ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Defileul Dunării, de la Drobeta-Turnu Severin până la Moldova Veche

TIPĂREȘTE

Anul trecut vizitam pentru prima dată Cazanele Dunării. Ne-a plăcut foarte mult zona, motiv pentru care în urmă cu o lună am revenit pe acele meleaguri. De data aceasta, ne-am propus să parcurgem drumul de la Drobeta-Turnu Severin până la Moldova Veche. Defileul Dunării este spectaculos, iar de-a lungul drumului există numeroase posibilități de oprire pentru a admira atât fluviul, cât și versanții calcaroși din jur.

Cei aproximativ 130 de kilometri ai acestui traseu i-am parcurs în câteva ore, întrucât am făcut mai multe opriri. Până la Orșova am urmat DN 6, apoi am intrat pe DN 57 până la Moldova Veche. În general, asfaltul este bun și foarte bun, iar traficul s-a redus considerabil după ce am trecut de localitatea Dubova.

Un popas de câteva minute l-am făcut în apropiere de Porțile de Fier I; acest colos reprezintă cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, inaugurată în data de 16 mai 1972. Există și un muzeu al hidrocentralei amenajat în apropiere, dar noi nu l-am vizitat. Drumul nostru a continuat paralel cu fluviul și am ajuns repejor la Orșova.

Era timpul pentru o altă pauză. Am parcat la marginea bulevardului 1 Decembrie 1918 și ne-am plimbat de-a lungul falezei orașului, urmărind cu privirea ambarcațiunile care brăzdau apele golfului Cerna. Am aruncat o privire la tarifele solicitate pentru o excursie în zona Cazanelor: 50 de lei/adult și 25 de lei/copil, adică la fel ca anul trecut. Cei care ajung pentru prima dată acolo trebuie să știe că pe faleza orașului Orșova există numeroși posesori de bărci care se oferă să te plimbe prin Cazanele Dunării. Această excursie pe apă este superbă: poți admira din apropiere obiective precum Tabula Traiana (chiar dacă se află pe malul sârbesc, anul trecut ne-am apropiat destul de mult), Mănăstirea Mraconia, chipul lui Decebal, peșterile Veterani sau Ponicova ori Tabula Szechenyi. Uriașa sculptură în piatră ce îl înfățișează pe Decebal poate fi văzută și de pe uscat atunci când ajungi la viaductul Mraconia. Acolo șoseaua este aglomerată deoarece mulți aleg să oprească fie pentru a-l admira pe Decebal, fie pentru vreun suvenir de la comercianții din zonă, fie pentru a vizita mănăstirea aflată la câțiva pași.

Continuând plimbarea noastră, am trecut de localitatea Dubova și am oprit în vecinătatea locului de unde începe traseul turistic în Ciucaru Mare. Această drumeție este ușoară, traseul se parcurge în circa trei ore dus-întors, iar priveliștile sunt grozave și oferă o nouă perspectivă asupra mărețului fluviu înghesuit între masivele Ciucaru Mare și Stirbatu Mare, dar și către golful Dubova.

Dincolo de zona Cazanelor, șoseaua revine lângă Dunăre. Mai cu privirea spre fluviu ori către malul sârbesc, mai cu ochii către frumusețile naturale de pe partea românească, am ajuns în dreptul unui alt obiectiv interesant; este vorba despre Cetatea Trikule.

Cetatea medievală Trikule (sau Tri-kule) a fost construită în secolul al XV-lea cu scopul de a împiedica expansiunea otomanilor către vest. Fortificația a avut inițial formă triunghiulară, fiind prevăzută cu trei turnuri ce comunicau între ele pe zidurile cu palisade. În urma amenajării lacului de acumulare Porțile de Fier I, ansamblul cetății a fost inundat. Două dintre turnuri încă rezistă în apele Dunării, aproape de mal, iar fundația celui de-al treilea turn se poate vedea în perioadele secetoase, atunci când apele fluviului se mai retrag.

Un alt loc pe care l-am vizitat și unde am zăbovit minute bune a fost complexul turistic” Egreta” de la Berzasca. Știam dinainte de existența celor 15 bungalouri suspendate pe piloni deasupra Dunării, iar locația parcă este mai spectaculoasă ca în fotografiile existente pe internet. Căsuțele suspendate se află în stânga, iar în dreapta este o terasă unde se poate mânca; deplasarea către căsuțe sau spre terasă se face pe un ponton de lemn. Peștișorii înotau printre piloni, iar câțiva pescăruși lacomi pândeau în apropiere.

Apropiindu-ne de Moldova Veche, am remarcat în apele fluviului stânca Baba Caia, în vreme ce pe malul sârbesc iese în evidență Cetatea Golubac. Stânca Baba Caia seamănă cu două degete îndreptate spre cer și are șapte metri înălțime. Căutând informații despre locurile vizitate, am găsit o legendă amuzantă referitoare la Baba Caia: Un moș s-a certat cu baba lui cea guralivă, bătrânul spunând că iarba trebuie cosită, în timp ce femeia susținea sus și tare că iarba se tunde cu foarfeca. Disputa lor s-a întețit, iar moșul a aruncat-o pe babă în apele fluviului. Fidelă ideii sale inițiale, bătrâna a ridicat două degete deasupra apei, imitând o foarfecă. Degetele au împietrit acolo, luând astfel naștere stânca Baba Caia.

Am continuat plimbarea noastră și am ajuns la Moldova Veche. Am oprit la un magazin, am cumpărat câte ceva, apoi am continuat pe DN 57, iar din localitatea Pojejena aveam să ne îndepărtăm încetul cu încetul de albia fluviului.

Concluzii - Defileul Dunării este o zonă superbă, iar parcurgerea drumului de-a lungul fluviului a fost o experiență interesantă. Diversele obiective turistice, posibilitățile de drumeție, dar și locațiile de cazare cu vedere la Dunăre întregesc oferta turistică din zonă. Cu siguranță că în anii următori noi vom reveni acolo!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 20.08.20 13:46:07
Validat / Publicat: 20.08.20 14:21:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4384 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cazanele Mari văzute de pe Ciucaru Mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46550 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[20.08.20 14:42:16]
»

@Crazy_Mouse:  Dunărea oferă peisaje de neuitat, iar șoseaua care mărginește malul fluviului ne poartă pe meleaguri cu farmec aparte. Am parcurs primăvara trecută acest traseu, mergând chiar până la intrarea în țară a Dunării - la Baziaș. Din păcate multe obiective existente de-a lungul acestui traseu sunt insuficient puse în valoare, mai ales că majoritatea turiștilor se opresc la Dubova.

Pentru viitori călători aș adăuga pe lista celor văzute de tine până la Moldova Veche următoarele obiective: Muzeul Orșova (vezi impresii), satul Eibenthal (populat de o comunitate cehă), urmele cetății Drencova, castrul de la Gornea, mănăstirea Gornea, morile de apă de la Gârnic (debanat.ro/2020/07/volunt ... oto_301438.html), peștera Gaura cu Muscă și cetatea Ladislau din Coronini (urmează a fi reabilitată: pressalert.ro/2020/05/pov ... a-la-viata-foto).

Frumoasă țară avem! Călătorii frumoase și sigure!

Dana2008
[20.08.20 17:50:45]
»

@Crazy_Mouse:  Minunate locuri si superbe fotografii!

Felicitari! ​

Floryn81AUTOR REVIEW
[20.08.20 18:47:59]
»

@tata123:  Excelentă completarea ta! Mulțumesc! Despre unele dintre obiectivele amintite de tine știam și eu, despre altele am aflat acum! Cert este că de-a lungul Dunării poți petrece câteva zile fără a te plictisi, iar dacă ești pasionat de pescuit vacanța se poate prelungi! Nouă ne-a plăcut faptul că pe traseu nu a fost aglomerație, așa că am putut să oprim ori de câte ori am dorit acest lucru.  

@Dana2008: ​Locurile sunt extrem de frumoase și merită promovate! Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou!

Michi
[21.08.20 10:25:53]
»

@Crazy_Mouse:  Reviewul tău mi-a răscolit multe amintiri pentru care îţi mulţumesc.

​Prima dată am făcut o croazieră pe Dunăre în 1962 şi vaporaşul a oprit la Ada Kaleh unde am băut o adevărată cafea turcească la nisip. Insula a fost inundată înainte de 1970 şi locuitorii strămutaţi.

​A doua 0ară, după 1970 ne-a cazat sus în Orşova la un motel care fusese schitul sf. Ana ctitorit de ziaristul Pamfil Şeicaru şi transformat de comunişti în restaurant şi căsuţe pentru cazare.

​Am revăzut mănăstirea  Sf. Ana refăcută în 2015 când am făcut o plimbare de 4 ore pe Dunăre, văzând de pe apă mănăstirea Mraconia, bustul lui Decebal, peşterile Ponicova şi Veterani; la întoarcere în Drobeta am vizitat mănăstirea Vodiţa. Am avut noroc că ţi-am citit reviewul altfel amintirile rămâneau îngropate pentru cine ştie cât timp.

Daba
[07.05.21 23:01:44]
»

Recomand dunareaincazane.ro pentru locuri de vis! am fost acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AudreyJPHONE
[20.09.22 17:52:29]
»

Intr-adevar, spectaculoasa zona si cu suficiente posibilitati de cazare. Sper ca data viitoare sa fac o alegere mai buna decat Casa Creta. O locatie destul de noua insa cu servicii ce pot fi reconsiderate. Ma refer la o baie mare, fara oglinda si cu o perdea de dus care mirosea. Aveam prosoape dar erau curat-murdar nu exista oglinda nici in dormitor. la restaurant meniul nu era la zi (am cerut un tip de peste si o bere pe care nu le aveau) iar ceea ce am primit lasa de dorit (peste ars-uscat). Nu te poti plimba prin zona fiindca mergi mai mult pe carosabil.

Am stat putin. A doua oara nu mai trec pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AudreyJ, Daba, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059523820877075 sec
    ecranul dvs: 1 x 1