ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Azuga și Cramele Halewood / Pivnițele Rhein

TIPĂREȘTE URM de aici

Din cât am citit, până acum s-a scris aici la comun despre pensiunea Rhein și pivnițele Rhein, fără a se face distincția. De fapt, ca importanță sunt întâi pivnițele Rhein, cu o istorie foarte lungă și apoi pensiunea Rhein, făcută de doar câțiva ani. Plus că pivnițele se pot vizita fără să stai la pensiune, tot așa cum poți fi cazat acolo și nu ești obligat să vizitezi crama. V-am povestit în articolul trecut despre pensiune, făcută inițial pentru grupuri de turiști ce doreau o degustare mai sofisticată și nu doar cele 3 feluri de vin spumant, așa cum se oferă azi majorității turiștilor. Povestea pivnițelor Rhein se împletește aproape cu povestea orașului Azuga, spumantul fabricat aici de peste 120 de ani, aducând și el faimă micului oraș.

Azuga este o localitate relativ nouă, zona era doar pădure deasă până pe la 1725 se pare, când s-a construit aici hanul "Căciula Mare" sau " Între Prahove" (între apele Azuga și Pahova), necesar negustorilor și călătorilor. Abia în 1800 aici s-a ridicat prima casă de locuit, a unui cioban cu 500 de oi, apoi oamenii au început să tot vină. Apar și primele făbricuțe, prima în 1830, "Glăjeria lui Aslan", prima fabrică de sticlă cu meșteri din Bohemia, apoi după venirea lui Carol I, fabrica de cașcaval, de ciment, de postav, de salam, regretata fabrică de bere Azuga și altele importante, dintre toate însă cea care a străbătut peste un secol de viață - anul acesta a împlinit 124 ani - Fabrica de vin spumant și pivnițele ei, cunoscută de atunci ca societatea "Rhein&Cie".

În 1889, un german din Brașov a cărui familie se stabilise aici cu 500 de ani în urmă, Wilhelm Rhein, cumpără de la regele Carol I un teren de 2 ha pe malurile Azugăi, pe care construiește pivnițele de suprafață, rare și atunci dar și azi, unde începe producerea de vin tip șampanie - mai exact din 1892 - cunoscutul spumant de Azuga. Nu întâmplătoare a fost ridicarea cramelor, în Europa se deschid tot mai multe fabrici de acest tip, România devenind în 1892 cea de a patra țară din lume care a produs vinul spumant folosind metoda din Champangne, adică obținerea celei de a doua fermentații a vinului direct în sticlă. Primele țări ce au construit crame pentru obținerea acestui tip de vin spumant, au fost Franța (alte zone decât Champagne), apoi Germania și Rusia, după noi urmând Italia și Spania. La noi cel care a produs totuși primul vin spumant, oficial este Ion Ionescu de la Brad, la comanda domnitorului Dimitrie Sturdza, în 1841.

Dacă informațiile de mai sus le-am aflat singuri, asemeni multor altele, sunt destule pe care le-am primit de la ghida noastră ce lucrează acolo din 1974. A fost aleasă Azuga deoarece este în centrul țării, pe un drum important al negustorilor de atunci dar are și o climă foarte bună pentru această activitate. S-a ales construcția de suprafață ca fiind cea mai ieftină față de cea de adâncime dar zidurile s-au ridicat cu pereți dubli de aprox. 1,5 m grosime și cu cameră de aer în interior, zid din piatră și cărămidă, plus un sistem de ventilație naturală simplu dar foarte bun, astfel că temperatura este constantă tot timpul anului, minima necoborând iarna sub 4* și vara nu mai mare de 12 - 13*. Sistemul de ventilație a permis dezvoltarea unei importante ciuperci de cramă, neagră, care are rolul de a menține constantă umiditatea aerului și de a-l purifica, o ciupercă ce nu trăiește în orice tip de pivniță.

Wilhelm Rhein a adus vinuri din podgoriile Dealu Mare și a obținut rapid spumante de calitate, Rhein Extra fiind primul care a luat cea mai mare distincție în 1906 la "Expoziția Generală Română", considerat singura marcă "superioară, indigenă și naturală" de la noi. De fapt, Rhein Extra este pe lângă cel mai vechi vin spumant de calitate din România dar și cel ce a fost servit la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, cu ocazia încoronării regelui Ferdinand, din 1920 cramele Rhein fiind și distribuitori ai casei regale.

Afacerea a fost condusă apoi de fiul fondatorului, inginer chimist, apoi de la naționalizarea din 1948 până în 1952 aici a lucrat și Otto, nepotul revenit din lagărul austriac. Totuși în 1952 el pleacă în Germania dar pivnițele rămân funcționale și conduse de oameni pricepuți, așa că apogeul este în iarna 1985 -86 când aici se produc și vândut, majoritar la export, peste 1 800 000 sticle vin spumant.

În 1998 englezul John Halewood, deținătorul atunci al marii companii independente britanice, Halewood Internațional Ltd, preia afacerea de la Vinalcool Prahova și dezvoltă aici la pivnițele Rhein producția dar și turismul dedicat vinului. Vinul spumant de la pivnițele Rhein este din nou distribuit casei regale dar este și exportat în Germania, Belgia, Luxemburg, Japonia, Mexic, Rusia, Columbia, Danemarca, SUA și altele, cam în 40 de țări. Cei mai mulți turiști din cei cam 10 000 - 14 000 care anual trec pe aici, sunt japonezi și americani, ne povestea ghida dar aveam să observăm și noi că majoritari erau străinii, ca de altfel și în Câmpina unde am poposit puțin la întoarcerea acasă.

Știind o bună parte din istoria vinului spumant, din metodele de producere dar și din povestea pivnițelor Rhein, ne-a fost mai ușor să străbatem partea vizitabilă a cramelor și micul muzeu.

În drum spre stative, ghida ne povestește despre "terroir"-ul vinului adus aici pentru prepararea spumantului, adică de locul, clima, compoziția solului unde este via, o parte a viilor din Sebeș dând struguri pentru Rhein. De obicei strugurii atent culeși, manual, sunt presați aproape de podgorie și la crame se aduce doar "vinul liniștit" după prima fermentare obișnuită, vin din struguri de un singur soi sau amestec de două, trei soiuri. Aici se trage în sticle groase, rezistente la o presiune de 6 bari, mai mult sau mai puțin colorate pentru a împiedica efectul ultravioletelor, se adaugă "lichid de tragere", un amestec de drojdii și zahăr dizolvate în vin, drojdia producând a doua fermentare, cea a zahărului și formarea dioxidului de carbon, bulele. Se capsează cu capace tip bere dar ceva mult mai solide și se depozitează în poziție orizontală cam 9 -12 luni. Ca un amănunt amuzant pe care l-am găsit căutând informații despre sticle de șampanie, știți că fundul este adâncit în interior pentru a-i oferi o mai mare rezistență la presiunea gazului din vin; țarul Nicolae al II-lea a cerut casei Moet&Chandon ca sticlele livrate familiei imperiale ruse să aibă fundul drept, pe motiv că în scobitură se poate pune explozibil!

Urmează etapa de limpezire, "remuage" sau enigmatica, timp de două luni, când sticlele sunt puse pe stative, înclinate la 45 grade, treptat cât mai verical, cu gâtul în jos - există și aici două etape - care sticle se rotesc de două ori pe zi câte un sfert de cerc. Scopul este acela de a obliga impuritățile rezultate să coboare spre gura sticlei. După ce cramele au fost preluate de englezi, stativele noi erau mai înalte și a trebuit să le facă muncitoarelor saboți cu talpa groasă tip japonez. Se zice că o muncitoare bună rotește 46 000 sticle pe zi.

Ultima etapă când se umblă la conținutul sticlei este "degorjarea" când zona de la gâtul sticlei unde sunt adunate impuritățile este înghețată la -25 grade, se desface capacul metalic provizoriu, impuritățile sunt aruncate afară din sticlă. Se completează puținul vin pierdut cu un "lichid de expediție" sau " de dozaj", de fapt vin cu zahăr dozat după tipul de spumant dorit - brut, sec, demisec, dulce și variantele lor, zahărul fiind între 3 și 50 g/l). După acest procedeu urmează aici la Rhein singurele procedee mecanizate, punerea dopurilor de plută și aplicarea coșulețului de sârmă și staniol peste dop, apoi etichetarea și ambalarea executate manual.

Părăsim cramele cu tavan acoperit de mucegai negru și stativele cu sticle de spumant - am uitat să vă spun că dopurile sunt aduse aici din Portugalia, normal, v-am povestit cum se obține pluta în articolul trecut dar dureros este că noi nu mai facem sticle groase și le aducem acum din Moldova, renunțând la cele italiene care sunt mai scumpe.

Muzeul este în două camere micuțe, are câteva utilaje vechi dar foarte multe modele de sticle folosite în cei peste 120 de ani de funcționare neîntreruptă a cramelor, sunt diplome, timbre de sigilare, câteva documente, unul sau două semnate de Carol I, multe fotografii de familie aduse în 2009 când urmașa familiei Rhein, nascută aici, a vizitat cramele. Familia Rhein, prevăzătoare, a vândut firma în ajunul naționalizării, membrii ei continuând să lucreze ca angajați până în 1952, de aceea n-au cerut restituirea. Pierderea a fost a celui care a cumpărat-o și care n-a solicitat despăgubiri.

Tot în muzeu sunt multe ziare de epocă cu reclame numeroase pentru spumantul Rhein dar și poze cu tirbușoane - știați că inițial sticlele de șampanie se deschideau cu un tirbușon special care făcea doar găuri mici în dop? Poate ar fi interesant să putem vedea cea mai mare colecție de tirbușoane din lume - peste 25 000 bucăți acum - pozele arată superb; este în România, este doar pentru vizite private ale colecționarilor de tirbușoane din lume iar cel mai scump obiect costă cât un apartament bucureștean dintr-un cartier obișnuit, fiind făcut din bucăți de lemn și oțel din Podul Londrei demolat în 1830! Poate cândva avem noroc sau poate unii dintre voi sunteți colecționari importanți de tirbușoane și mă puteți duce și pe mine o clipă printre vitrine!

Despre vizita la o astfel de cramă, micuță ce-i drept, se pot spune încă multe. Mi-e greu să vă spun cum am mers din pagină în pagină pentru informații și că mi-ar trebui încă câteva articole de scris să povestesc tot. Dar nu-i departe crama, într-o pauză de schi sau colindat prin zonă, între orele 8.30 - 16.30, intrați să vedeți pivnițele și muzeul, să aflați cum s-a vândut spumant Rhein sub marca Zarea fără a se menționa asta, să aflați și alte lucruri interesante. Un tur costă 25 lei / pers cu degustare a trei tipuri de vin spumant. Deși spun ca trebuie grup de opt persoane, fără să cerem noi, ne-au însoțit numai pe noi doi, cu amabilitate și cu multe explicații și, așa cum am spus, degustarea am ales să o facem în timpul mesei la restaurant.

Magazinul de vinuri este destul de diversificat, prețurile sunt bune, am luat spumant la ofertă și am plătit cu cardul.

Spuneam în articolul "Șampania, regele vinurilor sau vinul regilor" că un pahar tipic - înalt și cu gură mică - are cam 2 000 000 bule de diverse mărimi și că le număr. Ei bine da, am verificat, expertul francez Liger-Belair nu ne-a mințit în studiul depus la Universitatea din Reims, sunt acele 2 000 000 milioane de bule și în unele tipuri de spumant Rhein, le-am dibuit și pe cele microscopice când au ieșit deasupra lichidului, însă este o operație de durată și de multe pahare ce trebuiesc mereu umplute!


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 05.12.16 14:47:41
Validat / Publicat: 06.12.16 07:50:48

VIZUALIZĂRI: 3991 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Unul din stative cu semne pentru o rotire corectă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.12.16 10:47:00]
»

@elviramvio:

… dureros este că noi nu mai facem sticle groase și le aducem acum din Moldova, renunțând la cele italiene care sunt mai scumpe.

Că am renunțat la sticlele groase produse de italieni - firește, mai scumpe - și că le luăm din Moldova, nu-mi pare rău deloc. Mai rău îmi pare că noi, care nu mai producem sticle groase pentru vinurile spumante, nu ne gândim să le reciclăm pe cele existente. Imaginați-vă câte astfel de sticle ajung anual la groapa de gunoi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[06.12.16 10:59:42]
»

Pe vremuri, când eram student, ne omoram poentru berea de Azuga, nu se punea problema vinului de Azuga!

Mă rog, asta e dialectica vieții!

Am avut prilejul ocaziei, vorba lui Nea Bachus, să merg la secția de făcut șampanie de la Panciu. Mă mândresc că, la Panciu, dr. Pușcă a pus la punct prima metodă de fabricație, după metoda Champenoise, din România! Ori, tocmai seția de la Pnciu am vizitat-o și ni s-au explicat și nouă metodele de fabricație.

Plus că am fost în cramele lui Ștefan cel Mare, mare bețivan!

Mă rog, nu sunt obiectiv turistic și nu ar avea rost să scriu despre ele, dar Am Fost Acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[06.12.16 11:00:04]
»

@elviramvio: Ca sa ne aducem aminte de vremurile trecute, duceam sticle la reciclare si luam 1.40 lei - sticla de jumatate, 1.70 lei sticla de 1l si 3 lei sticla de sampanie, asa incat de abia asteptam sarbatori ca sa am astfel de sticle. Asa faceam rost de bani de buzunar, acum astfel de moduri de a castiga un ban de buzunar ar fi considerate de multi sub nivelul lor de decenta, e mai simplu sa ceri mamei sau tatalui.

Felicitari pentru articol, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[06.12.16 11:57:58]
»

@Yersinia pestis:

Tocmai mata, bre spui asta?! Vezi ca ma duc iar la Babes!!

Te las sa-ti retragi ecoul sa nu-l punctez eu cu minus, cu mare durere zic! Dr. Pusca s-a nascut in '41 si nici cum n-a facut el spumant prima data in România dupa metoda Champenoise!!! pe biografia lui " introducerea tehnologiei de preparare a vinului spumant în podgoria Panciu, in perioada 1968 - 70, autorul Vinului spumant de Panciu " cu certificat de inovator cand era directorul complexului Panciu (1970) !! Stiu ca la Panciu se face a doua fermentatie si in sticla dar aici nu este specificat ce fel de fermentatie a introdus un oenolog f, bun cum este Pusca, probabil scrie in cerificat.

Iar primul vin spumant produs in Moldova, am scris in articol, anul 1841, marele Ion Ionescu de la Brad dar doar pentru uzul domnitorului. Nici Zarea Bucuresti nu era cand a aparut Rhein.

Iar cramele cu degustari sunt obiectiv turistic, si inca cum, hai ca v-am dat de lucru, doar ca multe nu au deschis iarna!!!

Di ce bre ma faci sa ma doara sufletelul, tocmai talica?!!!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:03:01]
»

@iulianic:

Din pacate sticlele de sampanie sa zicem, nu se pot refolosi a doua oara. Sticla totusi se degradeaza de la presiunea mare, poate doar la vin spumos ar putea fi refolosite. Aparent nu se observa dar se recomanda folosirea doar o singura data. Dar este dureros ca nu recuperam sticla sa se topeasca si refoloseasca. Plus ca noua formula a ziselor sticle si borcane este schimbata, nu este sticla pura.

Sincer, eu regret fiecare borcan sau sticla ce o arunc ca nu am ce face cu ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[06.12.16 12:05:52]
»

@elviramvio: Păi, așa o fi! Eu nu-s vreun oneolog, mie-mi place vinul sec și-atât! Am rămas cu ideea de ”șampanie” că așa-i și spune ”Șampania Panciu ”, în rest, fie la el!!!

Mă iartă, dară, nu am intenționat să induc în eroare onor asitența! Dar, dacă vrei, hăcuiește-mi ecoul, fă-l praf, după cum merită din punct de vedere al informației transmise!

Și totuși, :“La Hrubele lui Ştefan cel Mare e o frumuseţe rară pentru că, în primul rând, acestea au şi un istoric deosebit. În al doilea rând, oricine vine acolo rămâne uimit de lucrările care s-au făcut la anii respectivi. Atunci s-au facut săpături la 12-17 metri adâncime pentru că la vinul spumant trebuie să se păstreze o anumită temperatură atât vara, cât şi iarna. Sunt în jur de 12 galerii care au în jur de 1 km lungime şi unde se realizează vin după metoda Champenoise. Acest vin are o perioadă de naştere ca a unui copil mic – 9 luni – de la faza de început trece prin mai multe etape pâna iese vinul spumos. Are programe de vizitare, se asigură şi degustarea la patru tipuri de şampanie: două albe, două roz, dulce şi demidulce şi se poate urmări procesul tehnologic cu fazele de limpezire, linia de îmbuteliere, etichetare”, scria Teofilia Nistor într-un reportaj realizat pentru Radio România Actualităţi.

Păi, se face după metoda Champenoise, ori ba?!

Eh, nu stric eu o prietenie doar pentru atâta lucru!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:08:46]
»

@mishu:

Ai mare dreptate. Si berea la sticle mai mici de jumatate este o problema, se arunca ambalajele la gunoi iar cea la jumatate nu prea o gasesti sa iei mai multa. Despre sticlele de spumant, ce sa spun, tot citind cum am eu boala, am aflat atatea despre ele ca ma gandesc ce prosti suntem ca nu le rascumparam. A fost un timp pe la magazinele mari si a disparut returnarea. Stau la curte si in ziua cand vin gunoierii, cei ce trec inaintea lor, aleg doar plasticele, sticlele si borcanele nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:17:50]
»

@Yersinia pestis:

Pai nu zisei cu ura, bre! Doar te invitai sa retusezi, uite acu', ai luat 300 de alea pe merit, la alalalt te iert dar citeste careva pe diagonala si scrie aici -se poarta - si pe urma te trece pe la unele icoane daca-i sar eu in cap.

Nu zi sampanie Panciu ca te amendeaza frantuzul sau ue, zi spumant Panciu.

Imi place sa vizitez crame - si sa gust!!! - stii, eu sunt ca ala de are colectia de tirbusoane, adica acasa nu are tirbuson. Dar am cu mine apartinatorul care gusta si ce las eu neatins, uneori ma multumesc doar cu "buchetul"!

Hai sa fim sanatosi, acu'dai si o tuica fiarta la slanina si fii sigur ca vin si la Panciu (sefu' mea de acasa a vazut-o, "in timpul serviciului medical") !!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis
[06.12.16 12:22:43]
»

@elviramvio: Sărut mâna, știam io că ai suflet, că nu poți fi haină tocmai azi, de ziua lui Moș Neculai!

Promit să nu mă mai ating de spumantul de Panciu, ever, și să nu mai folosesc termene din alea, de mă dau pe mâna lu'justiția din România, după cum promit să dau o țuică bună-bună, atenție, țuică, nu palincă, alături de halca de șuncă la jar!

Când am fost la Hrubele alea, am însoțit o delegație de sîrbi, nu eram eu foarte atent la ce ne spunea doamna aia de-și răcea gura cu noi, mea culpa!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.12.16 13:37:27]
»

@Yersinia pestis:

Neatentia costa, mai ales cand e vorba de al-khul!

Sa ne vedem cu bine, pastreza-mi sunca! Si tuica!

AZE
[06.12.16 21:41:31]
»

@iulianic: aveti dreptate de si avem acces din belșug la materia primă nu reciclam, nu valorificăm, nu producem si este dureros, îmi aduc aminte când adunam sticle si făceam bani de buzunar din asta

webmaster26
[25.04.17 10:14:09]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Cramele Halewood - Pivnițele Rhein [Azuga], AZUGA / BUȘTENI" (nou-creată pe sait)

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.04.17 10:23:33]
»

@webmaster26:

Da, este perfect, acolo este poarta de intrare pe domeniu.

O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[27.04.17 20:11:06]
»

@elviramvio: INteresant subiect si captivanta relatare, mult prea putine lucruri dintre cele scrise mai sus le stiam pana acum. La fel de captivant mi se pare si faptul ca informatiile atat de minutios si detaliat prezentate, au o autoare, desi cred ca principalul public interesat de cele relatate este preponderent masculin, mai amator de degustari decat opusul sau slab.

UIte ce inseamna distanta si detasarea, cata atentie, minutie si claritate a descrierii. Caci ma gandesc in sinea mea ca daca as ajunge acolo la o degustare as fi curios sa incerc si cat mai multe gusturi, si ma tem ca prea multe nu as mai tine minte la capatul unei asemenea incercari.

Dar deocamdata fiind soferul masinii de excursii, n-am incotro si o sa mai astept o asemenea degustare pentru o vizita viitoare. Multumim si felicitari pentru excursie, ca si pentru recolta de oferte, macar pentru asta as opri si eu acolo, degustare placuta si arome imbietoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, calatorul, elviramvio, iulianic, mishu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂCramele Halewood - Pivnițele Rhein:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06499981880188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1