ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: onesti
    ÎNSCRIS: 15.05.09
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 6 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    De ce Durau?

    TIPĂREȘTE

    De unde să încep? Mda... Păăi, ... în primul rând, se poate pune întrebarea: „De ce Durău?”, când este o saţiune mică, unde nici nu ai ce face, deci te-ai putea plictisi- ar spune unii. Trebuie să spun de la bun început că, da, pentru cei fără imaginaţie, ar putea fi aşa, ... însă, pentru ceilalţi, ... de fapt, hai, fie, pentru toată lumea, voi da răspunsul la întrebare, enumerând în câteva cuvinte motivele pentru care aţi putea alege Durăul în scopul de a petrece câteva zile de vacanţă:

    - Durăul este un loc unde, categoric, îţi poţi încărca bateriile, te poţi odihni (asta v-o spun după 6 zile de relaxare acolo), făcând două dintre cele mai simple lucruri posibile: respirând (aerul de aici este lipsit de praf şi alergeni, este puternic ozonat, iar climatul este unul tonic stimulant) şi privind (staţiunea se află într-o poiană de la poalele Munţilor Ceahlău, înconjurată de alte superbe culmi montane acoperite cu precădere de brazi seculari);

    - Dacă aveţi probleme de sănătate, staţiunea este recomandată persoanelor cu afecţiuni respiratorii, pulmonare, surmenaj fizic/ intelectual, neurastenice, nevroze, etc. ;

    - Dacă eşti un împătimit al drumeţiilor montane, poţi descoperi că există multiple trasee atrăgătoare, cu grade de dificultate diferite, în funcţie de puterile fiecăruia, pe care le poţi realiza şi dintre care amintesc doar câteva: vârful Toaca, Rezervaţia de Zimbri Ceahlău, Cabana Fântânele, Cascada Duruitoarea, Cabana Dochia, Lacul Izvorul Muntelui, toate aceste trasee fiind semnalizate. Înainte de a intra în Parcul Naţional Ceahlău, se plăteşte o taxă la o cabană ce-i adăposteşte pe cei ce administrează acest Parc Naţional. Din păcate, noi nu ne-am putut încumeta, deşi am fi dorit să ajungem măcar la Cascada Duruitoarea, traseu care durează 4 ore dus- întors numai prin pădure.

    - Dacă eşti adeptul turismului ecumenic, poţi vizita schitul Durău (atestat documentar încă din 1779) ce adăposteşte picturi realizate de Nicolae Tonitza, dar nu în ultimul rând, Durăul poate constitui un punct de plecare spre alte mânăstiri din apropiere, cum ar fi Secu, Agapia, Neamţ, Sihăstria, Văratec, Petru Vodă şi altele

    - Nu în ultimul rând, se poate pleca de aici către Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Borsec, Vatra Dornei şi către satele din apropiere (Ceahlău, Hangu, Bistricioara, Buhalniţa, Poiana Teiului, Poiana Largului), de unde vei putea vedea peisaje superbe şi surprinde imagini speciale ale Lacului Izvorul Muntelui din unghiuri multiple şi luminate diferit în diverse momente ale zilei. Pentru cei ce au pasiunea pentru natură în toţi porii şi pentru cei pasionaţi de fotografie este o adevărată încântare. Eu una, cred că aş fi în stare să fotografiez din zeci de unghiuri peisajele cu munţi şi lacuri, peisajele idilice de toamnă cu grădini, păşuni sau dealuri abrupte în mijlocul cărora stau ţuguiate căpiţele de fân şi în care vezi ţăranii construindu-le aşa cum ştiu ei mai bine, peisajele în care casele ţărăneşti frumos văruite sunt împodobite cu flori şi din ale căror hornuri iese fumul de lemn ce are un miros unic, la începutul toamnei. Of, întotdeauna am avut un respect aparte dar şi o compasiune pentru acel ţăran cu bun simţ pe care îl ştim cu toţii năpăstuit de condiţia lui. Din păcate, doar peisajele sunt idilice. Ce se află în spatele lor, ... mai puţin. Asta e viaţa!

    - În ceea ce priveşte cazarea, există posibilităţi de şedere pentru toate gusturile şi buzunarele, de la cabane, căbănuţe, vile, pensiuni, hoteluri mai vechi sau renovate, de la două la patru stele. Din cele vizionate de noi şi care îţi oferă privelişti care îţi taie răsuflarea, sunt cele aşezate în zona „releu” cum o numesc băştinaşii, o zonă ce tronează, oferindu-ţi de acolo, de sus, priveliştea întregii staţiuni dar şi a vârfurilor stâncoase ale Ceahlăului în întregime şi a pădurilor de brad de jur împrejur. Şi dacă mai ai şi cameră cu blacon, unde să-ţi savurezi cafeluţa sau ceaiul de dimineaţă, scrutând piscurile înalte, mă întreb ce ţi-ai putea dori mai mult de atât. Noi am fost cazaţi la Pensiunea Maria (3 stele) despre care voi scrie impresiile într-un alt review. Pensiunile ştiute de mine din zona releu sunt: Maria, Perla, Mara, Nea Titi, Raluca, însă, din păcate, nu toate erau ocupate cât timp am stat noi acolo. Alte posibilităţi de cazare: Hotel Bistriţa 4 stele, Casa Bella 2 stele, Pensiunea Cristina 3 stele, Hotel Bradul 3 stele parcă şi altele. În aceeaşi curte cu pensiunile Maria şi Perla se mai află o pensiune al cărei nume nu îl ştiu. Sunt trei fraţi care are fiecare căte o pensiune, în aceeaşi curte mare. Veţi vedea pozele.

    - Pentru cei cărora le face plăcere o plimbare cu ATV-ul pe cărări de munte, există de asemenea, pe strada principală, un mic centru de unde se poate închiria aşa ceva.

    - Dacă te sui în maşină şi mergi vreo 7 km până în satul Ceahlău, poţi avea parte din nou de o întâlnire cu Lacul Izvorul Muntelui, dar de această dată poţi şi pescui, face plajă, merge cu barca/hidrobicicleta sau înota, căci, da... ai ajuns chiar la lac şi îl poţi atinge. Şi ştiţi ceva? ... Seamănă mult cu peisajele greceşti, iar aici mă refer la contopirea munţilor cu lacul. Ce este dezolant aici, este faptul că oamenii au avut grijă să-ţi aducă aminte că există printre noi mulţi, chiar exagerat de muuulţi indivizi care nu au respect pentru natură (probabil că nu au respect pentru nimic pe lumea asta!). Cred că nu exagerez dacă spun că erau sute de sticle de plastic şi gunoaie aruncate într-un loc ale cărei frumuseţi puţini s-ar pricepe să o descrie. Păcat!!

    - Ca posibilităţi de luat masa, în afară de clasicul grătar pe care îl poţi face, eventual, în curtea pensiunii, civilizat, se poate mânca şi la restaurant. Noi am încercat două dintre cele existente în Durău: restaurantul Hotelului Cascada şi restaurantul Vilei Cristina 2 şi am fost mulţumiţi la ambele. Ca preţuri diferă puţin între ele, dar ce are unul mai ieftin are celălalt mai scump şi invers, aşa încât ajungi cam tot pe acolo cu totalul. Exemple de preţuri: ciorbiţa de văcuţă 5,0 – 6,8 ron porţia, ceafă porc grătar 11-13 ron porţia, cartofi prăjiţi 3 ron porţia, păstrăv grătar 7 ron 100 gr, papanaşi 4,5 porţia, clătite 4,5 porţia, o cafea 4,6 ron.

    Un lucru care ne-a mirat şi pe noi: crezând că la începutul lunii septembrie vom găsi în Durău numai pensionari, aflaţi că nu e deloc aşa. Erau foarte mulţi tineri între 18 şi 25 de ani veniţi cu găşcuţa sau doar cu prietenul/a, cu maşini de Bucureşti, Galaţi, Brăila, Neamţ, Cluj, Constanţa şi care se comportau destul de civilizat.

    Şi, ca să termin într-o notă optimistă vă voi spune că dacă vreţi un concediu cu adevărat relaxant, dacă vreţi să ascultaţi liniştea pădurii sau a crestelor, senzaţie pe care, nicicând vreun cuvânt nu o va putea exprima, dacă vreţi să atingeţi norii cu mâna şi infinitul cu sufletul, dacă vreţi să aveţi drept oglindă apa lacului şi drept muzică clipocitul apei şi trilul păsărilor cerului, ... atunci... , mergeţi la Durău!


    [fb]
    ---
    Trimis de mirelopodu* in 09.09.10 22:26:33
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 11030 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelopodu*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 la intrarea în Parcul Naţional Ceahlău
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [10.09.10 06:42:37]
    »

    Ceahlau a ramas in sufletul meu ca fiind primul munte batut la pas cu cortul cand inca nu aveam 18 ani. Foarte multe amintiri si foarte multe satisfactii, o gramada de aventuri care astazi ma fac sa zambesc.

    In Durau am inceput sa-mi scriu primele impresii privind catre Toaca.

    Felicitari pentru review!

    Alina Morar
    [10.09.10 08:54:17]
    »

    Foarte frumos descris si vad ca v-ati relaxat bine, v-ati incarcat la maxim bateriile pt noul an de munca.

    mirelopodu*AUTOR REVIEW
    [10.09.10 09:09:26]
    »

    Pepsi, mulţumesc şi mă bucur ca ti-am trezit amintiri plăcute.

    Alina, da, chiar ne-am relaxat. Ăsta a fost şi scopul.

    bubumaia
    [11.09.10 18:00:30]
    »

    Felicitari sincere pentru review!!

    Are tot ce-i trebuie: e scris cu gratie si sensibilitate, informatii "la greu", excelent structurat si poze superbe.

    A fost o placere sa-l citesc.

    Multumesc!!

    mirelopodu*AUTOR REVIEW
    [11.09.10 18:14:02]
    »

    Bubumaia, multumesc mult pentru aprecierile făcute, care, recunosc, îmi fac bine de fiecare dată când le primesc, şi, cu riscul de a mă repeta, mă bucură enorm când rândurile mele sunt plăcute şi utile.

    ionescunic
    [26.09.10 18:37:07]
    »

    Mirela, nu-ti dai seama de cati ani ne dorim sa ajungem la Durau si nu reusim!

    Macar cu ajutorul tau ne inchipuim cum ar fi acolo.

    Pe de alta parte ieri ne-am intalnit cu trei braileni adoptati, nasii nostrii (care s-au cunoscut si casatorit la Braila) si o prietena a lor tot grecoaica din Braila.

    mirelopodu*AUTOR REVIEW
    [26.09.10 19:11:28]
    »

    Da, Nicu, e o zonă pe care merită să o bifaţi pe carneţelul de vacanţă şi, care, aşa îmi zice mie intuiţia, te-ar încânta destul cu peisajele deosebite, ceea ce doresc să ţi se întâmple.

    Cât priveşte brăilenii, sunt băieţi buni, vorba lui taică-miu (şi el brăilea, desigur!!). Iar despre greci, ... ce să mai zicem, ştim cu toţii, cei iubitori de Grecia, că şi ei sunt aşişderea.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, bubumaia, mirelopodu*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Durăul şi Muntele Ceahlău:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089948892593384 sec
    ecranul dvs: 1 x 1