ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

CCTV Tower si Beijingul modern

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cine a zis ca in Beijing nu sint zgarie nori? Eu sigur nu. Poate va aduceti aminte ca exact acum un an am scris despre un Top25 zgarie nori din New York unde am descris primele 25 cladiri ca inaltime. Asa ca nici Beijingul nu face exceptie, este totusi capitala Chinei cea mai populata tara din lume. Adevarul este ca numarul de cladiri inalte nici ca numar nici ca inaltime nu depasesc cele din SUA sau tarile arabe Dubaiul de exemplu dar nici macar Shanghaiul... dar cei din Beijing se straduiesc sa le construiasca si sa fie tot mai multe si asta se vede din numarul santierelor si macaralelor pe care le-am vazut in vizita mea. Asa ca in urmatoarele randuri voi povesti despre o zona din Beijing mai putin cunoscuta de turisti dar probabil au auzit cei care au fost cu „treaba”acolo, adica vizita cu scop de afaceri.

Initial am dorit sa vad doar CCTV Tower acest zgarie nor sediul televiziunii chineze in forma sa atipica si unica in lume. De la locul meu de cazare din Beijing (Howard johnson Paragon Hotel) inclusiv din fereastra camerei unde am stat se vede acest cartier financiar compus din cladiri inalte. Avand ceva timp liber in ultima seara petrecuta in Beijing am intrebat ghidul de durata mersului pe jos de la hotel pana la CCTV Tower. 20 minute a fost raspunsul. Adevarul? 1 ora mi-a luat si nu chiar plimbare. Dar asta e China, distante mari intre obiective.

Ca sa ajung in aceasta zona de cladiri inalte am iesit din hotel si am luat-o pe str. Zhongliang Hengji Alley pana la intersectia cu bulevardul Jianguomen Inner Street. Cladiri inalte deja exista in aceasta zona dar abia dupa ce am trecut peste Jianguomen South Street au inceput zgarie norii adevarati. Si ca peisajul sa fie perfect pe langa faptul ca seara era extrem de senina pentru China si-a facut aparitia si o luna plina asa ca o bila luminoasa care se plimba intre blocuri.

Pana sa ajung la intersectia cu centura nr 3 a Beijingului (3rd Ring Road Middle) si pe urma sa intersectez Guanghua Road acolo unde se afla aceasta minunatie inginereasca CCTV Tower am vazut suficiente cladiri inalte cat sa fac un fel de top cladiri inalte despre Beijing. Si pana la urma mi-am dat seama ca contrar indicatiilor ghidului ca fac doar 20 minute pana acolo am facut o ora datorita faptului ca am cascat pre mult gura (si gatul) uitandu-ma si fotografiind cladirile inalte.

Am plecat sa vad CCTV Tower si am dat de alte obiective chiar foarte importante din punct de vedere turistic. La intersectia bulevardelor Jianguomen Inner Street cu Jinguomen South Street am dat de un fost zid si turn de aparare in care a fost amenajat un observator stelar Beijing Ancient Observatory. A fost construit de pe vremea dinastiei Ming in 1442. Observatorul vizitabil de catre turisti are o inaltime de 14 m iar instrumentele astronomice sint ceva deosebit de vazut. Avand in vedere ca am descoperit atat de tarziu obiectivul (dupa ora inchiderii) nu am reusit sa-l vizitez dar am aflat ca programul este 9.00-17.00 iar taxa de intrare 20 rmb (12 ron) Un link pentru cunoscatori aici:en.wikipedia.org/wiki/Bei ... ent_Observatory

CCTV Tower

Destinatia finala in aceea seara (dupa ce am vazut numeroase zgarie nori pana sa ajung acolo) a fost CCTV Tower de 234m, 51 etaje (44 supraterane)Poate nu are rost sa povestesc ca este sediul televiziunii chineze. 75 de lifturi are in interior. Nu impresioneaza nici marimea, inaltimea sau numarul etajelor. Impresioneaza forma care sfideaza orice lege a fizicii, asta m-a facut sa ma duc pana acolo sa vad aceasta cladire interesanta. Cladirea construita in 8 ani (2004-2012) este opera a mai multor arhitecti dar putem mentiona pe Reem Koolhas, Ole Scheren care au lucrat in cadrul OMA (Office for Metropolitan Architecture) arhitectul final si oficial al cladirii. Un link despre cladire pentru cei interesati (inclusiv eu) aici: en.wikipedia.org/wiki/CCTV_Headquarters

Dar sa povestesc un pic si despre topul celor mai inalte cladiri din Beijing:

China World Trade Center Tower III

Cine a zis ca WTC este doar in America? Cand am vazut cladirea am crezut ca visez: seamana izbitor cu una din turnurile gemene distruse in atacurile teroriste de la 11.09.11. Doar ca e mai mic are doar 330m inaltime si 81 etaje (impreuna cu cele subterane) iar conicitatea (se ingusteaza putin spre varf) ma aduce inapoi la realitate. Constructia a durat doar 5 ani (2005-2010) arhitectii au fost Skidmore, Owings and Merril iar destinatia birouri si hotel.

Fortune Financial Tower este urmatorul turn cu cei 267m este numarul 2 in Beijing, 67 etaje.

Beijing Yintai Centre (Park Tower) are tot 67 etaje dar numai 250m. Banuiesc ca si preturile apartamentelor din turn sint pe masura deoarece blocul are destinatia rezidentiala.

Beijing TV Centre este urmatoarea cladire ca inaltime (239 m, 41 etaje) este sediul Beijing Television. Seamana intr-o oarecare masura cu cladirea Kommerzbank din Frankfurt (unde am fost cu foarte multi ani in urma, exclus un review) totusi am observat diferente majore intre cele 2 turnuri.

Numarul 5 este si preferata mea descrisa deja CCTV Tower in randurile de mai sus

Jing Guang Centre este numarul 6 in Beijing doar 53 de etaje are amenajate in cei 208m inaltime, construita in 1989 a fost cea mai inalta cladire in Beijing pana in anul 2000. Cladirea are o forma interesanta pe o parte semicilindrica, pe cealalta dreptunghiulara, inaltimea este impartita in 3, asa este si ca destinatie: o parte birouri, o parte hotel si o parte apartamente de inchiriat.

Pangu Plaza Office Building ca si inaltime este numaru 7 in Beijing dar ca si forma pentru mine este numarul 2 (dupa CCTV Tower bineinteles) Ultimele 10-12 etaje (din cele 39 cat are cladirea de 192m inaltime) sint deplasate in asa fel ca varful cladirii formeaza capul unui dragon acest animal mitic atat de popular in China. Destinatie este de birouri.

Beijing Yintai Centre are in componenta in afara de Park Tower de 250 m al treilea ca inaltime inca doua turnuri de cate 186m si cate 42 etaje unul in stanga si unul dreapta turnului inalt. Acestea sint nr. 8 ca si inaltime in Beijing arata la fel dar au nume diferite (Yintai Office Tower si PICC Office Tower)

Capital Mansion este o cladire de 183 m si 52 etaje finalizata in 1990. Destinatia apartamente si hotel

China Central Place Tower 1cu 167 m si 36 etaje estede asemenea o cladire rezidentiala.

TVCC-Beijing Television Cultural Center este o cladire de 159 m si 31 de etaje. Se afla langa CCTV Tower si in 2009 a fost distrusa (dar nu si structura) de un incendiu provocat de catre artificiile lansate cu ocazia anului nou chinezesc. Reamenajarea interiorului si fatadei s-a inceput imediat dar redeschiderea oficiala inca nu a avut loc. Din exterior pare sa fie gata plus ca era si iluminat cand eram eu pe acolo. Un articol despre incendiu aici: en.wikipedia.org/wiki/Bei ... ral_Center_fire

Fortune Plaza Office Building 2 este numarul 13 (155m si 46 etaje) ca inaltime in Beijing (se afla langa Fortune Plaza Office Building 1 de 260m al doilea ca inaltime descrisa in lista de sus)

China World Trade Center Tower 1 si 2 alcatuiesc un complex impreuna cu turnul de 330 m prima cladire ca inaltime. Sint minusculi pe langa WTC 1 si 2 di SUA (care nu mai exista dar se reconstruiesc) au cate 155m si 39 de etaje.

Cateva obiective turistice
de vizitat de pe traseul meu (sau din apropierea acestuia)

Beijing Ancient Observatory descris la inceputul articolului

Temple of Sun Park si obiectivele sale

De la locul unde se afla Beijing Ancient Observatory la intersectia bulevardelor Jianguomen Inner Street si South Street mergem la pas in directia cladirilor inalte si la intersectia cu str Ritan Road o luam la stanga iar dupa cca 15 minute de mers pe jos ajungem la Temple Of The Sun Park (se mai spune si Ritan Park). Parcul este compus din zona verde, alei, lacuri si Temple Of The Sun de fapt Altarul Soarelui (construit in 1530) acolo unde in timpul dinastiei Ming se ofereau ofrande acestui corp ceresc care ne incalzeste planeta. In afara de acest principal obiectiv mai sint cateva pavilioane si un cimitir (Ma Jun Martyrs Cemetery) Un filmulet despre parc aici

Qinfeng Park

De la intersectia cu 3rd Ring Road (centura a 3 a a Beijingului) de unde am luat-o catre CCTV Tower pe partea opusa se gaseste Tonghui River care de fapt este un canal cu legatura indirecta catre Fluviul Galben si Yangtze. Se numeste Grand Canal iar de la intersectia susnumita mergand 5 minute gasim un parc pe malul acestui canal cu destinatie de recreere fara alte obiective turitice istorice din trecut.

Zun Tower

Si acum cireasa de pe tort, cautand CCTV Tower am trecut pe langa santierul imens de la Zun Tower tot Guanghua Road, cladirea de 528 m 118 etaje care va fi gata in 2018 deci in viitorul apropiat, am remarcat deja inaltimea din orice punct al Beijingului (inclusiv din Orasul Interzis se vede foarte bine).

Din acest motiv rog acest filmulet 4k cu turnul si restul de cladiri futuristice la inceputul articolului ca si fond sonor/video consultare impresii, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=RzuRW4GWEaE

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 15.05.17 22:43:18
Validat / Publicat: 15.05.17 23:41:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 1954 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 CCTV Tower Beijing
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.05.17 23:40:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanu
[16.05.17 20:35:50]
»

@AZE: Un review foarte interesant care întregit și de poze frumoase ne prezintă un altfel de Beijing, un Beijing modern, în plină dezvoltare.

Lângă patina timpului, Beijingul încărcat de atâta istorie, se adaugă noul, dinamicul. Este desosebit!

Beijingul și China merge mai departe, își cunoaște calea.....

Alex_Macedo
[16.05.17 22:34:59]
»

Sigur... fara a diminua farmecul New York-ului, prin multitudinea de etnii care aduc si intretin aroma orasului, Beijing a depasit si stadiul de megalopolis.

Mi-a placut structurarea review-ului ca de fotografii, nu mai vorbesc. Ele reflecta expansiunea chineza pe intreaga planeta.

Fain!

AZEAUTOR REVIEW
[16.05.17 22:42:21]
»

@mprofeanu: Multumesc

Asa este cum spui, inca un pic si peisajul va fi ca un mic Manhattan (in Shanghai arata deja a Manhattan) asa cum am zis am trecut pe jos pe langa numeroase santiere dar cel mai mare santier este cel de la Zun Tower care se va apropia ca inaltime de Shanghai Tower. Asa cum se vede in poze turnul s-a integrat deja in peisaj doar la varf inca se vede miezul de fier beton atat de comun la zgarie nori si care sustine toata cladirea. Pe urma va fi imbracata in sticla (partea de jos e deja) si gata turnul. Chinezii poate sa faca asta in timp scurt (2011-2018 deci 118 etaje, 528m, 7 ani)

AZEAUTOR REVIEW
[16.05.17 22:48:18]
»

@Alex_Macedo: Multumesc

Si mare adevar spui: fara a diminua farmecul New Yorkului, deoarece NYC este unic in lume si primul oras cu cel mai mare numar de zgarie nori. Daca nu sint cele mai inalte asta e a doua problema, dar sint cele mai vechi (ia de ex Flatron Building de pe vremea lui Charlie Chaplin, Stan si Bran erau copii pe atunci sau nici nu s-au nascut inca)

Poate iti faci 5 minute timp si vezi ce top 25 am facut anul trecut cu zgarie norii din NYC, e mai complet decat articoul de sus si am descris mai multe cladiri.

O seara faina

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, AZE, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045701026916504 sec
    ecranul dvs: 1 x 1