GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Complex muzeal Maldaresti
Culele de la Maldaresti le-am vizitat in cadrul unei excursii efectuate in nordul Olteniei.
Din centrul orasului Horezu am facut stanga si dupa 3-4 km am ajuns in satul Maldaresti unde se afla Complexul Muzeal Maldaresti ce cuprinde cula Greceanu, cula Duca si casa memoriala I. Gh. Duca.
Culele de la Maldaresti sunt case boieresti fortificate construite de neamul Maldarestilor cu rol de locuinta si aparare in fata invaziei turcesti din acele vremuri, denumite Greceanu si Duca dupa numele ultimilor proprietari.
Taxa de intrare in complexul muzeal este de 3 lei, pliante 1 leu iar fotografiatul 10 lei. Am avut ghid o doamna draguta care ne-a condus prin camerele racoroase ale culelor.
Am inteles de la aceasta ca pe teritoriul Romaniei exista mai multe cule, in Oltenia si Muntenia. Culele de la Maldaresti sunt in circuitul turistic pentru ca au avut norocul ca ele sa fie organizate ca si muzee de mult timp, Cula Greceanu din anul 1967 iar Cula Duca si Casa Memoriala Duca din anul 1972. Alte cule, unele cu o arhitectura deosebita, cum este cea din comuna Zatreni dupa cum spunea ghida, fiind acum intr-o avansata stare de degradare intrucat ele au fost folosite pe vremea comunismului ca sedii pentru CAP-uri sau locuinte pentre muncitori, in unele fiind adapostite chiar animale.
In spate, intre curtile celor doua cule, se afla o biserica construita tot de Maldaresti ce dateaza din anul 1792 care este inregistrata in patrimonial cultural national ca monument istoric.
Cula Greceanu construita in anul 1516 se afla pe partea dreapta, intrarea facandu-se printr-o poarta masiva de lemn. Peretii grosi fac sa fim intampinati de racoarea ce domneste aici. Scara interioara ce urca la etaj da intai intr-un pridvor din care poti privi dealurile din apropiere. Camerele sunt varuite simplu in alb ca si exteriorul casei, impodobite cu mobilier vechi si obiecte traditionale taranesti, tablouri si picturi pe pereti cu neamul Maldarestilor, realizate de pictorita Olga Greceanu. Sobele albe cu olane, specifice zonei, sunt prezente in toate camerele. Olanele sunt coloane realizare din lut ars care formeaza fumurile sobei. In iatac un pat cu salteaua umpluta cu paie, un paravan pentru schimbat si facut baie sculptat frumos in lemn si dulapul de haine din lemn masiv de stejar a carei sculptura este identica cu cea de pe usa bisericii vechi a Manastiri Hurezi, creeza atmosfera acelor timpuri.
Cula Duca construita in anul 1812 a fost cumparata in anul 1910 de I. Gh. Duca care o decoreaza cu obiecte tradititionale. In anii 60 a fost restaurata si reamenajata. Este monument istoric inscris in patrimoniul cultural national, fiind donata statului de fiul lui I. Gh. Duca.
Intrarea in cula Duca se face ca si in cula Greceanu printr-o usa masiva de lemn, avand in fata beciul iar in dreapta urcam pe o scara interioara la primul etaj. Camerele intunecoase datorita ferestrelor foarte mici sunt decorate cu obiecte traditionale si sobe specifice zonei. Urcand scara interioara la etajul al doilea dam direct intr-un cerdac mare cu coloane si tavanul impodobit cu stucaturi ce dateaza, asa cum este inscriptionat si pe perete, din anul 1827.
In aceeasi curte se afla si Casa Memoriala I. Gh. Duca construita de omul politic in anul 1912 fiind folosita drept casa de vacanta, acum functionand ca muzeu.
Aici se afla foarte multe obiecte ce au apartinut fostului prim ministru, acte, mobilier, tablouri, obiecte traditionale, tesaturi dar si o colectie de tablouri semnate Olga Greceanu.
In spatele casei memoriale, in prelungirea acesteia, sunt spatii de locuit ce pot fi inchiriate contra sumei de 60 de lei pe noapte, cu acces la o bucatarie si se poate face si gratar dupa cum spunea ghida, dar sa nu uitam carnea acasa. Alaturi o frumoasa livada amenajata cu mese din lemn si balansoar te asteapta sa te relaxezi.
Indiferent cine si de ce le-a construit sau cum se numesc, culele de la Maldaresti sunt adevarate monumente arhitecturale romanesti reprezentand simtul artistic si indemanarea mesterilor de acum aproape 500 de ani. Astazi culele sunt obiecte de studiu si subiecte de examen la Institutul de Arhitectura, fiind vizitate de studenti si viitori studenti.
Recomand tuturor celor care au drum prin nordul Olteniei sa se opreasca in acest loc pentru ca vor descoperi lucruri cu adevarat interesante.
Trimis de Lumis66 in 27.07.11 16:09:38
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Merci de articol am fost in zona Horezu acum doua veri, dar de aceasta locate nu stiam, dar poate ajung vara aceasta pe acolo.
In oras este vreun indicator spre acest sat/loc?
@Rusalka
Din centrul orasului Horezu se face stanga. Este indicator acolo dar si pe parcursul traseului pana la cule.
Daca ajungi in zona si chiar vrei sa le vezi ar fi bine sa mergi caci daca cula Duca a fost donata statului si se poate vizita atata timp cat cei care o au in administrare ii pastreaza destinatia, cula Greceanu a fost revendicata si castigata de mostenitori nestiindu-se ce se va intampla cu ea cand acestea vor intra in posesie.
Cula Greceanu este poate cea mai veche constructie de acest gen din Romania (cert este ca la 1518 Nan Paharnicul construieste aici un turn de aparare, cativa ani mai tarziu, nepotul sau Tudor Maldar ridica in jurul turnului o casa fortificata, casa care va fi cumparata mai tarziu de Radu Greceanu.
Doctor Mileta Anghel Greceanu fiica adoptiva a ultimei descendente a familiei Greceanu, Olga Greceanu, a solicitat si in urma unui proces lung... culmea a obtinut retrocedarea acestui imobil. Am inteles ca dansa solicita o despagubire de 400.000 euro, cam de 4 ori mai mult decat oferta statului roman. Exista o perioada de gratie, cativa ani, timp in care statul roman gestioneaza acest imobil insa daca pana atunci nu se vor gasii banii solicitati, imobilul va fi scos la vanzare!
Stau si ma minunez, la noi ca la nimeni, inteleg ca doamna Mileta sa fie despagubita, insa cand este vorba de un obiectiv atat de important, statul ar trebui sa-si impuna regulile! Dar traim in fascinanta Romanie asa ca... totul este posibil!
O alta cula celebra cea de la Curtisoara langa Targu Jiu a fost retrocedata acum cativa ani, acea cula era inclusa in Muzeul Satului Gorjean, acum noul proprietar nu o poate intretine asteapta un cumparator facand astfel specula cu un important obiectiv turistic national, dar cui pasa, avem atat de multe alte monumente!!!
Am mai ascultat Phoenix aici pe AFA?
Daca nu cred ca este cazul acum!
Sper sa placa melodia postata!
Ai dreptate Cristian, la noi monumente istorice, arhitecturale si alte obiective de valoare zac in paragina sau nu sunt promovate pentru a fi vizitate in timp ce alte tari daca au o piatra, cu o cat de mica semnificatie, ii leaga o funda, asfalteaza drumul pana la ea si mai scriu si o brosura despre ea, sa vina toata lumea sa o vada. Nu stiu cand o sa invatam si noi de la ei sau daca vrea cineva.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Complexul muzeal Măldărești - Biserica Greceanu — scris în 30.11.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Complexul Muzeal Măldărești — scris în 23.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Măldărești, cule cu elemente tradiționale oltenești — scris în 24.10.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Cula Greceanu - Măldărești — scris în 18.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Culele, locuinţele fortificate din Măldăreşti — scris în 16.02.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2007 Culele boeresti de la Maldaresti — scris în 14.03.10 de mario 110 din IASI - RECOMANDĂ