GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am petrecut un weekend frumos in orasul statiune Borsa. Traseul ales de noi pentru a ajunge la Borsa a fost urmatorul: Ramnicu Valcea - Sibiu - Alba Iulia – Turda – Cluj Napoca - Dej – Nasaud – Moisei – Borsa, un traseu de 440 km. Drumul este bun pana la Nasaud, apoi mai putin bun, iar de la Moisei este in lucru, deci prost. Am ajuns la Borsa in jurul orei 15, ne-am cazat la pensiunea Petrosul (vezi impresii).
Putin despre Borsa Borsa este un oras statiune situat in partea de est a judetului Maramures la granita cu judetul Suceava, orasul fiind situat pe malul raului Viseu, pe o distant de cateva zeci de kilometri (ati citit bine zeci de kilometri), conform wikipedia lungimea localitatii Borsa de la un capat la altul este de 52 km.
Orasul este inconjurat de Muntii Rodnei – cu varful Pietrosul (2303m), Muntii Maramuresului si Muntii Tibau. Orasul pare unul parasit, majoritatea oamenilor din zona fiind plecati la munca in strainatate, dar incet incet se ridica ca toata Romania. In partea complexului turistic sunt multe pensiuni, unele chiar foarte frumoase.
Borsa este o statiune turistica unde iarna se practica schiul, in statiune existand doua partii de schi, una cu telescaun iar cealalta cu teleschi. Mai este o partie in Baile Borsa, la 4 km, dotata cu instalatie de nocturna.
Pentru iubitorii de munte, in timpul verii in Borsa se pot face drumetii pe varful Pietrosul, Cascada Cailor, statia meteo, lacul Stiol, varful Toroioaga, etc.
Avand la dispozitie o jumate de zi am hotarat sa vizitam centrul orasului si Cascada Cailor.
Cum v-am zis, la pensiune am ajuns in jurul orei 15 si dupa ce ne-am cazat am plecat spre cascada (de la pensiune pana la telescaun cam 10 km). Am ajuns pe la 16:30 la telescaun si aici surpriza: daca nu se strang 15 persoane nu pleaca telescaunul, cu chiu cu vai ne-am strans 15 persoane dar a aparut a doua surpriza – se da bilet numai dus pentru ca ei la ora 17 inchid, pana la urma am renuntat si am amanat vizita pe a doua zi, si am plecat sa vizitam orasul.
Orasul este ingrijit, destul de curat, cu blocuri din timpul comunismului dar si cladiri noi construite.
A doua zi dimineata la ora 9 am fost prezenti la telescaun, aceeasi poveste cu 15 persoane, pe la 9 :45 ne-am strans, am platit biletul 20 lei dus-intors de persoana si am pornit la drum. Distanta parcursa cu telescaunul este destul de lunga cam 10 minute si ofera privelisti minunate asupra muntilor din jurul Borsei si asupra statiunii. Dupa ce am numarat toti cei 25 de stalpi de pe traseul telescaunului am ajuns la punctul terminus. De aici am pornit pe jos spre Cascada Cailor si dupa vreo 20 minute pe un drum lejer prin padure, simtind in nari mirosul brazilor am ajuns la superba cascada.
Cascada cailor – este cascada cu cea mai mare cadere de apa din Romania. Inaltimea totala a cascadei este de 80 metri, iar caderea de apa se face in 18 trepte, cea mai mare treapta avand 18 metrii. Cascada se afla la o altitudine de 1300 metri. Cascada s-a format pe cursul raului Fantana iar caderea de apa incepe de pe podisul Podul Cailor.
Legenda spune ca numele cascadei provine de la o intamplare petrecuta aici cu mult timp in urma. O turma de cai a fost incoltita in timpul unei furtuni de catre un urs pe marginea platoului de unde se formeaza cascada iar din cauza spaimei si in lipsa vizibilitatii, caii au cazut in gol pe langa cascada si au murit.
La intoarcere am asteptat sa ne strangem iar 15 persoane si apoi am pornis inapoi spre statiune. Ne-am urcat in masina si am continuat drumul spre judetul Botosani. In apropierea Borsei se afla pasul Prislop, in varful caruia se afla o frumoasa manastire – Manastirea Prislop (nu cea cu Arsenie Boca) – Drumul pana aici este in lucru, deci prost.
Cam atat despre acesta a doua vizita a noastra in Maramures, prima a fost in zona Sighetul Marmatiei, Barsana, Sapanta.
Trimis de zlatna in 24.10.15 10:03:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Borșa — sau ce am mai văzut pe acolo... — scris în 25.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O vacanta relaxanta! — scris în 12.08.21 de ux120607 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Lacul Stiol — scris în 28.06.21 de Andraralu din BAIA MARE - nu recomandă
- Feb.2021 Pastel de iarnă — scris în 09.07.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Am ajuns la Borșa. Ce-i de făcut? — scris în 20.02.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Maramures — plai cu flori, horinca si traditii — scris în 10.09.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Circuit Maramureş (3.2) Muzeul rădăcinilor — scris în 24.08.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ