ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 12; 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Caransebes si imprejurimi (I)

TIPĂREȘTE

Informatii generale (info din pliante si din surse loco)

Caransebes este situat in sud-vestul Romaniei, in Banat, intr-un culoar depresionar inconjurat de Muntii Semenic, Muntii Tarcu, Muntele Mic vezi impresii si Masivul Poiana Rusca vezi impresii. Municipiul are o populatie de aproximativ 25.000 locuitori. Astazi multi din cetratenii orasului sunt plecati la munca in strainatate, oferta locala de pe piata muncii fiind foarte limitata.

Municipiul Caransebes a fost atestat intr-un prim document oficial in anul 1289, cand este mentionata prezenta unui castru episcopal in apropiere de vechiul Tibiscum. De-a lungul timpului, a fost marcat de numeroase evenimente, dar si de personalitati care si-au pus amprenta asupra dezvoltarii sitului urban. Printre personalitatile orasului se numara generalii Ioan Dragalina si Traian Doda, ale caror statui se gasesc in centrul urbei.

De la primele atestari ale Caransebesului se remarca faptul ca spiritualitatea reprezinta un aspect important al oamenilor locului. Deschiderea comunitatii catre Dumnezeu sis pre religie poate fi observata prin infiintarea in urma cu 151 de ani a Episcopiei Caransebesului, dar si prin prezenta a numeroase lacase de cult, printre care biserici ortodoxe, catolice si neoprotestante. Printre bisericile istorice se Numara catedrala ortodoxa veche “Sf. Mare Mc. Gheorghe”, dar si o fosta sinagoga, Sinagoga Beit El, care are o Acustica deosebita, cee ace o transforma intr-un spatiu potrivit pentru amenajarea unei Sali de concerte, dar si alte biserici.

Catedrala episcopala ortodoxa

Acest edificiu de excpetie este situat in centrul Caransebesului. SIlueta lui domina zona. Accesul es face din strada laterala Stefan Herce cu masina, unde se poate si opri sau din capatul zonei pietonale centrale a orasului. Adresa oficiala este pe strada Episcopiei.

Catedrala “”Invierea Domnului”” sau “”Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”” este printre cele mai noi lacasuri de cult ortodoxe romanesti. Catedrala a fost sfintita in anul 2010 si are un stil arhitectural bizantin, cu iconostas sculptat in lemn si cu clopote fabricate de o firma specializata din Ulm, Germania. Constructia este mare, impunatoare, maiestuoasa, zugravita simplu in alb.

Este un loc care te invita la liniste, reculegere, inchinaciune, odihna. Am stat cateva minute bune pe bancile din catedrala si am admirat constructia la interiorul sau, inclusiv candelabrul mare de deasupra capetelor noastre. Interiorul este pavat cu granit. Deasupra intrarii este reprezentata scena “Cinei cea de taina”. Pe scarile din marmura ale catedralei sunt amplasate ghivece cu flori. In stanga si in dreapta intrarii sunt in pozitie verticala steagurile Romaniei si ale Caransebesului.

In fata catedralei este amplasata statuia din bronz in marime naturala asezata pe un piedestal inalt din marmura reprezentand o personalitate de calibru a lumii monahale romanesti: Miron Cristea. Miron Cristea a fost episcop al Caransebesului intre 1910 si 1919, dar si primul patriarh al Romaniei incepand cu 1925 si pana in 1939. Este promotorul ridicarii unei catedrale aici in Caransebes.

Parcul “”General Ioan Dragalina””

Parcul este incadrat de strazile Piata G-ral Dragalina, Str. Cazarmii, Str. N. Balcescu si Str. E. Racovita.

Atractivitatea parcului situate si el in centrul orasului consta in platanii seculari care strajuiesc parcul si in Monumentul Generalului Dragalina, aflat la una din intrarile micutului parc de forma aproximativ dreptunghiulara. Statuia este flancata de doi lei. In parc sunt amplasate mai multe casute din lemn, pe care noi insa le-am gasit inchise.

Este amenajat si un loc de joaca, astfel ca adultii Dan&Ema am luat un loc pe banca, iar copii s-au jucat putin la locul amenajat, mai degraba pentru copii mici.

Stiam din informatiile preliminare culese ca pe una din strazile ce flancheaza parcul trebuie sa se gaseasca si Muzeul de Etnografie si al Granicerilor, o denumire care atrage. Mi-a sarit insa mai repede in ochi un punct de informare turistica, pe care l-am gasit deschis si unde doua domnisoare dragute mi-au oferit mai multe informatii despre obiectivele de vizitat si de unde am putut obtine gratis mai multe pliante informative.

Imediat langa punctul de informare tursitica este o intersectie mica cu sens giratoriu in mijlocul careia se afla un monument spectaculos reprezentand degetele unei maini, constructie suficient de mare, circa 1,5 metri inaltime, bine pusa in valoarea si ingrijita.

Muzeul de Etnografie si al Granicerilor

Acum ca am aflat si unde este Muzeul de Etnografie si al Granicerilor, haideti intr-acolo! Adresa este Str. P-ta. General Dragalina. Mi-am luat restul familiei din parc. Muzeul era aproape in fata noastra, si la 3 cladiri distanta de punctul de informare turistica, dar nu sarea in ochi, datorita starii de degradare accentuate in care se gasea cladirea care il gazduia, cladire care mai gazduieste si activitatea unor institutii. Am intrat. Pe dreapta culoarului am vazut casieria care era inchisa, dar din vorba in vorba am aflat ca exista o doamna muzeograf care ne poate furniza ceva informatii.

Doamna, chemata fiind, s-a prezentat la intalnirea cu noi si cu inca o familie aflata tot in vizita in acele locuri. Foarte amabila, ne-a spus, ca din pacate muzeul este inchis si nu se poate vizita, fiind in curs de renovare, actiune care asteapta bani de mult, mult timp. In schimb daca traversam curtea interioara a constructiei, care este de fapt o fosta garnizoana, ne poate prezenta Casa Padurarului din Marga, construita in 1854 si apartinand lui Mihai Margan si care a fost adusa la muzeu in 1990. Doamna ne-a facut o prezentare a casutei (destul de saracioasa daca este sa compar cu cea din Humulesti, vezi impresii, de exemplu) si ne-a dat informatii. Vizita a fost interesnata mai ales pentru copii care au putut vedea patul vechi, lada de zestre, bucataria, ceaunul, uneltele de pe langa casa, care in zilele noastre se gasesc tot mai rar. Vizita a fost gratuita.

Din Parcul Dragalina ne-am indreptat sa servim pranzul undeva tot in centru, pe o starduta langa catedrala. Pentru aceasta am traversat zona pietonala (inapoi de unde am plecat) si am remarcat ca desi erau cateva terase deschise acestea nu ofereau nimic de mancat, cei ce le populau stand la un suc, o inghetata, o bere. Carciumioara aleasa a fost una foarte modesta cu o servire si niste feluri de mancare ce au lasat mult de dorit. Preturile erau incredibil de mici, dar nu pot recomanda locul, din pacate nu am suficiente informatii relevante poentru a scrie un articol despre acest loc.

Vom continua periplul in Caransebes si imprejurimi indata.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.09.16 15:53:31
Validat / Publicat: 13.09.16 20:08:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARANSEBEŞ.

VIZUALIZĂRI: 3091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[13.09.16 18:07:57]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Caransebeș și împrejurimile, CARANSEBEŞ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Caransebeș și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05881404876709 sec
    ecranul dvs: 1 x 1