ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Atena - Acropole

TIPĂREȘTE

Cand vizitezi Grecia – pe care zeii au inzestrat-o cu cer albastru si mare limpede cu 3000 de insule mirifice, cu Muntele Olimp si atatea legende - nu poti sa ocolesti Atena.

Si cum, atunci cand spui Atena, spui Acropole, am dedicat o zi din cele trei ale sederii noastre in capitala Greciei, numai pentru Acropole.

Autocarul ne-a dus in apropiere, cu o singura oprire la Monumentul Soldatului Necunoscut pentru a asista la schimbarea garzii. Este un moment solemn, care se desfasoara dupa un ritual anume, in ritm perfect si cu scurte comenzi militaresti. Pentru ca imaginile vorbesc mai bine decat as putea s-o fac eu, va las sa apreciati singuri, privindu-le.

Numele Atenei era legat de numele zeitei Atena inca din antichitate. O veche legenda care a stat la baza sculpturii de pe frontispiciul vestic al Parthenonului, explica felul in care orasul si-a capatat numele. Se spune ca atat Atena cat si Poseidon au dorit sa fie patroni ai orasului si sa-i dea numele lor. Ajungand sa se intreaca in a obtine aceasta onoare, fiecare a oferit orasului cate un dar. Poseidon – lovind pamantul cu tridentul - a creat un izvor de apa sarata simbolizand puterea marii. Atena a creat maslinul, simbolizand pacea si prosperitatea. Atenienii, acceptand maslinul, au dat orasului numele zeitei.

Atena are o vechime de peste 7000 de ani, cea mai veche atestare datand din sec. IX – VII i. H. Prin anul 1400 i. H. asezarea devenise un important centru al civilizatiei miceniene, iar Acropola - parte fortificata a asezarii, situata pe o colina - a fost ridicata pe locul unei mari cetati miceniene ale carei ruine sunt identificate ca portiuni ale unor ziduri ciclopiene caracteristice acestei civilizatii.

Termenul provine din grecescul "akros" (ridicat) si "polis" (oras), insemnand deci "orasul de sus". Acropola cuprindea un ansamblu unitar de constructii: palate, temple, statui, altare si a fost construita in perioada "secolului de aur" al lui Pericle (sec. V i. H.). La realizarea ei au participat cei mai renumiti arhitecti si sculptori ai vremii, cele mai importante monumente fiind templele Parthenon si Erehteion, ambele dedicate zeitei Atena.

In anul 1987 Acropole din Atena a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

La Acropole am intrat in colectiv, fiecare cu un bilet care permitea vizitarea mai multor obiective, iar pana la ora de intalnire, impartiti in grupuri mici, am pornit in explorarea vestigiilor antice.

Parthenonul – mareata constructie din marmura - era in renovare (inceputa in anul 2004). Cariatidele si Amfiteatrul Herod Attikos au impresionat cel mai mult.

Muzeul se situeaza pe partea de sud-est si expune lucrari de sculptura si basoreliefuri descoperite pe stanca Acropole care sunt fie parti ale decoratiunilor templelor, fie reprezentari ale zeitei Atena. Fresca de pe frontispiciul Parthenonului reprezentandu-i pe Apolon, Artemis si Poseidon este minunata. De asemenea, pe placa decorativa a templului zeitei Atena Nike impresioneaza zeita Atena legandu-si sandaua. Este atata naturalete in linia corpului usor inclinat spre dreapta si atata firesc in curgerea faldurilor din vesmant!

In partea laterala si de sud a Acropolei sunt cladiri si monumente datand din epoci diferite, pastrate mai bine sau mai putin bine.

Am facut poze, am privit cactusii galbeni infloriti, apoi, franti de oboseala si caldura, am coborat la un suc de portocale cu gheata.

Intorsi la hotel sa ne odihnim si sa ne pregatim pentru seara traditiona la Plaka, am adormit instantaneu.

Cu 30 de euro de persoana, am petrecut o seara traditionala la Plaka – Atena veche - langa Poarta lui Adrian. Construita de imparatul roman Hadrian la inc. sec. II d. H. , poarta separa orasul vechi Atena de noua Atena sau orasul lui Hadrian.

La taverna de la Plaka erau multi turisti, de multe natii, asezati la mese lungi. Preparatele se aduceau pe platouri, tavi si boluri, fiecare servind ceea ce il atragea. S-a oferit si cate o sticla de vin bun, grecesc, la 2 persoane.

Pe un podium amenajat pentru spectacol, artistii se straduiau sa mentina placuta ambianta din local. Muzica mi s-a parut cam galesa, dar dansurile traditionale grecesti au fost frumoase si au impresionat pe toata lumea.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.07.11 23:19:33
Validat / Publicat: 31.07.11 00:03:35
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Atena - Schimbarea garzii la Monumentul Soldatului Necunoscut.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12799 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Acropole:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045111179351807 sec
    ecranul dvs: 1 x 1