ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizita la Templul Paradisului (Tiantan)

Ilustrație video-muzicală
Blue Little Flower


TIPĂREȘTE URM de aici

Ne continuam vizita, cu inimile pline de bucurie, schimbam impresii cu cei din grup, profitam de fiecare loc nou care ne apare in fata ochilor si ne incalzim sufletul cu frumusetea unica a cladirilor, cu stilul inegalabil al oamenilor de acolo care, desi toti pareau la fel, erau atat de diferiti...Pe agenda noastra era un alt obiectiv de neratat, Templul Paradisului - Tiantan

Situat in centrul unui parc de 270 de hectare (suprafata care ne-a "speriat" prima data :), este un exemplu clar de arhitectura religioasa din perioada dinastiei Ming.

Distrus de cateva ori de trasnet, a fost reconstruit in anul 1890 si este deschis publicului din anul 1949. Parcul este patrat, desi latura nordica este rotunjita.

Realizat din marmura pe trei inele concentrice, unite intre ele cu scari avand cate 9 trepte, respecta regula cifrelor multiplu de trei si are de jur imprejur 999 de guri de scurgere a apei.

In timpurile imperiale, imparatul cu un alai de 1.000 de eunuci, curteni si ministrii, paraseau palatul imperial si dupa o noapte de banchet si celibat se indreptau spre Tiantan pentru ritualul sacrificiului.

La solstitiul de iarna el multumea pentru recolta acelui an si in data de 15 a primei luni a noului an, ii implora pe zei, luna, norii si ploaia, tunetul si fulgerul sa binecuvinteze recolta urmatoare.

In afara de semnificatia religioasa, altarul avea si semnificatia reprezentarii cosmice, a soarelui, lunii, astrelor, pamantului iar centrul universului era considerata o piatra care se afla acolo si pe care am pozat-o. A trebuit sa asteptam o vreme pentru a ne poza in “centrul universului” insa, macar pentru cateva secunde, pot spune ca am fost si eu acolo...

Curtea in care ne aflam este cunoscuta si pentru un perete faimos care avea o acustica deosebita, numit – Zidul Ecoului. Nu era decat un zid obisnuit si nu trezea nici un interes deosebit dar l-am pozat mai ales pentru cladirea din spatele lui care ne-a placut foarte mult. Este o cladire circulara, cu nelipsitele lor tigle albastre si care, nu stiu din ce motiv, este din piatra in partea de jos si nu chiar atat de colorata ca celelalte.

In cele trei cladiri pozate se aflau altare sau obiecte de cult si trebuie mentionat ca in China religia de baza este budismul, religie preluata din India in sec. i d. Hr.

Dupa o mica pauza la umbra, pornim spre nord si gasim niste spatii mari, chiar imense, asa cum vor chinezii sa fie, adica totul la superlativ!

Ajungem la o noua poarta care avea usi si butoane galbene. Acestea constituiau si cheia pentru deschiderea lor. Dupa ce am trecut printr-un punct de control al biletelor, ajungem in fata unei noi porti foarte colorata si frumos ornamentata, ale carei lucraturi erau din lemn, ca si ale tuturor celorlalte porti (cu mici exceptii). Prin aceasta poarta se vede o noua cladire specifica – Qinian Dian - sala de rugaciune pentru recolte bogate.

In interiorul portii am vazut o usa cu lampadare si tavanul in aceeasi nota, cu multe ornamente, migalos lucrate, strident colorate, cu mult rosu, parca decolorat in maro.

Materialul de baza folosit era lemnul, despre care chinezii stiau ca nu are viata prea lunga si tocmai de aceea era folosit, in acest fel permitand celor ce le urmau sa isi realizeze casele, pagodele sau lacasurile de cult dupa propria dorinta.

Qinian Dian este, asa cum am spus mai sus, sala de rugaciune pentru recolte bogate care are 40 de metri inaltime, este construita fara nici un cui, se sprijina pe 28 de stalpi: 4 stalpi in centru, care reprezinta cele 4 anotimpuri, iar inelul dublu format din 12 stalpi reprezinta cele 12 luni ale anului. Aici, cele trei inele din marmura inconjoara sala de rugaciune, cu cele 9 trepte intre nivele. Tiglele albastre, ca peste tot pe unde am fost, simbolizeaza culoarea paradisului.

Pentru imparatii Chinei aceste ceremonialuri erau o datorie nu o placere si se considera ca daca imparatul nu indeplinea acest ritual, recoltele erau compromise. Urcam cele 3 x 9 trepte si ne apropiem de pavilion pentru a trage cu ochiul sa vedem ce se afla in sala de rugaciune in care imparatul, cu foatre multa consticiozitate, inalta rugile sale catre zeii timpului pentru recolte bogate si prosperitate.

Din lemn, lucrate cu minutiozitate si frumos colorate, cred ca panourile ce formau peretii nu sunt originale. Am putut vedea inauntru o parte din stalpii folositi pentru sustinerea cladirii, am pozat cele 3 acoperisuri, apoi Poarta de Est, prin care noi am parasit templul si Poarta de Nord, mult mai eleganta decat anterioara.

Incepusem deja sa ne obisnuim cu stilul cladirilor si eram captivati de povestea lor. Fiecare avea in spate o mica povestioara, pe cat de interesanta, pe atat de frumoasa. Noi trebuia sa ne "impartim" cumva... ori sa stam pe langa ghid sa auzim ce ne spune, ori sa vedem cat mai multe, dar asta insemna sa pierdem explicatiile, care erau si asa destul de succinte. Totusi, am avut parte de ghizi bine pregatiti in aceasta excursie, cel putin dupa parerea mea, desi aflu acum mult mai multe informatii despre acele locuri si despre insemnatatea lor decat am aflat atunci (si multumesc pe aceasta cale celui care are bunavointa si timpul necesar sa mi le explice!).

Cand agenda e incarcata, timpul este mereu insuficient pentru o cat mai buna explorare a locurilor. Oricum, marea majoritate a obiectivelor din China se intind pe niste suprafete impresionante, pe care nu ai cum sa le parcurgi bucatica cu bucatica, nu intr-un timp atat de scurt...

Vizitatori erau foarte multi si aici, ca la mai toate obiectivele vizitate, oameni veniti din toata lumea, captivati de frumusete si noutate! Dar, spatiul fiind atat de mare, toti eram ca niste furnicute, paream atat de mici...

Acesta a fost inca un obiectiv din agenda excursiei pe care am reusit sa il vizitam. Desi numarul obiectivelor bifate in agenda incepea sa creasca semnificativ, eram inca la inceput, lucru care nu putea decat sa ne bucure, pentru ca au urmat multe zile pe pamant asiatic, zile pline de noi emotii, noi provocari...

Cred ca nu are nici un sens sa va spun ca recomand din suflet, celor care pot, sa faca efortul (pentru ca trebuie sa recunosc, este un efor destul de mare, financiar vorbind) sa ajunga acolo, o data in viata... merita pana la ultimul banut iar sentimentul ca "am fost acolo" este greu de descris in cuvinte... parca acestea nu au fost inca inventate pentru el...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cdiana in 18.10.13 08:21:40
Validat / Publicat: 18.10.13 09:17:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta de sud a templului paradisului “Temple of Heaven” sau “Tiantan”
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[18.10.13 09:50:36]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

cdianaAUTOR REVIEW
[18.10.13 11:30:03]
»

@webmaster13: Multumesc mult!

Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / CHINA
[18.10.13 13:44:58]
»

@cdiana:

Templul Tian tan, intr-adevar, este inconjurat de un zid dublu construit într-o forma de semi-cerc in partea de nord, simbol in traditia manciuriana ce face referire la... cer!

De aceea, este mai mult cunoscut ca fiind Templul Cerului, fiind prima constructie imperiala ce a avut aceasta conceptie originala de a folosi olane de culoare albastra, ce simbolizeaza eternitatea azurului ceresc.

In partea de sud are forma patrata - simbolizand Pamantul, in conceptia antica chineza, Pamantul fiind patrat.

Am fost uimit, pe langa tot acest complex ,,ceresc'', de armonia populatiei beijing-iene, care executau exercitii de Kung Fu sau Wushu, faceau gimnastica in cele mai diverse moduri, cantau, practic se relaxau... jucandu-se!

Toate acestea se intamplau langa Podul Danbi, care are 360 de metri lungime, 30 de metri latime si este inalt de 4 metri, fiind considerat cel mai vechi pod cu pasaj, din capitala antica Beijing.

Incredibil cum, la aceste metode de destindere, participau in special populatia mai in varsta, dindu-ti impresia ca toti se aflau intr-un... ,,sevraj'' al libertatii!

Ce-i drept, am omis piatra considerata ,,centrul universului" pe vremea imparatilor, dar ma bucur ca am fost... aproape de ea!

O recenzie care intregeste cel scris de mine la vremea respectiva - vezi impresii

Vacante frumoase, oricand si oriunde!

cdianaAUTOR REVIEW
[18.10.13 14:53:29]
»

@Marian Preda: am citit pe nerasuflate informatiile! La fel cum am citit si impresiile scrise de tine.

Ce sa-ti spun... probabil castigul nostru era mult mai mare daca aveam pe cineva sa ne spuna atat de multe lucruri la momentul respectiv!

Multumesc!

rlg
[20.10.13 17:08:09]
»

@cdiana: "este un efort destul de mare, financiar vorbind"

Poti sa ne spui cat de mare a fost efortul vostru de a ajunge acolo? Cat duce o astfel de excursie? Eu, muritor de rand, nici nu am visat vreodata sa ajung in China.

Articolele scrise, cel putin cat am apucat sa citesc pana acum, sunt fascinante. Felicitari!

Un superbonus din partea mea! Jos palaria!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdiana, Marian Preda, rlg
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043423891067505 sec
    ecranul dvs: 1 x 1