ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: iasi
ÎNSCRIS: 01.12.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Culele boeresti de la Maldaresti

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

La citiva kilometri de Horezu (jud. Valcea), se afla un mic sat, de vreo 2000 de locuitori, numit Maldaresti. Aici se afla culele boeresti: cula Duca si cula Greceanu. Dar ce sunt culele? Sunt niste case boieresti fortificate, cu ziduri groase, ferestre mici, guri de tragere, pivnite foarte mari si foarte solide, menite sa tina piept atacurilor turcilor. In functie de proviziile de apa si mancare, se putea locui baricadat aici si trei luni.

Istoria lor si a imprejurimilor este una foarte bogata dar eu nu voi intra in amanunte istorice (din motive usor de inteles), ma voi rezuma la a va spune ca tot ce este aici, mobila, ziare, tablouri, picturi, sobe, etc. sunt originale, si ca dupa ce ai intrat aici ai un sentiment ciudat de siguranta amestecat cu o senzatie de sechestrare; cind vezi zidurile acelea groase ai senzatia ca nu mai pleci niciodata de acolo. Dar fotografiile vor vorbi de la sine.

In imediata vecinatate mai puteti vizita Biserica Nasterea Maicii Domnului construita in 1996, si o Biserica veche de la 1790 construita "cu toata cheltuiala dumnealui jupin Gheorghe al lui Constantin Maldarescu". Aceasta din urma are un farmec aparte, picturile sunt deosebit de frumoase... ; pacat ca este lasata in paragina.

Daca treceti prin zona merita sa faceti un ocol de citiva kilometri (4 sau 5) pentru a vizita aceste locuri.


[fb]
---
Trimis de mario 110 in 14.03.10 10:09:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mario 110); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 culele boieresti - in curtea boiereasca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5900 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

biancuta
[14.03.10 10:35:11]
»

Un loc interesant, care merita intr-adevar vizitat. Astept pozele si ai un vot.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.03.10 10:47:57]
»

copil fiind, amfostacolo. in ultimii ani, am trecut prin localitate de cateva ori. promit ca odata si-odata sa ma mai si opresc.

mario 110AUTOR REVIEW
[14.03.10 10:53:58]
»

@biancuta: multumesc. au venit si pozele...

Costi
[14.03.10 11:06:25]
»

mario, mi-ai dat o idee. Deşi locul este aproape de mine şi am trecut prin zonă de foarte multe ori, recunosc că nu am fost acolo niciodată.

Aştept să văd şi fotografiile.

Cristian_h*
[14.03.10 11:15:21]
»

tot aici se afla Casa Memoriala I. G. Duca prim ministru al Romaniei intre 14 noiembrie-30 decembrie 1933, data la care a fost asasinat de catre legionari el fiind un opozant al acestei miscari. Cula Duca dateaza din anul 1827, Cula Greceanu este mai veche cu aproape 100 de ani (si mult mai frumoasa dupa parerea mea) si contine o colectie de tablouri semnate Olga Greceanu ea fiind si cea care a restaurat vechea biserica.

Exista si posibilitati de cazare aici, vechile incaperi ale personalului menajer au fost amenajate si pot fi inchiriate, se afla in spatele casei memoriale si dau spre o foarte frumoasa livada, am avut ocazia sa vin aici in momentul cand pomii erau infloriti, conditiile sunt relativ modeste in schimb este curat si foarte multa liniste!

mario 110AUTOR REVIEW
[14.03.10 11:30:07]
»

Foarte adevarat Cristian h.

cind am ajuns acolo si am vazut ce liniste si aer curat, as fi vrut sa mai raminem citeva zile, scoala incepea curind asa ca...

Un citat despre cula Greceanu:

"Povestea fetei hanului tatar:

Se zice ca Tudor Maldar, capitan in oastea lui Mihai Viteazul, intr-una dintre bataliile impotriva cotropitorilor tatari a fost prins ostatec; fata hanului tatar s-a indragostit de el, si astfel tanarul boier a scapat de la moarte. Intorsi impreuna la mosia din Maldaresti s-au casatorit si el I-a daruit tataroaicei cula proaspat construita de familia lui. Este vorba de cula Greceanu (numita astfel pentru ca ulterior a fost cumparata de boierul Radu Greceanu de la familia Maldarescu).

Constructia e veche, contruita simplu, cu un pridvor in catul de sus, incantator; mobilierul vechi dar solid te indeamna sa lenevesti un pic cu privirile azvarlite pe dealurile din apropiere. Dateaza din 1516 si a fost construita de Nan Paharnicul, bunicul capitanului Tudor Maldar. Intr-una din incaperi zaresc o pictura pe un perete, in marime naturala; un cuplu: el, mandrul capitan Tudor , ea, fata hanului tatar ; ii remarc incaltarile cu varf ascutit si intors, specific orientale."

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[14.03.10 11:51:12]
»

mario 110 daca nu-ti place melodia atasata, o putem schimba!

mario 110AUTOR REVIEW
[14.03.10 11:54:29]
»

este superba; doar e phoenix, nu?

multumesc.

lizuk
[05.08.10 23:07:50]
»

Daca n-as fi citit review-ul tau nici n-as fi stiut ce inseamna cuvantul "cula" nici n-as fi reactionat la vederea (din greseala) a indicatorului "Culele de la Maldaresti", amplasat pe undeva prin Horezu. Asa, noroc cu tine, am facut acel ocol de cativa km de care spuneai si am vazut ceva interesant. Merci!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Costi, lizuk, mario 110
Alte impresii din această RUBRICĂCulele boierești de la Măldărești [Vâlcea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23740315437317 sec
    ecranul dvs: 1 x 1