ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
Prieteni
20 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Buzău

TIPĂREȘTE

AmFostAcolo pentru faptul că tatăl meu, la o vârstă destul de fragedă, a studiat la Seminarul Teologic din Buzău, prin anii 29-30.

Călătoria din primăvara lui 2018 cu o firmă privată din Ploiești, a cuprins obiective noi pentru mine. După mândra așezare subcarpatică Drajna de Jos, după deja cunoscuta „Casă cu Blazoane” din Chiojdul Buzăului și după frumoșii din Herghelia Cislău (vezi impresii), am poposit în zona centrală a orașului Buzău și am avut ca prim obiectiv, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Complexul este format din Noua Catedrală Arhiepiscopală Înălțarea Domnului/Sfinții Trei Ierarhi și clădirea nouă a Seminarului Teologic aflate pe Aleea Episcopiei, la capătul căreia se deschide o impozantă poartă în zidul ce înconjoară vechiul sediu al Episcopiei Buzăului. După ridicarea noii catedrale și sfințirea acesteia în anul 2009, Episcopia Buzăului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie a Buzăului și Vrancei.

Cu emoție am trecut această poartă metalică, pe canaturile căreia este reprezentat Sf. Mc. Sava de la Buzău și imediat în partea dreaptă, am văzut

Vechiul sediu al căminelor pentru seminariști.

O logie în formă de L, cu frumoase coloane în stil brâncovenesc de-a lungul căreia stau înșirate camerele foștilor învățăcei.

Vis-a-vis se ridică frumoasa clădire a fostului Seminar Teologic, unde azi funcționează

Muzeul Bisericesc Eparhial.

Muzeul a fost deschis în 2007 în clădirea monument istoric și de arhitectură, ce poartă un dublu mesaj. Originea daco-romană a poporului nostru, prin prezența unor capete de daci și romani pe un perete lateral și anticiparea Unirii Principatelor prin prezența stemei Moldovei (zimbrul) şi a Ţării Româneşti (vulturul) deasupra ferestrelor de la etaj. Când, din dealul Istrița, a fost scoasă piatra pentru această construcție, atunci a fost găsit și tezaurul „Cloșca cu puii de aur” .

Un parc desparte cele două clădiri, pe mijlocul căruia străbatem aleea largă ce duce la

Turnul clopotniță

Este monument de secol al XVIII-lea construit din cărămidă și lemn acoperit cu tablă. Clopotnița adăpostește trei clopote, dintre care unul datează din anul 1776. Pe pereții interiori și pe boltă sunt pictate câteva scene biblice. O placă indicatoare spune că în una din clădirile adiacente turnului clopotniță a stat un timp marele revoluționar Nicolae Bălcescu, pentru a studia ceva documente din biblioteca aflată aici.

După ce am trecut de clopotniță, am intrat în vechiul ansamblu al Episcopiei Buzăului, format din

Vechea Catedrală Arhiepiscopală Adormirea Maicii Domnului.

Lăcașul de cult ce datează din anul 1649, este ctitoria voievodului Matei Basarab al Ţării Româneşti (1632-1654), fiind zidită pe locul altei biserici mai vechi. Pictura, realizată în frescă, stil neoclasic cu ocazia unei renovări, este opera pitarului Nicolae Teodorescu, ajutat de nepotul său de soră, marele mai târziu, pictor Gheorghe Tattarescu. Valoroasă este catapeteasma croită în aur, ca și racla cu moaște sfinte.

Palatul Arhiepiscopal

Superbul palat a fost zidit în vremea marelui voievod Matei Basarab și reconstruit în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. Ultimile renovări au fost executate în anii din urmă. Palatul este o bijuterie!

În acestă clădire se află camera unde a poposit pentru o noapte domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe când se afla în trecere de la Iaşi spre Bucureşti (5-6 februarie 1859).

Palatul nu se vizitează.

Paraclisul Arhiepiscopal

Alipit palatului, paraclisul a fost ridicat în 1831, după ce construcția anterioară a suferit grav la cutremurul din 1838. După un incendiu a fost iar renovat și gata-gata să fie pictat de marele Nicolae Grigorescu, dar nu a fost să fie.

Vizita noastră la vechea Episcopie a Buzăului s-a rezumat numai la exterioarele clădirilor menționate, fiind Duminică după-amiază, toate erau închise, cu excepția noii Catedrale Arhiepiscopale. În interiorul acesteia elementul modern încărcat, viu colorat face diferența. Dar am trăit sentimentul că am fost pe urmele pașilor tatălui meu, seminarist în Buzău, în anii copilăriei. Spun „copilăriei” pentru că am o poză în care el este... un copil.

Traseul buzoian a urmat cu Palatului Comunal (o splendoare), cu vizitarea Bisericii Banului, Casa Vergu-Mănăilă (vezi impresii) și Parcul Crâng.

La trecerea prin Buzău, priponiți caii, veți avea ce admira!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 25.08.20 22:29:57
Validat / Publicat: 25.08.20 22:58:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU. A mai fost în/la: numai îm trecere.

VIZUALIZĂRI: 665 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Buzău. Vechea Catedrală Episcopală.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDe vizitat în oraşul Buzău:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082426071166992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1