GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În Agra fosta capitală al Indiei sînt multe de văzut. Cel mai important obiectiv turistic pe lângă mauzoleul Taj Mahal este Fortul Agra. În următoarele rânduri voi descrie prin câteva cuvinte fortul și vizita noastră pe acolo.
Acces și condiții de vizitare Agra Fort
Agra mai este supranumită și orașul împăraților. În fosta capitală aflată în statul indian Uttar Pradesh (160 milioane oameni trăiesc în acest stat) există o parte veche istorică a orașului. Ieșind din străduțele înguste dintr-odată apare un mare fort roșu și se ridică majestuos peste oraș. Este fortul Agra.
Fortul Agra are o formă semicirculară, este ca o semilună mai degrabă și este mărginit pe de o parte de râul Yamuna și o arteră principală Agra Bah Road, pe celaltă parte de calea ferată și drumurile naționale 21 și 44. La sud se află strada Djpak Road. Intrarea principală se află dispre zona căii ferate și Taj Mahal Metro, Agra datorită populației sale numeroasă necesitând și acest mijloc de transport în comun.
Taj Mahalul se află la 2.5km de fort și se vede de pe una din terasele acestuia, ce-i drept cam în ceață având în vedere calitatea aerului din India.
Adresa exactă este: Agra Fort, Rakabganj, Agra, Uttar Pradesh 282003, India
Tarifele ca de obicei sînt diferite pentru indieni și pentru străini. Indianul plătește 50 rupii (2,8 lei) iar străinul plătește 650 rupii (36,4 lei). Ca și bonus străinul nu va trebui să stea la coada indienilor de la casa de bilete și care părea interminabilă :) Copii sub 15 ani nu plătesc bilet de intrare. Biletul meu de intrare era inclus în tariful sejurului turistic.
Orarul de vizitare mi se pare din nou ciudat dar normal pentru India. Se deschide la răsărit, se închide la apus :) Ultimul bilet se eliberează cu 45 minute înainte de apus.
Alte reguli de vizitare ar fi privind obiectele pe care avem voie să le luăm cu noi. Deci nu avem voie cu arme, muniții :) băuturi, țigări, țigări electronice (țigările electronice sînt interzise pe tot teritoriul republicii India), alte echipamente electronice exceptând telefoanele mobile. Se poate lua apă, chiar este nevoie acolo între zidurile încinse de căldură.
Fotografii și filme se pot face folosind telefoanele mobile, din punctul meu de vedere este suficient. Există o taxă foto/film suplimentar pentru aparate foto mai performante, profesionale.
Câteva cuvinte despre fortul Agra
Construcția fortului s-a început în anul 1565 de pe vremea împăratului Akbar cel Mare. Lucrările au fost continuate pe vremea împăratului Shah Jahan, cel care a dispus și construcția Taj Mahalului. În 1571 a fost finalizată construcția zidurilor înalte de 21 m astfel găsim o fortificație completă și un adevărat oraș în oraș. Anul 1573 este considerat anul în care fortul a fost complet finalizat.
Orașul Agra și fortul a avut cea mai mare dezvoltare și strălucire pe vremea împăraților susnumiți Akbar și Shah Jahan. Din 1648 Agra nu mai este capitală al Indiei, iar în 1803 ajung trupele britanice aici. O mare parte din clădirile originale (au fost 500 clădiri în interiorul fortului) nu mai există în prezent. Parțial s-au demolat încă de pe vremea lui Shah Jahan când și-a construit palatul, iar o parte în timpul ocupației britanice.
Fortul face parte din patrimoniul Unesco din anul 1983.
Structura fortului și vizita noastră
Am intrat pe Delhi Gate, acolo se află poarta principală și casele de bilete. În afara porții putem observa o mulțime de comercianți stradali și din aceștia mulți sînt agasanți dornici ca neapărat să cumperi ceva de la ei. Nu este de recomandat a sta prea mult în preajma lor.
În fața noastră se ridică fortul construit din gresie roșie. Am trecut peste un pod iar la stânga și la dreapta acestuia am observat șanțuri adânci de apă dar fără apă. Era o protecție la vremea respectivă. Intrând pe sub poarta imensă am ajuns într-o curte interioară și acolo am putut admira de prima dată arhitectura fortului. La fortul construit în arhitectură mughal s-a folosit gresie roșie și marmură albă (mai mult la interior) Mai departe se va trece pe sub Elefant Gate (poarta elefanților) după care am urcat pe o alee în pantă mărginită de alte ziduri fortificate și am ajuns în zona centrală a fortului un fel de piață întinsă cu mult gazon și zonă verde.
Vizita am continuat-o cu observarea clădirilor Jahangiri Mahal și Akbar Mahal. Cele mai multe obiective de observat în fort se află în proximitatea zidului de apărare de lângă râul Yamuna. Putem vedea în arhitectura specifică curți interioare, palate, moschei, terase, piețe. Putem admira și zidurile de apărare de sus. În mare atracțiile vizitate se numesc Baoli, Bengali Mahal, Jahangiri Mahal, Akbari Mahal, Mussamann Burj Khas Mahal, Machchhi Bhavan, Diwani Khas, Hammam i Shahi, The Shahjahani Mahal (locul unde și-a petrecut împăratul Shah Jahan ultimii ani de viață, fiind în arest la domiciliu după lovitura de stat pus la cale de fiul său) The Muthaman Burj And Jharokha (palat în formă octogonală aflată pe partea cu râul Yamuna) Meena Masjid (o moschee mică construită între 1631-1640 personal pentru împăratul Shah Jahan) Takht-I-Jahangir (tronul lui Jahangir, Diwan-I-Am (un palat public).
Durata vizitei la acest fort a fost de 1,5 ore. Recomand
Trimis de AZE in 30.06.24 22:34:25
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE:Ce păcat! Adică păcat că n-am ajuns acolo, aşa că văd India din ce scrii tu atât de bine şi documentat.
Aproape că nu-mi vine să cred că o asemenea construcție megalitică s-a realizat în numai opt ani!
Mă întreb dacă în zilele noastre ar fi luat mai mult (sau mai puțin ) timp. Poate că în țările occidentale timpul ar fi fost egal, dar în Românica sigur NU! Cred că s-ar fi întins pe zeci de ani
Datorită ție am aflat și eu despre acest fort, grandios prin mărime și frumusețe!
Felicitări și pentru acest articol, bine documentat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Fahtepur Sikri — scris în 04.07.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit INDIA (X) — Red Fort AGRA — scris în 12.01.20 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Fabrica de marmura — scris în 26.08.10 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Fortul Agra — scris în 26.08.10 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ