ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas domol prin Gura Humorului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Deplasarea noastră pe minunatele plaiuri bucovinene, din vara acestui an, ne-a prilejuit o întâlnire, scurtă, cu patriarhalul și, totodată, modernul orășel Gura Humorului. Și nu se putea astfel întru-cât plecările noastre din Voroneț, unde am avut cazarea la pensiunea “Sami” (vezi impresii – “Pensiunea Sami - Voroneț”), spre diverse obiective din lista noastră “de văzut”, treceau invariabil prin această cochetă urbe. Așa deci, ne-am rezervat o câtime dintr-o după-amiază, luând la pas o parte din orașul cu nume glumeț (Humor).

Ca atare colinda noastră nu fu prea lungă, însă a fost suficientă ca să descoperim câteva dintre obiectivele ce ar merita văzute, mai amănunțit, la o mai lungă preumblare.

Târg situat în centrul geografic al județului Suceava, înșirat de-a lungul râului Moldova, dar și a râului Humor (pe valea căruia se află și Mănăstirea Humorului), vatra lui fiind plasată la gura de vărsare a râului Humor în râul Moldova (de unde și numele), își justifică calificativul “patriarhal”, atât la propriu cât și la figurat. La propriu având în vedere data atestării sale de către voievodul Ștefan cel Mare, în 1490, iar figurativ pentru că oricâtă agitație, domoală totuși, ar fi în oraș, care ar putea justifica definirea de “modern” (dată mai sus), viața orașului amintește de simplitatea obiceiurilor, parcă și a traiului din vechime, aerul său fiind liniștit, tihnit, tradițional, un pic rustic, mai ales în zona Voronețului, parte componentă a urbei Gura Humorului. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care, în 2016, agențiile de turism japoneze l-au situat între cele mai frumoase 30 de orașe mici din Europa.

Așezat într-o zonă deosebit de frumoasă din Bucovina, în depresiunea cu același nume, în centrul geografic al jud. Suceava, înconjurată de câteva culmi muntoase, prelungi, acoperite de codri de rășinoase și foioase, nu foarte înalte (obcine), Gura Humorului este o stațiune turistică foarte vizitată, obiectivele turistice (scuzați repetiția) ce o înconjoară, situate la mică distanță de oraș, precum mănăstirile Voroneț și Humorului, sau la distanță nu foarte mare, cum ar fi Cacica, Solca, Arbore, ori spre bisericile cu frescă exterioară Moldovița, Sucevița și Putna, justificând afluxul de turiști. De ajutor în acest sens este și drumul european E 58/E 576 (mai cunoscut ca DN 17), ce face legătura între două provincii istorice ale României - Moldova și Maramureș.

Ce am văzut în răstimpul celor 2 – 3 ore de hoinăreală prin oraș?

Aș începe cu parcul din zona centrală a orașului, având numele “Parcul Central” (normal, nu?). Fără a avea o suprafață foarte mare, Parcul Central îți dăruieșta câteva clipe de liniște, relaxare și ceva aer curat. Plimbarea pe aleile sale îți oferă prilejul de a admira silueta majestuoasă a Catedralei Nașterea Maicii Domnului, edificiu spiritual al urbei moldave a cărui edificare, de la piatra de temelie până la sfințirea sa, a durat aproape 20 ani (mai exact 17 ani).

Cutreierând aleile umbroase îți clătești privirea cu florile multicolore, îți odihnești ochii în verdele copacilor sau ale peluzelor de iarbă. Ajunși în fața chioșcului din parc te aștepți în orice moment să auzi sunetele unei fanfare sau ale unui taraf de lăutari care să-ți încânte plăcut canalele auditive cu compoziții muzicale celebre sau cu melodii populare din zonă. Apoi te oprești o clipă, pentru reculegere, în fața troiței ridicată în memoria eroilor căzuți în primul război mondial, pentru întregirea neamului.

Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina este un alt obiectiv turistic din Gura Humorului amplasat în zona Parcului Central, loc unde poate fi văzută o importantă colecție etnografică.

Și încă un lucru care trebuie neapărat menționat: într-o zonă adiacentă piațetei din fața Catedralei Nașterea Maicii Domnului, este amplasată o toaletă publică care, din exterior, arată foarte bine. Nu mă pronunț asupra interiorului, pentru că n-a fost nevoie să o utilizez, nu știu dacă era dată în funcțiune sau nu (cât am umblat pe acolo n-am văzut nici o mișcare pe ușile ei).

Părăsim parcul pe lângă clădirea muzeului, ajungem în fața Primăriei orașului, monument de arhitectură ce datează din 1904 și ne deplasăm spre zona hotelului Best Western Bucovina, unde atenția ne este atrasă de caroseria florală a unui Trabant, plasat pe tulpina unui copac în mijlocul rondului de flori – și sens giratoriu în același timp – din fața acestui hotel. Atractiv decor încadrat în peisagistica orașului, Trăbănțelul, ca și frățiorul său, Tico, postat la marginea parcului, tot în fața hotelului, atrag ca un magnet privirile turiștilor dar și obiectivele aparatelor foto.

În partea stângă a hotelului, pe strada ce duce la Mănăstirea Humor, observăm siluetele, de formă pătrată, a turnurilor clopotniță ale unei unei biserici. Ajunși în fața ei aflăm că este Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, edificiu de cult cu o interesantă istorie, după cum ne spune materialul informativ afișat la intrarea în biserică. Având o vechime de peste 150 ani, lăcașul de cult a fost inițial parohie pentru armenii din zonă (așa se explică forma turlelor), apoi o scurtă perioadă a fost biserică protestantă, greco-catolică și într-un final biserică ortodoxă, așa cum este și azi.

Vis-a-vis de biserică, într-un mic părculeț, se află bustul scriitoarei de origine ucraineană, Olga Kobylianska, născută în Gura Humorului, unde a trăit până la adolescență, plecând apoi în Cernăuți. Un panou informativ amplasat la intrarea în parc ne oferă câteva informații despre scriitoare, despre opera ei, care are ca temă viața locuitorilor Bucovinei (țărani, etnici huțuli și intelectuali).

La mică distanță de același hotel Best Western Bucovina – iată luat ca reper în drumeția nostră –, întâlnim alte două edificii importante în istoria orașului: Biserica romano-catolică Preasfânta Treime și școala gimnazială nr. 1. Biserica romano-catolică Preasfânta Treime din Gura Humorului este cea mai veche biserică catolică din Bucovina fiind construită în 1811. Școala gimnazială este construită pe locul unde se afla prima instituție de învățământ din Gura Humorului în limba română, construită în 1812. O placă memorială amplasată pe peretele clădirii spune: “ȘCOALA CEA DINTÂIU 1812 – 2012,200 DE ANI DE EXISTENȚĂ”, având drept moto un citat din Taras Șevcenko i“Învățătura-i lumină”.

Apropierea serii, instalarea oboselii după câteva ore de mers per-pedes, și, de ce să n-o spunem, foamea, ne-au îndreptat pașii spre locul unde aveam mașina parcată. Și, n-am încălecat pe-o șa, ci ne-am urcat în mașină, după ce v-am spus povestea așa cum a fost, îndreptându-ne spre locul de hodină.


[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 14.01.18 15:43:54
Validat / Publicat: 14.01.18 18:40:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.

VIZUALIZĂRI: 23153 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Același Trabant cu caroserie florală privit din alt unghi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[14.01.18 18:48:34]
»

@Mitica49:

Am onoarea sa dau Start Vot!

Gura Humorului este un târgușor prin care m-am plimbat de mai multe ori. Nu zic tranzitat cu mașina. Ci chiar abordat la pas. Prima data a fost prin ‘89. Mi-a plăcut in general fără a ieși cu ceva special in evidentă. Părculețul, giratoriul cu Hotelul BW, biserica, ramificația de drumuri.

Felicitări! Numai bine! ????????

Zoazore
[14.01.18 21:41:21]
»

@Mitica49: Și cum 13 stătea stingher, am făcut eu o vrajă zânească și-am făcut 14 voturi!

Asta după ce-am citit frumusețe de articol și m-am minunat la poze: ”Iacaaa, Mitică a pozat o bisericuță, muzeu, ceva și-a scris că-i toaletă! ” = neah, e toaletă pe bune!

Iar ideia cu Trabantul și TICO este maximă!

Acum aștept mâncătoria și dormitoria!

Mitica49AUTOR REVIEW
[15.01.18 13:45:38]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vot și comentariu! Prin Gura Humorului am mai trecut și noi, în tranzit, însă doar astă vară am reușit să ne plimbăm ceva mai mult timp și să vedem puțin mai în amănunt ceea ce ne oferă orașul. Mai erau și altele de văzut, cum ar fi Complexul de agrement Ariniș, însă nu a fost să fie de data asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[15.01.18 13:48:18]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru lectură, vot și comentariu! Una din cele două mașinuțe florale este plimbată și pe la diverse expoziții din zonă.

Zoazore
[15.01.18 14:17:40]
»

@Mitica49: Da, Trabantul! Oricum, ideea e frumoasa si inedita!

webmaster13
[15.01.18 20:08:34]
»

propunerea muzicală ataşată... se poate schimba!

Mitica49AUTOR REVIEW
[16.01.18 09:41:34]
»

@webmaster13: Mulțumesc pentru minunatul videoclip inserat! Este foarte potrivit și ascultându-l retrăiesc foarte frumoasele momente avute în timpul vizitei pe acele plaiuri.

Încă o dată mulțumesc!

mishu
[28.01.18 10:45:58]
»

@Mitica49: Am trecut si eu acum vreo 10 ani prin Gura Humorului fara a avea insa timp sa-l iau la pasi marunti, asadar ma bucur de acest articol din plin.

Felicitari, votat cu mare drag.

Mitica49AUTOR REVIEW
[28.01.18 16:20:00]
»

@mishu: Mulțumesc pentru lectură și vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, Mitica49, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDe vizitat în Gura Humorului și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052558898925781 sec
    ecranul dvs: 1 x 1