GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca in fiecare an, nu puteam rata plimbarea cu telescaunul si Cascada Cailor.
Insa anul acesta am suferit un soc:
copacii de pe versantul stang al cascadei au fost taiati si aruncati unul peste altul "sub forma de gramada" la baza ei, in locul unde erau cateva mese cu banci si indicatorul "REZERVATIA RODNEI". Am gasit un decor apocaliptic, mizerabil si distrus. Am trait senzatia unui loc in curs de demolare si desfiintare.
Poate erau copacii bolnavi, poate se va face o imbunatatire, dar nu stiu cum poate omul sa defriseze un loc si in acelasi timp sa faca un bine naturii. Era singurul loc frumos si accesibil oricui din prafuita Borsa. Aici pentru cateva ore uitai de santierele din vale, de inconvenientele pensiunilor si hotelurilor, de drumul cu gropi. Erai ca un acumulator pus la incarcat.
DE CE a trebuit ca si acest loc sa fie transformat in ceva arid si rascolit de tractoare? Sa consideram ca Rezervatia Rodnei a ajuns ca dropia, pe cale de disparitie?
Trimis de vwviorel in 09.09.11 09:54:50
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vwviorel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul comentariu şi primul vot sosesc chiar acum din partea mea cu felicitările de rigoare pentru semnalul de alarmă tras.
Poate totuşi nişte poze "apocaliptice" cum le spui tu sensibiliza şi mai puternic opinia publică asupra acestui dezastru eco-turistic abătut asupra Borşei. În orice caz aşa cum am spus deja lucrurile rele se fac mult mai repede şi mai uşor!!! Să sperăm totuşi că acest review şi următoarele vor reuşi să oprească viitoarele acţiuni iresponsabile de acest gen!!!
Din pacate sau din fericire nu am fotografiat decat partea frumoasa. Ca orice om vreau sa uit lucrurile urate. Am si filmat zona in perioada ei de "glorie". In caz ca este pregatirea pentru vreo vila sau hotel, raman cu amintirea.
Sper ca legea sa fie respectata!
Mă uit scum unde scrie "ALTE FOTOGRAFII, de la alti utilizatori" şi stau să mă întreb câtă inconştienţă poate fi în distrugerea unei asemenea zone minunate!!?
Oare cât de mari şi puternice pot fi interesele de a distruge aşa ceva, indiferent ce s-ar construi aici NU cred că această acţiune justifică un astfel de gest total iresponsabil!!!
Viitorul ne va arăta greşelile noastre de acum înzecit fiindcă NU ştiu cât timp natura şi planeta ne va mai suporta să o tot distrugem!!!
Am devenit trist pentru ca iubesc natura si tara mea. La varsta mea am avut ocazia sa fiu martorul distrugerii sitematice a frumusetilor tarii. Multi ani am fost ghid la ITHR Bucuresti (fostul) si am avut ocazia sa asist la transformarea vaii Prahovei intr-un banal sirag de orasele poluate. S-au taiat brazii, s-au construit vile si hoteluri, s-au imprejmuit "proprietati private" pentru ca apoi sa ne plangem de inghesuiala, miros si alunecari de teren. Pana si animalele isi marcheaza teritoriul prin ridicarea piciorului la cate un pom. Noi nu, radem tot, punem gard si facem un mare cub de beton si sticla.
Cand am intrat prima oara pe valea Izei, era o ceata calda ca un abur, copacii abia se vedeau de frunze, ma dureau plamanii de ozon si daca ar fi aparut orice vietate a padurii mi s-ar fi parut normal.
Maramuresul in sine este o rezervatie, prin natura nealterata, prin oamenii buni ai acestor locuri, prin grija lor fata de tot ce-i inconjoara (nu duc animalele la pasune, cosesc iarba si le-o duc la grajd ca sa protejeze faneata).
Cand am vazut acum 6ani Cascada Cailor mi s-a parut "cireasa de pe tort" si am revenit in fiecare an, fara sa ma mai satur. In drumul spre lac, care este prost marcat, am vazut pana si cai salbatici (cred). Vreo 15-20 care umblau de capul lor pe munte fara sa ma pot apropia de ei. La cascada cand am vazut "REZERVATIA RODNEI" imi era mila sa calc si pe iarba, dar sa rup o floare. Erau si cativa cu gratarul, care dupa ce au terminat, au strans toate resturile si ambalajele intr-o punga, au legat-o de rucsac si au pornit la vale. Ce mai, credeam ca asa arata raiul!
Anul acesta a fost ca un pumn in barba. Tot nu inteleg, cum vrem noi sa invatam natura sa existe? In loc sa o respectam, sa o protejam, sa facem parte din ea, noi ii aducem corectii.
Abia astept sa ma intorc in 2012! Asa degradata si neprotejata cum este, eu tot o iubesc. Promit ca imi calc pe inima si o sa fotografiez si peretii defrisati.
In sinea mea sper ca s-au taiat in scop de igienizare,ca erau bolnavi,ca vor creste altii,sau vor fi plantati si ca nu s-a facut o noua distrugere.
@vwviorel: Asa cum am promis, anul acesta am fost din nou la Cascada Cailor si toate erau triste, inclusiv vremea. Am gasit terenul curat fara nici un pom pe coasta pomenita anul trecut, au disparut mesele si bancile, ramanand doar niste pamant rascolit de rotile tractoarelor.
Cascada, din cauza secetei, s-a transformat intr-un biet firicel de apa ce se prelinge pe un perete de culoare pamantie. Pana si vremea era trista, plangand incet din norii ce se tarau peste creste.
Am ramas cu un gust foarte amar, dar nu disper, la anul voi reveni cu speranta de a va aduce vesti bune.
Inteleg ca ati fost de mai multe ori in Borsa si imprejurimi. Imi puteti da cateva detalii legate de traseele montane care se pot practica? Faptul ca e rezervatie, inseamna acces interzis? Trebuie luat permis de trecere pentru a urca la Vf Pietrosul Rodnei? Sau poate stiti pe unde ma pot adresa pentru mai multe informatii in acest sens... Multumesc.
Faptul ca este rezervatie nu ingradeste accesul, doar comportamentul. Am fost doar la cascada si la lac. Pentru amandoua punctul de plecare este de la telescaun. Dupa cateva sute de metrii sunt indicatoare care separa directiile. Daca la cascada se ajunge in 20-30 min cu un singur pasaj abrupt foarte scurt, spre lac drumul este cam de 3h pentru oameni cu ceva pregatire fizica, nefiind tocmai usor. Peisajul recompenseaza inzecit efortul, dar mare atentie la conditiile meteo. Daca apar nori negrii pe culme in 10-15 min se face frig si ploua bine.
Iata ca am revenit, cum am promis, recunoscand cu bucurie si placere ca m-am inselat
Pe coasta din stanga,unde s-au taiat toti brazii,au aparut puieti in mod natural, s-au amenajat banci pentru popas in mai multe locuri pe traseu, s-au pus cateva panouri cu poze si texte explicative despre fauna (care bineinteles au fost vandalizate).
La baza s-a amenajat un loc de odihna, iar pe stanga s-au construit cateva scari de lemn care permit accesul pana in locul unde se sparge cascada.
Bucuria a fost intregita de cel mai mare debit de apa al cascadei pe care l-am vazut in ultimii 9 ani.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Borșa — sau ce am mai văzut pe acolo... — scris în 25.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O vacanta relaxanta! — scris în 12.08.21 de ux120607 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Lacul Stiol — scris în 28.06.21 de Andraralu din BAIA MARE - nu recomandă
- Feb.2021 Pastel de iarnă — scris în 09.07.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Am ajuns la Borșa. Ce-i de făcut? — scris în 20.02.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Maramures — plai cu flori, horinca si traditii — scris în 10.09.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Circuit Maramureş (3.2) Muzeul rădăcinilor — scris în 24.08.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ