ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Jantar Mantar, observatorul din Jaipur

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cu ocazia sejurului din Jaipur după vizita fortului Amber ne-am îndreptat din nou spre centrul orașului. Acolo am vizitat un obiectiv foarte interesant observatorul astronomic construit în perioada secolului al XVIII-lea Jantar Mantar acesta făcând parte dintr-un grup de cinci observatoare din India. Cel din Jaipur orașul fondat de Jai Singh al II-lea este cel mai mare observator din grupul de cinci, orașul a fost printre cele mai importante centre de cerecetare în domeniul astronomiei din India. Celelalte patru observatoare se află în orașele Delhi, Ujjain, Varansi și Mathura

Denumirea Jantal Mantar provine din limba sanscrită și înseamnă intrumente de calcul. (jantar=instrument, mantar=calcule)

Acces și condiții vizitare Jantar Mantar

Observatorul se află în plin centrul Jaipurului lângă palatul regal. Adresa exactă este :

Gangori Bazaar, J. D. A. Market, Pink City, Jaipur, Rajasthan 302002, India

Observatorul construit între anii 1728-1734 geografic se află la următoarele coordonate: 26°55′29″N 75°49′28″E/ 26.92472°N 75.82444°E și ocupă un spațiu de 1,86 hectare.

Orele de vizitare sînt de luni până duminică între orele 9.00-18.00.

Tarifele de vizitare și aici sînt diferite pentru turiștii străini și vizitatorii indieni dar nu am observat o diferență atât de mare ca în alte locuri din India. Astfel luând în calcul de 0.056 lei/rupie indiană la momentul vizitei un vizitator străin trebuie să plătească 1102 inr (61,72 lei), unul indian 422 inr. (23 lei). Studenții străini vor plăti 522 rupii prezentând documentul iar cei indieni 112. Angajații armatei, veteranii, persoanele cu handicap nu vor plăti nimic la intrare. La noi prețul intrării era inclus în prețul pachetului turistic.

Observatorul muzeu se află în aer liber, parcurgerea perimetrului și observarea tuturor celor 19 instrumente astronomice durează aproximativ o oră. Fotografierea/filmarea este permisă iar la sfârșitul vizitei se poate vizita cafeneaua muzeului unde vom găsi prețuri normale indiene adică mici pentru noi cum ar fi de exemplu o cafea la 4-5 lei.

Despre Jantar Mantar și un pic de istorie

Construcția observatorului din Jaipur se datorează lui Jai Singh Al II-lea rajul regatului din Jaipur/Amber. Astrologia a fost unul din domeniul lui de interes, iar primul observator l-a construit în Delhi urmând să construiască Jantar Mantarul din Jaipur. Rolul observatoarelor a fost printre altele și stabilirea datelor la care urmau să se țină sărbătorile hinduse și musulmane.

Oficial există 19 instrumente astronomice la acest muzeu, neoficial ar fi 22 din care 16 instrumente sînt construite din zidărie/piatră iar restul din metal. Din toate aceste instrumente 3 instrumente au fost concepute de însuși Jai Singh. Cel mai important instrument este Samrat Yantra (instrumentul suprem, un cadran solar care prezintă echinocțiile cu o precizie foarte mare iar pentru această precizie instrumentul are niște dimensiuni impresionante mai exact o înălțime de 27 m)

Următorul instrument în clasament conceput de Jai Singh este Jai Prakash Yantra serveşte ca instrument pentru observaţii astronomice nocturne, iar ziua pentru a imprima umbra soarelui în interiorul construcţiei. Interiorul acesteia este plin de marcaje care reprezintă azimutul- altitudinea, dar şi un sistem de coordonate geografice care permite identificarea poziţiei corecte a corpurilor cereşti.

Un alt instrument din acest complex este Rama Yantra, o construcţie alcătuită din mai mulţi cilindri, îndreptaţi către cer, în mijlocul cărora se află un stâlp. Înălţimea stâlpului şi a pereţiilor este aceeaşi, iar podeaua şi interiorul cilindrilor prezintă nişte gradaţii cu ajutorul cărora se pot citi unghiurile de altitudine şi azimut ale Soarelui.

La moartea lui Jai Singh începând cu 1743 regatul a intrat într-o fază de declin a urmat o perioadă de instabilitate politică iar Jantal Matarurile au început să intre într-o fază de degradare. La degradare a contribuit și condițiile meteo, amânarea restaurărilor și alte motive.

Jantal Mantar din Jaipur face parte din patrimoniul Unesco din anul 2010. Observatorul își întâmpină turiștii cu instrumente complet renovate, protejate și un parc îngrijit.

Instrumentele din Jantar Mantar Jaipur

Descriere instrumentelor astronomice se află pe panouri în fața fiecărui instrument. Descrierea este în limba hindi și limba engleză. Mai jos se află descrierea celor 19 instrumente astronomice oficiale preluate din engleză și traduse în română :

1. Chakra Yantra sînt patru arce semicirculare pe care un gnomon aruncă o umbră, dând astfel declinarea Soarelui la patru momente specificate ale zilei. Aceste date corespund la amiaza la patru observatoare din întreaga lume (Greenwich în Marea Britanie, Zurich în Elveția, Notke). în Japonia și în Pacific, aceasta este echivalentul unui zid de ceasuri care înregistrează ora locală în diferite părți ale lumii.

2. Dakshin Bhitti Yantra măsoară meridianul, altitudinea și distanțele zenitale ale corpurilor cerești

3. Digamsha Yantra este un stâlp în mijlocul a două cercuri exterioare concentrice, folosit pentru a măsura azimutul soarelui și pentru a calcula ora răsăritului și apusului soarelui

4. Disha Yantra era folosit pentru a detecta direcția

5. Dhruva Darshak Pattika era folosit pentru a observa și găsi locația stelei polare în raport cu alte corpuri cerești

6. Jai Prakash Yantra sînt două ceasuri solare semisferice pe bază de bol cu plăci de marmură marcate care cartografiază imagini inversate ale cerului și permit observatorului să se deplaseze în interiorul instrumentului și măsoară altitudini, azimuturi, unghiuri orare și declinații.

7. Kapali Yantra măsoară coordonatele corpurilor cerești în sisteme azimutale și ecuatoriale și orice punct al cerului poate fi transformat vizual dintr-un sistem de coordonate în altul.

8. Kanali Yantra

9. Kranti Vritta Yantra măsoară longitudinea și latitudinea corpurilor cerești

10. Laghu Samrat Yantra este ceasul solar mai mic de la monument, înclinat la 27 de grade, pentru a măsura timpul, deși mai puțin precis decât Vrihat Samrat Yantra11.

11. Misra Yantra este un instrument mixt, este o compilație de cinci instrumente diferite

12. Nadi Valaya Yantra sînt două cadrane solare pe fețe diferite ale instrumentului, cele două fețe reprezentând emisfera nordică și sudică; măsurarea timpului cu o precizie mai mică de un minut

13. Palbha Yantra

14. Rama Yantra este o clădire verticală folosită pentru a găsi altitudinea și azimutul soarelui.

15. Rashi Valaya Yantra sînt 12 cadrane gnomoni care măsoară coordonatele ecliptice ale stelelor, planetelor și tuturor celor 12 sisteme de constelații.

16. Shastansh Yantra se află lângă Vrihat Samrat Yantra iar acest instrument are un arc de 60 de grade construit în planul meridianului într-o cameră întunecată. La prânz, imaginea pinhole a Soarelui cade pe o scară mai jos, permițând observatorului să măsoare distanța zenitală, declinația și diametrul Soarelui.

17. Unnatamsa Yantra este un inel metalic împărțit în patru segmente prin linii orizontale și verticale, cu o gaură în mijloc; poziția și orientarea instrumentului permit măsurarea altitudinii corpurilor cerești.

18. Vrihat Samrat Yantra este cel mai mare cadran solar gnomon din lume, măsoară timpul la intervale de 2 secunde folosind umbra proiectată de lumina soarelui.

19. Yantra Raj Yantra este un astrolab de bronz de 2,43 metri, unul dintre cele mai mari din lume, folosit doar o dată pe an, calculează calendarul hindus. Vizita mea

Am avut aproximativ o oră la dispoziție pentru admirarea instrumentelor istorice. După intrare ghidul ne-a adunat și a explicat cam ce am descris mai sus în articol. Pe urmă ne-a dat timp liber pentru explorare, fotografiere, filmare.

Locul este însorit (observatoarele astronomice de acest fel trebuiau construite în locuri cu vizibilitate bună spre cer fără a obtura acesta. În prezent acest observator din Jaipur este destul de liber și ne-obturat din punct de vedere vizibilitate dar cel din Delhi are în jur atât vegetație cât și clădiri înalte/zgârie nori.

Deci m-am plimbat printre instrumentele stelare, locul foarte însorit și foarte cald, era necesară apă la îndemână. Vizitatori turiști străini și indieni erau destui totuși nu era înghesuială deloc, era loc suficient pentru toți, o să observați asta prin pozele mele atașate articolului.

Am admirat toate instrumentele în special cele mari care au o precizie de calcul deosebită. În parcul amenajat sînt multe locuri de recreere, bănci, părculeț pentru copii, o terasă, un birou de schimb valutar, toalete.

Prețurile la terasă așa cum am povestit sînt pentru indieni deci mici astfel o pizza, burger sau hotdog costă 5 lei, un sandviș 4 lei, un ceai 1.5 lei, cafea 5 lei, un suc 3 lei. Sînt prețuri bune pentru noi dar nu am cumpărat nimic deoarece urma un prânz copios la un restaurant local altfel stricam pofta de mâncare.

Recomand mult acest obiectiv pentru cine merge în Jaipur pe cont propriu. La sejururi organizate vizita observatorului este întotdeauna inclusă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 01.09.24 22:10:44
Validat / Publicat: 01.09.24 23:41:38
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 214 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Jantal Mantar,observatorul din Jaipur
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[02.09.24 13:58:19]
»

Foarte interesant acest observator, de care nu am auzit, până la citirea articolului tău!

Felicitări pentru rigoarea cu care ne-ai descris instrumentele de calcul și pentru pozele atașate!

AZEAUTOR REVIEW
[02.09.24 22:18:40]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru ecou și vot. Da a fost interesant, sincer am înțeles doar parțial instrumentele dar dacă va vizita acest muzeu cineva care lucrează în domeniu și îi și place atunci va fi maxim interesat.

În P20 este un ceas solar unde verifici ora după umbră, am verificat și eu la momentul vizitei iar ceasul solar avea o exactitate la 20 secunde.

Dacă măriți poza o să observați ora împărțită în patru părți egale (câte 15 minute) cele 15 minute în 3 părți, minute și pe urmă fracțiuni de câte 20 secunde. Atât a putut ceasul solar indian.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066137075424194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1