GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizita la un atelier de prelucrare a perlelor si la un atelier de covoare cusute cu fir de matase
Dupa ce am plecat de la Palatul Interzis (impresii aici) am fost sa vizitam un atelier de prelucrare a perlelor si apoi la un atelier de covoare si lucrari cusute cu fir de matase, despre care am sa va povestesc in continuare.
Atelierul de prelucrare a perlelor
La intrarea in atelier, o fata ne-a explicat cum se formeaza perlele, de cate feluri sunt, ce culori pot avea si multe alte detalii, pe care le-am completat cu unele informatii suplimentare.
Inainte de orice, ni s-a spus ca perlele, atat de cautate in intreaga lume, sunt “creatii ale naturii”. Ceea ce este perfect adevarat, avand in vedere ca acestea sunt rezultatul procesului de auto-aparare al molustelor (si numai a unor tipuri de moluste, pentru ca nu chiar toate speciile existente produc perle).
Atunci cand in corpul scoicilor patrund impuritati, acestea devin deranjante pentru ele. Pentru ca nu le pot da afara, pur si simplu, scoicile de-a lungul timpului, au invatat sa le izoleze, inconjurandu-le cu straturi de sidef. Marea majoritate a molustelor poseda acest mecanism de aparare.
In acest caz, cand se formeaza in mod necontrolat, se numesc perle naturale.
Acestea sunt destul de rare si pretul lor este exagerat, in cele mai multe cazuri.
Devenind o intreaga industrie si fiind foarte cautate aceste minuni ale naturii, oamenii au inceput sa “ajute” la formarea lor, rezultand astfel perle artificiale. Scoicile au inceput sa fie crescute in culturi, in apa, in plase speciale. Dupa aproximativ 3-5 ani ele sunt scoase si duse in ateliere speciale, ca cel in care am fost noi. Acolo, cu foarte mare grija, sunt extrase perlele. Unele scoici “supravietuiesc” acestei proceduri si sunt folosite din nou.
Culturile de perle sunt practic o combinatie intre interventia umana si procesul natural de depunere a straturilor de sidef. Interventia omului consta in introducerea in tesuturile moi ale scoicii a acelui corp strain. Desi produse in cantitati mari, nici perlele de cultura nu sunt usor de obtinut pentru ca o scoica are nevoie de ani buni pentru a le produce. Cu cat procesul dureaza mai mult timp, cu atat perlele rezultate sunt mai mari.
Perlele de cultura sunt obtinute in doua moduri: cand se introduc in interiorul scoicii bucati neregulate de tesut (caz in care rezultatul nu este perfect rotund) si cand, pe langa bucatile de tesut se introduce si o mica margea, in jurul careia scoica depune straturi de sidef (caz in care se obtin perlele perfect rotunde, fiind cele mai cautate).
Scoicile de apa dulce (cum a fost cea care am vazut-o si noi si pe care v-am aratat-o) sunt mult mai productive decat cele de apa sarata.
Perlele produse de diversele specii de scoici pot avea diferite nuante: albe, galben-aurii, roz sau cele de culoare cenusiu-inchis denumite "perle negre". Acestea din urma sunt cele mai rare si mai scumpe.
Perlele naturale pot fi deosebite de perlele de cultura prin examinarea cu raze X.
Ajunsi in magazinul atelierului, am fost preluati de o fata care s-a tinut scai de noi ca sa ne convinga sa cumparam ceva. La un moment dat, a devenit sacaitoare si nu mai stiam cum sa facem sa scapam de ea. Mai mult din politete, am ascultat-o pentru putin timp, paream atat de interesata incat se putea spune ca cel putin jumatate din exponate voi cumpara... dar nu a fost asa!
Mie personal nu mi-au placut niciodata perlele, nu stiu de ce. Insa am ramas foarte placut surprinsa de tot ce se afla acolo, in magazinul atelierului. Pe langa sute de siraguri, care de care mai simple sau mai incarcate, mai mult sau mai putin colorate, se gaseau foarte multe obiecte facute din perle. Dar, abia dupa ce am apucat sa pozez corabia, pe care v-am aratat-o si voua, ni s-a spus ca nu avem voie sa pozam acele exponate. Asa ca nu am reusit sa pozez mai multe.
Desi ma asteptam sa vedem si cum sunt extrase perlele din scoici (nu doar scoica si apoi exponatele puse la vanzare), pot spune ca a fost o vizita interesanta, chiar daca nu am cumparat nimic de acolo. Preturile erau oricum exagerate.
De la acest atelier de prelucrare a perlelor de apa dulce, am plecat mai departe la un alt obiectiv de pe lista:
Atelier de covoare si lucrari cusute cu fir de matase
Cand am intrat in acest atelier, am avut un sentiment foarte interesant dar greu de explicat. Toate exponatele expuse, tablouri mari si mici, de o frumusete inegalabila, m-au facut, pentru cateva clipe sa realizez ca vorba cu “rabdarea chinezeasca” este perfect adevarata…
Nu am primit extrem de multe explicatii despre modul de realizare a acestor capodopere, pentru ca, va spun din suflet, asta sunt!
Am inteles ca pe o panza foarte fina se coase cu fir de matase in asa fel incat, pe ambele fete ale acesteia (similar cu goblenurile noastre) se realizeaza tablouri de o finete si coloristica extraordinara. Nu oricine poate realiza astfel de lucrari, numai cei cu o tenacitate inalta si o migala fara limite. Se lucreaza cu anii la un asemenea tablou cu fir de matase.
Am incercat sa pozez cateva din tablourile expuse, pacat ca sticla imi reflecta de multe ori lumina.
Va dati seama cat de fina e lucratura si cata rabdare trebuie sa ai pentru a realiza asa ceva cu fire de matase naturala! Mie mi s-a parut absolut incredibil!
Multe tablouri expuse aveau o singura fata, dar am vazut si o serie de lucrari cu doua fete, la care panza de suport este aprope de a fi transparenta.
Aceste lucrari erau foarte multe, de marimi diferite dar si cu preturi la fel de mari, care nu ne lasau sa speram in cumpararea nici unei piese. Chiar daca ar fi fost mai ieftine si am fi luat o lucrare mai mica, ar fi fost dificil sa ne plimbam cu ea prin China si apoi sa o transportam cu avionul inapoi acasa.
Nu va mai spun de covoarele cu fir de matase expuse acolo. Ma gandeam, cand ne plimbam printre ele, ca daca am avea un astfel de covor acasa ar valora mai mult decat insasi casa…
Acestea au fost cele doua ateliere pe care le-am vizitat, foarte interesante ni s-au parut amandoua si ma bucur nespus ca am avut ocazia sa fim acolo, sa vedem si noi toate acele minunatii.
Informatiile prezentate in cele doua ateliere au fost destul de putine, dar am simtit ca nu este nevoie de mai mult, atata timp cat avem ocazia sa vedem cu ochii nostri rezultatul final. Inca o data am apreciat talentul si migala chinezilor care sunt inegalabili (cred) la acest capitol.
Trimis de cdiana in 17.10.13 12:24:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ cdiana;
Sericicultura din China, a fost secretul cel mai pazit din istoria acestei tari, mai bine de trei mii de ani, occidentalii nu au stiut mai nimic din tainele acestor tesaturi.
In Cartea Schimbarilor (Yijiu) se face o referire asupra indeletnicirii cresterii viermilor de matase, in care se specifica ca ,,cei care vor divulga acest secret, va fi pedepsit cu moartea! ''
Legendele despre acest uimitor proces de transformare, din cocon in broderie, o crediteaza pe sotia imparatului Galben, Hsi Ling Shih care a inventat un razboi de tesut special pentru fabricarea brocartului.
Persista totusi un mister, cum s-a descoperit aceasta tehnica?!
N-am cum sa nu-mi amintesc de aceste ateliere, care se afla destul de aproape de Orasul Interzis, deoarece mi-a facut o mare gaura in bugetul alocat excursiei!
Aceleasi produse le-am gasit ulterior de zece ori mai ieftine, intr-adevar mai slab calitative, in Moll-ul Silk Market, aflat la trei statii de metrou din Piata Tiananmen!
Mi-a placut, atat articolul tau, cat si fotografiile... ispititoare! Felicitari!
Toate bune!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@Marian Preda: multumesc, inca o data, pentru pretioasele informatii pe care le adaugi impresiilor mele!
@wm: multumesc pentru melodie!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 CCTV Tower si Beijingul modern — scris în 15.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Shichahai sau lacul celor 10 temple — scris în 13.04.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică III — scris în 18.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică II — scris în 14.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică — scris în 12.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Prin Beijing-ul de Nord, o altă zi — scris în 19.02.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Prima zi prin Beijing, China prima întâlnire — scris în 03.02.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ