GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A doua parte a concediului din 2011 am petrecut-o in Austria in landul Carinthia – despre prima parte petrecuta in Dolomiti puteti citi aici si aici.
Deviza de mai sus este caracteristica celui mai sudic land al Austriei, Kärnten in germana sau Carinthia in engleza, care are capitala la Klagenfurt. Carinthia este si landul cu cele mai multe zile insorite din aceasta tara. Este un land cu o intindere apreciabila, cu foarte multe atractii si pentru vizitarea lui recomand ‘’impartirea’’ in doua jumatati: cea estica si cea vestica. Mai multe atractii, interesante pentru mine, sunt situate in jumatatea vestica, astfel ca am ales sa ma cazez in aceasta parte.
Carinthia este singurul land pe care nu l-am vizitat deloc in timpul concediilor prin Austria si in acest an am decis ca este momentul sa ii acord putina ‘’atentie’’, astfel ca pentru cazarea in aceasta zona am ales Seeboden, un orasel situat pe malul lacului Millstatt. Aceasta alegere am facut-o dupa ce am vazut mai multe pliante si cataloage primite de la oficiul de turism din acest orasel si din alte regiuni ale landului. Seeboden are circa 2800 de locuitori si are foarte multe de oferit tuturor categoriilor de turisti. In Seeboden veti gasi numeroase unitati de cazare de toate categoriile inclusiv campinguri, terase si restaurante, stranduri si piscine, terenuri de sport si de mini-golf, magazine si supermarketuri (Billa, Spar, ADEG), centre de inchiriere barci, biciclete etc.
Chiar in prima zi, dupa micul dejun am mers la oficiul de turism din centru (exista doua ofiicii de turism unul in zona supermarketurilor si unul in centru) de unde am cumparat ‘’Karntencard’’. Acest card este de 3 tipuri: pentru 1,3 sau 5 saptamani si costa 34,42 sau 53 de euro pentru adulti, iar pentru copii pretul este de 14,18 sau 26 euro. Copiii sub 6 ani precum si al treilea copil al familiei beneficiaza de gratuitate. Acest card va da posibilitatea de a vizita 102 de atractii din acest land, fara a plati nimic in plus fata de costul cardului si de asemenea aveti reduceri la alte 57 de obiective. Cardul este disponibil in peste 145 de puncte de vanzare si in oficiile de turism din localitati. Unele unitati de cazare il ofera gratuit, daca stati in acel loc (de regula cele care au tarife mai mari).
Odata cu achizitionarea cardului veti primi si o brosura cu aceste obiective care contine o harta, adresele, orarul de vizitare, modul in care puteti ajunge la aceste atractii ale landului si cateva info despre ce va asteapta. Tot in brosura veti gasi pretul de intrare la fiecare obiectiv (daca nu aveti cardul), si veti vedea ca diferentele sunt semnificative. Brosura va deveni ca o ‘’biblie’’ pentru voi in zilele pe care le veti petrece aici si recomand achizitionarea acestui card, care va aduce economii importante in buzunar. Ca sa va faceti o idée - eu am platit 34 de euro pe card si am vizitat de 102 euro, deci o diferenta de 68 euro pe care am folosit-o in alte scopuri. Chiar daca stati 3-4 zile se merita achizitionarea acestui card.
Alte detalii puteti gasi aici.
In prima zi petrecuta aici am decis sa mergem foarte putin cu masina – veneam dupa un drum de 9 ore din Italia – si am ales o plimbare cu vaporasul pe lacul Millstatt. Durata acestei plimbari este de circa 2 ore si se face un tur complet al lacului, care este al doilea ca marime din Carinthia dupa Wörthersee. Are o lungime de 12 km, o latime maxima de 1,8 km si o adancime maxima de 142 m. Acest lac este ‘’bijuteria’’ landului – este inconjurat de munti si ofera facilitati remarcabile. Malul lui sudic neexploatat, cu o padure deasa, este ca o rezervatie naturala cu intrare libera. Exista un drum prin aceasta padure care se poate parcurge cu bicicleta sau la pas. Numeroase stranduri – unele dintre ele cu plaje cu nisip – fac ca aceasta destinatie sa fie ideala pentru baie. Apa limpede a lacului poate ajunge si la 25-26 grade in zilele calduroase vezi aici.
Vaporasul pluteste incet pe luciul apei, pentru a lasa turistii sa admire peisajul si opreste in mai multe sate aflate pe malul lacului. La bordul vaporasului puteti comanda diverse bauturi, precum si cateva feluri de mancare si prajituri. Casute cochete, vile luxoase, sate dragute, lebede si rate, toate acestea le puteti vedea in decursul acestei plimbari. Costul plimbarii este de 12 euro, dar cu cardul este gratuit (deja 30% din costul cardului este amortizat). Relaxati si binedispusi am plecat catre oraselul Spittal am Drau de unde am luat telecabina Goldeckbahn, care ne duce pana la 2050 m. Urcarea se face in doua etape existand o statie intermediara unde schimbam telecabina. De aici de sus putem admira lacul Millstatt, raul Drau care serpuieste prin orasel precum si satele insirate pe malul lacului. Mai multe trasee de drumetie pornesc de aici si noi l-am ales pe cel care coboara la statia intermediara. A urmat coborarea si o plimbare prin oraselul Spittal am Drau.
Casele frumoase, monumentele istorice si magazinele elegante il fac demn de a fi vizitat, fie ca doriti sa admirati peisajul, sau sa faceti cumparaturi. In centru chiar langa Schloss Porcia este un parc frumos amenajat cu multe aranjamente florale, o fantana arteziana si bancute. Cateva clipe de odihna sunt binevenite, apoi am gasit o gelaterie a unui italian care ofera ce stiu ei foarte bine – inghetata delicioasa. Seara am rezervat-o unei plimbari prin Seeboden si pe malul lacului. Aceste zone beneficiaza de o clima ceva mai blanda apropiata de cea mediteraneana, astfel ca in mai toate aranjamentele florale veti intalni palmieri.
A doua zi a inceput cu un drum de circa 16 km pana in satul Gmund pentru a vizita muzeul Porsche. Intre 1944 si 1950 aici era situat atelierul revolutionarului designer de masini. In anul 1948 aici ‘’s-a nascut’’ legendarul model Porsche 356. Chiar la intrare pe un ecran este prezentat un film de circa 15 minute, in care este descrisa viata si activitatea familiei Porsche. Putem admira pe doua nivele, 40 exemplare de masini, de la modele mai vechi, masini care au facut istorie pe circuitele auto, o masina pentru raliuri si pana la Porsche 911, care este si in dotarea politiei din Austria. O vitrina cu zeci de mini modele de diferite marimi va indeamna sa va alegeti preferata voastra.
Chiar vis-à-vis de acest muzeu este un atelier al unui altfel de ‘’creator’’, unul care realizeaza diferite lucrari din fiare vechi. Putem vedea un dalmatian creat din zale de lant, o casa ‘’construita’’din broaste vechi si lacate, diverse ‘’pasari’’ confectionate din fierastraie, lopeti si foarfeci. Este o curte plina de asemenea realizari care merita vizitata.
Inapoi in masina si am plecat catre Maltatal, numita si Valea Apelor Cazatoare. Dupa ce iesim din satul Malta, o bariera marcheaza inceputul remarcabilei sectiuni a drumului dintre Malta si barajul Kolnbrein. Acest drum urca de la o altitudine de 911 m la 1933 m si are o lungime de circa 14 km. O noua panorama se deschide dupa fiecare cotitura, o alta cascada sau o intrezarire a celui mai inalt baraj din Austria – 200 m. Drumul trece si prin tunele inguste si este semaforizat. Se asteapta maxim 15-20 de minute, deoarece drumul este foarte ingust in anumite portiuni si deci nu este loc decat de o masina. Dupa ora 18 semafoarele nu mai functioneaza si trecerea prin tunele se face pe propria raspundere. Unul din tunele are o lungime de circa 2-300m, dar drumul coteste prin tunel cu 180 grade.
Soseaua spectaculoasa permite admirarea unor cascade mai mici si a doua cascade impresionate, Melnik si Fallbach, ultima cu o cadere de 200 m fiind si cea mai mare cascada din Austria din o singura cadere (Krimml are 380 m dar in 3 etape) . Langa cascada Fallbach, care este vizibila din sosea, este si un parc tematic pentru copii, in care elementul principal este apa. Opriti in parcarile amenajate in apropierea acestor cascade si faceti o mica plimbare pana la baza caderilor de apa unde va puteti racori (asta daca mergeti vara) si face poze minunate.
Chiar langa baraj este un hotel de 3 stele superior, in forma de cilindru. Iata si un link, poate vreti sa innoptati aici.
Un restaurant unde puteti manca specialitati regionale si o terasa de unde puteti admira panoramele care se deschid de aici completeaza oferta. De cateva ori pe zi se organizeaza vizite cu ghid in interiorul barajului. In interiorul cladirii cateva ecrane LCD va dezvaluie amanunte despre cum se produce energia electrica si veti gasi mai multe panouri informative, o mica expozitie de cristale si cateva monitoare la care cei mici se pot juca. Tot aici veti gasi si un cinema 4D. O plimbare pe baraj va dezvalui dimensiunile impresionante ale acestuia, iar platforma (skywalk) cu podeaua partial din sticla care este ‘’agatata’’ deasupra abisului de 200 m va oferi senzatii tari amatorilor. De aici cateva trasee de drumetie, precum si o poteca circulara in jurul lacului pot oferi alte si alte privelisti de neuitat. Nu ratati acest obiectiv care este un must-see al landului Carinthia.
Dupa cina, am plecat catre Villach aflat la circa 40 de minute de Seeboden. Villach – al doilea oras ca marime din Carinthia - este un oras cochet inconjurat de munti si lacuri si este strabatut de raul Drau. Aici am vazut singurul Ferrari in cele 12 zile de concediu. Centrul pietonal are multe terase, restaurante, magazine si o frumoasa biserica – Pfarrkirche St. Jakob. In fata primariei mese intinse cu diferite mancaruri si o fanfara - ziceai ca esti la nunta. Pe malul raului sunt alte terase, frecventate in special de tineri, iar in unele seri diferite concerte anima atmosfera. Tot Villach este si locul unde se produce din 1858 berea locala Villacher, care este si una din cele mai populare beri din regiune. Acest oras merita vizitat daca aveti drum pe aici.
In a 3-a zi am decis sa inchiriem biciclete pentru a face miscare si am ales malul sudic al lacului cu drumul pitoresc prin padure. La prima vedere drumul pare usor dar nu este chiar asa, pentru ca sunt mai multe urcusuri scurte, dar cu inclinare destul de mare. La ducere este mai usor, dar la intoarcere am mai luat-o si pe jos pe langa bicicleta. Deh, lipsa conditiei fizice se simte la noi orasenii. Din loc in loc sunt bancute si locuri de unde se poate admira lacul si satele de pe malul opus. Pentru cei care sunt pregatiti se poate face un tur complet de lac, care insumeaza 28 km. Tariful pentru inchiriere este de 10 euro pentru o jumatate de zi sau 6 ore. Dupa-amiaza am inchiriat (a fost ziua inchirierilor – rent day) o barcuta cu motor electric (ca sa nu poluam apa) si ne-am plimbat pe lacul Millstattersee. Apa limpede, pesti stralucitori, lebede si rate, multa liniste si relaxare – cam asta ‘’păţeşti’’ daca te vei plimba cu o barca pe acest minunat lac. Aceste barcute se pot inchiria cu 13 euro ora si cum noi am fost 4 persoane pretul a fost convenabil. Mai sunt si hidrobiciclete si barci cu vâsle care sunt ceva mai ieftine.
Chiar pe mijlocul apei este o platforma destinata cinelor romantice in doi. O masa, o canapea, doua scaune, doi palmieri, cateva lumanari si o umbrela este decorul in care se poate lua aceasta cina cu stil. Programul intitulat ‘’cina pentru doi pe lacul Millstatt’’ este oferit (evident contra cost) amatorilor, de hotelul Koller de 4 stele situat pe malul lacului. Pachetul consta in transfer cu barca catre platforma si o cina care consta in 7 feluri de mancare. Esti servit de un chelner, care vine periodic cu barca cu cate un fel de mancare, apoi pleaca lasandu-i sa se bucure de preparatele servite pe cei doi ‘’participanti’’. In fiecare seara cand ne-am plimbat pe malul lacului, acest exclusiv loc era ocupat, deci doritori exista. Pretul – o nimica toata - ‘’doar’’ 160 euro/persoana. Cand am inchiriat barca am ajuns aproape de acest ‘’restaurant’’ plutitor si am reusit sa-l pozam de aproape (voi atasa poze).
In Seeboden, o plimbare seara pe malul lacului prin parcul ‘’Blumen Park’’ - parcul florilor -
nu trebuie sa lipseasca din programul vostru. Puteti vedea luna sau soarele la apus reflectandu-se in apele limpezi, barcile care stau ’’cuminti’’ ancorate la mal, ratele ‘’cersetoare’’ care vin langa mal si abia asteapta ceva de ciuguleala (panouri explicative interzic acest lucru, dar nu prea am vazut pe cineva sa tina cont de ele) si lebedele gratioase. Aici langa apa exista si un telescop care apropie ceea ce vreti sa vedeti mai in amanunt - in schimbul unui euro, noi ne-am uitat la luna, la propriu, iar prietenul meu a facut o fotografie acestui astru (voi atasa si eu una din aceste poze). Tot in Seeboden, in piata din centru – Hauptplatz – este o cofetarie care va serveste cu inghetata si prajituri delicioase – nu ezitati.
Rog a se insera urmatorul clip.
http://www.youtube.com/watch? v=1KmYEKpwd1I&feature=related
Va urma: Carinthia - Plăcerea de a trăi - episodul 2.
Trimis de BOGDAN DSN in 07.10.11 18:30:58
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
De asemenea, am adaugat si clipul video solicitat.
Foarte frumos e si Lacul Millstatt ca si toate lacurile din Carinthia, de altfel. Toate au o culoare fantastica. La Millstatt nu am ajuns, dar Maltatall il recomand si eu tuturor.
Anul trecut acea terasa panoramica era in constructie, vad ca a iesit foarte bine, jumatate din traseu l-am parcurs pe propria raspundere, era trecut de ora 18, ne-am si intalnit bot in bot cu o alta masina (noroc ca era un refugiu in tunelul respectiv), iar Muzeul Porsche era deja inchis.
Ati fost la acel castel sau restaurant, nu stiu ce era, din Gmund?
Vrem mai multe pozeeee!!! Sigur ati facut mult mai multe!
Bogdanele, daca nu erai tu trebuia sa inventam unul ca tine. Felicitari!!
alina - nu am fost la acel castel din Gmund.
Voi posta alte poze si la partea a doua... va veni curand.
pepsi - multumesc mult pentru aprecieri.
Magdalena - multumesc.
Langa lac exista si un telescop care apropie foarte mult - in schimbul unui euro, noi ne-am uitat la luna, la propriu, iar prietenul meu a facut o fotografie acestui astru... avea si un aparat mai performant decat al meu. Deci poza este facuta prin vizorul telescopului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 O mare de apa intr-o mare de munti – Cascada Fallbach si Barajul Kölnbrein — scris în 28.07.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Un alt fragment al Caravanei AFA - ziua doua, partea a doua — scris în 26.03.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Carinthia, dragoste la prima vedere — scris în 13.12.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Carinthia – placerea de a trai – partea a 4-a (ultima) — scris în 26.11.12 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Carinthia – placerea de a trai – partea a 3-a — scris în 25.11.12 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Carinthia - Plăcerea de a trăi - episodul 2 — scris în 10.10.11 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Carinthia Partea 3 - Malta Hochalmstrasse. Splendid! — scris în 07.12.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ