ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

”Reţeta” fericirii la chinezi

TIPĂREȘTE URM de aici

Ca şi de fiecare dată când încerci să găseşti perimetrul dominant al unei naţiuni, te refugiezi în nişte cuvinte sau formulări cu o acoperire insuficientă a realităţii imediate. Bunăoară, atunci când vizitezi ţări ca Australia sau Noua Zeelandă, te gândeşti instantaneu la un soi de pace universală; America pare, la prima vedere, un amestec exploziv de naţiuni; Japonia aduce cu un regiment de elită; Italia este un muzeu în aer liber; Canada, ţara toleranţei şi a discreţiei, iar Singapore aduce cu o Americă mai mică, poate prea înverşunată pentru un european. Pe când în China, copleşit de puhoiul străzilor şi al locurilor publice, îţi vine în minte un singur cuvânt: colosal...

Nu cu mult timp în urmă, alarmaţi de deschiderea lui Gorbaciov şi de revoluţiile de eliberare din fostul lagăr comunist, liderii chinezi au trecut imediat la un atac susţinut de o propagandă cu forţa unui tsunami împotriva celor care „au trădat idealurile nobile ale comunismului”, o lozincă adesea uzitată de rinocerii roșii din estul Europei.

Ajung în Piaţa Tien an Men… Un peisaj sinistru din beton adăposteşte monumentul funerar al ”marelui Mao” şi o clădire nesfârşită a Comitetului Central. În rest, spaţiul ce poate ţine un milion de suflete este presărat cu panouri, ecrane cu filme înălţătoare, camere de luat vederi şi un număr mare de maşini ale poliţiei, însoţite de salvări. O altă epocă de aur pentru omenire!

Chiar dacă peisajul nu are nimic comun cu măreţia imperiilor chineze, primul sentiment care te copleşeşte este cel de forţă şi de control absolut al situaţiei. Simți cum ceva vibrează în aer, simți cum fiorii te pătrund până la degetul mic.

Ca orice om alb, de statură respectabilă, pari un suspect infiltrat în leagănul revoluţiei chineze şi te trezeşti filmat sau fotografiat de oameni zâmbitori, parcă îndrăgostiţi peste noapte de orice nou venit. Te uiţi în faţă şi te întâmpină un tovarăş cu zâmbet luminos; în stânga ţi se face o poză; te întorci în spate şi te vezi filmat de o cameră la purtător. Încă nu am văzut un loc în lume unde localnicii să-ți acorde atâta atenție personală.

Undeva, lateral, casetele şi DVD-urile ce se vând turiştilor prezintă paradele militare de odinioară. „Ehe, dragi români vânduţi diavolului, ce timpuri glorioase! ”, par a-şi spune trecătorii mai vârstnici. Printre casetele intitulate „Marea Revoluţie” sau „Memoria Roşie”, văd un DVD cu Ben Laden, cel care „a zguduit din temelii sistemul capitalist”.

Ghidul ne arată discret locul unde au căzut primii studenţi la Revoluţia din 1989... apoi locul unde a apărut băiatul de pe tanc, refugiat, la această oră în Statele Unite...

Pe măsură ce ieşi din perimetrul pieţei, suflul comunist al Chinei de astăzi începe să se diminueze. Apar grupuri zgomotoase de vânzători ambulanţi şi lanţuri întregi de magazine particulare...

Greu te împaci cu gândul că orice chinez poate să-şi deschidă o afacere personală, cu doar 15 % impozit. Pe măsură ce venitul depăşeşte 10.000 de dolari americani, creşte şi impozitul. „Puţin şi bun! ”, le şopteşte cineva la ureche.

Pe de altă parte, programul „after school”, şcolile şi universităţile particulare au devenit o modă în China. Imobiliarele au luat un “avânt capitalist” fără precedent: un metru pătrat de pământ din Beijing sau Shanghai poate ajunge până la 200.000 USD. Chiar dacă, aşa cum mai spuneam, se circulă după sistemul cu soţ - fără soţ, o maşină nu prea poate fi cumpărată din cauza marii aglomeraţii urbane. Este o problemă de buget, dar şi de... partid, procurarea unui număr. În schimb, îţi poţi cumpăra un număr de circulaţie la negru, cu 5.000 USD, doar la câţiva metri de înfricoşătoarea Piaţă Tien an Men...

Dacă Marele Zid Chinezesc a putut ţine piept invaziilor mongole, acesta se dovedeşte a fi astăzi doar un ecran de carton în faţa capitalismului decadent - pentru mulţi chinezi, încă un amestec nociv de bani şi de libertate de gândire. Însă nu şi de acţiune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 23.02.18 16:07:25
Validat / Publicat: 23.02.18 20:59:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 1228 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Un mozaic de pe vremea Dinastiei Ming, pe unul din zidurile Pieței Tien An Mien.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.02.18 22:54:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Beijing, BEIJING" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

AZE
[23.02.18 23:58:10]
»

@glcitizen: Bună seara

Foarte interesantă această excursie din 2010. Ați observat multe, și mă bucur că am putut citi impresii din acea perioadă.

Ceea ce pot să spun eu acum este că după 7 ani s-a mai schimbat situația iar reteta fericirii chinezilor nu mai este departe daca nu cumva au găsit-o deja. Afirmația vine din ceea ce ne-a povestit ghidul și ceea ce am observat personal. Ghidul ne-a povestit foarte multe despre viața pe plan social. Există încă o diferență mare între nivelul de trai de la țară/provinicie și oraș. Așa că un buletin de Beijing sau Shanghai nu se obține atât de ușor precum nici plăcuțele de înmatriculare a mașinilor chinezești.

Dar așa cum am observat plus ce mi s-a povestit un salariu în orașele mari este în jur de 5000 rmb (3000 ron) să zicem mediu, nu vorbesc despre anumite slujbe de CEO care pot fi muuult mai mari. Dar având prețurile la orice pe care le-am văzut acolo zic că pentru acești bani merită să trăiești acolo,puterea de cumpărare este mare,despre calitate așa și așa,discutabil. Și ce dacă este un singur partid, cel comunist chinez? Ghearele comunismului chinez sînt tot mai tocite, libertatea este tot mai mare, din această cauză există și la ei un export nevrut al materiei cenușii, tineretul talentat care emigrează definitiv.Pentru că ei pot călători în afara țării,dovada mulțimea de chinezi pe care îi vezi peste tot în Europa inclusiv la noi în țară.

Ce a mai povestit ghidul (acum nu pot să cred chiar tot, dar asta mi-a povestit) apartamentele în orașele mari sînt scumpe undeva la nivel de 50mii $ dar există numeroase subvenții avantajoase de la stat gen prima casa.

Problema cu inscrierea masinii? Nici o problema, o inscrii pe provincie. Si pe urma circuli prin Beijing. Dacă mai poți. Cel puțin în oraș autoritățile sînt depășiți. Așa am vazut eu, în afară se circulă normal la un preț/litru de 3 lei.

La chinezii mici le plac SUV urile mari chinezești bineînțeles. Chiar și le pot permite. și nu sînt puțini tineri pe care i-am văzut conducând așa ceva.

Există ceva restricții la internet, nu se pot accesa anumite siteuri din EU/SUA, dar în rest funcționează și tot mai bine.

Milițienii sînt tot mai politicoși cu turiștii și localnicii, poți face poză cu ei (bineînțeles doar cu unii)

Cam atât am vrut să povestesc, o seară faină

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.02.18 09:21:24]
»

@AZE:

Multumesc pentru ecouul foarte documentat.

Cam in toate tarile cu regim autoritar, este bie sa fim atenti la stilul emfatic al ghizilor, care sunt si propagandisti ai regimului. Nu ma mir ca sunt progrese mai mici de la un an la altul. In fapt, cred ca sunt niste debusee coordonate atent pt a tine sub control un puhoi de oameni care incepe sa afle tot ce se intimpla in lumea libera.

In rest, mi-a placut ce am vazut, dar mai ales, firea prietenoasa a chinezului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[24.02.18 09:30:06]
»

@webmasterX:

Multumesc.

mishu
[25.04.18 13:39:47]
»

@glcitizen: O radiografie fina a Chinei si populatiei chineze, adusa la zi de @AZE. Cat despre preturi ceea ce am remarcat eu cand am fost acolo (si din cele aflate) intradevar sunt diferente mari intre populatia medie si cea de top, preturile sunt mult mai mari in orasele mari (din cate stiu si casele sunt mult mai scumpe decat spune @AZE), FB si Yahoo nu sunt disponibile, insa pentru a da impresia de o transparenta (tinuta sub control insa) au alte medii de socializare. Si cu toate astea tineri tot viseaza la Occident.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[25.04.18 13:54:41]
»

@mishu:

Multumesc, Mishule. Si eu m-am simtit atit de mindru cind imi spuneau ca ar vrea sa vina in Romania dar viza se obtine f. greu. Nu atiam ca suntem atit de importanti.

In rest, oameni sociabili, pasionati sa te atinga cu mana mereu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040521144866943 sec
    ecranul dvs: 1 x 1