GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru că îmi place istoria, am hotărât, la începutul călătoriilor mele prin Europa, să vizitez cât mai multe capitale și orașe mari. Printre ele nu putea să lipsească ”capitala imperială a valsului”. După Viena am vizitat și alte orașe ca Salzburg, Linz, Krems, Voklabruck, Baden etc. Apoi am făcut ”greșeala” de a vizita o zonă de munte austriacă și de atunci îmi vine greu să programez sejururile din vară fără să aleg măcar câteva zile în Austria.
Anul acesta m-am hotărât să vizitez o regiune de munte din sudul Austriei, Carinthia (Kärnten în germană) descrisă excelent pe acest site de Alina Morar și BOGDAN DSN. Cu această ocazie țin să le mulțumesc atât lor cât și ”austriacului” Claudiu 71, care mi-au dat informații prețioase despre trasee, parcări, prețuri etc. Ele mi-au fost utile și m-au ajutat să vizitez mai ușor unele obiective turistice.
De ce ”dragoste la prima vedere”? Răspunsul la această întrebare nu este greu de ghicit. Îmi place muntele cu tot ce are el mai frumos: păduri de brazi, poteci, izvoare cristaline, lacuri, cascade, vegetație diversă, iar Carinthia le cuprinde pe toate.
Cineva spunea că pentru a vizita acestă frumoasă regiune îți trebuie cel puțin trei zile. Eu am avut șase zile la dispoziție și tot au mai rămas destule locuri nevizitate. Din cei 4500 de km, făcuți pe parcursul unui sejur de 11 zile, 1600 i-am făcut prin Carinthia (am inclus aici și o vizită la cascada Krimml din regiunea Salzburg).
Pe lângă frumusețile naturale deosebite, în Carinthia întâlnim și foarte multe atracții turistice (muzee, castele, grădini zoo, drumuri panoramice, plimbări cu vaporașul, transport montan prin cablu) și cum toate acestea costă, singura soluție convenabilă este Cardul Carinthia ( Card Karntern ).
Acesta oferă gratuitate la peste 100 de obiective turistice, iar la alte 60 reduceri de preț cu până la 50%. Sunt trei tipuri de card: cu valabilitate pe o săptămână, pe două săptămâni și pe cinci săptămâni. Noi am luat un card pentru o săptămână, am plătit 37 de euro și deja în a doua zi se amortizase costurile pentru obiectivele vizitate.
Primul obiectiv vizitat în Carinthia a fost capitala provinciei, orașul Klagenfurt. Am venit prin nordul Sloveniei și la intrarea în Austria am parcurs o șosea montană cu imagini panoramice deosebite a văii Klagenfurt și a lacului din apropiere, Worthersee, cel mai mare din regiune. Am parcat mașina (contra cost) în zona centrală a orașului, Innere Stadt. Aici se află centrul de shopping și principalele obiective turistice ale orașului.
Dintre ele aș aminti Piața Nouă (Neuer Platz) cu o frumoasă fântână în centru, Fântâna Dragonului, Piața Veche (Alter Platz), Catedrala Sf. Petru și Pavel, Biserica Sf. Egid, Biserica Sf. Spirit, Primăria Veche și clădirea în care se află Sediul Guvernului Provinciei Carinthia. Alte obiective turistice se găsesc în jurul lacului Worthersee. Din păcate timpul nu ne-a permis să le vizităm pe toate.
Pentru că la punctul de informare turistică, situat în apropiere de piață, nu am mai găsit Card Carinthia, am fost îndrumați la casa de bilete a parcului Minimundus. Acesta se află pe malul lacului Worth (Worthersee) și reprezintă în miniatură peste 150 de obiective turistice arhicunoscute din întreaga lume. La sugestia unui prieten de pe site nu l-am vizitat, doar ne-am aruncat așa un ochi de la intrare. Și oricum cardul turistic Carinthia nu asigura gratuitate pentru vizită.
De la Minimundus ne-am deplasat cu autoturismul din dotare pe malul sudic al lacului Worth și prima oprire mai lungă am făcut-o în coheta stațiune turistică Maria Worth. Este așezată într-o peninsulă ce intră în lac și are ca principală atracție turistică biserica gotică Sfânta Maria. De aici se poate face plimbare cu vaporașul pe lac (gratis cu Cardul Carinthia). Din lipsă de timp am amânat pentru altă zi o asemenea plimbare.
De la Maria Worth am urcat o șosea în serpentine pe muntele din sudul lacului Worth și după ce am trecut pe la un alt lac mai mic, Keutschacher, am ajuns la cel mai frumos punct de belvedere din provincia Carinthia, turnul de observare Pyramidenkogel. Pe parcursul traseului, de aproximativ 10 km, am făcut câteva popasuri în puncte cu imagini uimitoare asupra lacului. Ajunși aproape de Pyramidenkogel, am lăsat mașina în parcarea din stânga șoselei și am mai făcut câțiva pași pe jos până la intrarea la casa de bilete. Intrarea costă 11 euro pentru adulți, iar cu Karntern Card este gratuită.
Pyramidenkogel este un turn de observare în formă de șurub cu o structură exterioară din elipse de oțel, iar interiorul (scările și punctele de observare) din lemn. Este situat deasupra lacului Worth, la o altitudine de peste 800 de metri și oferă imagini panoramice uluitoare asupra munților din jur, Klagenfurtului și altor câteva lacuri mai mici din apropiere. Un lift modern de mare viteză te transportă rapid la o terasă (platforma) de observare situată la aproximativ 70 de metri deasupra solului. La baza turnului se află un restaurant, un magazin cu suveniruri și o toaletă modernă.
La coborârea spre parcare, pe un panou mare, sunt date informații în legătură cu modul în care s-a construit turnul. Acesta a fost construit pe locul unui vechi turn de obsevare din lemn și a fost deschis publicului în 2013. Am mai reținut, printre altele, că forma de șurub a turnului i-a fost inspirată arhitectului de poziția corpului unei patinatoare în timpul unei piruete.
De aici am continuat drumul pe malul sudic al lacului Worth și după o scurtă oprire în stațiunea de lux Velden, ne-am îndreptat spre granița slovenă. Având cazarea în apropiere am profitat de ocazie și am urcat în pasul Wurzen. Citisem pe net că aici se află un fost aliniament de luptă din timpul războiului rece. Acesta a fost ținut secret până în 2005, dată la care a fost transformat în muzeu și deschis publicului.
Bunkermuseum este situat chiar în vârful muntelui, într-o poziție strategică bine aleasă. Practic tot ce mișca în vale, pe teritoriul fostei republici iugoslave, era în vizorul armelor de pe aliniament (”panzere”, tunuri de mare calibru, obuziere, mitraliere etc.) La acest muzeu nu se asigură gratuitate la prezentarea cardului turistic Carinthia.
Wurzenpass a fost pentru mine cea mai înclinată pantă pe care am urcat-o vreodată cu autoturismul. Nu știu câte grade avea înclinație, însă la baza urcușului, pe un mare panou, era desenată o rampă cu un autoturism pentru atenționare. Nu aș mai urca a doua oară o asemenea rampă.
Așa a fost prima zi de vizită în Carinthia, destul de obositoare având în vedere distanța parcursă, dar a meritat; am văzut niște peisaje naturale magnifice, greu de uitat vreodată.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 13.12.15 14:42:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Wunderbar, Traian! Minunat!
Mi-a placut sa ma las plimbat in Kaernten.
Felicitări pentru un review frumos prezentat, documentat și excelent susținut de fotografii (ca toate celelalte, dealtfel) ! Dar, Nea Traiane, era bine dacă lăsai în pace animăluțul ăla din poza P06 că... ne mai trebuiești!
@puiutea - Mulțumesc pentru aprecieri!
”... era bine dacă lăsai în pace animăluțul ăla din poza P06...
Nu am avut nimic cu dragonul, mi s-a părut fioros și m-am pitit după gard să nu mă vadă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 O mare de apa intr-o mare de munti – Cascada Fallbach si Barajul Kölnbrein — scris în 28.07.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Un alt fragment al Caravanei AFA - ziua doua, partea a doua — scris în 26.03.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Carinthia – placerea de a trai – partea a 4-a (ultima) — scris în 26.11.12 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Carinthia – placerea de a trai – partea a 3-a — scris în 25.11.12 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Carinthia - Plăcerea de a trăi - episodul 2 — scris în 10.10.11 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Carinthia - Plăcerea de a trăi — scris în 07.10.11 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Carinthia Partea 3 - Malta Hochalmstrasse. Splendid! — scris în 07.12.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ