic muzeu de sculptură, cu piese vechi și de mai bine de 1000 de ani, având ca temă principală muzica: doamne care cântă la tot felul de instrumente sau care execută diverse dansuri. Statuietele și basoreliefurile sunt de tipul celor din templele hinduse, femeile reprezentate sunt frumoase, sumar îmbrăcate, în poziții lascive. Interesant este că în aceste temple vizitatoarele nu pot intra decât acoperite de la sandale până peste ochi, probabil pentru a nu face concurență sutelor de statuiete care prezintă doamne în costumul Evei 😊.

De la nivelul curții se urcă pe o terasă care înconjoară curtea interioară, iar de acolo, pe niște rampe (nu scări!) foarte înguste și aglomerate, până la cel de-al cincilea nivel, pentru a putea vedea interiorul palatului. În unele încăperi sunt covoare sau piese de mobilier, în altele interpreți la diverse instrumente, pe care uneori îi poți găsi cântând, și tot așa. Sincer, interiorul nu m-a dat pe spate. Am făcut poze și le-am atașat, pentru a vă putea forma o părere și dvs. De sus de tot există o bună perspectivă asupra centrului istoric al orașului.

E un obiectiv turistic care se poate vizita în cel mult o oră, dar ajunge și jumătate din acest timp. Nu trebuie ratată partea 'gratuită', adică vederea dinspre strada circulată.

Iată și câteva informații „tip Wikipedia” despre monument (preluate de pe site-ul oficial și din pozele făcute, la fața locului, afișelor cu explicații; de la ghizi nu am aflat, din păcate, nimic):

📌 A fost construit în 1799 (a împlinit 225 de ani), la comanda Maharaja Sawai Pratap Singh, regele local la acea vreme. A fost proiectat de Lal Chand Usta și este construit din gresie roșie și roz.

📌 Este o clădire cu cinci etaje, având forma unui stup. E cea mai înaltă din lume dintre cele care au fost ridicate FĂRĂ FUNDAȚIE. Stă în picioare pentru că are forma unui trunchi de piramidă, pereții nefiind verticali, ci ușor aplecați către interior, la un unghi de 87 de grade.

📌 Arhitectura clădirii este cu totul remarcabilă, palatul fiind considerat sinteza perfectă între stilulul hindus Rajput și cel islamic Mughal. Stilul Rajput poate fi observat în copertinele domurilor și în stâlpii canelați, în timp ce lucrările de filigran cu incrustații de piatră sunt reprezentări ale stilului Mughal.

📌 Hawa Mahal este dedicat lui Krishna, zeul hindus suprem. Se spune că forma clădirii este inspirată de coroana lui Krishna.

📌 Palatul este renovat, ultima dată, în 2006, după o pauză de 50 de ani. Cu toate astea, am observat mucegai pe pereți – în ciuda climei extrem de călduroase.

Cel mai bun moment pentru a vizita Hawa Mahal este dimineața devreme, când soarele bate în vitraliile de pe fațadă, colorând podelele încăperilor în toate culorile curcubeului. Am văzut imagini pe internet, e spectaculos.

După Hawa Mahal am plecat către restaurant, pentru a lua masa de prânz. Drumul l-am făcut prin centrul istoric, am atașat un filmuleț și câteva poze. Se poate observa cum se schimbă în rău aspectul străzii, pe măsură ce ne îndepărtam. Iar P38-P40 arată chestii normale pentru periferiile orașelor indiene.


[fb]
---
Trimis de adso in 19.09.24 23:50:11
Validat / Publicat: 20.09.24 06:15:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 317 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Hawa Mahal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

adsoAUTOR REVIEW
[21.09.24 09:26:52]
»

Spune @AZE într-un ecou de ieri, referindu-se la P38-P40:

Am observat că ai postat la sfârșit și tu ceva poze cu strada, cu mizeria de acolo, dar asta e India ei nu își ascund problemele.

Sigur, a-ți asuma defectele nu e un lucru rău. Rău este, însă, să nu faci nimic pentru a schimba ceva. În plimbarea prin Jaipur (sau prin Agra, chiar prin Lucknow, deși acolo parcă mai puțin) am întâlnit nenumărate grupuri de bărbați în putere stând împreună și dezbătând probleme importante, cred, de dimineață până seara, fără să-i deranjeze mizeria și mirosul din jur. Pe lângă ei treceau femei cu coșuri grele în spate sau cu mâinile încărcate - unul nu mișca un deget să ajute. Pe câmpurile de la marginea autostrăzilor am zărit doar femei și copii la muncă.

Nu știu, dar ceva e greșit. Spre deosebire de Maroc sau de Egipt, aici mi se pare că nici măcar nu încearcă să trăiască mai bine. Că lipsește un proiect de țară.

Și asta în ciuda faptului că India are o creștere economică accelerată, a ajuns a cincea forță la nivel mondial. Însă evoluția vine din faptul că sunt mulți și au resurse, nu pentru că au un plan și disciplina de a-l urma. Iar discrepanțe săraci-bogați ca aici, eu unul nu am mai văzut.

Pușcașu Marin
[21.09.24 10:03:35]
»

@adso: Hai că suntem măcar doi la ora asta cu un ochi pe-aici . N-am fost în India, mi-aș dori să văd Triunghiul de Aur măcar, dar... îmi trebuie o doză mai mare de curaj față de cât am acum. Deocamdată mă bucur să citesc ce scrii tu și @AZE despre India.

Citeam ecoul tău de mai sus și mă gândeam că dacă împart 1,4 miliarde la 14 milioane câți om mai fi la ora asta în România, îmi dă 100. Crezi tu că la scara 1:100, adică la 100 de bărbați indieni, nu vezi măcar 1 la noi care să procedeze la fel? Eu locuiesc într-un sat cu vreo 5,000 de suflete. Pe 15 ale lunii” se dau” ajutoarele sociale, cash la primărie, să ne-nțelegem... carduri ioc la cei cu pricina. Zici că-i revoluție în față la primărie. Proporția? La ochiul meu 5:1 în favoarea bărbaților. Și zău dac-aș avea” curaj” să mă iau la bătaie cu mulți dintre ei. Buni de muncă, înalți ca brazii. Dar am auzit că pe mulți dintre ei îi cheamă... să zicem Ptruptruceanu, adică ca pe primar. Are neam mare ăsta, csf? În schimb dimineață de dimineață drumul către Ploiești e aglomerat cu zeci de femei pe biciclete, cu 10-15 peturi de doi litri pline cu lapte pe bicicletele alea. Merg să-l vândă la oraș.

Treaba asta cred că-i valabilă, mai mult sau mai puțin prin multe locuri pe pământul ăsta. Nu știu dacă-n India” se dau” ajutoare sociale, dar mentalitatea se schimbă greu. Poate că nu numai vaca e sfântă în India. Poate și bo..., ăăă, pardon bărbatul.

Și am vaga impresie că nici politicienii nu prea doresc să se schimbe anumite mentalități.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[21.09.24 10:24:05]
»

@Pușcașu Marin: Ajungem la vorba lui @Yersi: incepe sa fie mare plictiseala pe aici. Doar ca noi doi luptam pentru a schimba lucrurile in bine, in timp ce Yersi pregateste o iesire la mare / asculta marea / isi aminteste ce bine a fost la mare / pregateste o iesire la mare etc. Si, cine stie, poate ca asta e atitudinea inteleapta!

Ai dreptate, avem si noi mentalitate indiana. Si chiar sange indian.

Si da, pestele de la cap se-mpute. Daca cei care sunt in fruntea mesei nu stiu sa foloseasca tacamurile, nuntasii de rand vor baga mancarea in gura direct cu amandoua mainile.

La naiba, suntem intr-un cerc vicios: votam papagali, care "ne educa" sa fim curci, pentru a vota in continuare papagali.

k-latorPHONE
[21.09.24 20:19:16]
»

@adso: "La naiba, suntem intr-un cerc vicios: votam papagali, care "ne educa" sa fim curci, pentru a vota in continuare papagali. "

Cu asta chiar sunt de acord! La locale în București a fost mare cacealma (și nu numai aici)... cu tristețe mă gândesc la ce urmează în noiembrie. 😪

Pușcașu Marin
[21.09.24 20:43:39]
»

@adso, @k-lator: Să mor dacă-nțeleg de ce jigniți papagalii. Sunt niște păsări adorabile.

adsoAUTOR REVIEW
[22.09.24 09:32:30]
»

@Pușcașu Marin:

adsoAUTOR REVIEW
[22.09.24 09:53:01]
»

@k-lator: Evit să intru în discuții aplicate pe astfel de teme, de obicei mă mențin la capitolul generalități.

Dar: indiferent de abilitățile sale manageriale (sau de lipsa lor, mă rog), primarul vostru este un om de mare calitate, atât intelectuală, cât și morală. Este o persoană în fața căreia întâi te înclini pentru ce a făcut cu viața lui, și apoi te apuci să îi faci câte reproșuri dorești pentru ce face cu viața ta - și este ce reproșa, desigur.

Poți numi pe cineva de asemenea calibru pentru alegerile din noiembrie?

Eu asta mi-aș dori, să mă conducă unul mai bun decât mine. Asumând din start că nici el nu e perfect, că și el va face o grămadă de prostii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[18.10.24 19:27:44]
»

Pozele le-am făcut din autocar, care, la plecare, a oprit un minut în fața (= spatele) palatului. A fost o poziție avantajoasă, de la nivelul străzii ar fi fost imposibil să găsim un loc din care să fotografiem. (Citesc pe internet că se poate din restaurantele de pe trotuarul opus, unde trebuie făcută rezervare, ele fiind foarte solicitate exact din acest motiv.)

Sunt abonat la tot felul de pagini turistice pe social media. Uneori am ocazia de a vedea fotografii grozave, încărcate de turiști care au ajuns în locuri care mi-au plăcut și mie, pe care le-au văzut, însă, dintr-o altă perspectivă.

După ce o validează @webmaster, în P40 veți putea admira o ilustrare a ceea ce am afirmat în articol .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053462028503418 sec
    ecranul dvs: 1 x 1