ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 25.05.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2009
DURATA: 3 zile
team-building
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bistrita orasul caruia ii port respect si recunostinta

TIPĂREȘTE

Oras ardelean, cu influente marcante germane, linistit, frumos amplasat intre dealuri, Bistrita aflat pe malul raului cu acelasi nume, este unul dintre cele mai frumoase localitati din Romania. Norocul m-a purtat foarte des prin aceasta urbe a carui zona veche medievala este inca bine conservata datorita stabilirii in acest orasel a unor foarte buni prieteni.

La Bistrita se poate ajunge fie cu trenul care circula noaptea si ajunge dimineata devreme in oras sau cu autoturismul, cu care se efectueaza in jur de 450 km strabatand insa regiuni si orase foarte frumoase, printre care Brsaovul, Targu Mures, Sighisoara, Reghin.

Oras medieval, Bistrita cu zona sa veche centrala bine pastrata iti ofera prilejul de a vizita multe obiective, unele adevarate embleme ale istoriei.

Actualmente resedinta de judet, istoria localitatii se intinde mult in urma de-a lungul veacurilor. La inceputul sec. 13 colonizarea sasilor in zona face ca atestarea documentara a orasului sa fie facuta in anul 1241, cetatea Bistritei fiind una din cele sapte cetati transilvanene. Trecuta prin momente grele ale istorei prin numeroase razboaie, invazii, incendii, Bistrita a reusit sa renasca de fiecare data si sa-si sporeasc rolul in regiune, populatia saseasca avand rolul hotarator in acest sens. Apropierea regimentelor graniceresti de la Nasaud si asejarea sa nu departea de granita fostului imperiu habsburgic, i-a sporit permanent rolul in istorie.

Din pacate in deceniile din urma populatia de origine germana a plecat din oras astfel incat in prezent numarul etnicilor germani este foarte redus, ramanand insa in urma lor o sumedenie de monumente arhitecturale, dar si influentele asupra celorlalti localnici.

La Bistrita in timp s-au nascut sau au locuit numerosi intelectuali de varf ai romanilor, amintind printre ei pe: Andrei Mureșanu - poet și autor al Imnului de Stat, Deșteaptă-te, române! , poetul George Cosbuc, scriitorul Liviu Rebreanu si multi altii.

Invatamantul bistritean are mare traditie, in oras existand cateva licee de mare renume care de-a lungul anilor a dat o multime de elevi medaliati ai olimpiadelor internationale in diverse domenii. Enumar aici vechile licee: Colegiul Național "Liviu Rebreanu", Colegiul Național "Andrei Mureșanu" amplasate in cladiri vechi istorice.

In Bistrita si o plimbare pe strazile largi, umbrite de copaci, sau pe cele vechi inguste sau comerciale iti va aduce multa destindere. Vei avea de-a face cu oameni relaxati, politicosi, amabili, linistiti, nestresati de zgomotul si circulatia oraselor mari.

Duminica in Bistrita este un adevarat spectacol al sunetului emis de clopotele bisericilor. Oras multiconfesional bisericile ortodoxe, catolice, protestante, greco-catolice isi cheama enoriasii la slujba. Veti vedea cum mici piriiase de oameni se indreapta spre lacasurile de cult, in pace si in liniste. De altfel toleranta gasita in acest orasel este exemplara. Vecinii comunica intre ei indiferent de limba vorbita, nationalitate toti sunt prieteni iar bucuriile si necazurile de zi cu zi sunt traite impreuna.

Parcul orasului este unul dintre cele mai frumoase si mai naturale vazute in tara. Plin de copaci seculari indeosebi artari si platani, aflat langa padurea Codrisor, pe malul raului Bistrita parcul este un loc excelent de relaxare. In apropiere este si stadionul echipei locale de fotbal. E un loc perfect de odihna dupa o plimbare pe strazile inguste cu case vechi in stil sasesc, cu multe magazine si biserici.

Bistrita are multe locuri de vizitat. In centrul orasului se gaseste Biserica Evanghelică construită inițial în stil romanic, fiind extinsă in sec. al XIV-lea în stil gotic. Turnul bisericii a fost ridicat între sec. 15-16, avand o inaltime de circae 75 m. Am vazut cum in semn de respect cum tinerii casatoriti vin in acest loc care are si un mic parc, pentru a se fotografia. Din pacate un puternic incendiu a distrus partial turnul acestui monument. Ca de fiecare data mobilizarea comunitatii germane din afara a fost exemplara si biserica a fost refacuta.

Alte monumente pe care le poti vizita sunt: Sugălete – complex format din mai multe cladiri in centrul vechi al orasului datând din secolele XV-XVI, cladirile fiind etajate, legate între ele prin niște intrări spațioase ce formează adevarate galeri cu bolta.

Cea mai veche cladire din oras este Casa lui Johannes Lapicida. Poti vizita in diverse locuri din oras: Turnul Dogarului, Zidurile medievale ale cetatii, Casa Argintarului – monument de arhitectură din perioada Renașterii, Posta Veche, Palatul Culturii, numeroase alte muzee si expozitii.

In Bistrita au loc anual diverse festivaluri cu traditie de folclor, muzica clasica, teatru. Viata culturala este extrem de bogata iar peste tot vei zarii numeroase librarii.

Posibilitatile de cazare in oras sunt multiple. Numeroase hoteluri si pensiuni impanzesc orasul si zonele apropiate... Eu am stat, in multe din zecile mele de deplasari in acest oras, la hotelul Coroana de Aur, amplasat in zona centrala, hotel de trei stele, cu camere mari spatioase, frumos mobilate si cu personal amabil.

Iubesc acest oras, ii respect locuitorii si recomand tuturor sa zaboveasca fie si numai in trecere in acest mic burg.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de sandu.53 in 29.08.10 13:35:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2817 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

cristi_an3000
[29.08.10 15:18:29]
»

fiind absolvent al unuia dintre liceele mai sus-mentionate si regasindu-ma in majoritatea locurilor amintite in review, nu pot decat sa-ti acord punctajul maxim pt modul in care ni le-ai prezentat (sau reamintit unora dintre noi).

aLeXa10
[29.08.10 20:54:30]
»

frumoasa descriere! felicitari!

sandu.53AUTOR REVIEW
[30.08.10 10:39:30]
»

multumesc frumos aLeXa10, si... La multi ani, azi e sf. Alexandru...

valimi
[30.08.10 19:13:59]
»

Frumos review, Ardealul este fascinant.

Puncte de la mine!

sandu.53AUTOR REVIEW
[30.08.10 19:17:08]
»

salut valimi ,multumesc

aLeXa10
[30.08.10 20:48:36]
»

Multumesc mult, sandu.53, la multi ani si tie daca sarbatoresti!

carmenghita
[06.09.10 15:53:35]
»

sandu53. Minunata descriere! Abia astept sa ajung si eu pe acolo. Pacat ca nu aveti si niste poze faine atasate la articol.

sandu.53AUTOR REVIEW
[06.09.10 16:39:48]
»

multumesc pentru aprecieri...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aLeXa10, carmenghita, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bistrița (orașul) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072476148605347 sec
    ecranul dvs: 1 x 1