ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Florenţa, leagănul Renaşterii

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Ce poţi face într-o singură zi la Florenţa? Evident, o vizită în Florentia, centrul istoric al capitalei toscane.

    Noi am ajuns aici venind de-a lungul râului Arno, dinspre est, până la Ponte Vecchio, un pod într-adevăr vechi, de peste o mie de ani.

    O scurtă plimbare pe pod, o fotografie la bustul lui Benvenuto Cellini şi ne îndreptăm pe Via Por Santa Maria şi Via Vacchereccia, spre Piazza della Signoria.

    Intrând în piaţă dinspre vest, primul lucru ce-ţi sare în ochi este, de la înălţimea celor 94 m ai săi, Torre d'Arnolfo, stând de strajă la Palazzo Vecchio (Palazzo della Signoria).

    În dreapta, o construcţie "de amorul artei", Loggia dei Lanzi îşi etalează comorile, sculpturi celebre, pe care le puteţi vedea în fotografiile ataşate...

    În stânga, Palazzo delle Assicurazioni Generali, având la parter restaurantul Rivoire, este în linia generală a pieţei.

    Mai departe, pe latura de nord de la Palazzo Vecchio, într-o prelungire a pieţei, se găsesc alte două bijuterii: fântâna lui Neptun şi statuia ecvestră a lui Cosimo I de' Medici.

    Într-un cuvânt, Piazza Vecchio este un fel de galerie de artă în aer liber.

    Între Palazzo Vecchio şi Loggia dei Lanzi se află Galleria degli Uffizi, unul dintre cele mai renumite muzee din lume, care adăposteşte opere de artă ale unor artişti celebi, precum Giotto, Piero della Francesca, Fra Angelico, Botticelli, Correggio, Leonardo da Vinci, Raphael, Michelangelo, Caravaggio, Dürer, Rembrandt şi Rubens.

    Din păcate este luni şi muzeul este închis, aşa că ne mulţumim doar cu plimbarea prin curtea dintre cele două aripi ale clădirii proiectate de Vasari, ce duce spre râul Arno. Admirăm statuile aliniate de-a lungul curţii, reprezentând cele mai importante personalităţi toscane.

    În compensaţie, Palazzo Vecchio este deschis, aşa că intrăm, nu înainte de a admira statua lui David, operă a lui Michelangelo, de la intrarea în palat.

    Încă de la intrare, ne impresionează curtea interioară, dar ceea ce urmează este de-a dreptul fantastic.

    Salonul celor 500 (Salone dei Cinquecento), lung de 54 m şi lat de 23, construit la sfârşitul secolului al XV-lea ca sediu al Marelui Consiliu, care avea 500 de membri (de unde şi numele) este, în întregul său, o operă de artă. Pe pereţi sunt fresce imense, care descriu succesele militare ale republicii florentine împotriva Pisei şi Sienei.

    Plafonul este format din 39 panouri pictate de Vasari, reprezentând momente din viaţa lui Cosimo I, cel mai important fiind cel al glorificării acestuia ca mare duce de Florenţa şi Toscana.

    Nu mai puţin frumoase sunt şi celelalte încăperi de pe traseul vizitei, plasate pe două niveluri. Am să amintesc aici doar două: Sala dell'Udienza (sala de audienţe), care pe lângă alte frumoase opere de artă, adăposteşte grupul statuar în marmură "Il genio della Vittoria", operă a lui Michelangelo şi Sala delle mappe geografiche, având în centru "Il mappa mundi", adică, în traducere liberă, mapamondul.

    Am ieşit din muzeu încântaţi de frumuseţile pe care acesta le adăposteşte şi am pornit mai departe, spre Piazza della Repubblica.

    Aceasta este locul vechiului forum roman, unde se întâlneau cele două străzi perpendiculare, una orientată pe direcţia N-S, cealaltă pe direcţia E-V, caracteristice oricărui castru roman, aşa cum a fost şi cel construit de legionarii lui Julius Cezar, la jumătatea primului secol după Cristos şi botezat Florentia.

    Exact în locul intersecţiei, unde altădată se afla templul lui Marte, se înalţă acum Colonna dell'Abbondanza.

    Continuăm apoi pe Via Roma şi intrăm în Piazza del Duomo. Aici se află centrul religios al oraşului, cu trei constucţii deosebit de frumoase.

    ► Basilica di Santa Maria del Fiore este catedrala Florenţei (Duomo), construită în stil gotic, la sfârşitul secolului al XIII-lea. A fost completată ca structură în secolul al XV-lea, iar exteriorul, realizat din panouri de marmură policromică, datează din secolul al XIX-lea. Domul catedralei (cupola) este cel mai mare dom de cărămidă din lume.

    Corpul catedralei este construit respectând proporţii riguroase: 40 m înălţime şi tot atât lungime, iar de la transept, se ridică cupola acoperită cu ţiglă. În apropierea intrării, de-o parte şi de alta, se află busturile celor patru artişti care au participat la construcţia catedralei: Brunelleschi şi Giotto la dreapta, Arnolfo di Cambio şi Emilio de Fabris în stânga.

    Foarte interesant este marele orolgiu, aflat pe interiorul peretelui faţadei. Mai departe, nişte trepte duc la subsol, unde se pot vedea ruinele vechii biserici aflate iniţial în acest loc, datând din secolul al IV-lea.

    Evident, pavajul catedralei este din marmură. Există şi o pictură reprezentându-l pe Dante, cu a sa Divina Commedia.

    Cupola, realizată de Brunelleschi, este în sine o operă de artă. Se poate urca până în vârf, pe cele peste 450 de trepte, astfel încât se pot admira mai de aproape fresca, realizată de Vasari şi vitraliile lui Donatello şi Uccello.

    Într-o nişă din transeptul din stânga se afla una din cele patru Pietà ale lui Michelangelo, dar acum aceasta se găseşte în Muzeul Domului, în catedală păstrându-se doar o copie.

    ► Cea de-a doua construcţie a complexului este Baptisteriul Sf. Ioan (Battistero di San Giovanni), de formă octogonală, una din cele mai vechi clădiri florentine, construită în secolul al XI-lea în stil romano-florentin, aflată în faţa catedralei. În secolul al XI-lea, pentru câteva zeci de ani, până la terminarea vechii biserici ce se afla pe locul actual al bazilicii Santa Maria del Fiore, construcţia a reprezentat ea însăşi catedrala Florenţei, după care a fost destinată în scopul unic de loc pentru oficierea botezurilor. Aici a fost botezat, printre mulţi alţii, poetul florentin Dante Alighieri.

    Construcţia, geometrică regulată, impresionează prin îmbinarea meşteşugită a diferitelor tipuri de marmură: albă, de Carrara, verde de Prato, roşie de Maremma. Interiorul cupolei este decorat cu un mozaic reprezentând scena Judecăţii lui Cristos, dar şi alte scene biblice.

    ► Cea de-a treia construcţie a complexului este Il Campanile di Giotto, turnul-clopotniţă proiectat de Gioto, cu secţiune pătrată, înalt de vreo 85 m, construit în stil gotic şi fin decorat cu statui şi panouri, având la partea inferioară basoreliefuri sculptate de Donatello (copii, originalele aflându-se tot în muzeul Domului). Interesant este faptul că, deşi de la distanţă cele două construcţii par a fi unite, turnul este complet despărţit de catedrală, între cele două construcţii fiind un spaţiu destul de larg.

    Am revenit în Piazza della Signoria, trecând pe la casa lui Dante şi pe Via del Proconsolo, unde se găseşte palatul Bargello, cea mai veche construcţie civică florentină şi care în prezent adăposteşte Muzeul Naţional de Sculptură, unde sunt expuse lucrări ale lui Verrocchio, Donatello, Brunelleschi, Cellini, Michelangelo şi ale altor artişti renumiţi.

    Închei adăugând că întreaga zonă istorică Florentia este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.


    [fb]
    ---
    Trimis de Costi in 10.02.10 11:32:25
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Intrarea în Palazzo Vecchio. În stânga, David, operă a lui Michelangelo. În dreapta, Hercules şi Cacus, operă a lui Baccio Bandinelli.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6900 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    molko*
    [10.02.10 12:09:51]
    »

    de mult asteptam un review despre Florenta. Acum dau print si il pun la pastrare pana prin Aprilie sau iunie cand cu siguranta informatiile de aici imi vor fi folositoare. Multam.

    PS mai sunt siguri useri care AuFostAcolo, asa ca daca postati ceva despre Toscana in general, eu voi multumi din nou.

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.02.10 12:44:10]
    »

    @molko

    Din păcate eu am stat doar o zi şi, ca atare nu am văzut decât centrul istoric din perimetrul numit "Florentia" şi nici măcar acolo nu am văzut muzeul Uffizi.

    Am decis încă de atunci că merită să stai chiar şi o săptămână şi tot nu termini de vizitat tot.

    Aşa că, rezervă ceva mai mult timp pentru Florenţa, oricum, mai mult decât pentru Veneţia, deşi şi pentru asta ai nevoie de câteva zile.

    Îţi urez să ai o călătorie reuşită la vară!

    P.S. Oare Mutu ne-ar putea da mai multe detalii despre ce ar fi de văzut în Florenţa?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    oxy*
    [10.02.10 13:34:08]
    »

    [sters continutul de catre wm]

    danoradea
    [10.02.10 13:47:19]
    »

    Si uite asa planurile mele de vacanta in ceea ce priveste un mic circuit prin Italia, se schimba de la o zi la alta... Ceea ce a inceput ca o excursie la Venetia, via Trieste, s-a extins cuprinzand Bologna si Modena (nu de alta dar nu se putea sa ajung la aproximativ 180 de kilometri de Maranello si sa nu vad imperiul Ferrari), iar acum dupa cele citite mai sus mi s-ar parea crud sa nu mai fac inca 100 de kilometri si sa nu ajung sa vad orasul Renasterii, precum si minunatiile de la Galeriile Ufizzi.

    Acum ramane doar sa mai gasesc o cazare buna si ieftina prin preajma. In alte ordine de idei, excelent review-ul, ai votul meu.

    Dragos sa stii ca as vrea eu sa ajung printre altele si acolo, din pacate cardul refuza sa ma sprijine deocamdata intr-o astfel de intreprindere, asa ca ma voi rezuma doar la aceasta zona.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterXY*
    [10.02.10 13:50:02]
    »

    @ oxy > inteleg faptul ca ai vrut sa faci o gluma, dar... cred ca e mai bine sa ne rezumam la "oile noastre".

    aceeasi rugaminte si pentru Costi: sa lasam "Cezarului" ce e al sau, iar noi sa ne vedem doar de calatorii, lasand in grija ziaristilor 'celebritatile zilei'.

    multam de intelegere.

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.02.10 13:50:07]
    »

    Rugăminte pentru WM, de a ataşa la review-ul meu acest frumos dans toscan:

    http://www.trilulilu.ro/piciormare/3afcd8c9695baa

    Dragoș_MD
    [10.02.10 13:51:16]
    »

    si uite-asa, colegul danoradea va ajunge, incet-incet, pana in Sicilia!

    molko*
    [10.02.10 13:56:09]
    »

    @ Costi,

    De Mutu ma indoiesc ca ne poate spune ceva, fotbalist si talent exceptional insa cand ajungi sa ai totul fara sa muncesti prea mult si la varsta frageda, universul se modifica un pic in jurul tau si ti se pare ca tu esti centrul lui. Ai nevoie de oameni langa tine care sa te aduca cu picioarele pe pamant. Eu nu l-as judeca prea aspru.. desi a facut enorm de multe prostii.. e pitestean de-al tau si dinamovist de-al meu

    gushpi
    [10.02.10 14:10:45]
    »

    aaa... aaa..., iti dau toate cele 400 de puncte ale mele numai si numai pt stradania de a nota in carnetelul tau toate acele amanunte!

    (ia zi: aveai pix, creion sau NEURON?)

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.02.10 14:11:48]
    »

    @molko

    ... e pitestean de-al meu dar şi (fost) dinamovist de-al meu

    @gushpi

    Înţeleg că nu mi-ai prea citit celelalte postări, apropo de amănunte. Pe undeva am şi explicat chestia asta.

    De exemplu, în Palazzo Vecchio, ne-am lipit de un grup de franţuzi, cărora ghida locală le-a explicat cu lux de amănunte o grămadă de chestii, pe care şi noi, ciulind urechea, le-am prins din zbor. E drept că ghida se uita cam ciudat, neştiind de unde să ne ia, deşi păream a fi cei mai interesaţi de explicaţiile ei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    gushpi
    [10.02.10 14:23:37]
    »

    nu tre' sa te superi..., dar mai uita omul cate ceva din 2007 pana in 2010!

    deci STIU sigur ca ai un carnetel...

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.02.10 14:51:17]
    »

    @gushpi

    nu mă supăr, ce motiv aş avea?

    Nu eu am carneţelul, ci soţia mea.

    Şi dac-ai şti ce scris indescifrabil are ... uneori nu şi-l înţelege nici ea.

    webmaster13
    [10.02.10 15:17:26]
    »

    iata si dansul toscan ! Auditie placuta !

    pepsi70ro
    [10.02.10 20:36:09]
    »

    Nu pot sa nu dau cel de-al 7-lea vot. Superbonusul este prea putin pentru pentru ceea ce ai scris. Felicitari!

    kmy
    [27.09.10 09:37:02]
    »

    400 de puncte sunt prea putine! As fi vrut sa-ti dau mult mai multe pentru bogatia informatiilor si frumusetea fotografiilor.

    danaeldreny*
    [07.07.17 19:29:07]
    »

    Acest articol este o capodoperă. Mă mir că are așa puține voturi.

    Îmi pare rău că nu pot să-i dau up ca pe fb...

    webmaster26
    [07.07.17 19:36:22]
    »

    @danaeldreny: dae poți da share pe FB este un buton mic albastru la finalul impresiilor pe partea dreaptă!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Costi, danaeldreny*, danoradea, gushpi, molko*, oxy*, pepsi70ro
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.29935812950134 sec
    ecranul dvs: 1 x 1