GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Maramures Craciunul de poveste nu este o poveste...
Da, Craciunul de poveste in Maramures nu este o poveste, este o realitate.
Provin dintr-o familie conservatoare in care an de an se spunea ca sarbatorile de Craciun se pterec acasa in familie. Dupa ani si ani am hotarat sa experimentez si altceva.
Impreuna cu un grup de prieteni am facut rezervare inca din luna septembrie la o cabana din Maramures.
Am ales cabana Izvorul lui Dragos din Borsa compusa din sase camere si suplimentar un bungalow aflat in aceiasi curte in care mai existau patru locuri de cazare.
Am plecat din Brasov in jurul orei 10.00 pe ruta Sighisoara – Tg. Mures – Bistrita – Nasaud - Moisei – Borsa.
Drumul a fost foarte bun, am aparcurs cei 360 km in aproximativ 6 ore. Am facut pauze foarte mici doar pentru cate o tigara sau cafea.
La intrarea in judetul Maramures exista o poarta maramuresana care te avertizeaza ca vei intra intr-o alta lume.
Am ajuns la cabana in jurul orei 18.00, gazda facuse focul in semineu, iar in bucatarie am gasit lapte, branza, paine si oua (toate de casa).
Grupul nostru a fost compus din 16 persoane, am ocupat intreaga cabana (6 camere), dar si bungalow-ul.
Cabana avea o curte foarte mare, cu gratar, foisor, loc de joaca pentru copii, piscina (functionala vara), iar raul care o strabatea ii dadea un farmec aparte.
Cabana are doar doua bai, dar acest neajuns a fost compensat de faptul ca fiecare coltisor stralucea de curatenie. Bucataria a fost bine dotata si evident foarte curata.
Cabana este situata la poarta de intrare catre rezervatia naturala din Muntii Rodnei.
In ziua de ajun gazda ne-a adus cozonaci, prajituri si paine de casa.
In seara de ajun, la biserica si caminul cultural s-a organizat Viflaimul, adica un teatru popular în care apar personajele biblice ce au legatura cu momentul Nasterii Domnului. S-au cantat colinde, iar in Viseul de Sus dupa ora 22.30 a fost parada cetelor de colindatori (parada Viflaimelor). Costumele celor ce interpreteaza fiecare rol sunt surprinzatoare, frumoase si faurite cu migala. Un rol hotarator in tot acest spectacol il au cei ce poarta pe ei droange (un fel de talangi). Un astfel de costum pe cat este de spectaculos este pe atat de greu de purtat. Poate cantari pana la 85 de kg, iar rolul acestor pesoanaje este de-ai face prin sarituri, de neauzit pe cei ce vestesc nasterea Domnului. Tocmai acest zgomot te face pe tine ca turist sa intri in atmosfera momentului. La finalul defilarii cetelor de colindatori apartinand parohiilor, acestea au cantat impreuna o colinda specfica zonei.
In urmatoarea zi am decis sa mergem in statiunea Borsa Bai, prevazuta pe timpul iernii cu partie de schi, telescaun, telecabina si teleschi.
Am vrut sa vizitam cascada cailor, una din cele mai frumoase cascade din Romania, iar pentru aceasta am luat telescaunul intentionand ca restul traseului sa-l parcurgem pe jos. Din pacate datorita cetei nu am resusit sa parcurgem decat trei sferturi din traseu.
Avand in vedere ca se insera si vizibilitatea era foarte restransa am reusit sa ajungem doar la cota maxima a versantului Piatra Rea (1607m), loc din care urma sa coboram spre cascada aflata la 1300 m. Este posibil ca din cauza cetei sa nu fi fost pe drumul cel bun, deoarece dupa un urcus de 1 ora si jumatate am decis sa ne intoarcem.
A treia zi am hotarat sa facem o plimbare cu Mocanita, ce circula pe ultima cale ferată forestieră activă din Carpaţi.
Statia de plecare este in Viseul de sus, iar pentru a intra in posesia unui bilet trebuie sa faci rezervare pe site-ul cffviseu.ro.
Mocanitele au in componenta lor locomotive cu abur construite prin anii '50, au vagoane romanesti contruite la Resita sau vagoane elvetiene.
Totul este foarte organizat si orientat spre turist. Insotitorul de tren te preia de pe peron, iti arata locul pe care il detii. Vagoanele sunt incalzite de sobite in care insotitorul de tren arunca din cand in cand cate un lemn.
Controlorul de bilete iti ofera detalii despre traseu si te imbiie sa servesti un pahar de horinca sau de afinata.
Traseul este de 23 km, exista si pauze in care esti servit cu gogosi, cafea, ceai, ciocolata calda.
Capatul traseului este la statia Paltin, unde am fost asteptati cu focuri aprinse (pentru a ne incalzi), de o formatie de muzica populara ce a interpretat cantece maramuresene, dar si cu gratare incinse pe care sfaraiau micii si bucatile de carne.
Pauza de la Paltin dureaza in jur de 2 ore, dupa care mocanita isi reia traseul in sens invers.
Am incercat sa spicuiesc doar cateva aspecte din momentele petrecute in Maramures. Am vrut de fapt sa accentuiez faptul ca peste tot am vazut oameni ospitalieri, la dispozitia turistilor si cu respect fata de notiunea de turism.
Trimis de MirelaV in 28.12.15 22:16:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MirelaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@varlanmirela, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
Foarte bun articolul.Noi am fost la Borsa in luna septembrie, anul acesta, peisajele de toamna erau superbe, multicolore. Vad ca dumeavoastra ati avut parte si de zapada. Cred ca ati gresit drumul spre Cascada Cailor pentru ca din locul de unde cobori din telescaun pana la cascada traseul se face in aproximativ 40 minute, dar daca era ceata cred ca nu vedeata cascada.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Borșa — sau ce am mai văzut pe acolo... — scris în 25.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O vacanta relaxanta! — scris în 12.08.21 de ux120607 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Lacul Stiol — scris în 28.06.21 de Andraralu din BAIA MARE - nu recomandă
- Feb.2021 Pastel de iarnă — scris în 09.07.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Am ajuns la Borșa. Ce-i de făcut? — scris în 20.02.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Maramures — plai cu flori, horinca si traditii — scris în 10.09.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Circuit Maramureş (3.2) Muzeul rădăcinilor — scris în 24.08.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ