ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 10, 13

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Hai in Maramu'!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Maramuresul e un tinut fermecator, sfant, ce pastreaza inca ceva din Romania traditionala, autentica.

Copil fiind am fost in Maramures cu parintii, iar acum a venit randul copiilor nostri sa descopere acest colt de rai.

O data facute rezervarile (la pensiunea Carmen, Baile Borsa, vezi impresii) si bagajele, si o data trecuti de transeele (in ceea ce demult se numea asfalt) din pasul Prislop (minunata tara, jalnici conducatori), iata-ne ajunsi pe incantatoarele plaiuri maramuresene.

Timpul fiind foarte limitat, a trebuit sa condensam obiectivele turistice intr-un program foarte strict. As recomanda cel putin o saptamana de petrecere in tihna pe aceste meleaguri; noi am avut la dispozitie doar doua zile pline.

In seara sosirii am fost intampinati cu o palinca de prune din partea casei si cu sfaturi utile in ceea ce priveste obiectivele "must". Oricum noi aveam lectiile deja facute, insa am inclus in prima dimineata la ora 8.00 "spovada" la bisericuta din lemn din apropierea pensiunii (al carei preot e si nasul gazdelor).

Odata pacatele iertate si dupa un mic dejun servit pe terasa cochetului hotel Roman din Borsa, am purces la urcat cu telescaunul de la Complexul turistic.

De mentionat ca sus-numita instalatie nu porneste decat daca se aduna un numar minim de 15 urcatori, si fiind miercuri, 27 aprilie in Saptamana Mare am avut ceva emotii, insa risipite destul de rapid.

Avantajul e ca asteptand la telescaun necesarii musterii, te mai imprietenesti cu unii si cu altii si deja sus pe platoul Parcului National Muntii Rodnei ai o gasca intreaga care fie alege traseul mai scurt spre Cascada Cailor, fie pe cel mai lung spre Lacul Stiol, fie ambele, asa cum a fost cazul cutezatorilor nostri tovarasi.

Traseul pana la lacul glaciar Stiol dus-intors insumeaza vreo 3 ceasuri, iar pana la cascada Cailor cam o ora si jumatate tot dus-intors. Noi am ajuns pe platou pe la 10.30 cu primul telescaun (ora de deschidere ar fi 9.00, daca turistii ar fi mai matinali) si am coborat cu ultimul pe la 16.30.

Traseele sunt de o frumusete incredibila, peisajele se deschid uimitor, Varful Pietrosul dominand impunator cu ai sai 2303 metri.

Lacul glaciar Stiol e un tau din al carui circ glaciar izvoraste Bistrita Aurie. Campuri intregi de branduse ne-au insotit pana la lac. Peisajul e de o frumusete ireala.

Cascada Cailor e cea mai inalta cascada din Romania, treptele caderilor de apa insumand 80 de metri. Legenda povesteste ca ursul infometat neavand sanse de a prinde caii din herghelie pe pasune, i-a incoltit spre prapastia Piatra Rea, de unde acestia s-au aruncat in cascada care le poarta numele.

In ziua a doua cu rezervarea in mana ne-am prezentat la ora 8.30 la gara CFF Viseul de Sus.

Locomotiva cu aburi Elvetia a pus in miscare Mocanita de-a lungul frumoasei Vai a Vaserului, pe ultima cale ferata forestiera activa din lume deservita de locomotive cu aburi.

Asadar pe langa turism, calea ferata forestiera e martorul tacut al exploatarilor de lemn, in proprietatea austriecilor (ale caror paduri din patria muma au cam disparut de mult...).

Pufaind sinuos prin defileu, dupa doua ore mocanita ajunge la Paltin unde se face popasul mult asteptat al servirii gratarului improvizat intr-o zona dealtfel frumoasa. Muzica populara moroseana se aude din boxe. Peste aproximativ o ora si jumatate se da semnalul intoarcerii.

La ora 14.30 coboram din mocanita si sarim in masina cu destinatia Cimitirul Vesel de la Sapanta. Trecem prin Sighetul Marmatiei lasand vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului pentru o data viitoare.

Cimitirul de la Sapanta dateaza de la mijlocul anilor 1930, atunci cand artistul popular Stan Ion Patras a inceput sa creeze timp de aproape 50 de ani cruci din lemn vopsite in albastru de Sapanta cu epitafuri vesele, cele mai intersante fiind marcate cu indicatoare galbene:

" Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra mea.
Trei zile de mai traia,
Zaceam eu si citea ea"
sau
"Sa va ganditi tare bine
Locul vost e langa mine
Cata-avere ai in lume,
Iei pacatele cu tine"

Dupa trecerea in revista a catorva zeci de cruci si epitafe, ajungi totusi la concluzia ca cimitirul Sapanta nu e chiar atat de vesel pe cat pare. Mai ales atunci cand descoperi epitafuri referitoare la copii care au trecut in nefiinta.

A urmat o scurta vizita la Manastirea din lemn Sapanta-Peri, cea mai inalta biserica din lume, cu inaltimea de 78 metri, ridicata in 1389.

Periplul manastirilor din lemn l-am incheiat la frumoasa Manastire Barsana. Biserica e atestata documentar inca din 1405. Ulterior lacasul a fost stramutat, iar manastirea a fost ridicata la mijlocul secolului al 16-lea. Spiritul, armonia si linistea intrerupta doar de sunetul bataii ritmate in toaca nu te parasesc mult timp dupa vizitarea sfantului lacas.

Ne-ar mai fi asteptat varful Pietrosul Mare, lacul glaciar Iezer despre care se spune ca are forma Romaniei, alte si alte bisericute de lemn.

Ajunsi la pensiune in Borsa cu putin timp inainte de apusul soarelui, ne-a mai asteptat o surpriza: o sedinta foto in costume populare. Gazdele noastre minunate ne-au pus la dispozitie garderoba proprie, si cred ca ne-am transformat si noi pentru o jumatate de ora in moroseni autentici!

Vacante frumoase!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 06.05.16 22:26:37
Validat / Publicat: 06.05.16 23:15:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.

VIZUALIZĂRI: 4133 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 mocanita pufaind pe Valea Vaserului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

liviu49
[07.05.16 08:46:24]
»

@raducondurache - Nu pot decat sa ma bucur pentru sansa dvs. de a vedea acest minunat colt de tara, loc pe care, desi tot incerc de circa 50 de ani, nu am reusit inca sa-l vad. Chiar daca este marea mea nereusita turistica, Maramuresul, alaturi de Bucovina (locurile de unde se agata harta in cui), reprezinta zona cea mai bine pastrata (inca), unde traditiile se pastreaza cu sfintenie, unde natura (inca) este respectata, chiar daca altii, care in tara lor au terminat padurile, incearca sa le rada si pe ale noastre. Din pacate sunt ajutati si incurajati de cozile de topor de la noi din tara.

Cum speranta moare ultima, tot mai incerc sa conving pe cineva (cu masina) sa ma ajute sa-mi indeplinesc acest vis de a vizita Maramuresul.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[07.05.16 11:20:57]
»

Un articol tip WOW! Felicitari, am citit cu foarte mare placere si la fel cu foarte mare placere am vazut pozele. Aceastea sunt minunate si pot spune ca mi-a placut cascada insa preferata mea este P15 care pare un peisaj desprins din poveste.

Nici eu nu am ajuns in acea zona si imi doresc sa se intample daca nu anul acesta poate anul viitor. Pana atunci insa ma bucur de impresiile celor care au ajuns acolo.

Votat cu placere si cu si mai mare placere acordat superbonus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna
[07.05.16 20:01:09]
»

@raducondurache: Foarte bun articolul. Neaparat sa vizitati si Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet (vezi impresii). La prima noastra vizita in MM am fost in zona Sighetului si am vizitat manastirea Barsana, Memorialul de la Sighet, manastirea din Sapanta si Cimitirul vesel. Anul trecut am fost la Borsa si am facut traseul pana la Cascada cailor. Citind articolul dv. am mai descoperit unele locuri de vizitat in zona. Felicitari inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[08.05.16 08:18:17]
»

@raducondurache - Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

raduconduracheAUTOR REVIEW
[08.05.16 16:10:41]
»

@webmasterX - Servus Webmaster, as prefera daca se poate ca ilustratie muzicala "maramuresul turistic-clip intro youtube"

webmaster26
[08.05.16 16:41:15]
»

@raducondurache - Done.

raduconduracheAUTOR REVIEW
[08.05.16 17:07:31]
»

@webmaster26 - Multam mult!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, raducondurache, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Borșa și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057007789611816 sec
    ecranul dvs: 1 x 1