GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru noi, o altfel de vacanță - cu mașina prin Boemia Inferioară
Acum câțiva ani, Tati a fost la o conferință în Cesky Krumlov (Cehia). Desigur, era prima dată când auzeam acest nume, nu ne spunea absolut nimic, nici lui (înainte să plece), mie nici atât. A venit maxim de încântat de acolo: „Mami, trebuie neapărat să mergem cândva! E de vis orășelul ăsta, iar zona e plină de castele vechi și mici burguri medievale!” A adus cu el o sumedenie de broșuri și ghiduri turistice, pe care le-am răsfoit cu bucurie: da, chiar e fain! Dar câte locuri pe lumea asta nu-s faine, câte n-au ce arăta și cu ce te încânta, câte n-ar merita o vizită cât de scurtă?! Doar că, din păcate, oricâtă voință am avea, resursele noastre (de timp, de bani, de energie) îs limitate și unele chestii pur și simplu nu se leagă! Dar și când se leagă!...
Vara era încă departe când ne-am pus problema: unde petrecem noi „vacanța mare” anul ăsta?! Cei care mă cunosc vor răspunde: în Grecia, normal. Ei bine, chiar așa am răspuns (eu sau Tati, nu mai știu): în Grecia. Imediat însă, celălalt (Tati sau eu, nu mai știu): ce-ar fi să mai sărim câte-o vară peste Grecia?! Adică nu de tot, eventual s-o lăsăm mai prin toamnă... Să mai vedem și altceva, că doar lumea nu înseamnă doar Grecia! Și, aproape într-un glas: hai să mergem în Cehia!
Odată decizia fiind bătută-n cuie, m-am apucat de documentare, de studiat harta și de creionat traseul. Cum se întâmplă de obicei, inițial m-am aruncat și m-am tot aruncat („hai și colo, hai și dincolo” ), dar încet-încet mi-am dat seama că ziua tot de 24 de ore a rămas și că mai bine mai puțin și bine decât mult și prost. Am învățat câte ceva din unele experiențe trecute: ziua de vacanță, dacă jumătate din ea o petreci în mașină, apăi aia nu mai e vacanță și te-ntorci acasă mai varză decât erai când ai plecat. Am cernut la sânge și în final traseul a arătat, în linii mari, cam așa: Galați – Nădlac – Gyor – Bratislava – Brno – Cesky Krumlov – Passau – Linz – Budapesta – Nădlac – Galați. (Doar că între ultimul Nădlac și ultimul Galați au mai fost 2 popasuri exclusiv de relaxare, despre care voi detalia când va veni timpul...) În total 17 zile.
... Hmm... Nici nu știu cu ce să încep și nici nu vreau să fac articolul kilometric, doar să schițez câteva repere...
Drumuri
Am mers cu mașina proprie. Despre drumurile din România toată lumea știe, n-o să insist. Până aproape de Tg. Mureș îs vai și amar, în sensul de aglomerație, mai ales pe timp de vară, pe urmă începe autostrada care ține până la graniță. Și autostrada asta are 2 bucăți lipsă, ambele de vreo 15 km (Chețani – Luna; am citit pe undeva că s-ar termina tronsonul ăsta până la sfârșitul anului în curs și Cosești -Marginea). Ce să zic?! ; se poate întâmpla să pierzi pe bucățile astea tot ce-ai câștigat pe restul (ca timp, mă refer). De exemplu, la întoarcere, tronsonul Marginea – Cosești l-am parcurs în mai bine de o oră. În tot cazul, concluzia e una singură: venind dinspre Răsărit, după ce treci munții intri din ce în ce mai temeinic în civilizație. E trist, dar chiar sunt 2 țări diferite între granițele României (și nu-i vorba doar de drumuri; asta e însă altă discuție și nu face obiectul poveștii de față).
Pe urmă... parfum! Bine, mai mult sau mai puțin, că nu-s lucrurile roz-aprins nici pe la alții. De exemplu, autostrada din Ungaria mi s-a părut extrem de aglomerată pe ambele sensuri; cel puțin, când te apropii de Budapesta, e jale. La întoarcere am prins și un accident; noroc cu drăguțul de Waze, care ne-a deviat pe niște drumuri secundare. Nu știu dacă am recuperat din timp, dar măcar am mers, n-am stat în coloană și în fum de eșapament...
În rest, a fost ok. Am mers pe șosele de toate felurile, mai late sau mai înguste, majoritatea asfaltate, dar chiar și puținele drumuri neasfaltate nu ne-au pus niciun fel de probleme.
În afară de Germania, pentru toate celelalte țări ai nevoie de vignetă, dacă intenționezi să rulezi pe autostrăzi. Pentru Ungaria, am cumpărat-o cu o zi înainte on line (hu-vignette.com; 130 lei/o lună), pentru Slovacia, de la prima benzinărie (după aproximativ 20-30 km de la graniță; deja ne vedeam plătind amenda????, dar se pare că oamenii-s destul de relaxați; 12 euro/10 zile), pentru Cehia... nu mai știu (în tot cazul, luați de-aici: cze-vignette.com; 20 euro/10 zile), iar pentru Austria, tot de la benzinărie (9,9 euro/10 zile; musai de afișat pe parbriz! ).
Evident, am avut costuri legate de combustibil (benzină). Am alimentat astfel: România - 6,87-7,18 lei/litru (mai scump la întoarcere, după 2 săptămâni); Ungaria - 665 HUF/l la un Mol lângă Budapesta la dus și 616 HUF/l într-un sat obscur la întors; Slovacia – 1,889 euro/l; Cehia – 38,5-39,9 czk/l; Germania – 1,639-1,809 E/l; Austria – 1,64-2,09 E/l. La un calcul grosier, am cheltuit în jur de 650 euro pe combustibil în această vacanță, în care am parcurs în jur de 4000 km.
Evident, au mai fost niște cheltuieli cu parcarea mașinii. Toate cazările le-am luat cu parcare disponibilă, doar că nu peste tot aceasta a fost și gratuită. Până la urmă... unde merge mia merge și suta, nu?! ????; nu ne-am cramponat de atâta lucru. La Cesky Krumlov nici n-am fi avut unde lăsa mașina, căci ne-am cazat în orașul vechi, care este înconjurat de câteva parcări publice cu plată; în mod normal ne-ar fi costat 450 czk/zi (92,8 lei), însă hotelul nostru ne-a acordat un discount, așa că am plătit doar 250 czk/zi. La Passau, în parcarea proprie a hotelului – 10 euro/zi, iar la Linz, tot în parcarea lor – 17 euro/zi. Altfel, pe la obiective, cam peste tot se plătește, în general pe oră, nu-s prețuri dărâmătoare. Doar la Pisek am prins moacă și asta din motiv de duminică.
Cazări
... „După buget, coane Fănică!” ????... Am zis și o s-o repet: te poți caza în 95% din lumea asta cu bani mulți sau cu bani puțini. Nu-i cred nicicum pe ăia care se scuză: ah, dar eu n-am bani să merg în locul x (cunoscut ca exclusivist) ! Nu există locuri exclusiviste (sau există, dar într-o proporție mult mai mică decât credem). Asta se învață în timp, nici noi n-am știut de la început ????.
Acum suntem la momentul în care nu căutăm neapărat chilipiruri, cât experiențe. Pentru care înțelegem că trebuie să plătim suplimentar, de cele mai multe ori. Despre vacanța asta – numai de bine. De fapt, am avut o singură cazare mai nereușită, pe care n-aș recomanda-o (undeva, lângă Budapesta, pe drumul de întoarcere), dar voi detalia la momentul respectiv. Da, da, mi se poate întâmpla chiar și mie, nu râdeți ????...
Mâncări
Tot după buget, desigur. Aici plaja e și mai vastă decât în cazul cazărilor, se știe. Ca o curiozitate (sau nu): cel mai scump am mâncat în... România și Ungaria. (Revin cu amănunte, desigur.) În general, am mâncat bine peste tot. Cam multe șnițele, dar bune. ????
Și berea... Ah, berea! Păi dacă-n Cehia/Germania/Austria nu-i berea bună, atunci unde?! (Belgia?!) Cea mai bună bere – o pomenim mereu, eu și Tati – a fost aia de la bodega din Brno, fix de lângă hotelul unde ne-am cazat. Fix bodegă, să nu credeți că exagerez! Dacă n-am fi fost maxim de însetați, nici n-am fi pășit înăuntru, în sala afumată (la propriu), în care 3-4 pensionari ușor abțiguiți urmăreau activ un meci de fotbal la TV. Am comandat 2 drafturi mari, 35 czk bucata (un pic peste 7 lei). (Nu mai zic că se plătea doar cash, am aflat doar după ce am comandat, n-aveam cash deloc, însă nenea mi-a explicat în cehă – iar eu am priceput – că afară, peste drum, un pic stânga, e bancomatul salvator).
Cele 2 halbe aburinde ne-au fost servite cu niște bilețele scrise de mână alături; pe unul era trecut 10%, pe celălalt 11%. Hait, Tati, praștie ne facem! Am băut totuși, că le plătisem și nici praștie nu ne făcurăm, spre marea noastră surpriză! Abia a doua zi, în altă „house of beer” , pricepurăm că alea 10-11 nu erau grade alcoolice, ci grade de amăreală, care pentru cehi îs mai importante ca primele...
Oricum, mișto berea peste tot! A, și „Capra burtoasă” din Cesky Krumlov – ce faină fuse!... Un fel de „Capra noastră” ; chiar ne-am întrebat cine de la cine s-o fi inspirat...
Obiective turistice
Am vizitat fel și fel: castele (multe, multe castele, precum îmi promisese Tati!), centre istorice vechi și fermecătoare, lacuri și râuri, munți și văi, abații și... berării ????... Le voi descrie pe toate la timpul lor (pentru că site-ul ăsta are nevoie de plusvaloare și de ceva vreme îmi tot zic că mai ales merită să zici ce nu s-a mai zis). Boemia de Sud este, cu adevărat, o zonă fabuloasă din punct de vedere turistic și, dacă ar fi să repet această excursie, m-aș duce glonț acolo (fără Brno, Passau, Linz, Melk) și i-aș aloca mai mult timp și mai multă atenție.
M-a încântat nespus să parcurg drumurile unduitoare printre blânde coline presărate cu culturi agricole, ici-colo cu oițe și văcuțe păscând, ochiuri de pădure, iazuri și pâlcuri de case. Ah, casele! Mici, austere, curate și ordonate, eventual câte o jardinieră cu flori la ferestre. Nu știu cum să explic sentimentul pe care mi l-au lăsat. Casele vorbesc despre oamenii care le locuiesc.
Vremea
... Ei, asta ne cam puse bețe-n roate!... Jumătate din vacanță a plouat. Din fericire, nu chiar într-una, adică o zi ploua, următoarea se făcea cât de cât ok sau chiar mai mult. O vreme mai schimbătoare zău dacă am mai trăit vreodată! Și culmea! – când să zici că va fi bine, inclusiv conform previziunilor meteo, hop! o luam de la capăt.
La început am încercat să mă mențin optimistă, amintindu-mi ce zic englezii, că nu există vreme nașpa, ci echipament nepotrivit. La Brno, după ce m-am murat în maxim juma’ de ceas de mers prin ploaie, m-am oprit în primul magazin cu articole sportive și mi-am luat pantofi waterproof (teoretic, și ăia din picioarele-mi trebuiau să fie waterproof, dar se pare că nu erau). În primă fază, am ignorat „geaca-foiță” care mi se lipea de piele, producând efect de saună pe dedesubt, iar când n-am mai suportat, am dat-o jos și m-am bazat oarecum pe umbrelă.
Am ratat multe din cauza ploii: plimbare cu barca la Hluboka, plajă la Lacul Lipno (hi-hi! erau 7,5°C în ziua când l-am traversat; și o vântoasă!...), view-ul de pe dealul Pöstlingberg asupra Linz-ului. Apogeul a fost la Melk. Am parcat, era soare și cald, nu ne-am luat din mașină nici măcar chestiile cu mânecă lungă, ce să mai zic de umbrele sau ceva de genul. În 10 minute aveam biletele luate, am decis să începem cu grădinile abației. Deja se strângeau nori care nu cătau prea bine... Am apucat să ajungem la foișor, maxim 2 minute. Și s-a pus pe plouat, nene!!! Și pe aplicație zicea „ploaia se va opri în x minute” și x minute treceau și ploua și mai abitir!
Aproape am clacat, vă spun sincer, îmi venea să plâng! Tati s-a repezit prin potop la casa de bilete și a cumpărat 2 pelerine de ploaie, din cele de unică folosință. Până la urmă (trecuse vreo oră și ceva), ne-am echipat și-am pornit. Când am terminat, peste încă vreo oră jumate, abia mai picura. Din Ungaria încolo a fost soare și frumos. Pârleala aveam să ne-o scoatem în curând, că așa-i în viață...
În concluzie... Wow! Nici nu știu ce să zic! A fost intens, a fost altceva, a fost magic! Știți ce? De fapt, dacă ar fi s-o iau de la capăt, n-aș schimba nimic! A fost perfect așa cum a fost!
Trimis de crismis in 17.11.23 18:24:10
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-ai povestit într-un ecou la sfârșitul lunii august că tocmai v-ați întors dintr-un circuit european foarte reușit.
Felicitări pentru circuit, Europa este atât de frumoasă!!!
@AZE: Da, Europa e atât de frumoasă și de ofertantă! Odată cu războaiele din ultima vreme, tot "cad" destinații turistice, cel puțin pentru mine și cel puțin pentru o vreme; nu-s dispusă să-mi asum riscuri aiurea, îmi ajunge Europa. Bine, e o întreagă discuție, cârcotașii vor spune că pretutindeni îți asumi riscuri și așa e. Totuși, Europa e atât de frumoasă! La asta se reduce tot. Ai spus-o foarte bine.
... Urmează prima cazare a vacanței, cea din Tilișca ????...
Mulțam de vizită și ecou!
@crismis: Foarte tare. Ăsta-i genul de vacanță care mie-mi place maxim. Dac-aș putea, ți-aș da timpul meu liber ca să scrii mai repede despre fiecare loc în parte . Cel puțin, partea cu castelele o să fie un fel de Moș Nicolae și Moș Crăciun pentru mine.
Pe lângă respectul meu maxim pentru povestitor, același respect și pentru șofer.
Dacă mai poți edita la poze, cred că la P07 trebuie să schimbi țara.
@ghisor: Mulțam!!!
Da, da, aș avea nevoie de niște timp liber... Dar nu îndrăznesc să iau de la nimeni, timpul se răzbună la un moment dat.
Hmm... Și eu, care mă gândeam să trec mai repede peste partea cu castelele, că nu interesează pe prea multă lume... Să știi că o să scriu gândindu-mă la tine! Mulțam și pentru impuls! Hai, că viața e frumoasă și AFA minunată! Somebody needs me! ????
@crismis: V-am spus că îmi faceți în ciudă . Felicitări pentru excursie și pentru poveste, aștept continuările!
Fix în perioada în care ați fost dvs cu mașina, eu am fost cu trenul. Adică avion până la Basel, apoi Konstanz - Pădurea Neagră - Berna - Gstaad - Basel. Poate mă ambiționez și scriu și eu mai multe despre această vacanță.
Toate cele bune!
@adso: Alea iacta est! Treaba cu ambiționatul eu am luat-o ca pe-o promisiune
@crismis: Wow! Nici eu nu știu ce să zic! ... sau știu de fapt: La naiba și cu vremea capricioasă, doar nu” v-a făcut” ea pe voi!
M-am uitat la P33, P34 și mi-am dat seama că abia aștept povestea despre Cesky Krumlov.
@crismis: Superb circuit! Aștept cu nerăbdare continuările.
@adso: Adevărul e că mașina îți oferă multă, multă flexibilitate! Sigur, sunt prețuri și griji suplimentare (de exemplu, parcarea sau oboseala șoferului) legate de mașină, dar în orice poveste sunt avantaje și dezavantaje...
Ambiționați-vă, ambiționați-vă, mie-mi convine! Am zis doar: încă e nevoie de plusvaloare pe site (de fapt, mereu e nevoie).
Auziți... Domnu' @adso, da' de ce vorbim noi unul cu altul cu "dumneavoastră"?! Din punctul meu de vedere, "tu" e mult mai scurt decât "dumneavoastră", e mai practic să rostești/scrii tu, consumăm timp pe care îl putem folosi în scopuri mai nobile (de exemplu, să povestim aici, pe site, despre excursiile trecute) ! Și nu cred că ne-am respecta mai puțin... Hm?! Păreri?!
@k-lator: Ei, m-am plâns și eu un pic, că am "la cine"... Ne-am descurcat, inclusiv cu vremea capricioasă... În tot cazul, nu mi-am imaginat că în miez de vară o să tremur la 7,5°C în inima Europei! Totuși, putea să fie mult mai rău, adică să ne plouă într-una, să nu putem face/vedea mai nimic.
Urmează poveștile, da!... Cesky Krumlov și celelalte... (Sper să termin de povestit până la următoarea vacanță mare! ????)
@Carmen Ion: Așa e, mulțumesc mult, Carmen! Of, timpul ăsta - eternul rival...
@ghisor: Uitai să-ți mulțumesc pentru că mi-ai semnalizat greșeala. Corectai. Și mai corectatai și în text, tot Slovenia în loc de Slovacia. Obosituță (vorba fiicei mele)...
@crismis: Eu oricum economisesc timp, ca nu scriu "dumneavoasta", scriu "dvs".
Asta e setarea mea implicita.
Dar pe cei care mi-au cerut explicit sa-i tutuiesc - ii tutuiesc. Sau, ma rog, ma straduiesc. Din pacate, cei doi nu mai frecventeaza pe aici , deci in prezent n-am pe cine tutui.
A, ok, pe dvs .
P.S. Da, de aceeasi vreme oribila am avut parte si noi. La Gstaad maxima zilei a fost 12 grade si a plouat intr-una. Dar tot a fost frumos!
@adso: Îmi amintesc că în Slovenia, la vremea respectivă, erau mari inundații cauzate de ploile abundente, cu autostrăzi închise, cu de-astea... Deci, precum spusei: putea să fie și mai rău! Slavă Domnului că pentru noi (și voi) n-a fost!
@adso: Uite dom'ne că îți spun și eu în mod explicit să "ne luăm la per tu" ????, că se pare că ai nevoie de invitație specială.
Iată, @crismis și cu mine facem doi pe care să-i tutuiești... așa, ca să menținem balanța, până revin ceilalți fără frecvență!
Hai, spor la scris, țineți-vă amândoi de treabă, că eu vreau să citesc!
@crismis: Așteptam cu interes acest articol! Știam că ai fost în Cehia, am văzut câteva poze puse de tine pe FB, pe grupul lui Robert. De atunci mi-a rămas la suflet Cesky Krumlov, m-am uitat pe hartă să-l localizez. Poza P33 spune tot. Ce frumoase sunt și castelele, am reținut Hluboka, cât de blânde sunt căprioarele. Aștept să scrii și despre Tabor, Pisek,... Un circuit lung dar frumos, a meritat efortul, ați venit amândoi cu tolba plină de amintiri frumoase! Aștept continuările!
@admin ar trebui scoasa aberatia aceea de restrictie "Ați depăși (sau ați depășit deja) nr. maxim voturi pe care aveți dreptul să-l acordați unui acelasi autor"
Poate imi plac articolele cuiva si vreau sa le votez, asta inseamna ca apreciez ce a scris.
De asemenea va rog sa mai reduceti din reclame deoarece sunt super enervante si obositoare, mai rau decat pe youtube. Cand citesti mai bine ceva, buff te trazneste un video inutil sau un banner cu reclame la chiloţi sau păcănele.
.
@ionyde: cu cât scrii mai mult, cu atât poți vota mai mult
Nu ai scris / nu scrii nimic, nu poți vota (mai) nimic.
Iar nr de reclame servite utilizatorilor care au avut ceva de oferit comunității (au scris reviews-uri etc) este mai mic decât celor care nu oferă nimic, doar „iau” .
Știu - tu vrei doar să primești, fără să oferi nimic, așa-i?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Perioade de reduceri în Europa — scris în 10.02.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Circuit de neuitat prin Europa Centrală — scris în 04.09.23 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Circuit prin Vest - partea I — scris în 12.04.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Circuit de vis prin Europa / Serbia - Croația - Slovenia - Italia — scris în 07.08.22 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cu masina din Cluj-Napoca in Portugalia -- Partea 3 — scris în 29.07.22 de Ady1984 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cu masina din Cluj-Napoca in Portugalia [și Spania] -- Partea 2 — scris în 25.07.22 de Ady1984 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Haihui prin Europa in perioada pandemiei — scris în 17.09.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ