ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 12 MIN

    O scurtă vizită în orașul Bergamo

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Așa cum am menționat recenziile anterioare, city-break-ul nostru din Milano, a inclus “la pachet” și trecerea prin orașul Bergamo, cumva obligat forțat pentru că aici era aeroportul unde am aterizat.

    Am premeditat încă de la început adică încă de când făceam itinerariul acasă, să vizităm și acest oraș. Am alocat vizitarea lui în ultima zi a șederii noastre pe teritoriu italienesc. Pentru cei care nu au citit recenziile anterioare reamintesc faptul că am aterizat sâmbătă dimineața în Bergamo dar am mers mai departe cu bus-ul spre Milano și am plecat din Milano marți dimineață, direct spre Bergamo, ca să fim în proximitatea aeroportului.

    Chiar dacă avionul avea să plece undeva pe la 22:30, am considerat că vizitasem deja tot ce ne-am propus în Milano, așa că ultima zi, cam toată, am stat în Bergamo, un oraș tare cochet, interesant și foarte ofertant din toate punctele de vedere în ciuda faptului că nu este un oraș mare.

    Comparativ, după numărul de locuitori, Bergamo este similar cu orașe din România precum Târgu Mureș, Baia Mare sau Buzău.

    Am citit recenziile colegilor AFA ce au fost în Bergamo și am înțeles că trebuie să ajung în zona cetății, acolo fiind... poate cea mai interesantă zonă.

    La ora 10.00 ne-am urcat în Busul de la gara centrală din Milano, cu direcția aeroportul Bergamo. O oră mai târziu am ajuns la aeroport, locul de unde aveam să ne întoarcem acasă, dar era devreme, mai aveam aproape 12 ore de așteptat până aveam să plecăm. A fost tocmai bine pentru că nu ne-am grăbit deloc și am fost foarte relaxați.

    Așa cum am menționat în recenziile anterioare, ghiozdanele au prezentat un impediment, o greutate de care trebuia să scăpăm temporar. Nu aveam de gând să ne cărăm cu ghiozdanele deja burdușite cu mici suveniruri, preț de 12 ore până aveam să plecăm.

    Știam că sunt lockere sau spații de depozitare ale bagajelor. Am mers țintit, direct spre zona de depozitare a bagajelor aflată în proximitatea aeroportului, mai exact în parcarea acestuia. Micul “depozit” este marcat prin toată parcare dar și prin alte zone, cu semne ce te direcționează spre el. Și nu prea ai cum să-l ratezi pentru că se vede de la o poștă, sau de la... un aeroport.

    La momentul vizitei noastre, se petreceau ceva amenajări, modernizări iar o parte din parcare era închisă publicului.

    Am ajuns la mica cameră de depozitare, l am lăsat ghiozdanele și am întrebat cât avem de plată. Aici era un fel de ofertă, mai bună decât cea de la gara din Milano, unde primele 4 ore costau 6 euro, iar apoi fiecare oră fiind taxată suplimentar cu câte un euro.

    Ei bine, aici la spațiul de depozitare din Aeroportul Bergamo, taxa era de 5 euro pentru toată ziua. Am plătit anticipat, am lăsat bagajele și apoi ne-am întors în zona busurilor ce duceau spre Milano sau spre orașul Bergamo.

    Am aflat că trebuie să luăm autobuzul nr 1 ce ducea exact unde voiam noi, spre Funicular. În stație era un angajat al transportului în comun care ajuta turiștii cu procurarea biletelor. Atât în stație dar și în mijloacele de transport erau automate de achiziționat bilete. După calculele mele la cel din autobuz se putea plăti cu cardul sau cu monede. La cel aflat în stația din aeroport se putea plăti și cash dar trebuia să ai mărunt. Am întrebat care este cea mai bună variantă de bilet având în vedere că vom sta mai multe ore prin Bergamo și ne-a fost recomandat biletul de 1 zi care a costat 8.5 euro de persoană. Acesta acopera toate mijloacele de transport în comun INCLUSIV Funicularul.  

    Autobuzul era foarte fain, modern și mai ales curat. Am mers cu el 7 stații iar călătoria de la aeroport la stația de plecare a Funicularului a durat 25-30 de minute.

    Am stat în picioare și la un moment dat am călcat cu piciorul (cred că 10-20 de cm)  pe zona galbenă a podelei, cam 2 metri pătrați aflați în partea din față, între zona șoferului și ușa din față. Șoferul a văzut și m-a atenționat să nu mai stau acolo. Mi-am dat seama imediat care era mersul lucrurilor... faptul că urcare și coborârea în și din autobuz era bine definită, la fel ca în Istanbul de exemplu. Prin față urcai iar prin spate coborai.

    M-am conformat imediat după mustrarea primită și am rămas șocat de civilizația și ordinea pe care o adoptă. Pentru 10-20 cm de “graniță” încălcați, șoferul a luat imediat atitudine. Am stat și m-am gândit cum ar fi să fie și la noi așa? Câte înjurături și-ar lua șoferii de la noi dacă ar îndrăzni să atenționeze vreun călător că a încălcat zona de staționare?

    Funicularul

    Revenind. Am coborât și doar am traversat strada, ajungând la stația de plecare a Funicularului. Aici era o mică coadă, oamenii așteptau cuminți urcarea în Funicular.

    Dar stai! Ce este acest Funicular? Fiind prima dată când am mers cu așa ceva, am rămas evident plăcut surprins de simplitatea și eficiența acestui mijloc de transport.

    Un funicular este un tip de sistem de transport pe cablu utilizat pentru a urca și coborî pante abrupte. Este format din două vagoane conectate printr-un cablu tras de o mașină de tracțiune, de obicei situată în partea superioară a traseului, așa cum era cazul și la Funicularul nostru. Cele două vagoane se deplasează pe șine și se echilibrează reciproc, astfel încât pe măsură ce unul urcă, celălalt coboară, reducând astfel energia necesară pentru deplasare. Cam la fel cum sunt și telecabinele. Când una este sus, cealaltă este jos... și invers.

    Funicularele sunt recunoscute pentru eficiența lor energetică și pentru faptul că pot oferi o modalitate pitorească de a călători în zone turistice.

    Cum am aflat de existența lui prin căutările mele de obiective din Bergamo, am spus din start că așa ceva NU putem rata. Cum biletele achiziționate pentru transportul în comun, erau “all-inclusive” , am avut acoperit și tariful Funicularului, adică am intrat fără să mai plătim ceva.

    Revenind... era o coadă destul de mare dar funicularele sunt destul de măricele, duble și pot prelua câteva zeci de călători. La porțile funicularului era și un afișaj care arăta în direct câte locuri mai sunt disponibile, erau 45. Am reușit să ne urcăm în primul iar urcarea a durat câteva minute cred că 5-6 minute.

    În funicular a urcat și un conductor (sper că am scris bine) care oricum nu făcea mare lucru. S-a așezat în micul spațiu pe care îl avea, a apăsat 2-3 butoane apoi a stat relaxat. Mai mult ca sigur aceștia sunt prezenți pentru a se asigura că nu există probleme tehnice iar în caz de ceva, să poată veni în sprijinul călătorilor.

    Așadar am ajuns în zona Citta Alta, o locație foarte frumoasă, rustică și încărcată cu istorie. Foarte ofertantă din punct de vedere turistic, cultar, dar și... culinar.

    Rocca di Bergamo

    Am mers încet, spre Rocca di Bergamo. Străzile pietruite și înguste au un farmec aparte. Am ajuns repede la mica cetate de pe deal.  Rocca di Bergamo a fost construită în secolul al XIV-lea, în timpul dominației familiei Visconti din Milano, care a controlat Bergamo în acea perioadă. Fortăreața a fost construită ca o măsură de apărare împotriva atacurilor externe și pentru a sublinia puterea și influența familiei Visconti în regiune.

    Structura fortăreței include ziduri groase de piatră, turnuri de observație și o curte interioară. De-a lungul secolelor, Rocca a suferit numeroase modificări și extinderi, în special în timpul stăpânirii venețiene, care a început în 1428 și a durat până în 1797. În această perioadă, au fost adăugate fortificații suplimentare și alte structuri defensive.

    Pe lângă rolul său militar, Rocca di Bergamo a jucat și un rol important în istoria politică și socială a orașului. A servit ca reședință pentru guvernatori și oficiali locali, dar și ca loc de refugiu pentru populație în perioade de conflict. În timpul Revoluției Cămășilor Roșii, fortăreața a fost un punct strategic pentru trupele lui Giuseppe Garibaldi. Obiectivul nu era deloc aglomerat și am putut vizita în voie fiecare colțișor. La marginea cetății era și o mică zonă de unde se putea observa panorama orașului Bergamo. Tot aici mai multe tunuri dar și celebrul tanc pe care mi-l doream să-l vizitez, tanc pe care l-am tot văzut prin fotografiile acestui loc, anume Semovente DA 75/18.  

    Din păcate tancul este împrejmuit de un gard și strică cam toate fotografiile dar nu am avut ce face și am făcut pozele așa...

    Cetatea gpzduiește și un muzeu de arte care se poate vizita în interior. Biletul a costat 5 euro și am putut vizita muzeul dar am putut urca și în turnul cel mai înalt de unde am putut admira o panoramă și mai spectaculoasă față de cea de la baza cetății.

    De aici de sus se vede tot orașul dar și avioanele care decoloează sau aterizează în Bergamo. Priveliștea este chiar frumoasă și merită din plin micul efort de urcare al scărilor.

    Piazza Vecchia Bergamo Alta

    Despre ALTA. Bergamo Alta, cunoscută și sub numele de Città Alta, se referă la partea veche, istorică a orașului Bergamo, situată pe un deal. Acest sector al orașului este înconjurat de ziduri medievale și este distinct de Bergamo Bassa (Orașul de Jos), care reprezintă zona mai modernă și situată în vale.

    Revenind... am continuat vizita spre inima istorică a orașului Bergamo. Situată în centrul orașului medieval, această piață este un exemplu remarcabil de arhitectură renascentistă și un punct focal pentru viața culturală și socială a Bergamo-ului.

    Piazza Vecchia a fost amenajată în forma sa actuală în perioada renascentistă, mai exact în secolul al XV-lea și al XVI-lea, când Bergamo era sub stăpânire venețiană. Aceasta a fost creată pentru a fi centrul civic și administrativ al orașului, fiind înconjurată de clădiri importante și monumente care reflectă bogăția și puterea Bergamo-ului în acea perioadă.

    În zonă sunt mai multe obiective, printre care...

    1. Palazzo della Ragione: Construit în secolul al XII-lea, acesta este cel mai vechi palat comunal din Italia și a servit drept sediu al guvernului orașului. Clădirea impresionează prin arhitectura sa gotică și prin loggia deschisă.

    2. Torre del Campanone: Turnul cu ceas, cunoscut și sub numele de Campanone, oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului și a împrejurimilor. Clopotele sale sună în fiecare seară la ora 22:00, o tradiție care datează din perioada medievală.

    3. Biblioteca Angelo Mai: Situată în Palazzo Nuovo, această bibliotecă adăpostește colecții valoroase de manuscrise și cărți rare. Clădirea, construită în secolul al XVII-lea, este un exemplu frumos de arhitectură clasică.

    4. Fontana Contarini: Această fântână elegantă, situată în mijlocul pieței, a fost donată de către podesta Alvise Contarini în secolul al XVIII-lea. Fântâna este decorată cu sculpturi de lei, simbolul Veneției, și este un loc popular de întâlnire.

    5. Catedrala Santa Maria Maggiore și Cappella Colleoni: Situate în apropierea pieței, aceste edificii religioase sunt capodopere ale arhitecturii romanice și renascentiste. Cappella Colleoni, construită de arhitectul Giovanni Antonio Amadeo, este deosebit de renumită pentru frumusețea sa artistică și pentru mormântul condotierului Bartolomeo Colleoni.

    Piațeta este plină de restaurante cochete care mai de care mai ofertante din punct de vedere culinar Mirosul este foarte pronunțat și parcă nu știi la care să mergi și ce să mănânci.

    Nu am reușit să vizităm toate obiectivele ce locația ni le putea oferi dar ne-au atras atenția două clădiri. Prima a fost 

    Basilica di Santa Maria Maggiore

    În care am și intrat, fiind un important edificiu religios situat în Bergamo Alta. Construcția Basilicii di Santa Maria Maggiore a început în 1137, pe locul unei biserici mai vechi, cu scopul de a mulțumi Fecioarei Maria pentru protecția oferită orașului în timpul unei epidemii de ciumă. De-a lungul secolelor, biserica a suferit numeroase modificări și adăugiri, păstrând totuși majoritatea elementelor originale romanice.

    Basilica di Santa Maria Maggiore din Bergamo Alta se remarcă printr-o fațadă principală simplă, fără o intrare principală, accesul realizându-se prin porticurile laterale, decorul exterior incluzând elemente romane și gotice. Interiorul bogat decorat cu fresce, tapiserii și sculpturi combină stiluri romanice și baroce, având un tavan împodobit cu ornamente aurite și fresce elaborate. Corul baroc al bisericii este deosebit de impresionant, cu lemn sculptat și decorat cu scene biblice. Basilica adăpostește mormântul celebrului compozitor Gaetano Donizetti și include Cappella Colleoni, o capelă laterală magnifică din secolul al XV-lea, renumită pentru frumoasa sa fațadă din marmură multicoloră și mormântul condotierului Bartolomeo Colleoni.

    Catedrala Bergamo

    Lipită de o altă clădire, Catedrala iese și ea în evidență. Din păcate era închisă dar putem nota câteva aspecte despre ea. A fost construită pe locul unei biserici mai vechi în secolul al XV-lea și a fost finalizată în secolul al XIX-lea, fiind dedicată Sfântului Alexandru, patronul orașului Bergamo. Arhitectura sa este o combinație de stiluri gotic, renascentist și baroc, reflectând perioadele diferite de construcție și renovare.

    Catedrala reprezintă un simbol al orașului Bergamo și un monument de mare importanță în patrimoniul său cultural și religios. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraș și contribuie la frumusețea și prestigiul arhitectural al regiunii.   Bergamo Alta La Birreria

    Cum ne era foame, am analizat vizual ofertele propuse în exteriorul teraselor. Am oprit aici la Alta La Birreria. Nu pentru a bea bere ci pentru a mânca. Am luat 1 panini, 1 piadine și ceva senviș hot dog. Denumirile lor italienești mă depășeau dar clar am primit ceva de mâncare...

    1 șnițel imens într-o pită de o mâncai goală de bună ce era, un alt produs de patiserie, ceva prosciutto parcă cu cașcaval și 2 hot dogi în altă pâine. Una peste alta cum s-or numi sau nu, am ras tot că ne era foame. Au fost foarte bune, calde și proaspete. Am stat 10-15 minute până ne-a făcut comanda dar a meritat. Au costat cam 18-20 de euro toate 3 dar a meritat deranjul.

    Alte chestiuni

    De când ajunsesem sus în centrul vechi am văzut prin vitrine ceva... prăjitură polenta. Am luat și nebunia asta să vedem cum este și clar era chiar bună. Am dat aproape 5 euro pe un guguloi de prăjitură dar na... pofta-i poftă!

    După ce ne-am mai învârtit pe acolo, am luat funicularul înapoi spre zona aeroportului. Încă era devreme dar eram obosiți, treji de dimineață și mai aveam încă multe ore de așteptat până ce zborul nostru avea să aibă loc.

    Am purces înapoi în Funicular și parcă nici nu am simțit ce rapid am ajuns jos la vale. Am urcat în autobuzul ce avea să ne ducă la aeroport, fiind din noi uimiți de flota impresionantă a acestui oraș micuț din Italia.

    Deși nu am stat prea mult în Bergamo, m-am bucurat totuși că am putut admira măcar o mică parte. Consider că acest mic oraș merită din plin un city break dedicat, fiind foarte ofertant din toate punctele de vedere. Nu am petrecut mult timp aici dar l-am perceput ca un oraș cochet, curat și bine organizat.

    Înapoi la aeroport...

    Cum mai aveam de așteptat ore bune până la zborul de după ora 22.00 am petrecut ultimele ore în mall-ul aflat fix vis-a-vis.

    Oriocenter se numește acest mall IMENS în care ne-am și rătăcit încercând să ajungem dintr-un loc în altul. Este unul dintre cele mai mari centre comerciale din Italia și este situat în apropiere de Bergamo, în comuna Orio al Serio. Acesta este unul dintre cele mai populare destinații de cumpărături și de divertisment din regiune și atrage vizitatori din întreaga țară și din străinătate.  

    Oriocenter se întinde pe o suprafață mare, cu mai multe nivele și peste 250 de magazine și restaurante, oferind o gamă largă de opțiuni pentru cumpărături, divertisment și gastronomie. Pentru cineva care tocmai urmează să plece din Italia, poate fi un ultim loc bun pentru ultimele cumpărături rapide. Locația dispune și de multe zone unde poți mânca, plus magazine tip hyper-market sau electronice și electrocasnice.

    Una peste alta am avut ce face ultimele ore cât am stat în Bergamo. Undeva cu 2-3 ore înainte de zbor, am plecat din mall și am mers pe jos până în parcarea aeroportului ca să ne luăm înapoi bagajele. Există un mic culoar pietonal SUB autostrada dintre aeroport și mall, pe unde am trecut cu ușurință.

    Panică mare cu ghiozdanele... locația unde le lăsasem cu mai bine de 8-9 ore înainte, era închisă. Dar așa cum era menționat pe ușă, am sunat la un număr de telefon (noroc cu roamingul) și am spus persoanei care a răspuns că vrem să ne luăm bagajele înapoi. În nici 5 minute a venit cineva, ne-a dat înapoi ghiozdanele și am intrat mai departe în aeroport.

    Una peste alta așa cum am mai spus o dată, recomand BERGAMO pentru o vizită, chiar și de o zi. Funicularul este foarte interesant ca și experiență plus celelalte obiective care nu sunt de neglijat.

     


    [fb]
    ---
    Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 20.05.24 13:23:00
    Validat / Publicat: 20.05.24 14:27:29
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
    • Alte destinații turistice prin care a fost: -

    VIZUALIZĂRI: 590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P50 La pas prin Bergamo
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    k-lator
    [20.05.24 20:23:17]
    »

    @⭐ValentinB_88⭐:

    Dar stai! Ce este acest Funicular? 

    Nu te necăji, nu ești singurul care nu știe cum stă treaba cu mijlocul ăsta de transport.

    ” Măria către Ion: Ioane, cum se zice corect? Furnicular sau funicular?

    Ion: La ce?”

    în centrul vechi am văzut prin vitrine ceva... prăjitură polenta

    Ei uite că despre bulz-ul ăsta italian chiar că nu auzisem. Și-am dat și eu fuga pe net să caut rețeta că am mâncat multe mămăligi la viața mea, dar ceva de genul ăsta, niciodată.

    Cică prăjitura ar fi anglo-italiană și conține ingrediente de genul mălai, făină de migdale și mult sirop de lămâie, un soi de tort umed și parfumat. Acum... tu ar trebui să ne spui! Așa era mămăliga de 5 euroi? că în P28-P29 văd că ar fi 15,50 și 4,50 euro.

    ⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
    [20.05.24 20:42:47]
    »

    @k-lator: Da ai observat corect. Cea din poze era varianta mai mare... porție mare. Noi am găsit și mini-polenta care era mai ieftină. Un mic guguloi pe care l-am împărțit frățește.

    Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou.

    tata123 🔱
    [21.05.24 11:04:25]
    »

    @⭐ValentinB_88⭐: Un orășel drăguț și perfect pentru o incursiune de câteva ore atunci când orarul zborurilor oferă o fereastră de timp. Ați reușit să vedeți câteva repere istorice și culturale importante din această urbe italiană.

    Cu funicularul am urcat și noi la cetatea din Salzburg și chiar a fost interesant - o singură linie care se divide undeva la mijloc pentru a permite trecerea cabinelor una pe lângă cealaltă. Cred că la Bergamo timpul de urcare/coborâre a cabinelor se încadrează undeva la 2 minute și 40 secunde, conform filmulețelor postate pe Youtube; probabil ați perceput voi altfel timpul petrecut în această instalație.

    P. S. Aș spune că avem și noi în România o „prăjitură” făcută din mălai, și anume alivancă, dulceagă, cu smântână - o bunătate. Cea din Italia pare mai sofisticată și mai dulce, cu diverse umpluturi etc.

    Mulțumim pentru articol și fotografii.

    abancor
    [21.05.24 14:09:18]
    »

    Funiculare sînt și în Istanbul cîteva, dintre care 2 chiar în zona turistică, cel din Galata (F2 - Tünel) fiind chiar istoric, e construit în 1875, la anul face 150 de ani. Cînd mai ajungi pe acolo nu-l ocoli, mai ales că e și util, te urcă în Galata, de unde apoi poți coborî pe jos, pe la Turn.

    Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [21.05.24 14:55:12]
    »

    @k-lator: Dulcegăria se cheamă polentina și e un fondant învelit într-o crustă de zahăr ars galben, de unde asemănarea ca aspect cu mămăliga (polenta) italieneasca pe care în special muntenii din nord o consuma iarna ca garnitură la ciolane cu cartofi sau varză. Deh, influențele nemțești...

    E bună polentina, dar parcă prea dulce și lipicioasă. Părerea mea!

    adso
    [21.05.24 16:39:18]
    »

    @k-lator:

    am mâncat multe mămăligi la viața mea, dar ceva de genul ăsta, niciodată

    Dar mămăligă cu cremă de mălai ai mâncat? Sau mămăligă cu baghetă coaptă din mălai?

    Nici eu, până săptămâna trecută. Când am descoperit în oferta unui restaurant din Iași așa ceva: Mușchiuleț de porc, cremă de mălai, sos de smântână cu trufe & Hribi și mix de ciuperci sote, ardei copți, baghetă coaptă de mălai inzori.ro/meniu.

    Chelnerul ne-a spus că porțiile vin pe pat de mămăligă. Am comandat doar ca să vedem cum merge combinația dintre mămăligă și mălai. Merge bine, a fost gustos, doar că după o oră căutam să ne așezăm la masă .

    k-lator
    [21.05.24 16:57:23]
    »

    @adso: N-am avut plăcerea să degust cele două delicatese: mămăligă cu cremă de mălai și/sau mămăligă cu baghetă coaptă din mălai, daar...

    anul trecut la petrecerea de Crăciun a firmei, am avut ocazia să admir Bucureștiul noaptea (zona piața Presei Libere / parcul Herăstrău) de la etajul 25 din Restaurantul Fork Ana Tower și să degust un desert care se numea Sufleu din mălai, umplut cu brânză de vaci și servit cu înghețată de smântână și sirop de vin Tokaji - pe scurt, MBS (mămăligă cu brânză și smântână)

    Dacă vrei să ai o experiență inedită când vii la București, caută-l pe hartă - îl găsești ușor!

    adso
    [21.05.24 17:11:27]
    »

    @k-lator: Sper că a plătit firma, nu? Că am văzut niște scoruri...

    Sau, poate, trebuia să scriu Firma?

    Dar nu procedăm corect, facem spam pe topicul ăsta. Care este unul de interes pentru mine. Să mă explic:

    @all: După părerea mea, Bergamo este o destinație care merită toată atenția, e mai interesant să îți stabilești baza aici și să faci naveta la Milano, decât invers. Atmosferă, plimbări, muzee de mare calitate, prețuri decente - are toate atuurile. Prin urmare, mi-am promis mie că, în viitor, când mă mai aduc drumurile în zonă, aici voi sta.

    Și, evident, peste vreo două luni voi fi la Milano, cu baza în Milano . Sper ca în ziua plecării să apuc să văd puțin și Bergamo .

    L.E. Din ciclul Știați că?: Bergamo a fost sub dominație milaneză mai puțin de un secol (prin sec. XIV), apoi sub dominație venețiană timp de aproape 400 de ani, până pe la 1800. Deci între orașele vecine Milano și Bergamo nu există chiar așa de multe asemănări.

    k-lator
    [21.05.24 17:23:59]
    »

    @adso: firma, da!... și Firma, nu! ... - fain filmul!

    merită toată atenția, e mai interesant să îți stabilești baza aici și să faci naveta la Milano, decât invers

    Aici chiar îți dau dreptate. Așa am procedat și noi când am fost și ne-am felicitat pentru acestă idee.

    adso
    [21.05.24 17:31:46]
    »

    Mâine seară, Atalanta Bergamo joacă finala Europa League. Este prima ei finală europeană.

    Și are mari șanse să termine campionatul pe locul trei. Podiumul Serie A ar putea fi, anul ăsta, 1. Inter Milamo; 2. A. C. Milan; 3. Atalanta Bergamo. (Primele două locuri sunt bătute în cuie.)

    Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [21.05.24 18:08:00]
    »

    @adso: Ai dreptate: după părerea mea, Bergamo este, din multe puncte de vedere, mai interesant decât Milano. Sau în orice caz mai autentic italian. Mie mi-a plăcut mult și anul trecut am petrecut acolo o săptămână, având ocazia să îl vizitez în tihnă (și să postez un întreg serial despre el și orășelele din apropiere).

    adso
    [21.05.24 18:38:01]
    »

    @Carmen Ion: Am citit, la vremea lui, serialul despre care pomeniți. Foarte foarte interesant!

    Eu am trecut prin Bergamo anul trecut, în februarie, cu puțin înaintea dvs. Am scris, parcă, ceva, deși nu pot spune că am ajuns să cunosc cu adevărat acest frumos oraș. Doar l-am amușinat .

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, k-lator, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bergamo și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083353042602539 sec
    ecranul dvs: 1 x 1