ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un pictor, o casă...

TIPĂREȘTE URM de aici

„Ai învins vulgarul, indiferentul și urâtul, transformându-le în lucruri frumoase. Ai adăogat astfel încă o piatră de temelie la clădirea culturală a poporului nostru” – din răspunsul prof. Motru la discursul de recepție la Academia Română al primului pictor academician (Ilustrațiunea Română, 15 decembrie 1937)

Un mic, dar interesant, obiectiv turistic și cultural-artistic din urbea dâmbovițeană este Casa-atelier „Gheorghe Petrașcu”. Am poposit aici, în 2011, pentru câteva zeci de minute. Situată în apropierea Parcului Chindiei și a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, la doar 4-5 minute de mers pe jos, pe str. Bărăției nr. 24, casa pictorului Gheorghe Petrașcu este bine pitulată într-o zonă cu aspect rural a orașului. De fapt, casa-muzeu este gard în gard cu Biserica Sfântul Francisc de Assisi, singura biserică catolică din Târgoviște, refăcută de 8 ori de-a lungul secolelor (actuala biserică datează din 1930).

Pictorul Gheorghe Petrașcu este la origine moldovean, născut în orașul Tecuci, în 1872. După studii de științe naturale, vocația sa îl îndreaptă către artele frumoase, terminând și Școala de Belle-Arte. Începe să frecventeze cercurile pictorilor deja consacrați ai vremii; efectuează numeroase călătorii în străinătate; face studii academice de artă la Paris. În anul 1936 este ales membru al Academiei Române, fiind astfel primul academician din rândul pictorilor. Prin stilul său de a picta pune bazele unui curent artistic nou în pictura românească. În timpul Primului Război Mondial îi este distrusă reședința de la Nicorești (Galați), motiv pentru care hotărăște să își construiască o casă în orașul ce adăpostea Curtea Domnească și Turnul Chindiei, pe care îl vizitase de câteva ori. Astfel, din 1922 și până în 1942 îl găsim pe pictorul Gheorghe Petrașcu la noua casă-atelier din Târgoviște. Se stinge la București în 1949.

Casa-atelier din Târgoviște. Aparținând de Complexul Național „Curtea Domnească” expoziția permanentă a fost organizată aici din anul 1970. Casa nu este spectaculoasă la exterior; zugrăvită în alb, cu etaj, are un mic balcon cu balustradă traforată din lemn; accesul se face printr-un mic pridvor, străjuit de coloane și modele traforate în lemn. Este o casă de condiție medie, a cărui spațiu interior este împărțit simplu – câte două camere pe fiecare cat. La parter, în camera cea mai mare ca întindere se află atelierul de lucru al pictorului. Camerele sunt despărțite de o mică verandă din care pornește și scara de acces către etaj.

Lucrurile cu adevărat frumoase sunt tablourile maestrului expuse în camere. Flori, naturi statice, peisaje marine, case și biserici, portrete etc. – sunt temele operelor de artă înșirate pe pereții albi. Mai multe piese de mobilier, printre care un frumos birou, îmbracă atmosfera liniștită a acestei reședințe de vacanță. Șevaletul maestrului Petrașcu stă de strajă lângă o sobă de teracotă; o umbrelă veche și un baston îi țin companie. Mai multe vase de alamă ce au jucat, probabil, un rol important în procesul de întindere al culorii pe pânză sunt expuse în atelier. Fotografii personale din care figura blajină a pictorului tecucean ne privește șugubăț sunt înșirate pe birou. Colecția de obiecte a muzeului s-a îmbogățit prin donații ale fiicei pictorului la începutul anilor 90.

P. S. Muzeul a fost supus în 2012 unor lucrări de restaurare și igienizare a spațiilor expoziționale ceea ce a condus către amenajarea modernă a interiorului și creșterea numărului de vizitatori. O parte a interioarelor au fost refăcute chiar după picturile lui Petrașcu; deci astăzi muzeul arată mult mai bine decât pozele ce le am eu din anul 2011.

Este în pictura lui Petrașcu o gravitate și o austeritate, o noblețe de coloare, valorificate prin cea mai autentică viziune plastică din arta noastră contemporană.

Uneori pictura lui Petrașcu e halucinantă prin armoniile sale mai sumbre, colorile par țâșnite din pirosferă, lumini incandescente dau un mister valorilor; îl văd pe artist ca un alchimist cu viziuni apocaliptice.

Hotărât lucru, este în arta acestui meșter român, o licărire ce-l apropie de Greco, Goya și Cézanne. Sunt cuvintele scrise de către criticul de artă Krikor H. Zambaccian în lucrarea „Pagini de artă”, într-un eseu dedicat lui Gheorghe Petrașcu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 02.03.15 12:56:01
Validat / Publicat: 02.03.15 15:40:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Tablou în casa-atelier Gh. Petrașcu din Târgoviște.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[02.03.15 17:10:04]
»

Uite ca mai citim si altceva pe AFA in afara de cazari, restaurante si drumetii! Nu ca eu nu as scrie din acestea! Dar imi face o reala placere cand mai citesc si despre cate un artist, un pictor, o casa memoriala, un muzeu, un spectacol de teatru intr-un restaurant...

Multumesc pentru ca mi-am mai spalat "vulgarul si uratul" de pe ochi si suflet cu ceva frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[02.07.17 15:54:28]
»

Mutat în rubrica "Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Național Muzeal 'Curtea Domnească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067507028579712 sec
    ecranul dvs: 1 x 1