GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Cnejilor Ceahlău, sec. XVII-XVIII din incinta fostului Schit Hangu, jud. Neamt
O ultimă vizită după plecarea din Rezervația Naturală Scaunul Rotund Borsec vezi impresii, a fost la Paltul Cnejilor din Ceahlău.
În drum spre casă am observat la marginea drumului panoul informativ pe care scria mare Palatul Cnejilor, monument istoric din secolul al XVII-lea.
Pe un alt panou scria Ruinele Palatului Cnejilor.
DJ155F, sat Ceahlău, comuna Ceahlau, jud. Neamt
Nu se percepe taxă. Nu există program de vizitare. Nu sunt informații numai pe net.
Matei Cantacuzino obține în anul 1791 titlul de cneaz și totodată devine propreitara moșiilor de pe întrega vale a Bistriței. Dar aceștia au râvnit și au obținut și moșiile Schitului Hangu.
Ei au alungat călugării și au construit o curte boierească în incinta mănăstirii de la schitul Hangu și un palat denumit Palatul Cnejilor.
Din Schitul Hangu nu au mai rămas doar ruinele zidurilor și tururilor precum și biserica care a fost refăcută în 1820 așa cu scrie în pisania din pridvorul acesteia.
Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” are zidul de incintă din anul 1676.
De la șoseaua principală se urcă, pe jos, pe o străduță strântă, asfaltată, din dreptul indicatorului. Noi am urcat cu mașinile și apoi șoferii au trebuit să coboare cu spatele pentru că nu era loc de parcare și nici de întors.
Noi am intrat pe sub o poartă încorporată în zidurile groase care împrejmuiesc domeniul, deasupra căreia, pe o placă din piatră, este scris în limba slavonă o pisanie, iar în centrul scrierii este stema cu capul de bour. Data tercută pe acesta este 1676, august, 15.
Dacă ușa metalică de la poarta de intrare este închisă, puteți intra prin spate, pe lângă turnul pătrat, unde zidurile sunt prăbușite. Noi am ieșit pe acolo.
Poarta este construită din pietre de râu și face parte din zidul de apărare a schitului. Zidul a fost construit în anul 1676.
Zidurile s-au surpat pe mai multe porțiuni, dar pot fi observate pietrele de râu lipite cu mortar folosite pentru împrejmuirea schitului cu un perete gros și înalt. De-a lungul zidurilor se pot observa resturi de beciuri.
Pot fi văzute cele două turnuri care sunt, din păcate în stare avansată de degradare.
Vasile Alecsandri în povestirea O plimbare prin munți din1844, povestește despre zidurile care aveau patru turnuri de colț.
Noi am intrat în interiorul unui turn pătrat situat pe latura nord-vest și am admirat ce a mai rămas din acesta. Acesta se află în colțul opus al zidului de la intrarea în schit. Se poate intra printre pereții surpați ai turnului. În interiorul turnului este crescută vegetație sălbatică. Se pot observa creneluri și locurile în care au fost geamuri.
Acest turn a avut rolul de locuință și a fost construit în perioada în care cnejii Cantacuzini au transformat mănăstirea în palat, făcând multe adăugiri.
Alexandre Dumas a scris un roman, Strigoiul Carpaților, a cărui acțiune se defășoară în jurul turnului pătrat de la Hangu.
Un alt turn rămas în picioare este turnul circular din nord-est încorporat în zidul schitului, situat în colțul drept de la intrare. Pe acesta se mai pot zării creneluri, un loc pentru fereastă. O placă veche din piatră pe care scrie o pisanie este încorporată în peretele turnului. Data trecută pe acesta este 1676, iulie 15. Turunul a avut rol de locuință. Există o ușă de intrare în turn, dar accesul era blocat cu scânduri.
În partea de sud-est mai exista încă un turn circular construit la momentrul ridicării zidului de intrare în incintă.
Noi vizitând locul într-o zi de duminică, am văzut că în biserica aflată în interiorul schitului Hangu avea loc liturghia.
Domnitorul Al. Ghica a scos la licitație moșiile Cantacuzinilor. Moșia Hancu a fost cumpărată de Smaranda Sturza în anul 1852, dar nu a locuit niciodată în castel, acesta degradându-se în timp.
În prezent Palatul Cnejilor se află în proprietatea primăriei, acesta nefiind revendicat de moștenitori.
Fostul schit a fost părăsit de călugări, biserica fiind folosită de localnicii satului Ceahlău.
Ansamblul schitului Hangu a fost declarat monument istoric în anul 1955.
Ruinele pot doar să contureze forme pe care ulterior imaginația să le completeze. Sunt interesante, fac parte din istorie. Se poate ca în viitor să se reabiliteze Palatul Cnejilor și să vă bucurați de o nouă prezentare a acestuia, la fel cum se așteaptă reabilitarea multor palate, cetăți, biserici fortificate, etc.
Trimis de Dana2008 in 30.12.19 13:34:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în DURĂU.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
turnul circular din nord-est si intrarea
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dana2008: Interesant și inedit loc prin istoria sa. Datorită poziției montane strategice și a apropierii de Transilvania fostul schit Hangu a fost transformat treptat într-o reședință boierească fortificată. Prefacerile defensive cele mai evidente s-au petrecut în prima jumătate a veacului al XIX-lea. Vremurile și oamenii au condus la ruinarea curții boierești fortificate care a aparținut cnezilor Cantacuzini. Mi-u plăcut fotografiile.
La mulți ani!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Locul are o istorie bogată, păcat că nu este pus în valoare așa cum merită.
Am citit că de dorește refacerea Palatului Cnejilor de prin 2008 cu fonduri europene nerambursabile.
Intenții bune sunt, abia aștept să văd cum se renovează și recondiționează întreg ansamblu Hangu.
Călătorii plăcute!
La mulți ani fericiți și sănătoși, cu multe bucurii, împliniri și călătorii!
Numai bine!
@Dana2008: File de istorie ce razbat dincolo de ceea ce a mai ramas in picioare. Nu stiu daca sa consider ca esti prra incrzatoare ca cineva va dori sa investeasca in refacere, dar putem sa speram macar.
Totusi pozele te fac sa iti imaginezi maretia de alta data. Ai prins o zi superba astfel incat pozele sunt spectaculoase.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos Mishulică pentru vizita, vorbele frumoase și aprecieri!
Numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Durău, între wow și țeapă — scris în 25.10.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Ceahlău — un munte pe care nu-l urăsc (totuși) — scris în 25.01.22 de edulup25096 din BACăU - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Traseu lejer in Durau — scris în 19.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Durău - cu adevărat la munte. Traseul montan Durău - Fântânele - Toaca - Dochia/Schit - Cascada Duruitoarea - Durău — scris în 27.07.17 de giovanic din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Vacanţă cu repetiţie: Durău — scris în 26.07.16 de Rofri din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Despre Durău, numai de bine... — scris în 05.12.15 de zake din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Durau - locul unde timpul sta in loc — scris în 11.09.15 de baron din IAşI - nu recomandă