ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul tiparului - Targoviste

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am vizitat Curtea Domneasca din targoviste am vazut ca in interiorul curtii intr-o cladire functioneaza Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti. Cladirea muzeului se afla in partea dreapta dupa poarta de intrare in Curtea Domneasca, undeva in spatele Bisericii Domnesti.

Cladirea care adaposteste astazi muzeul a fost construita pe vremea lui Constantin Brancoveanu, pentru Safta, fica lui, casatorita cu Iordache Cretulescu. Casa originala a fost distrusa in urma unui cutremur si a fost reconstruita din temeli la inceptul anilor 1800. La inceputul secolului XX casa afunctionat ca internat scolar iar in timpul Primului razboi Mondial a fost folosita ca sisediu al comandamentului german.

Casa a fost deschisa ca si muzeu pentru prima data in data de 11 mai 1967. In cele cinci sali ale muzeului, aflate la parterul cladirii este infatisata istoria tiparului pe teritoriul Romaniei din 1506 pana la 1830 si cartii romanesti din secolul XIV pana in secolul XIX.

De la intrarea in interiorul muzeului ni s-a spus ca fotografiatul este interzis, asa ca poze din interiorul muzeului nu am facut si nu am ce sa expun. In prima camera sunt prezentate prime forme si suporti de scriere, apoi este prezentata o istorie a tiparului in Europa si apoi in tara noastra, o istorie care incepe tiparirea inscrisurilor cu literele mobile. Prima carte scrisa pe teritorilu Tarii Romanesti apare in anul 1508, este scrisa in limba slavona de catre Macarie si se numeste „Liturgier”. Urmeaza apoi alte doua carti ale aceluias autor si anume in anul 1510 cartea „Octoih” si in 1512 cartea „Evangeliar”. Acestea sunt cele mai vechi carti aparute pe tritoriul actual al Romaniei. De la aceste carti ia aparut ideea diaconului Coresi, original din Targoviste, de a scrie primele carti in limba romana. Acesta folosea tehnica de tipar in Xilogravura, adica fiecare pagina trebuia sculptata in lemn. Primele carti scrise in limba romana de catre Coresi sunt „Catheismul” in anul 1559 si „Tetraevanghelul romanesc” in anul 1561. Impunerea limbii romane in tiparituri este evidentiata prin cartile scoase de sub presa in secolul al XVII –lea si anume „Evanghelia invatatoare”, „Pravila de la Govora” aparute in Tara Romanesca, cartea „Psaltirea in versuri al lui Dosoftei”, in Moldova si „Noul testament de la Balgrad” (Balgrad este Alba Iulia de astazi) in Transilvania scrisa de catre Simion Stefan in 1648.

Cartile laice, adica cele nereligioase au aparut prin tipariturile realizate de catre Antim Ivireanu in secolul al XVIII-lea la Targoviste si anume cartea Panoplia dogmatica, cartea Alixandria si cartea Pilde filozofice. Tot carti laice a scris si Dimitrie Cantemir si anume „Descriptio Moldave” si „Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor”. Scrierile de natura didactica au aparut in secolul XIX prin scrierile lui lui Costache Negruzzi, Vasile Alexandri, Dimitrie Bolintineanu. In expozitia de la acest muzeu scrierile acestora sun expuse si marcheaza trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin.

In muzeu este expusa o veche tiparnita care dateaza din secolul XVIII-lea, care este piesa de rezistenta a expozitiei. Tot in muzeu se gasesc expuse niste manechine care exemplifica lcrarile care trebuiau efectuate in scrierea unei carti.

Circuitul expozitie se incheie prin prezentarea primelor trei ziare care care au aparut regulat pe teritoriul Romaniei si anume „Curierul Romanesc” din anul 1829 editat de catre Ion Heliade Radulescu, „Albina romanesca” editat de catre Gheorge Asachi tot in anul 1829 si „Gazeta de Transilvania” editata de catre George Baritiu.

Majoritatea cartilor prezentate in acest articol se gasec expuse in interiorul muzeului.

Datele istorice publicate in acest articol sunt luate de pe o brosura pe care am cumparat-o de la magazinul de suveniruri aflat in interiorul Curtii Domnesti.

Pozele pe care le expun la acest articol reprezinta cladirea muzeului pe exterior.

Va doresc concedii placute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 29.01.16 15:10:55
Validat / Publicat: 29.01.16 15:41:28

VIZUALIZĂRI: 2058 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cladirea in care se afla muzeul tiparului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.01.16 15:41:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi in Târgoviște și împrejurimi, TÂRGOVIȘTE [DB]" (deja existentă pe sait)

liviu49
[29.01.16 15:59:07]
»

@zlatna M-ai dat gata! De unde a aparut muzeul acesta? Habar nu aveam de existenta lui! Ori muzeul in anii '80 nu exista, ori eu nu l-am vazut. Oricum articolul este interesant si, in acelasi timp, convingator. Cred ca trebuie sa afectez o zi intreaga pentru o vizita in Targoviste pe indelete, mai ales ca mai stiu cateva locuri care ar merita vazute. Acum am ocazia sa verific daca sunt bun de saftea si la voturi si ecouri la fel ca in piata de duminica din Branesti, pana acum cativa ani. Era un om care venea de la Cetateni, Arges, langa Voinesti, cu mere, pere, branza afumata si pana nu veneam eu sa cumpar nu vindea la nimeni nimic. Zicea ca sunt bun de saftea si de cate ori cumparam eu primul ii mergea foarte bine vanzarea. Sper sa fiu la fel de bun si acum!

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

PS. Cred ca e de bine, pentru ca mousul nu s-a impiedicat deloc la acest ecou.

Numai bine!

zlatnaAUTOR REVIEW
[29.01.16 17:37:50]
»

@liviu49 - Domnul Liviu, nu stiu de cand este muzeul in acesta cladire, noi acolo l-am gasit. Pentru a vedea toata Curtea Domneasca din Targoviste c pe indelete cred ca va trebuie o zi intreaga. Asa ca daca mai vreti sa vizitati si alte obiective din Targoviste va trebuie doua zile cel putin si poate inca un pic.

Va doresc calatorii placute

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.01.16 17:42:17]
»

@liviu49 -

De unde a aparut muzeul acesta? Habar nu aveam de existenta lui!

Confirm existența Muzeului tiparului și al cărții românești vechi găzduit de o clădire de la Curtea Domnească Târgoviște. Am fost acolo acum câțiva ani și pot spune că este un obiectiv demn de vizitat. Cred că foarte instructiv ar fi și pentru elevi mai ales dacă vin în grup și li se face o prezentare ca o lecție deschisă.

Sunt de aceeași părere cu tine că trebuie să-ți rezervi dacă nu chiar o zi măcar câteva ore pentru Curtea Domnească pentru că acolo ai ce vedea. Iată cum am petrecut eu O zi la Târgoviște

Am rămas câteva minute bune în gangul de sub turnul de la intrare pentru că acolo, montată într-o nișă, o placă de marmură menționează pe toți cei 33 de voievozi ai Țării Românești care au avut reședința la Târgoviște. O adevărată lecție de istorie care face referire la trei secole de domnie.

Dan&Ema
[29.01.16 19:02:01]
»

Superbonus!

Un muzeu pe care il vom vizita si noi. Interesant

webmaster26
[02.07.17 15:53:56]
»

Mutat în rubrica "Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, liviu49, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Național Muzeal 'Curtea Domnească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05233097076416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1