ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 11.08.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Durău - cu adevărat la munte. Traseul montan Durău - Fântânele - Toaca - Dochia/Schit - Cascada Duruitoarea - Durău

TIPĂREȘTE

Pentru că este cald și soare peste tot, am ales să petrec alte câteva zile tot la munte. Și am mers la Durău. Am mai fost și alte dăți aici. Este o zonă foarte frumoasă tot ceea ce se vede de la Piatra Neamț în sus, Tarcău, Bicaz și apoi tot lacul până la destinație. Așa cum înțelegeți, am mers pe Piatra Neamț, deși drumul de la Piatra, pe cât este de frumos, pe atât de dificil, asfaltul fiind destul de prost. De aceea, la întoarcere am mers pe Târgul Nramț - Roman – Bacău, un drum mai bun.

Stațiunea Durău, un loc cu adevărat în munte. Aici nu ești ”la munte”, ci ești ”în munte”. O priveliște fantastică oriunde ai privi, liniște, soare și cald, dar ca ”în munte”, adică acea temperatură care te face să simți că vara poate fi și altfel, decât la 38 de grade în București.

M-am cazat la hotelul Bistrița, de patru stele. Nu am prea multe de spus despre hotel. Cred că este cel mai bun de aici. Și îl recomand. La restaurantul hotelului recomand mâncările cu hribi, brânza cu smântână (smântâna este de țară, de la ferma hotelului cred) și mai ales o pastramă de porc oaie cum nu am mai mâncat nicăieri. Am mai întâlnit și alte locații nostime; poate merită încercate: Floare de colț sau Alpin.

Ce poți face aici? Eu recomand două soluții pe care le-am verificat. De fapt trei. Pentru că am stat aici trei zile întregi.

În prima zi am fost pe munte. A doua zi am făcut o excursie la Borsec și Toplița. A treia zi relaxare totală în stațiune. Și acum pe rând, câte puțin despre fiecare.

Traseul pe care l-am urmat pe munte, în prima zi, cel din titlu: Durău, cabana Fântânele – platoul Toaca cu stânca Panaghia – vârful Toaca (din cauza oboselii și a unor contracții musculare eu nu am mai putut să urc aici) – schitul Toaca – cabana Dochia – cascada Duruitoarea – Durău. A fost un traseu obositor. Mai ales pentru anii mei (50) și pentru lipsa mea de experință în astfel de efort. Ceea ce îți trebuie neapărat este să simți plăcerea imensă de a urca pe munte, dorința de a ajunge la capăt (eu îmi doream foarte mult să ajung la schit) și, binențeles, picioare foarte bune. Îți mai trebuie apă, atât cât să nu fie în plus de cărat, dar nici să nu lipsească și puțină mâncare. Apă îți iei din Durău, de la Fântânele și de la Dochia și / sau schit. Nu ai pe traseu – sau nu am știut eu. Urcarea a fost destul de obositoare. Am tras de mine până la epuizare. Simțeam că nu aș mai putea înainta. Și totuși o făcem mereu. Era lume destulă pe traseu. Printre alții, un domn din Cluj; avea 68 de ani și mergea în ritmul tuturor; și nu se lamenta de nimic, în locurile și condițiile în care eu eram la pământ. Priveliștea este fantastică. Mai ales după ce ieși în poiana Toaca, sus, și te apropii de stâncă. Cam pe aici pe mine m-au luat dureri apăsătoare la mușchii superiori ai picioarelor – spuneam, din lipsa de astfel de antrenament. Niște contracții musculare care m-au făcut să cred că trebuie să chem salvamontiștii (mă și vedeam seara la știri: un fraier a înțepenit pe munte și l-au luat cu targa să-l aducă jos!!!). Însă m-am oprit mai des, m-am odihnit, și între timp nici nu am mai avut prea mult de urcat – ci doar de mers. De aceea nu am mai urcat pe stânca propriu-zisă. Dar nu îmi pare rău. Am ajuns la schit; apoi la cabana Dochia. Aici am stat mai mult; am mâncat ceva fugar, am băut o cafea și am luat-o înapoi, dar nu pe același traseu, ci pe cel care ducea la Durău pe la cascada Duruitoarea. Traseul, inițial curge pe platoul muntelui, apoi începe coborârea. Aici începe farmecul: se coboară continuu, pe o cărare mereu și foarte abruptă. Traseul, fără a fi periculos, (sau poate este și puțin periculos!) după părerea mea, este extrem de greu în urcare: eu nu aș fi reușit nicidecum să urc pe acest drum de la cascadă la Dochia. Doar oameni mai tineri, cu o constituție sportivă și antrenament ar reuși. Traseul poate primi cu ușurință toate gradele de comparație: abrupt, foarte abrupt, extrem de abrupt – chiar și la coborâre, nu mai spun în urcare. Și am tot coborât, și am coborât pe aceste cărărui, și nu se mai termina. Drept trepte, rădăcinile de copaci sau pietrele muntelui. Însă, cu toate acestea, traseul are un farmec special, este de o frumusețe pentru care se merită efortul (coborârea!!!).

Și am ajuns la cascadă. Mai fusesem, dar a fost plăcut să fiu din nou acolo.

După o scurtă pauză, am luat poteca spre Durău. Acum cărarea este aproape un bulevard, în comparație cu coborârea până la cascadă.

Însă, deși credeam că de la cascadă la Durău voi ajunge repede, că va fi o joacă de copii, m-am înșelat. Nu mai ajungeam; nu se mai termina de mers. Mai mult, picioarele mele începeau să cedeze: nu m-au mai durut mușchii superiori ai picioarelor. Însă au cedat genunchii; m-a luat o durere de ghenunchi groaznică. Abia mă mai târam. Când, puțin înainte de a ieși din pădure, am întâlnit o mică vâlcea, unde trebuia să cobor și apoi să urc din nou, credeam că nu voi mai reuși. Însă, nu aveam încotro; și am ajuns, cu ajutorul lui Dumnezeu, la strada cu asfalt. Nu știam cât mai am de mers; eram oricum frânt. Abia mă mai târam. Și Bunul Dumnezeu a făcut o mică minune: tocmai trecea în jos, mergând încet, o mașină cu doi tineri; am intrat în vorbă cu ei și mi-au propus să urc. Și am ajuns cu ei în stațiune; când am văzut cât mai aveam de mers și pe strada asfaltată, m-am cam speriat. Nu mai puteam…

Dar am ajuns. ”Și a fost seară, și a fost dimineață”, și așa a fost prima zi la Durău: FANTASTICĂ. De repetat. De recomandat; cu observațiile ce reies din textul de mai sus.

Sigur că m-au durut piciorele, mai ales ghenunchii, în noaptea ce a urmat, și în ziua următoare. Dar nimic grav, nimic care să rămână pe mai mult timp.

A doua zi am fost la Borsec și la Toplița. La Borsec am văzut orășelul, bulevardul cu izvoare, am luat apă în câteva sticle. Am fost doar până la peștera de gheață. La grota urșilor nu mai aveam forță să merg. Am găsit informații despre oraș pe acest site. Și au fost utile și suficiente.

După amiază am mers la Toplița. Am mâncat la un Pub mediocru din centru, am văzut cascada de gheață, mănăstirea Sf. Ilie, foarte frumoasă. Am urcat apoi, prin stațiunea Bradul, în vârful pârtiei de lângă Toplița, unde este și o frumoasă pensiune (Baciu – dacă nu greșesc). Aici este foarte plăcut, priveliște plăcută. Aici ar fi trebuit să iau masa de prânz. Au cai de rasă foarte frumoși pe care i-am văzut în grajd și i-am mângâiat.

A meritat pe deplin și această excursie. Drumul de la Durău la Toplița este de o frumusețe specială. De jur împrejur munții, cu poieni cosite la bază, cu fânul în căpițe (pe ”prepelegi”) cu case (destul de sărăcăcioase din păcate) presărate peste tot. Liniște, pace, omenie peste tot. Recomand fără rezerve.

A treia zi – relaxare în stațiune. Dimineață am fost puțin la slujbă la mănăstirea de aici. Foarte frumos și relaxant pentru spirit. Am urcat pe coama muntelui de lângă stațiune, la ceea ce se numește ”copacul singuratic”. Acolo este locul pentru o vedere panoramică fantastic. Și se ajunge fără efort, pe strada care duce spre releul tvr. Sau poți sta oriunde în stațiune și te bucuri de ceea ce vezi în jur.

Mai vreau să evidențiez un aspect. Am întâlnit aici oameni de o bunătate și amabilitate nemaiîntâlnită. Aș evidenția două persoane, doi domni, unul la punctul de informare și salvamar din Durău, un domn cam la 55-60 de ani, cu o barbă albă, tunsă scurt, care mi-a răspuns la întrebările mele despre traseele montane cu o voce atât de blajină, de dulce, de amabilă, cum rareori am întâlnit. Celălalt, tot un domn, poate puțin mai tânăr, 50-55 de ani, cu mustață, la cabana Fântânele, care în același fel extrem de dulce și amabil mi-a vorbit. [În comparație cu atitudinea unui recepționer de la un hotel de patru stele din Turda, (nu îmi mai amintesc numele hotelului) unde am fost anii trecuți, și care vorbea cu noi, de parcă i-am făcut ceva, cu răceală și indiferență extrem de evidente; și, mai mult, mi-a cerut să achit cazarea înainte de a primi camerele. ]

Apoi lungul drum înapoi la București, pe la Târgul Neamț, Roman, București.

Dragilor, avem o țară atât de frumoasă! Să o descoperim cu plăcere și interes. Și să o arătăm și altora. Cred că Durăul este unul din cele mai minunate locuri pe care trebuie să le vedem.

Vacanțe minunate vă doresc tuturor!


[fb]
---
Trimis de giovanic in 27.07.17 19:33:58
Validat / Publicat: 27.07.17 20:42:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DURĂU.

VIZUALIZĂRI: 5785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giovanic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14850 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.07.17 20:42:05]
»

Bun review.

Poate chiar excelent -- de-ar avea și ilustrație foto?

--

M-am cazat la hotelul Bistrița, de patru stele

Ne-am bucura, totuși, să citim și impresiile despre cazare scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.17 21:33:19]
»

@giovanic: Am lecturat cu plăcere acest articol deoarece Durăul este o staţiune unde mi-ar plăcea să petrec un sejur de 3-4 zile, în special pentru cadrul natural deosebit din acea zonă.

Drumeţia pe munte intră şi în planurile noastre, dar pentru că am fi însoţiţi de un copil mic (acum are 7 ani) probabil că am aborda traseul până la Cabana Fântânele, apoi Duruitoarea şi întoarcere la Durău. Altfel, este posibil să nu putem duce la capăt drumeţia.

Ai mai amintit în articolul tău de o zonă unde noi ne-am simţit bine în această vară – este vorba despre staţiunea Borsec. Noi am fost acolo şi am urmat traseul marcat (foarte bune marcajele): Aleea 7 Izvoare – Poiana Zânelor – Mofeta – Peştera de Gheaţă – Izvorul Pierre Curie – Cetatea Bufniţelor şi retur; am străbătut traseul în aproape 5 ore, făcând mai multe pauze mici. Cu o seară înainte am fost la Grota Urşilor (se ajunge uşor acolo, cam 10 minute de mers de la poteca principală). Am prezentat staţiunea Borsec şi traseele urmate de noi în acest articol.

În rest, îţi dorim o vară excelentă în continuare!

zlatna
[28.07.17 09:02:14]
»

@giovanic: Foarte bun articolul. Păcat că nu vedem și poze din munții Ceahlău.

Am fost doar în trecere pentru o oră în stațiunea Durău și ne-a plăcut mult. Am zis că o să revenim pentru mai mult timp, dar deocamdată nu s-a ivit ocazia.

Când o să mergem o să recitesc articolul pentru că oferă multe informații despre zonă.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
fra
[28.07.17 14:22:55]
»

He he duminica mergem si noi pe ceahlau (din nou). Noi am facut in trecut exact traseu descris de dumneavoastra, doar ca in sens invers. Am urcat pe la cascada si confirm ca este un traseu foarte dificil. Oricare varianta ati alege, atat urcarea cat si coborârea presupun efort fizic, intrucat sunt solicitati alti muschi si articulatii. De exemplu, sotului meu aproape ca i-a cazut unghia de la picior de la coborare - apesi mult pe varful papucului, ca si cum ai pune frână să nu aluneci la vale... Acum duminica vrem sa abordam doua trasee de pe partea cealalta a muntelui, plecare de la izvorul muntelui, cu punct final Dochia. Nu stiu daca urcam chiar la toaca... vedem

Sa stiti ca Ceahlaul e intr-adevar deosebit si cel mai "falnic" din zona. Noi acum am vrut alt munte, dar parca niciunul nu se compara cu Ceahlaul, asa ca am ales tot ceahlau, dar alt traseu

giovanicAUTOR REVIEW
[31.07.17 16:22:01]
»

@webmasterX: Nu am ce sa adaug despre hotel decat ceea ce am spus in text.

In schimb as face mici corecturi la text si nu mai stiu sa il editez.

webmasterX
[01.08.17 16:37:11]
»

@giovanic: folosește linkul SESIZEAZĂ afișat (cu roșu) sub text - indici acolo corecturile (sub forma în paragraful ”X” rog modificați ”abc” cu ”yyy”)

--

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs invitației de a scrie propriul set de impresii din această vacanță.

giovanicAUTOR REVIEW
[01.08.17 17:58:37]
»

@webmasterX: Am adăugat și câteva poze.

Deși în mod obișnuit fac multe, din păcate acestea nu sunt decât o palidă amintire și tot atât de palidă reflectare a ceea ce ochiul și sufletul văd și simt în realitate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
fra, giovanic, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Durăul şi Muntele Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095804929733276 sec
    ecranul dvs: 1 x 1