EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La mare în prag de... iarnă! Eforie Nord + Constanța
INTRO - CUGETĂRI PERSONALE
Ia uite că era să pierd bunătate de review... mă uitam prin poze și am realizat că am ratat menționarea ieșirii de luna trecută. O escapadă de o zi, pe litoral...
Sincer, în ultima vreme, am avut mai mult ieșiri de genul acesta, în afara sezonului și nu concedii clasice pe litoral. De ce? Pentru că este liber... pustiu chiar. Nu știu despre voi dar noi nu prea agreăm locurile aglomerate iar litoralul românesc în plin sezon turistic, poate primi locul 1 cu felicitări la capitolul acesta. De la căutatul locului de parcare, la taxele de parcare absurde, până la cazările scumpe și dubioase sau mai departe, la aglomerația de pe plajă care se mută apoi spre restaurante.
____
LA MARE LA... SOARE? ... (EFORIE NORD)
Am plecat nu foarte de dimineață cu direcția Eforie. Dățile trecuse, tot în extra sezon, am fost prin Costinești. De data aceasta am zis să schimbăm locația. Știam că va fi liber DAR am ales să plătim trecerea de la Fetești prin SMS. Vă recomand și vouă același lucru. O modalidate simplă și... modernă. Pașii pentru plata taxei prin sms sunt:
1 - se trimite la 7577 textul care contine numarul de inmatriculare si categoria tarifara corespunzatoare tipului de vehicul (1,2, 3 sau 4). Pentru autoturisme folosiți 1
2 - se va primi un mesaj prin care se cere sa confirme achizitia (mesajul va contine informatii detaliate despre achizitie, inclusiv costul total).
3 - pentru confirmarea achizitiei, se trimite la numarul 7577 un mesaj cu textul DA, ulterior primirii mesajului de la pasul 2 - in maxim 3 ore
4 - se va primi un mesaj de confirmare a achizitiei ce va contine seria peajului, categoria acestuia, numarul de inmatriculare pentru care a fost emis si data la care perioada de valabilitate expira.
Veți repeta pașii de sus pentru două treceri. Simplu ca Bună Ziua!
Ajungem pe litoral aproape de prânz. Parcăm mașina în voie pentru că locuri de parcare libere sunt peste tot! Mai sunt 2-3 mașini rătăcite dar 90% din parcare este LIBERA! Ce sentiment frumos dar ciudat... doar un șofer mă poate înțelege. Diferenta dintre a căuta vara în plin sezon, un loc de parcare versus nehotărârea de "unde parchez? " pentru că am la dispoziție zeci/sute de locuri. Un sentiment de nedescris. ????
Chiar lângă Belona este o mare roată pentru turiști. Mai mult ca sigur rămasă de astă vară și oprită momentan. Evident nu era nimeni acolo... oare o vor lăsa acolo peste iarnă? Știam că aerul de mare nu face bine fiarelor... în fine.
Parcăm în zona Belona și coborâm scările spre plajă. Tarabele unde vara roiesc turiștii, sunt acum doar o tristă imagine a mușuroiului din sezon. Închise cu mușamale, scânduri bătute în cuie și tot felul de improvizații care ne lasă un gust amar. S-ar putea filma secvențe reușite aici pentru un film unde civilizația a dispărut de 10-20 de ani. Cam așa arată trotuarul spre plajă. Gunoaie, pavele lipsă, peturi aruncate peste tot, pământ, găuri, etc. Ca după război ca să zic așa.
Să trecem mai departe. Ajungem în capătul scărilor. Tarabele părăsite se adună la număr. Acum completăm cu pisici! La fiecare 10 tarabe avem o pisică. În unele colțuri mai vedem boabe de pisici, probabil de la turiști sau localnici care le hrănesc. Sunt foarte iubărețe și prietenoase. Nu am știut că vor fi atâtea altfel le-am fi dus și noi ceva. Ne era milă de ele, sunt totuși niște suflete... dacă aveți de gând să veniți pe aici, aduceți și 2-3 pliculețe. Merită din plin iar ele vă vor mulțumi cu siguranță.
Pășim cu adidașii (afară erau 10-15 grade iar vântul bătea puternic) pe nisipul rece și umed care se lipește de tălpi. Exceptând gunoaiele care sunt prezente chiar și aici pe plajă, peisajul este mirific. Da e frumos la mare vara dar și în extra-sezon are farmecul ei aparte.
Reușim să surprindem mai multe cadre reușite, după ce urcăm treptele din turnul de salvamar. În larg putem observa și câteva vapoare.
Coborâm și mergem la pas paralel cu plaja. Unele construcții sunt neterminate, altele pare că sunt în reabilitare iar puțin mai departe vedem și un excavator care făcea o mare... gaură. Pentru ce era, nu aș putea să vă spun (vedeți pozele). Cert este că un domn se lupta de zor cu 2 pompe, să scoată apa care nu contenea să se oprească din a umple gaura proaspăt făcută.
____
CONSTANȚA
Ne urcăm în mașină cu direcția Cazinoul Constanța. Aici treaba cu locurile de parcare se schimbă. Nu mai parcăm chiar unde vrem iar parcarea se plătește (dacă nu vrei amendă). Am plătit tot prin SMS parcarea. A costat 2-3 lei ora din câte îmi aduc aminte. Așadar dacă veniți pe aici, nu uitați să aveți credit pe telefon (dacă nu dețineți un abonament de telefonie mobilă).
Urmează o plimbare pe pietonala de la Cazinou care după cum știți, se află într-o serioasă reabilitare. Ce nu mi-a plăcut a fost că o bucată importantă din trotuar era blocată de un gard. Nu am înțeles care era rostul gardului... fie exista un pericol de prăbușire, fie gardul era prea deteriorat... în orice caz gardul pus provizoriu era destul de țapăn. Continuăm drumul spre Autoritatea Navală Română. Aici sunt mai multe magazine tip Duty Free. Găsiți de la dulciuri până la detergenți, haine de firmă, ceasuri de lux, etc. Toate cu preț în euro. Prețurile erau... foarte foarte ridicate. De exemplu o geantă mică de umăr de la nu mai știu ce firmă, era 900 lei. ???? La fel și detergenții sau dulciurile. Într-adevăr erau și multe care la noi nu se găsesc dar prețurile erau foarte piperate.
Lângă Autoritatea Navală este și o mare parcare, cu o zonă de promenadă. Ne-am mai plimbat și pe aici pentru că marea se vedea foarte foarte frumos.
Ne întoarcem apoi la mașină cu direcția ACASĂ. Cu siguranță vom reveni aici cu fiecare ocazie pe care o vom avea. Mă repet. Marea în extra-sezon are un farmec aparte!
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 10.11.21 09:29:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-a plăcut rewievul pentru că îmi place Marea Neagra în oricare moment al anului. Atmosfera pe litoral este di diferita în raport de perioada din an.
Unui vecin care s-a mutat recent de la Constanța la Ploiești, i-am spus că a greșit alegerea. Răspunsul sau a fost corect.
"Litoralul înseamnă lumini, muzica și oameni pe plajă" în rest nu mai este cum ni-l imaginam și în plus are un vânt necruțător"
Totuși pe mine Marea Neagra mă cheamă. Am fost la mare și la sfârșitul sezonului (am scris un rewiev) și în luna noiembrie când am participat la un simpozion cât și primăvara când făceam rodajul la fosta Dacia 1310.
Au mai fost și al alții în extrasezon și îl amintesc pe @Le maitre s-au "@Ariciu
Cum te simți pe litoral în extrasezon "Trăiești din amintiri"
Cu bine.
Prin intrarea la hibernare, litoralul românesc își recapătă valențele autentice, necosmetizate, pur sălbatice. E animalul de pradă care parcă se îmblânzește, lăsând "victimele" estivale să-i pătrundă în intimitate. Așa găsim parcările accesibile, plajele îmbietor de libere, iar prețurile din stațiuni sunt de gheață, nu prea având ce să cumperi.
Animalul de pradă e într-o stare de catalepsie auto-impusă, conștientizăm că atunci când se va trezi, mai spre primăvară-vară, va mușca cu poftă din "victime".
Să ne bucurăm de litoral, de calmul etalat, chiar și prin fotografiile postate.
Marea e ceasul ce măsoară timpul prin intermediul valurilor ritmate ce se sparg de mal, așezându-ne amintirile de pe litoral în albumele de suflet, iar speranțele de revedere, în planuri de viitor.
Mi-a plăcut prezentarea "pulsului" mării luat din fuga unei zile de toamnă.
@ValentinB_88:
”Știam că va fi liber DAR am ales să plătim trecerea de la Fetești prin SMS. Vă recomand și vouă același lucru. O modalidate simplă și... modernă.
Dacă tot ai explicat în amănunt paşii de urmat, poate ar fi fost util să fi precizat şi faptul că SMS-ul NU este gratis, ci costă 0,05 euro+TVA, funcţie de operatorul de telefonie la care ai abonament, chiar dacă ai SMS-uri nelimitate în cadrul abonamentului. Dacă, din diverse motive, sistemul nu funcţionează, tu încerci şi tot dai SMS, nu rezolvi problema, dar costurile se adună pentru fiecare SMS ratat.
Cel puţin la fel de important este şi faptul că plata trecerii se poate face în avans, de pe drum, dar şi ulterior până la miezul nopţii în ziua următoare sau faptul că peajul cumpărat şi nefolosit este valabil 364 zile de la data achiziţionării acestuia.
Până în urmă cu câţiva ani am folosit şi eu plata prin SMS, deoarece nu aveam nici cea mai mică intenţie de a-mi pierde timpul la cozi. După cinci SMS-uri ratate din motive de funcţionare defectuoasă a sistemului, eu am renunţat definitiv la această modalitate "modernă".
Pe lângă posibilitatea de a plăti trecerea podului de la Feteşti prin SMS, există şi alte modalităţi, cel puţin la fel de simple şi... moderne. Una ar fi să foloseşti internetul cumpărând câte treceri doreşti online de pe saituri precum cel al celor de la drumuri de unde îţi poţi cumpăra şi rovinieta. Nu neapărat modernă, dar extrem de comodă, este şi cumpărarea peajelor de la benzinării precum Mol sau Rompetrol, dar mai sunt şi altele, la momentul alimentării cu carburant a autoturismului în vederea plimbării.
=
Şi mie îmi place marea noastră în extrasezon, îmi place să mă plimb pe plajele pustii, însă nu-mi place vântul năprasnic.
Păcat că foarte puţine hoteluri de la noi de pe litoral sunt deschise şi iarna.
@nicole33:
Mulțumesc pentru completările utile! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Dezamagita — scris în 30.06.23 de ux129523 din SIGHISOARA - nu recomandă
- Oct.2022 El Camino litoral in octombrie — scris în 27.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2020 În noiembrie la mare în România — scris în 03.01.21 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Dor și jale, iunie 2020 — scris în 11.06.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Dupa douazeci... si unu de ani — scris în 08.09.17 de Anim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Weekend de-a lungul litoralului românesc — scris în 25.07.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La mare in septembrie — scris în 08.10.16 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ