ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Două mănăstiri la malul Mării Negre

TIPĂREȘTE

În ultima zi petrecută la mare în weekendul de Rusalii, chiar înainte de a pleca spre casă, am vizitat două obiective interesante despre a căror existență aflasem anterior de pe internet. Este vorba despre două lăcașuri de cult aflate în apropierea țărmului Mării Negre, ridicate pe câmpia dintre stațiunile Olimp și Costinești.

Dimineață am mers la plajă, apoi am revenit în camera noastră de la hotelul Camelia din Jupiter, am făcut bagajele și am plecat spre Olimp, urmând să ne îndreptăm către primul nostru obiectiv – este vorba despre Mănăstirea ”Sfânta Elena de la mare”. Acest lăcaș de cult se află în apropierea stațiunii Costinești, accesul fiind mai simplu dintr-acolo; noi am preferat însă o variantă de drum ceva mai dificilă, dar mai spectaculoasă, pe care o testasem parțial și cu o zi înainte; am intrat pe drumul secundar către complexul Blaxy și Popasul Pescarilor, am trecut de locul din care admirasem marea de la înălțime cu o zi înainte (impresii aici) și am continuat pe drumul pietruit în direcția Costinești, paralel cu calea ferată. După aproximativ patru kilometri parcurși pe acel drum secundar, silueta lăcașului de cult s-a conturat tot mai clar în partea dreaptă, în imediata apropiere a țărmului. Din dreptul mănăstirii către Costinești, acest drum secundar este asfaltat; pe noi însă nu ne-a interesat acest aspect întrucât aveam să plecăm tot pe unde venisem.

Am trecut pe lângă o troiță acoperită și am parcat pe marginea aleii asfaltate, care ne-a condus rapid pașii spre intrarea în curtea mănăstirii. Această alee este mărginită de pomi tineri, printre ei aflându-se și câțiva tei care erau înfloriți și care răspândeau în jur un miros îmbătător.

Dincolo de poarta metalică a lăcașului de cult există o alee principală, de-a lungul căreia tufele de trandafiri și alte flori multicolore ne-au răsfățat privirea, îndemnându-ne parcă să le fotografiem din cât mai multe unghiuri. E frumos acolo, să mergeți dacă aveți ocazia! Curtea mănăstirii nu este foarte mare, însă peste tot domnește ordinea. În partea stângă există câteva anexe mănăstirești, după care urmează biserica având hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Intrarea în micuța biserică se face printr-un pridvor descoperit aflat pe partea dreaptă, spațiu prevăzut cu o turlă ceva mai mică decât cealaltă existentă deasupra naosului.

După ce am intrat în biserică, ne-am bucurat preț de câteva minute de liniștea și răcoarea dinăuntru; fiind singuri, am avut posibilitatea să admirăm în voie picturile, dar și catapeteasma. Pardoseala este placată cu marmură, iar în partea opusă intrării se află mormântul stavroforei Maria Vasile (decedată în luna decembrie 2005), cea care era stareță la sfințirea bisericii (21.05.1998), dar și la sfințirea picturii (29.05.2005).

Față în față cu pridvorul deschis al bisericii se află magazinul de suveniruri, dar și fântâna. Nu ne era sete deocamdată, însă am aruncat o privire prin magazin. Oferta este cea binecunoscută și cea cu care ne-am obișnuit din alte vizite pe la mănăstiri: cărți religioase, cruciulițe mai mari ori mai mici, fotografii, brățări, lumânări, tămâie, etc. Eu am cumpărat un pliant în care este prezentat un scurt istoric al lăcașului de cult, din care voi aminti că decizia privind înființarea acestei mănăstiri, numită inițial ”Tătlăgeac”, a fost luată la 24 iunie 1926 de către Sinodul BOR. În prezența Principesei Elena și a altor autorități, în data de 2 iunie 1929 se punea piatra de temelie a mănăstirii, cu această ocazie atribuindu-i-se numele ”Sfânta Elena de la mare”. Până la mijlocul secolului al XX-lea slujbele au fost ținute într-un paraclis de lemn, iar în data de 3 octombrie 1950 mănăstirea avea să fie desființată.

După anul 1990 s-a hotărât reînființarea lăcașului de cult, astfel că în data de 14 mai 1996 Î. P. S. Lucian avea să pună piatra de temelie a noului așezământ din satul Schitu, comuna Costinești, nu departe de vechiul amplasament al celui desființat în 1950.

În timp ce soția și cel mic au aprins câte o lumânare, eu am dat un ocol bisericii; pe peretele exterior opus altarului se află o reprezentare de mari dimensiuni a Sfinților Împărați Constantin și Elena. În spatele bisericii se află o altă clădire dispusă sub forma literei L, iar deasupra uneia dintre intrări scria ”Vilă turistică, 3 stele”. Așadar, probabil că cei interesați de acest lucru pot fi găzduiți aici. În continuarea acestei clădiri există o altă secțiune aflată în prezent în construcție.

Vizita noastră la mănăstirea ”Sfânta Elena de la mare” a durat aproximativ o jumătate de oră, apoi am ieșit din curtea lăcașului de cult, însă nu am plecat spre casă încă... mai aveam de vizitat un alt lăcaș de cult.

Ne-am întors spre Olimp pe drumul secundar pietruit și am oprit pentru câteva minute ca să admirăm încă o dată marea de pe țărmul înalt din apropiere. Marea noastră e frumoasă, o iubim și încercăm să ne bucurăm de ea cât de des putem! Am traversat apoi calea ferată însă nu am mai mers către Popasul Pescarilor, ci am virat spre dreapta pe un alt drum pe câmp, care ne-a condus printre lanurile de grâu mărginite de scaieți înalți către Mănăstirea ”Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, un lăcaș de cult nou, a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 2004.

În apropierea lăcașului de cult drumul este cam denivelat, dar cu viteză mică și cu puțină atenție am trecut fără să atingem de jos. Apreciez faptul că drumul pe care noi l-am folosit pentru a ajunge la acest lăcaș de cult este impracticabil pe o ploaie puternică sau imediat după aceea.

Am intrat în parcarea mănăstirii cam pe la ora 12.30 și am studiat puțin lăcașul de cult din exterior. Mănăstirea este împrejmuită de un gard zidit, iar intrarea în curtea lăcașului de cult se face pe sub turnul-clopotniță, aflat în imediata vecinătate a parcării. Se vede de la început că acest lăcaș de cult a beneficiat de mai multe fonduri față de cel pe care îl vizitasem mai devreme, construcțiile sunt mai mari, iar finisajele rivalizează cu cele de la vilele de lux nou apărute pe litoral.

Intrarea pe sub turnul clopotniță este vegheată de o pictură a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe, iar poarta de lemn în două canaturi este prevăzută cu elemente religioase realizate din fier forjat. În partea dreaptă a curții se înalță biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, o construcție modernă, cu o singură turlă, care arată diferit față de majoritatea bisericilor vizitate de noi până în prezent. Am urcat cele șapte trepte și am ajuns în pridvorul deschis al bisericii, susținut de patru coloane înalte din beton. În stânga și în dreapta intrării se află câte o reprezentare de mari dimensiuni a sfinților Bretanion și Nicolae.

Biserica nu este pictată în interior, iar pardoseala este realizată din plăci de marmură în care se reflectă icoanele și catapeteasma, întocmai ca în apa limpede a unui lac. Numeroase icoane și măsuțe aurite se află amplasate de jur-împrejur, iar în partea superioară a naosului există două balcoane laterale, susținute de balustrade realizate din fier forjat, aidoma celor aflate la intrare. Câteva strane de lemn, dar și un loc amenajat în stânga intrării unde sunt expuse spre vânzare icoane și cărți bisericești, precum și un vas pentru aghiazmă, toate acestea completează imaginea de interior a unei biserici interesante.

Am ieșit din biserică și ne-am plimbat puțin către partea stângă a curții. Acolo există două clădiri unde accesul persoanelor străine este interzis, după cum se preciza pe o bucată de hârtie afișată pe o ușă. Una dintre cele două clădiri pare a fi un paraclis, iar între această construcție și biserica pe care tocmai o vizitasem este amenajat un mic spațiu verde, asemenea unui părculeț care are în centru un foișor înconjurat de copăcei și câteva tufe de flori. Spațiul este încă destul de gol, dar atunci când copacii plantați aici vor crește, lucrurile se vor schimba cu siguranță.

Încet-încet ne-am dus către ieșire, pe de o parte pentru că razele soarelui ne sugerau să intrăm mai repede în mașină și să pornim aerul condiționat, iar pe de altă parte deoarece aveam drum destul de lung de parcurs până acasă. La plecare ne-am îndreptat spre lacul Tătlăgeac din apropiere și am ieșit în câteva minute în DN 39B, șosea ce face legătura între drumul principal și stațiunea Olimp. Am pornit spre casă, unde am ajuns cu bine după ceva mai mult de patru ore, timp în care am făcut două opriri mai consistente.

La final de articol, vă recomand să vizitați cele două mănăstiri aflate în apropierea mării. Sunt obiective interesante și pot constitui o alternativă plăcută de petrecere a câtorva ore în care, să zicem, aveți chef să faceți altceva la mare în afară de plajă și terase.

Vă doresc tuturor o vară excelentă!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 27.06.16 23:44:46
Validat / Publicat: 28.06.16 07:00:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 6683 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 În imagine se vede biserica având hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Vom merge să o vizităm.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.07.16 08:58:10]
»

Foarte interesante cele 2 manastiri vizitate si nu stii care sa spui ca este mai frumoasa, fiecare are ceva aparte. Ceea ce imi place insa este faptul ca sunt ingrijite, se vede ca sunt pretuite de cei ce stau acolo.

Foarte interesanta mi s-a parut insa ce-a de a doua manastire vizitata, este deosebita fata de cele cu care suntem obisnuiti.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[06.07.16 09:16:29]
»

@mishu - Mulțumesc frumos! Cele două mănăstiri arată bine într-adevăr, poate și pentru faptul că sunt lăcașuri de cult ridicate recent.

În ceea ce privește cea de-a doua mănăstire prezentată (lăcașul de cult având hramul ”Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”), aceasta arată diferit și cu siguranță va fi și mai frumoasă atunci când va fi realizată și pictura interioară.

Oricum, cele două mănăstiri merită vizitate într-o zi când vrem să facem o scurtă pauză de plajă. Doar șoferii să știe că drumurile nu sunt grozave, se poate vedea acest lucru prin câteva dintre fotografiile pe care le-am atașat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDe-a lungul Litoralului românesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5672008991241 sec
    ecranul dvs: 1 x 1