GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hai, sus baiete! Iar ai intarziat! E deja ora 4 dimineata si tu dormi ca un bustean ce-a facut mucegai pe la noduri! Parca ti-ai pus azi in gand s-ajungi la Govora!
La radio, Sylvie Vartan ma dezmeticeste de-a binelea cu al ei ”Voyage, voyage”. Pica bine, ca o cafea “strong” dimineata, e semn ca si frantuzoaicele vor ca eu s-o iau din loc! Arunc totul in graba, tricou, pulover, iaurturi, pateu cu sunca, banane, termos cu cafea, pijama, slip si umbrela, in sacul de voiaj... La ora 5 sunt deja la Medias iar la 6, cand de dupa o colina neagra si trista precum “faciesul” lui Don Quichote de la Mancha, cavaler al tristei figuri, iata ca… apare si soarele! Ah, soarele! …de el aveam eu nevoie! Cum sa faci fotografii fara soare? Soare, soare, ai ajuns si-n tara mea! Hai, gata, voi americanilor, destul v-ati “regalat” cu el! “Good night, New York! ”, “Somn usor, Chicago! ”, Gata! Dati-mi-l si mie pentru o zi, trebuie s-ajung la Govora si mai am pana acolo 200 de kilometri!
Statiunea pe care bunicii mei o numeu “bijuteria bailor coroanei” ma intampina cu un strand sarat-iodat si usor sulfuros, numit “Salus”, unde popsesc, nu ca sa fac o baie ci ca sa servesc ceva, caci alimentele din sacul de voiaj s-au terminat. Si ce era oare sa mananc dupa ce am strabatut intreaga vale a Oltului? Carnaciori oltenesti cu cartofi prajiti, bine-nteles, pe care “fata de la bufet” mi-i aduce in cateva minute! Strandul “Salus” e bine intretinut, are doua piscine cochete. Gust apa, e sarata tare! Gustul de sulf nu-l simt insa. De langa terasa mea "cu carnaciori" se intinde un sir lung de casute de camping ce-si asteapta musteriii.
Trec ca un “tsunami” pe langa “Govora de jos”, adica pe langa Hotel Oltenia, Hotel Palas, si pe langa o frumoasa vila in stil brancovenesc, renovata de “Parohia Govora”. Cine-a zis ca “biserica” e pasiva si nu se implica in progresul tarii?
Ajung in partea “de sus” a Govorei, intru in superbul parc cu castani si nuci seculari plantati de "curtea regala", trec pe langa “Cinematograful” regal, ce-si asteapta cuminte randul la restaurare, ajung la “Vila Ferdinand” care se afla in mijlocul unui santier, jumatate din ea este renovata si ajung in fine dupa ce pedalez bine pe niste scari in zig-zag, pe "platoul bailor", adica mai bine zis la o baza de tratament a unor vremi de mult apuse, baza construita in anul 1914, an in care noi, romanii, ne gandeam la bai si la relaxare iar vecinii nostri sarbi se gandeau cum sa-l "elimine" pe arhiducele Austriei, declansand astfel primul “macel modial“ din secolul trecut.
De ce-l iubeau oare bunicii mei pe regele Ferdinad? Nu pentru ca erau bucuresteni si dadeau adesea "nas in nas" cu el ci pentru ca “cel mai roman dintre germani”, a relansat economia tarii, aducand la noi in tara, investitori din tara lui, Germania, a construit prima linie ferata, a transformat Romania in “granarul Europei”, a construit drumuri, licee, palate si statiuni balneare, unde “oamenii cu avere ori de rand pot sa-si lecuiasca unele boale”. Govora a devenit una din “tintele” regelui, aceasta dispunand atat de izvoare sarat-iodate, bune pentru durerile reumatice cat si de izvoare sulfuroase, “bune la boale de stomac, ficat si rinichi, daca vor fi baute dar si la boala de reuma, daca te vei imbaia in apa lor”,
Ajung la pavilonul de lemn unde odata “fanfara canta” muzica vesela si marsuri, admir aleile parcului ce nu s-a degradat prea mult, natura e frumoasa oricum, ma plimb o vreme printre castani si nuci sau alti arbori care si-au tras in fata cate un sort, sau nu, un covor de frunze iar cei mai mici si-au pus la gat cate o “babetica” de nou nascut din iedera, ca sa nu se pateze pe scoarta atunci cand digera lumina prin fotosinteza. In celalalt capat al aleii, dupa ce cobori cateva trepte si dupa ce admiri “parcarea regala” din marmura de Ruschita, vei intalni un alt pavilion, cel al izvorului nr 3, zis si izvorul “Ferdinand”, folosit in boli de ficat, stomac, intestine si rinichi.
Revin pe aleea cu castani, unde printre statuile unor ilustri oameni de stiinta ce-au pus umarul la ridicarea statiunii “din aproape nimic”, apare impunatorul, pavilion al bailor sau asa numita “baza de tratament balnear”. Baza, daca o privesti pe dinafara si de la distanta, arata bine, seamna cu un vechi si lung castel rectiliniu, dar daca ai curajul sa si intri…incepe filmul “horror”!... al carui actor principal vei fi chiar tu. Daca stiam ca vizitarea unei baze de tratament imi va strica ziua, poate ca era mai bine sa nu intru! .
Daca la Borsec, in “vila princeps” a statiunii, vila 19, aflata intr-o avansata stare de degradare, gaseai totusi un caine legat de un rest de calorifer scapat “nefurat” prin nu stiu ce miracol, aici am intalnit doi caini. Primul era chiar la intrarea din dreapta, singura deschisa, ghemuit intr-o camaruta. Seamna cu un ciobanesc romanesc cu blana alba. Dormea. Am intrat tiptil, ca sa nu-l trezesc, dar el nimic. Fac galagie, el tot nimic. Trebuia cumva sa lamuresc problema cu cainele caci altfel nu mai puteam inainta. El insa, saracul, era trecut de mult in lumea celor drepti… Statea asezat pe un tenac de foi de observatie a unor pacienti ce-au fost tratati aici in urma cu multi ani.
Vecina mea, tanti Viorica, ce sufera de astm si care vine aici la bai in fiecare an, mi-a zis ca baza s-a inchis in urma cu 12 ani.
Incep cercetarea bazei. O multime de cabine in care odata isi cautau sanatatea oamenii acestei tari, acum zac intr-o nepasare si delasare crasa. Vanele sunt distruse, paturile pe care se odihneau pacientii dupa baie, sunt schioape sau nu mai sunt deloc, ferestrele sunt batute in cuie, tevile din pereti ce pompau prin ele apa sulfuroasa in vane, adica “sanatatea lichida”, zac ruginite pe jos sau atarnand langa ziduri iar vopseau de pe tavan atarna in lambouri cat palma. Mai descifrez totusi pe o use cuvantul ”curenti diadinamici”, semn ca poate ea, baza de tratament ar fi vrut sa mai functioneze. Prin peretii scorojiti, ici si colo, ies in afara, ca niste coaste rupte, tevile de la dusuri Urc la etaj pe o scara ruginita dar care mai pastreaza inca ornamente interbelice. Calc cu grije, nu vreau sa fac cunostiinta cu forta gravitatiei! Trec printr-un culoar sinistru ca printr-un tunel al timpului. Ma simt ca intr-un castel cu fantome in care sta ascuns un monstru, pe-aici pe undeva printr-o camera, monstru care va apare brusc in fata mea ranjind si salivand ca-n filmul “Alien”. Intalnirea cu el, intalnire de gradul III, mi se parea ca e doar o problema de timp. Ajung in fine la un fel de balcon circular, sunt atent ca balustrada sa nu se rupa si eu s-o urmez la parter. Jos, vad intrarea si salonul de receptie, plin si el de moloz, hartii si paturi dezmembrate. Trec pe aripa cealalta unde deja din start mi se pare ca “ceva-i putred in Danemarca”. Pana si fantoma lui Hamlet, daca era acolo, langa mine, ar fi simtit mirosul unei fiinte in decompunere ce ne asteapta la capatul coridorului sau la "cotitura". M-am indreptat spre acel loc, mai ales din curiozitate. Nu! , nu va speriati, nu era monstrul Alien, care-a fost facut pilaf de Seagurney Weaver dupa lupte “seculare” ce-au durat 4 filme de succes, ci era un alt caine, de data asta negru, mai bine zis, “o gramada de piele si oase”.
Imaginea n-am sa v-o trimit decat la cerere, suntem totusi pe un “site” turistic, de vacanta, unde avem nevoie doar de imagini placute, ce incanta ochiul.
In acea “cladire a groazei”, am avut mereu senzatia nu de “déjà vu” nici de “deja connu” ci de “deja urmarit” chiar de la intrare. Simteam mereu in preajma mea o prezenta malefica, poate erau spritele celor doi caini, paznici ai bazei, carora le-am violat teritoriul. M-am bucurat nespus, cand, dupa cateva incercari nereusite, am gasit usa pe care intrasem, singura deschisa, de altfel. Am ajuns pe aleea cu castani, afara era soare, cativa copii se indreptau cu sticlele-n mana spre izvorul Ferdinand, fara sa stie pe langa ce trec.
M-am asezat pe-o banca si m-am gandit ca totusi, cineva administreaza acest parc si ar putea ascunde acele imagini lugubre in spatele unor porti inchise. Zilnic, pe langa acele “focare de infectie” si miasme fetide, trec turistii statiunii Govora inspre excelentul izvor nr. 3.
Baza “regala” de tratament s-a transformat intr-un cimitir de maidanezi, care ei, saracii nu au nici o vina. Cainele e cel mai bun prieten al omului dar reciproca nu e intotdeuna valabila.
La intoarcere trec din nou prin Sibiu, oras in care Nicu Ceusescu a fost o vreme primar. Avea el si parti bune si parti mai putin bune, dar si vorbe de duh. “Nu veti reusi nici macar sa varuiti tot ce-a construit tata! ”zicea el dupa caderea comunismului. Da! , asa e, asta s-a dovedit, e imposibil sa varuim atata, . dar a chema serviciul de ecarisaj ca sa ridice doi maidanezi dintr-o statiune de renume a tarii, asta cred ca e posibil!
Dorgo
Trimis de dorgo in 26.08.10 21:07:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GOVORA. A mai fost în/la: cam peste tot
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
recunosc am fost tentat sa postez melodia Voyage, voyage, insa cred ca cea aleasa se potriveste mai bine in fond mai sus se vorbeste despre inca un loc din Romania care inca este in astepterea gloriei de alta data!
Insa se poate schimba.... cel putin melodia !
Multumesc web!
Dalida a fost grozava si ca miscare scenica si ca suflet, isi avea apartamentul intr-o casuta modesta din cartierul boemilor, Montmartre.
In alta ordine de idei, am citit in ultimele zile cateva impresii mai bune, mai modeste si vad mereu aceleasi nume care apreciaza cu PMA, aproape orice, in speranta ca votul li se va intoarce. E "votul" multiplu sau "clonarea" un sistem ce-ar putea avantaja pe unii dat si "votarea reciproca", adica "bisericutele" ce s-au format in timp, e o alta metoda ce cu greu poate fi controlata de web. E aproape imposibil, pentru ca exista libertatea expresiei. Vedem asadar review-uri excelente de-a unor debutanti, punctate slab si review-uri modeste, de-a veteranilor acestui "site", care au deja 1-2 ani vechime si care sunt punctate excelent. E o "foame acerba" pentru puncte, se vede acest lucru si de pe Luna cu ochiul liber, lucru ce nu e rau! Tendinta e insa, in ultima vreme, dupa parerea mea, de a accede in TOP 25 prin "arta cu tendinta" si nu prin "arta pentru arta". Culmea e ca recurg la aceasta metoda anumiti membrii AFA, aceeasi si mereu aceeasi, care au un talent iesit din comun si care ar putea evolua si fara acest "vot reciproc". Poate e doar o impresie de-a mea... insa, iata! , am sa fac o incercare... nu mai scriu nici un review timp de cateva zile si trimit tuturor primilor 500 de membri ai clasametului AFA cate un PMA, sunt curios sa vad daca dupa acest interval de timp, voi primi inapoi sau nu aceste PMA-uri, chiar daca ultimele mele review-uri au fost slabute...
E o problema ce ar trebui dezbatuta... e important sa incercam sa mentinem stacheta corectitudinii si calitatii acestui "site" la un nivel inalt, ca si pana acum, iar cel mai bun membru AFA, pentru ca e si un concurs la mijloc, sa castige! , printr-un olimpic spirit de "fair-play"!
cu stima
Dorgo
Stimate domn, atâta vreme câtă faceţi astfel de afirmaţii:
”Se putea scoate un suuper review din acest festival colorat...
click aici - pe care nu le explicaţi în ciuda faptului că vi se cere asta şi în condiţiile în care, a doua zi dvs. ne scrieţi despre pitici, vă rog, în ce mă priveşte, să nu vă chinuiţi cu
”trimit tuturor primilor 500 de membri ai clasametului AFA cate un PMA
deoarece de la mine nu
”voi primi inapoi sau nu aceste PMA-uri
În rest, este loc pe AmFostAcolo pentru toţi. O zi faină.
recomandare @dorgo:
stiu ca ti s-a mai explicat dar se pare ca nu a avut efectul scontat, nu-i nimic, repetam: cand vrei sa scrii un review despre Govora de exemplu dai search dupa Govora in prima pagina. iti gaseste printre altele sectiunea "Descopera Govora si imprejurimile", dai click pe ea si ajungi aici. in partea de jos, dupa lista de review-uri o sa vezi ca ai buton galben ADAUGA REVIEW SIMPLU.
in acest fel eviti adaugarea unei sectiuni care deja exista pe site si scutesti de munca un webmaster care nu o sa mai trebuiasca sa mute review-ul tau, sa stearga sectiunea creata de tine si apoi sa anunte acestea. merci!
ca "sa mentinem stacheta corectitudinii si calitatii acestui site" si in spirit de fair-play, votez un review excelent, mai ales stiind despre ce este vorba in acesta.
* filmul “horror”!... * ar fi putut continua daca ai fi urcat si in podul pavilionului bailor. Noi am facut asta si am gasit, bineinteles, fara sa exagerez, sute de lilieci, locatari ai acestei cladiri.
O experienta de tinut minte toata viata.
Super descriere a actualei Govore!
Nu cred ca as fi putut surprinde mai fidel situatia statiunii in care, trei ani in sir, am mers, intre 95-98, cu fetita mea, pentru niste probleme cu polipii!
A fost extrem de benefic pentru ea, ca pentru ale mii de copii!
Am revenit anul trecut, din pura nostalgie, ca sa revad locurile de care ma legau amintiri atat de frumoase ale copilariei ei. Am gasit doar ruina si dezolare...
Cred ca in loc de "Descopera Govora", ar trebui sa vorbim despre "Descopera ruinele Govorei".
Felicitari pentru review!
Gata Web, mersi! Am inteles! Am facut o repetitie generala si mi-a mers din prima. Dupa 2 luni si jumatate, cred ca m-am prins!
In fotbal, politica si societate se formeaza mereu "grupari de interese". Exemplu-daca doua sau trei echipe de fotbal se inteleg intre ele, "tu imi dai punctele acasa la mine si eu ti le dau acasa la tine", aceste trei echipe au un avantaj, fata de celelalte, vor termina pe la mijlocul clasamentului, in timp ce celelalte, care au sansa sa piarda "si acasa si in deplasare" vor termina la coada clasamentului. Sa luam cazul concret al "site"-ului, nostru, discutie de principiu, fara a nominaliza... Eu, "x" sunt acum pe locul 25, citesc zilnic ce scriu ceilalti, mai ales cei din urma mea, si punctez vreo 20 cu PMA, la intamplare sau chiar "pe bune". Le zic "Bravo, bun review! Ai de la mine 400 PMA! Maximum! "... si astfel il obligi. Apoi, eu, adica "x"-ul de pe locul 25, scriu si eu un review sau doua si din cei 20, vreo 10 imi vor returna voturile. Dintr-un foc am incasat 4000 de puncte plus 1000 de la web, chiar daca review-ul meu e mai modest.
Sa presupunem ca un debutant pe "site", care nu stie treaba asta, scrie ceva frumos si interesant, dar el n-a dat "inca cu periuta" nicaieri, ei bine!... are sanse mai mici de a fi punctat.
Cu mine sau fara mine, cu x, y, z, sau fara ei pe acest site, viata acestui site va merge inainte, scena nu ramane goala, se schimba doar actorii, site-ul este interesant, te edifica, te delecteaza si te informeaza...
Eu sunt de 2 luni si ceva pe site, la inceput, credeam ca asa e procedura... sa scrii ca ti-am dat 200 sau 400 PMA, si am scris si eu... apoi am renuntat! Iar comentarii "onomatopeice si pline de interjectii" (Bravo!! Bun!! "" Misto!! ") incerc sa fac cat mai putine, doar cand n-am timp la dispozitie. Comentez doar cand ma intereseaza subiectul sau ii aduc ceva nou. Sau cand cineva imi cere vreo lamurire.
Nu am pronuntat nici un nume ci am afirmat ca acest fenomen al "votului reciproc" exista si e greu de controlat. Poate doar limitarea la 10-15 voturi PMA pe saptamana, ar putea rezolva ceva... dar nici asa nu cred...
cu multa stima
Dorgo
[@presario]: Ti-au scapat printre degete sau prin porii palariei de paie, ca tare-s mici! S-au dus!
Si totusi, practic, acest lucru e posibil, dar trebuie sa-ti iei concediu fara plata, sa stai zi si noapte in fata computerului si sa te ploconesti in fata fiecaruia cu cuvinte frumoase si sa le trimiti cate un PMA cu floricele sau fundita rosie, indiferent de valoarea "review"-ului. Din cei 500, bine-nteles ca nu-ti vor raspunde toti, dar vreo 30-40 tot iti vor returna PMA-ul iar tu vei face salturi de cangur in clasament!
E bine sa ramanem incoruptibili, demni si cu fruntea sus, suntem pe un site turistic, nu al cameleonilor politici.
Nu cred ca asa se procedeaza cu voturile.
Eu am primit voturi de la oameni necunoscuti si am dat voturi tot la oameni necunoscuti.
Am punctat acest review pt ca m-am regasit in el...
Cred ca scopul acestui site este sa ne putem alege in cunostinta de cauza destinatia de vacanta...
nu ca sa capatam premii (in fond, cu totii avem de povestit, in majoritatea covarsitoare a cazurilor vacantele platite de noi insine)...
E pacat sa ajungem la astfel de discutii, cred ca eu ma bucur mai mult sa scutesc 1500 de Euro, aruncati pe o vacanta nereusita in Corfu, de exemplu, decat sa castig o vacanta de cateva milioane in Romania!
Si ma bucur sa citesc, printre picaturi, ca o placere inedita, cate un review demn de National Geographic!
Iata o gandire limpede si neutra care a rezolvat cazul...
@ dorgo ai PERFECTĂ dreptate tocmai de aceea îţi susţin opinia cu 400 PMA la review şi alte câteva sute la ecouri!!!
FELICITĂRI pentru Govora ai reuşit să mă tentezi cu o excursie acolo!!!
cred ca era interesant de vazut si partea buna a lucrurilor, eu vreau sa merg la govora si nu vad aici niciun hotel si pensiune desi stiu ca sunt multe in statiune unele chiar de 4 stele. Am intrat aici din dorinta sa aflu si am gasit ce stiam ca voi gasi dar restul?
Pavilionul de bai are in stanga sa o anexa. Puteti sa ma ajutati si pe mine cu o fotografie cu acea anexa daca aveti? Ma intereseaza pentru un proiect. Multumesc anticipat
mailul meu este [..] - adresa de mail și alte date personale se pot transmite doar privat (prin mesaje personale) pe AmFostAcolo
@Dragos:
Nu e ceea ce cautam. Poza asta e din spatele cladirii, la aripa centrala si am poze cu ea.
Cladirea mai avea o anexa, o constructie mai micafix lipit de ea la fatada principala in stanga. P-aia o cautam. Nu arata prea grozav si d-asta nu cred ca a pozat-o nimeni. Din ce am gasit pe net nu apare nicaieri. Toata lumea a facut poza la cladirea principala, la pavilion si acolo s-au oprit.
Multumesc de raspuns, oricum
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2021 Baile Govora, Schitul Bradul, Rm. Valcea — scris în 03.03.21 de iliematei din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Plimbare de o zi prin frumoasele Mănăstiri de lângă Râmnicu Vâlcea — scris în 24.11.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Stațiunea balneoclimaterică Govora – faimă, decădere, revenire — scris în 08.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 In Govora timpul sta pe loc — scris în 22.11.16 de julyalina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Două zile la Băile Govora — scris în 17.08.16 de marynna28 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Din nou la tratament — scris în 30.09.16 de julyalina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Cateva activitati — scris în 02.06.15 de julyalina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ