GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Azore — paradisul fotografilor si nu numai
De curand ne-am intors dintr-o vacanta in Azore si Lisabona. A fost superb si as vrea sa transmit mai departe impresiile mele cu speranta ca tot mai multi romani sa ajunga acolo. In Lisabona cred ca am vazut vreo 10-15... dar in Azore deloc. In acest articol voi povesti doar despre Azore si in altul despre Lisabona.
Am stat 6 nopti si 7 zile, intre 1 august si 7 august. Nu am sa scriu despre geografia sau istoricul insulelor, banuiesc ca asta face toata lumea cand se duce undeva... cred ca mai importanta este experienta personala care poate fi folositoare mai ales celor care se duc pentru prima oara.
Cel mai important de stiut ca sa ajungi aici si sa te bucuri de acest mic paradis, este avionul, care poate fi mai scump decat pentru alte destinatii si permis de conducere, nu poti vedea insula fara masina inchiriata. Se pot face excursii organizate dar nu cred ca e acelasi lucru. Si ar mai fi ceva, vara e mai bine decat iarna... adica din mai pana la sfarsitul lui august ar fi cel mai bine, pentru ca sa fi sigur ca prinzi zile cu soare. E pacat sa nu vezi si sa nu pozezi tot ce poate oferi aceasta divina creatie.
Cazarea noastra a fost in Sao Miquel, zona Nordeste, la propunerea unor prieteni, la hotelul Lince Nordeste country and nature.
Fac aici o mica paranteza, noi am platit hotelul inca din februarie, dar zilele astea, dupa 15 august, un coleg de servici a vazut pozele si se gandea ca ar putea sa se duca si el. S-a uitat pe booking, a cautat hotelul si am ramas socata... daca ar fi sa pleci in septembrie, 7 nopti te costa 80 mil (???) noi am platit cam 500-600 euro pt 6 nopti, adica cum? Poate am gresit undeva... asa ca hotelul a fost ok, cu mici exceptii legate de micul dejun si zona in general.
Partea de 7 stele cu plus, a hotelului a fost faptul ca am avut camera cu vedere la ocean, asa ca am avut parte de rasarituri si apusuri de cate ori am putut... ceea ce a fost un privilegiu.
Micul dejun pt mine este important... din pacate nu si pt cei de la hotel. Sucurile de fructe nu erau naturale, m-as fi asteptat sa fie, pentru ca multe se gasesc acolo sau sunt aduse din patria mama, Portugalia. Omleta, sunca si niste cremvusti, la fel in fiecare zi, m-as fi asteptat la niste sortimente de peste, marinate, afumate, ca doar sunt inconjurati de “pesti”... cascaval, branza gen brie, un fel de mozarela, asta a fost cel mai bun, pt ca erau proaspete, f bune, de la vacutele lor... produsele de patiserie, prea dulci... iar cafeua, fff proasta, era o cafea facuta de ei si pusa in niste termosuri... avea gust de ness, dar am rezolvat-o, cumparam in fiecare dimineata cu 1,20 euro, cafea adevarata. Si era sa uit, iaurtul, care era bun, f bun, ambalat, dar cel natural daca prindeai, aduceau 5-6 buc... si mai aveau ceva bun, cu toate ca nu era in fiecare dimineata, ananas din ala bun proaspat de pe insula, portocale, pepene rosu.
In ce priveste Nordeste, care este in estul insulei, f multa liniste, e ok ca sa te odihnesti, DAR... o singura pompa de benzina, un restaurant, o pizzarie, un supermarket, cam cat un mega image shop and go de la noi... toate inchid la 7 seara. Adica da, ai cateva miradour, panorame... un far... dar seara e plictiseala mare. Cred ca in ultima seara am experimentat odata, ne-am luat de la supermarket niste ananas, care era cam scump, 8 euro /kg, dar a fost senzational, cel mai bun ananas mancat vreodata.
Deaceea cred ca cea mai buna locatie pentru Sao Miquel este zona de mijloc a insulei, pt ca ai distante egale fata de punctele de interes, esti aproape de Ponta Delgada, care e capitala si seara ai ce face, si banuiesc ca se poate gasi o camera cu vedere la ocean. In timpul pe care l-am avut, am vizitat cam tot ce era de vazut, atat cat s-a putut cu masina.
Chiar in prima zi, ne-am dus cu masina sa vedem Faro do Arnel, aproape de hotelul nostru, cam 3 km... si ne-am gandit sa coboram pe picioare la far, ce mare lucru! Am vazut indicatorul de 40% panta... dar eh, ne descurcam noi, nici nu am apucat sa coboram pana jos la far si eram deja obositi... iar la urcare a fost si mai si. Nu suntem chiar tineri... asa ca ne-am lecuit de “alpinism” si am folosit masina cat am putut. Insula insa poate fi descoperita si mai bine din drumetiile care se pot face aici, pentru cine poate si are conditia fizica necesara.
Sa va povestesc un pic despre masina si peripetiile pe care le-am avut cu ea. Masina am inchiriat-o de acasa, din Bucuresti, cu 240 euro full insurance, de la o firma locala Magic Islands, cu putin timp inainte sa plecam. Erau singurii care mai aveau masina disponibila, fara a folosi credit card, am vrut f mult sa nu folosim credit cardul, pt ca iti retine o suma cam egala cu inchirierea sau mai mare si citisem ca ii recuperezi cam greu, asa ca full insurance ne-a scutit de credit card. Am platit un avans de 120 euro.
Cand am ajuns la aeroport, la ora 12.30 noaptea, ne-am intalnit cu un tip de la agentie, sa ne predea masina. Era un Citroen C1, cutie manuala (automata costa dublu), o chichineata, abia ne-a incaput valiza mare, daca aveam 2 nu stiu unde le bagam... cu un motor de 1 litru, care a gafait din greu la fiecare panta... dar pana la urma ne-am descurcat. Surpriza a fost ca diferenta tb platita tot cu cardul... NU cash... altfel nu masina! Si pana la hotel aveam 50 de km, era miezul noptii, eram praf de oboseala iar taxiul era f scump pana acolo... deci problema mare!
Problema era ca nu aveam euro pe card, adica nu vroiau credit card, dar pe cardurile pe care le aveam nu aveam euro, norocul nostru a fost ca am avut la noi un laptop si un card de ING, cu care am putut acolo in parcare sa facem transfer de euro pe card si sa platim intr-un final. Sotul luase cardul ca sa plateasca factura de energie, care era intarziata si s-a gandit sa nu ne taie curentul pana venim acasa...
Apoi a mai fost o duda cu masina, in sensul ca portughezii astia, au sosele peste sosele, toate bune, asfaltate si fara gropi, dar NU AU BENZINARII pe autostrada daca va vine sa credeti asa ceva. Nu sunt decat in oraselele de pe insula si alea inchise dupa 7 seara!!!
Si uite asa intr-o duminica, cand ne intorceam spre casa din excursia zilnica, am trecut pe langa o benzinarie mare... (eram la iesirea din Ponta Delgada) dar am ratat intrarea si ne-am zis, ei lasa ca uite sunt deschise, mai gasim noi. La acel moment indicatorul de benzina de la bord arata jumatate plin... deci era destul sa jungem acasa si sa alimentam de la noi din oras... numai ca dupa vreo jumatate de ora de mers, cu aerul conditionat care mai consuma din putere, si pt ca am vrut sa mai vedem un miradour, un ocol mic de 3 km... brusc s-a aprins becul rosu... ha! Am cautat pe waze, benzinarii apropiate, ne arata una la iesirea de pe autostrada, si am iesit, ne-am dus... si surprizaaa! Avea un mare lacat pe ea! Deja eram in criza, mai aveam pana acasa 30 de km, eram la limita... ne gandeam ca o sa ramanem pe autostrada si o sa platim remorcarea pana la hotel... am inchis AC... si am resusit sa ajungem, stresati, transpirati... cand am ajuns la hotel, ne-am dus pe jos pana la benzinarie ca sa ne asiguram ca nu e si asta cu lacat pe ea... dupa care ne-am dus, am luat masina si am facut plinul. Benzinaria asta are o singura pompa, nu are magazin sau ceva... cum vezi pe la alte benzinarii... undeva in spate e o magazie de tabla, iar pe un scaun sta un baiat care nici nu zici ca lucreaza acolo... el iti face plinul si iti ia banii.
Dar cu toate peripetiile astea m-as mai duce oricand in Azore si daca as putea as sta vreo 2 saptamani sa ma bucur de privelistile lor, de linistea si relaxarea de care ai parte, de aerul curat si de mancarea buna, chiar bio as putea spune. Carnea de vaca, lactatele este de exceptie, ca sa nu mai vorbesc de peste. Am mancat peste bun si ieftin, cod, rechin, boca negra, chestii sofisticate pe care numai acolo ti le poti permite... in Rabo de peixe, restaurant O Pescador. Am cautat pe net restaurante pescaresti, ne-am uitat la review si ne-am dus si am nimerit bine.
Sa va mai spun ceva important, despre ce fel de restaurante pot avea azorenii astia... noi nu am mai intalnit asa ceva pana acum. In Nordeste unde am stat, era un restaurant, Tronqueria, e chiar vis-a-vis de mareata pompa de benzina, deschide in fiecare zi la 12 si inchide la 7!
Restaurantul e destul de maricel, mai ales afara au multe mese, foarte frumos amenajat... numai ca arata a restaurant dar pare cantina, adica e cam asa, de 10 euro, te servesti de cate ori vrei si din ce vrei, din tavile cu mancare calda insirate pe o masa mare. Puteai alege intre niste sardine prajite, o tocanita de vita fantastic de buna, ceva cu carne de porc, paste cu peste, un fel de lasagna, salata verde, niste muraturi, o supa de legume, am gustat dar nu mi-a placut, pepene rosu, apa, niste prajituri. Deci, pt 10 euro mancai o masa completa... desigur nu am gustat din toate... tocanita a fost f buna. La inceput sotul a fost cam suspicios, se gandea ca asta ar fi o mancare gatita de ieri si o pune acolo pana se termina... posibil, ce sa zic la banii astia, era ok. Aveau si meniu, am cerut peste proaspat dar din pacate tipa care ne-a servit nu stia engleza si nu am vrut sa comand ceva ce nu stiu.
A doua experienta de genul asta a fost cand ne-am dus sa vedem cele 2 lacuri, la Sete Cidades, pt 12 euro am mancat mai bine si mai bun. Nu mai tin minte numele restaurantului... stiu ca era o sala mare, cu lume multa, muuulta galagie... si undeva in capat o masa cu tavile din care sa te servesti. Erau vreo 3 sortimente de peste, un fel de tocanita cu vita, porc... niste pasari mici prajite, poate porumbel, poate prepelita... nu stiu ce era, scria in portugheza pe o tablita iar personalul nu a stiut sa imi zica in engleza... dar a fost fff bun. Parea cam rustic totul dar pana la urma cred ca asa vor ei sa fie totul simplu, fara prea multe ifose si fite. Insula asta nu are Mall-uri, magazine mari, nu prea au industrie, nu sunt multe masini... deaceea peste tot e o atmosfera relaxanta, liniste si aer curat, foarte curat.
Am vizitat tot ce era mai important, pana unde am putut ajunge cu masina. Am avut si 2 zile cu ceva ploaie si ceata, care ne-a cam anulat sedintele de foto si urcatul la panorame... dar chiar asa au fost si momente in care ceata s-a mai risipit si am reusit sa facem poze interesante datorita norilor. Aici in fiecare moment al zilei parca descoperi alte culori, oceanul e foarte gri sau foarte albastru... ca sa nu mai spun norii cat sunt de spectaculosi.
Am vazut Sete Cidades, Furnas, apropo au 3 vulcani activi, la Furnas e unul din ei, aici este si zona aceea unde se gateste mancare la caldura vulcanului, se cheama “cozinha” si cel mai celebru restaurant cu astfel de preparate este Tony’s, Mosteiros cu plaja cu nisip negru, punctul cel mai vestic al insulei, parcul Terra Nostra, care are un bazin cu apa calda sulfuroasa si unde puteti face baie, au si dusuri... am fost la multe “miradour” cum spun ei, adica panorame, nu le mai stiu numele, semnul rutier este un binoclu, cand vezi binoclu pe marginea drumului acela este pentru miradour.
Sper sa va placa si voua in Azore!
Trimis de Milka1000 in 20.08.19 20:44:46
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Milka1000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun review
--
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 02&ridAnt=95951
--
@Milka1000, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
--
”Cazarea noastra a fost in Sao Miquel, zona Nordeste, la propunerea unor prieteni, la hotelul Lince Nordeste country and nature.
Fac aici o mica paranteza, noi am platit hotelul inca din februarie, dar zilele astea, dupa 15 august, un coleg de servici a vazut pozele si se gandea ca ar putea sa se duca si el. S-a uitat pe booking, a cautat hotelul si am ramas socata... daca ar fi sa pleci in septembrie, 7 nopti te costa 80 mil (???) noi am platit cam 500-600 euro pt 6 nopti, adica cum? Poate am gresit undeva... asa ca hotelul a fost ok, cu mici exceptii legate de micul dejun si zona in general.
Partea de 7 stele cu plus, a hotelului a fost faptul ca am avut camera cu vedere la ocean, asa ca am avut parte de rasarituri si apusuri de cate ori am putut... ceea ce a fost un privilegiu.
Micul dejun pt mine este important... din pacate nu si pt cei de la hotel. Sucurile de fructe nu erau naturale, m-as fi asteptat sa fie, pentru ca multe se gasesc acolo sau sunt aduse din patria mama, Portugalia. Omleta, sunca si niste cremvusti, la fel in fiecare zi, m-as fi asteptat la niste sortimente de peste, marinate, afumate, ca doar sunt inconjurati de “pesti”... cascaval, branza gen brie, un fel de mozarela, asta a fost cel mai bun, pt ca erau proaspete, f bune, de la vacutele lor... produsele de patiserie, prea dulci... iar cafeua, fff proasta, era o cafea facuta de ei si pusa in niste termosuri... avea gust de ness, dar am rezolvat-o, cumparam in fiecare dimineata cu 1,20 euro, cafea adevarata. Si era sa uit, iaurtul, care era bun, f bun, ambalat, dar cel natural daca prindeai, aduceau 5-6 buc... si mai aveau ceva bun, cu toate ca nu era in fiecare dimineata, ananas din ala bun proaspat de pe insula, portocale, pepene rosu.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
@Milka1000:
In Azore nu am in plan dar in Portugalia continentală mă întorc foarte curând căci mi-a plăcut mult.
N-am înțeles problema cu cardul. De ce trebuia să aveți neapărat card în euro? Eu am plătit în Lisabona și cu card în lei emis de bancă românească și n-a fost problemă, schimbul în euro se face automat. Dacă vrei să nu mai ai probleme, aplică pentru un card Revolut și ai multe avantaje, inclusiv sau mai ales la schimb valutar. Dacă nu știi ce este cu acest card, sunt câteva informații la rubrica CMR. Mai sunt câteva zile în care îl poți obține gratis, dacă vrei să afli despre asta, dă-mi un PM.
@elviramvio: buna, nu mai stiu exact de ce a vrut sotul sa puna euro pe acel card, avea el un motiv serios... si noi am mai platit tot cu cardul de lei... nu avea lei destui pe el, ... poate pur si simplu eram atat de obositi incat nu am gandit prea mult.
Am avut o peripetie si cu avionul pana in Azore, dar nu am mai povestit despre asta... iar cu cardul Revolut, da stim de el, avem o prietena care lucreaza la o banca mare si ne-a facut capul calendar. Chiar l-am facut si dupa aia ne-am dat seama ca e folositor doar ca sa cumperi valuta la un curs mai bun, dar pentru sume mari... adica nu asa 100 de euro ca nu e mare scofala si ca sa obtii bani f repede in orice moment. Asa ca l-am anulat.
La ora aia din noapte nu as fi avut la cine sa apelez... dar data viitoare vom plati masina integral si gata.
Dar e pacat sa nu te duci in Azore, esti la 2 ore distanta... poti sa stai la Lisabona cateva zile si sa iei bilet cu companiile lor locale, de ex SATA, are zboruri zilnice in insule si nu cred ca e scump, ar tb sa fie mai ieftin decat TAP. Noi asa vom face data viitoare, acum ca am vazut ce era mai important la Lisabona.
Prietenii datorita carora am ajuns in Azore, ne-au spus ca SATA foloseste avioane bombardier... ha ha, trebuie sa fie fun sa zbori cu ele cica zboara foarte jos...
@Milka1000:
Timpul ne oprește și anul acesta să ajungem în Azore. Mica Portugalie continentală e uriașă în locuri de vizitat așa că nici anul acesta, deși vom sta ceva pe acolo, nu ne îndurăm să rupem zile pentru Azore.
Cu Revolut nu cred că ați făcut bine renunțând. Pentru mine e de bază și în țară și în afară, de când cardul principal mi-a fost fraudat. Mai nou are și soțul Revolut ca să putem jongla cu bănuții lejer și gratis dacă nu suntem împreună.
Vacanțe frumoase!
@elviramvio: da, ai dreptate cu Portugalia continentala, si noi avem pe lista un circuit in Portugalia, cu masina ca sa nu ratam ceva, nordul, litoralul... vise, vise, dar cred ca vom reusi. Santate sa fie! Cat despre Revolut, da o sa ne facem si noi pana la urma!
@Milka1000: Mă bucur pentru că ai ajuns acolo! Da, Insulele Azore sunt minunate! Se pot simți cu adevărat doar dacă ajungi acolo!
Fiecare insulă are specificul ei, diferă una de cealaltă și da, Insula Sao Miguel este cea mai cunoscută pentru turiști...
Felicitări pentru excursie!
@mprofeanu: multumesc! Sper sa mai ajung si sper sa ajunga si altii, si cel putin din cat am vazut eu, mie mi se pare o destinatie destul de accesibila, nu e foarte scump, am un prieten care a zis ca daca apuca pensia, are de gand sa se duca acolo si sa se angajeze vacar, numai sa stea si el cat mai mult pe acolo...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Tur Insula Sao Miguel partea de vest și nord – ziua a doua — scris în 30.09.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Tur Insula Sao Miguel partea de est și nord - ziua întâi — scris în 27.09.18 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 O alta lume, atat de aproape de a noastra... si totusi cu totul altfel! (1) — scris în 28.07.12 de SKC din ORADEA - RECOMANDĂ