ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Botswana, o societate semi-tribală din secolul 21

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Botswana, o societate semi-tribală din secolul 21

După ce începi să prinzi spiritul locului într-o țară africană, parcă lucrurile se așază mai ușor în rutina zilnică a turistului dornic să ridice voalul necunoscutului, încă din primele ore. Totuși, situațiile extreme nu-ți prea ies la vedere chiar din prima zi.

La o cafea, Robert, membru al unei familii de opt negri mititei la cei doi părinți, îmi spune că obiceiurile tribale încă s-ar mai păstra și pe la oraș. De fapt, mi se plânge că a rămas neînsurat până la 35 de ani, în condițiile în care rata media a vieții nu ar trece de 57 de ani! Ceea ce înseamnă că echivalentul prețului unei fete la tribul să din Deșertul Kalahari, în capete de animale și daruri pentru viitoarele rude, ar echivala la oraș cu suma de 5000 de dolari americani pentru un mariaj.

-Cum să te mai gândești la doua sau la a treia nevastă? se întreabă el cu amărăciune.

-Dar viața fetelor cum s-a schimbat la oraș?

-În primul rând, s-a renunțat la vraci în favoarea medicului. Cum circumcizia nu mai este obligatorie, atât fetele cât și băieții de 11-12 ani, pot merge la clinică să o facă în mod voluntar, dacă asta vor. Având mai toată populația convertită la catolicism, doar bunicii nostri din triburi ne mai conving să nu renunțăm la vechile obiceiuri. Noi ne trăim viața alături de sfinții catolici dar și de spiritele tribului, care știm că ne urmăresc ziua și noaptea.

Timpul rece până la urmă și în Gabarone, iar următoarea noastră țintă va fi o agenție de voiaj, greu de identificat după primele încercări. Intrăm în clădirea Ministerului Turismului, unde confund coridoarele și nimeresc într-o sală de ședințe plină de domni eleganți, în costume negre și cu un gen de morgă în expresie. Le cer ajutor dar, în același timp, încerc să le explic cât de necesare ar fi agențiile de turism atât de greu de găsit într-o capitală ca Gabarone. Un asistent îmi atrage politicos atenția că ei au lucruri mult mai importante de discutat, fapt ce mă face să mă regăsesc într-un mediu mai familiar.

La scurt timp, găsim și prima agenție plină de oferte turistice de o zi, oferte ce le recunosc deja. Dar, din acel moment, principalul meu interlocutor devine Jennifer, o ghidă locală cu zâmbet amabil, familiarizată deja cu grupurile de români. Primul lucru de făcut mi se pare a fi un tur de oraș, începând cu centrul pe care nu mi l-aș mai dori, câteva prăvălii și expoziții de artă locală, un muzeu, vizita la Tribul Baharutse și partea monumentală a capitalei. Le voi lua metodic pe rând.

-Cum adică, partea monumentală? întreb eu mirat.

-Păi, centrul pe care l-ați văzut deja, este construit înaintea descoperirii diamantelor din deșert. Începând cu anul 2004, statul a distribuit fonduri pentru infrastructură, sănătate, educație, salarizare și urbanism... puțină răbdare și ai să te convingi!

-Așa mai merge! îmi zic eu în gând, dar vizita la un alt trib din pustiul Africii parcă îmi încinge mai mult imaginația.

Pe lângă faptul că au fost când în lupte cu vecinii lor sau discriminați de guvern, când porecliți „mâncători de șoareci”, cei din triburile semi-nomade de bushimani sau San, și-au lăsat moștenirea culturală în numeroase centre de artă ce evocă obiceiurile ancestrale ale acestora: urmărirea vânatului, tehnica supraviețuirii și a identificării plantelor medicinale, confecționarea armelor de luptă, ornamentarea ouălor de struț sau pictura pe piatră datată a fi de acum 70.000 de ani. De-abia prin sec al 18-lea, coloniștii au pus stăpânire pe teritoriile lor fertile și i-au împins spre zonele aride din Deșertul Kalahari, unde au reînceput cea mai dură luptă cu supraviețuirea.

Primele secunde petrecute într-un centru de artă din preajma Muzeului de Istorie, închis pentru reparații, te duc într-un labirint de culori vii și peisaje luxuriante, chipuri de oameni preistorici, viețuitoare și petice de cer albastru cu tușe atât de fine încât simți cum îți cresc bătăile inimii. Totul aduce cu un spectacol al unei lumi bucolice în care omul și natura împletesc armonia universului. Ochii oamenilor și ai animalelor strălucesc la nebunia soarelui de dimineață, într-un cadran milenar, trasat de zeii Africii.

Elefanți preistorici, lei chipeși, hiene învrăjbite, zebre dantelate, leoparzi în frac negru, crocodili înarmați până-n dinți, hipopotami îngâmfați, girafe plutind printre copacii pleșuvi, păsări flamingo într-un tango lent, papagali cu ciocuri roșii... Greu poți vedea un exponat pe care să nu-ți dorești a-l așeza pe masa ta, în biroul de lucru. Mă opresc în fața unui ou de struț, împodobit cu flori pastelate și ființe mitologice ce domină cerul Botswanei. Jennifer îmi spune că ar costa cam 20 de p, în banii lor, dar, am avea, totuși o problemă.

-Ce problemă? le întreb eu pe cele două vănzătoare.

- Aveți nevoie de aprobarea Ministrului Culturii pentru a-l putea trece la frontieră.

-Pentru un ou?! Și azi e sâmbătă!!!

Mă muțumesc cu o pisicuță de deșert, ageră, inventivă și cu ochii în patru, animal ce mă reprezintă mai mult decât celelalte fiare ale Africii.

Se pare că și aici, la bushimani, printre viciile ascunse ale orașului, își face loc birocrația din instituțiile de stat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 04.10.19 21:42:10
Validat / Publicat: 04.10.19 22:27:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Jennifer, noua mea ghidă bushimană.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[15.10.19 10:02:24]
»

Clipul ataşat se poate şterge sau schimba..

P.S...moneda lor se numeşte cum se numeşte şi nu are nimeni nici o vina, de ce să o prescurtam...nu suna bine 10L.. in loc de 10 Lei ...

glcitizenAUTOR REVIEW
[15.10.19 12:19:43]
»

@webmaster13: Ok

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gaborone:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057338953018188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1