ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.09.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kotor - peisaj superb si vase de lux!

Ilustrație video-muzicală
DANILO ŽIVKOVIĆ - JUGOSLAVIJO


TIPĂREȘTE URM de aici

Daca ajungeti in Muntenegru, Kotor este unul dintre obiectivele care trebuie vizitate. Orasul este o imbinare intre un peisaj, dominat de munti pe de o parte si de golf pe cealalta, iar de pe mare vezi multe vase de croaziera de lux si iahturi care ancoreaza aici. Daca va petreceti un sejur in alta zona din Muntenegru, puteti ajunge aici cu usurinta fiind situat la vreo 30 km de Budva, urmand un drum pitoresc (va recomand sa includeti si Cetinje, despre care am scris in vizita voastra ). Prima data veti vedea zona de la inaltime, intr-o priveliste superba de munte, mare, vase si asezare umana in aceeasi privire.

Istoria: Kotor a fost un important centru cultural si comercial de pe malul Adriaticii. De-a lungul vremurilor, zona a fost disputata de Imperiul Bizantin, Venetia, Ungaria, Franta și Austria. Cetatea a avut de suferit serios in urma cutremurului din 1979 fiind reconstruită aproape în totalitate cu sprijinul Unesco.

Venetia a controlat asezarile din toate partile golfului Kotor inca din secolul al X- lea, preluand controlul total al zonei in jurul anului 1418. Initial zona golfului era locuita de romanici care vorbeau mai ales dalmatiana, la fel ca in Dubrovnik (Croatia) sau ca si in alte parti ale Dalmatiei; insa fiind la timona in golf, venetienii au asimilat fortat limba dalmatiana a localnicilor romanici, impunand in locul ei venetiana, mai ales in administratie. Incepand cu timpurile cuceririi zonei balcanice de catre otomani, undeva in secolul XV, populatia slavilor crestini a crescut constant, astfel ca de la sfarsitul secolului XVII populatia dalmatiana, de limba romanica, era o minoritate in mijlocul slavilor deveniti atunci majoritari. Astfel ca golful e cunoscut sub numele italian de Bocche di Cattaro, dar si sub cel slav de Boka Kotorska. (asa scrie pe toate excursiile cumparate de pe litoralul muntenegrean)

Dupa ce Napoleon a terminat Republica Venetiene in 1797, provincia Albania Veneta a trecut prin mai multe stapaniri: in 1805 a fost anexata la Regatul Napoleonic al Italiei, in 1809 devenind parte a Provinciilor Ilirice ale Imperiului Francez, iar in 1815 intreaga Dalmatie, inclusiv Kotor, a fost cedata Imperiului Habsburgic. La 13 iulie 1941 are loc insurecţia populară împotriva ocupanţilor italieni. Mişcarea antifascistă a refăcut statutul statal şi juridic al Muntenegrului; astfel a devenit una din cele 6 republici egale din punct de vedere juridic din cadrul noii federaţii jugoslave.

Obs : pentru obtinerea datelor istorice am folosit mai multe surse, inclusiv ghiduri de turism primite, nu reprezinta inspiratia sau memoria mea :)

Golful Kotor este putin diferit fata de restul oraselor din Muntenegru, fiindca a avut un trecut dalmatian, venetian si catolic, a fost multe secole afiliat cultural si istoric mai degraba lumii catolice a Dalmatiei si Venetiei decat lumii ortodoxe a slavilor din S.

La Kotor a fost fondata prima scoala de navigatie a tuturor tarilor slave, in care a fost elaborata si cea mai veche harta Marii Adriatice. Unul dintre acestia a fost Matija Zmajevic. Acest amiral a invins flota suedeza de trei ori consecutiv si a primit pentru aceste lupte castigate o decoratie.

De pe urma atator lupte se vad multe ziduri, cetati, zone fortificate de aparare care te intorc practic cu mintea la trecutul zbuciumat al golfului.

Orasul vechi:

- cetatea este ce mai importanta parte din Kotor, care conserva cu destula exactitate istoria, cultura si traditia localnicilor. Aici veti regasi un mare numar de monumente medievale: biserici, catedrale, palate si muzee. Farmecul orasului este completat de strazile inguste, piatete si balciul traditional. Nu este de mirare ca in anul 1979 Unesco l-a inclus in patrimoniul sau. O plimbare la asfintit are un farmec aparte, puteti observa fortificatii pe mai multe trepte, dar si zona actualmente locuita.

- Catedrala Sfantului Tryphon: este cel mai semnificativ monument al orasului medieval., fiind construit in 1166, pe urmele unei vechi biserici dedicate aceluiasi Sfant (809). Catedrala dispune de mobilier vechi si opere de arta, cele 2 turnuri de la intrare desavarsindu-i maretia

- Perast: orasel baroc cu o indelungata traditie maritima. se afla situat la poalele Kason, se ajune rapid cu masina din Kotor. Exista 2 insule in fata sa, pe care nu am apucat sa le vizitez: cea veche a Sfantului George si cae noua (artificiala) Our Lady of the Rocks.

- Dobrota: lipita practic de Kotor, tine pana la raul Ljute in N; aici se gaseste Biserica Sfantului Matei, cladita in sec XVII.

Cazarea: am stat excelent la Apartmani Kordic, despre care voi scrie pe viitor. Sunt "n" posibilitati de cazare in functie de preferinte si buget, noi am mers la fata locului, am vazut si unde ne-a placut, ne-am cazat. Va spun asta deoarece pe net nu am gasit o oferta foarte bogata, iar majoritatea vroia minim 5 nopti sa inchirieze.

Intr-o plimbare la pas prin Kotor remarci cu usurinta o mare de baruri, restauarante si terase. Exista restaurante italinesti, turcesti, muntenegrene tradutionale pentr toate gusturile. Totodata in port vezi mai multe iahturi si ambarcatiuni luxoase. Practic zilnic ancoreaza cate o nava de croaziera, dar asta fara sa faca valuri sa sa ne deranjeze. De asemena o plimbare seara pe malul marii are o identitate aparte, intr-o liniste aproape totala se aud mici valuri care se izbesc de tarm.

Noi am mancat pe riviera, la Restarantul Caffe del Mar. Am cheltuit circa 26 de euro pe o portie de calamari traditionali, paste si bauturi. Mai incolo, inspre Dobrota sunt preturi un pic mai reduse, din ce am vazut in calatoria spre Dubrovnik

Ca distractie nu sunt foarte multe posibilitati, am remarcat doar 2 si anume 1 discoteca si un bar cu muzica in orasul vechi

Plaja este destul de ingusta, exista atat zone private cu sezlonguri si umbrelute (5 euro /zi pentru 2 persoane), cat si plaja publica gratuita, unde poti sta la umbra unor palmieri. Nu va asteptati sa gasiti un nisip fin, sunt doar pietricele mai mari sau mai mici. Noi am incercat o plimbare cu hidrobicla in golf si a meritat (6 euro/ora) se poate inota in larg.

Peisajul superb si fiordul l-am remarcat inca o data la plecare, fiind cu siguranta o locatie in care vom reveni cu placere pentru inca 2-3 zile intr-o alta vancata


[fb]
---
Trimis de gvaly in 22.09.12 14:08:53
Validat / Publicat: 22.09.12 15:07:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6457 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gvaly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vas croaziera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[22.09.12 14:55:37]
»

Articol binevenit si cu atat "mai" foarte util in contextul acestei destinatii deosebite (in opinia mea) - Riviera Muntenegreana, dar si recent-controversate pe site

Review-ul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[22.09.12 21:13:41]
»

Stiu ca aceasta melodie este desueta insa sper sa va placa!

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

tirol
[24.09.12 20:29:22]
»

un vot maxim pt un review excelent de bine documentat, de la o persoana avizata. In iunie 2012 am savurat privelistea descrisa mai sus timp de 7 nopti, in Muo, Kotor

Felicitari

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043394088745117 sec
    ecranul dvs: 1 x 1