ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Pucioasa
ÎNSCRIS: 26.03.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Curtea Domnească Târgoviste, parte din istoria românilor

TIPĂREȘTE

Oraşul Târgovişte este un oraş încărcat de istorie, fiind capitală a Tării Româneşti mai bine de trei secole. Prima înscriere documentară a fost în anul 1396 care ne confirmă de localitatea Târgovişte ca reşedintă domnească într-un memorial de călătorie.

Incep descrierea Târgoviştei cu cel mai reprezentativ obiectiv turistic – Curtea Domnească cu tot ce înseamnă: Turnul Chindia, Palatul Domnesc, Biserica Mare Domnească, Biserica Sfânta Vineri, Casa Balaşa, Grădinile domnesti.

Programul de intrare la acest obiectiv turistic este zilnic între orele 9-18, mai puţin marţi când este închis, iar preţul este de 6 lei / adult şi 3 lei / copil sau student. Taxa de fotografiere este de 15 lei / ora pentru amatori şi 25 lei / ora pentru profesionisti. Există taxe şi pentru filmat sau pentru închiriere spaţii in interiorul Curţii Domneşti. De la magazinul de la intrare am cumparat o broşura cu istoricul Complexului Muzeal “Curtea Domnească” (2.5 lei) şi o harta a principalelor obiective turistice ale Târgoviştei (2.5 lei). Deasemenea, de acolo puteţi cumpăra suveniruri, vederi, cărţi cu şi despre Vlad Tepeş şi Turnul Chindia.

Curtea Domnească este concepută de voievodul Mircea cel Bătrân pe malul drept al râului Ialomiţa şi conţine o biserică şi mai multe clădiri pentru curtenii şi familia sa. Pe timpul domniei lui Vlad Tepeş se construieşte turnul de aparare – Turnul Chindiei – cu rol de observare şi pază a cetăţii. In perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu Curtea Domnească cunoaşte cea mai înfloritoare perioadă, se construiesc şi se renovează clădiri, se termină lucrările la biserica Vineri de la Cetate.

Poarta de sud

Intrarea în Curtea Domnescă se face pe această poartă, pe sub bolta cu clopotniţă, construită deasupra porţii deoarece turnurile Bisericii Mari Domnesti nu puteau să susţină clopotul. Aceasta poartă este folosită şi azi, ea fiind construită în anul 1584 şi refacută pe timpul domniilor lui Matei Basarab si Constantin Brâncoveanu.

Biserica Mare Domnească

Această biserică a fost construită între anii 1583-1585 pe timpul domniei lui Petru Cercel după modelul bisericilor de tip cruce greacă înscrisă si poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Biserica se remarcă faţă de bisericile contemporane prin proporţiile mari, necunoscute până atunci, conturul exterior fiind de 14 x 30 m. Petru Cercel s-a inspirat din arhitectura otomană şi a construit deasupra naosului un balcon pentru familia domnească.

Pictura din interiorul bisericii este realizată integral de pictorul domnitorului Constantin Brancoveanu. Pe partea de vest a bisericii întâlnim portretele domnitorilor: Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, Petre Cercel, iar pe partea opusă intrarii sunt portretele lui Mihai Viteazul, Radu Serban, Serban Cantacuzino şi Radu Mihnea.

Se remarcă balustrada din piatră a scării care duce la balcon iar în pridvorul bisericii observăm două pietre de mormânt: ale doamnei Elina, soţia domnitorului Matei Basarab şi ale fiului său adoptiv Mateiaş.

Lângă mormântul doamnei Elina se află o groapă protejată de gratii din fier în care turiştii aruncă monezi. Există o legendă care spune că cei care aruncă bani acolo vor avea parte de o nevastă înţeleaptă şi darnică la fel ca soţia domnitorului Matei Basarab.

In interiorul bisericii încă se lucrează la restaurare, zona cu catapeteasma şi altarul fiind acoperite cu placaje şi schele de lemn, accesul fiind interzis.

Fortificaţiile Curţii Domneşti

Cetatea de scaun este protejată de o centură dublă de fortificaţii. Spre oraş a existat un şanţ de apărare, lat de 22 m şi lung de 250 m, fiind dublat la interior de un zid din piatră. Zidul care există astăzi este refăcut, fiind construit iniţial pe timpul domniei lui Petru Cercel, în anul 1584, din cărămidă. Pe timpul domniei lui Matei Basarab se dublează zidul la exterior, ridicând şi cinci turnuri de intrare.

Zidul interior are grosimea de 1.2-1.4 m şi este construit din piatră şi cărămidă, iar pe partea din sud este construit din lespede de râu.

Palatul Domnesc

Prima casă domnească este construită pe timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, pentru fiul domnitorului. Din această casă nu a rămas decat beciul, pereţii acestuia fiind construiţi din bolovani de râu.

In anul 1585, voievodul Petru Cercel construieşte între palatul vechi şi Biserica Mare Domnească un palat cu pivniţe, parter şi etaj.

In încăperile pivniţei, păstrate până astazi în forma iniţială, este realizată expoziţia “Lapidarium”, care era închisă în momentul vizitei mele acolo.

Parterul palatului este compus din zece încăperi, dintre care cea mai mare, asezată în partea sudică, avea rol de cancelarie domnească.

Accesul la etaj se efectuează pe o scară exterioară prin partea de vest. Camerele de la etaj au fost exclusiv ale familiei voievodale. De la etaj, un coridor unea Palatul Domnesc cu Biserica Mare.

Astăzi, accesul la ruinele vechiului Palat Domnesc se face pe podeţe metalice, putând admira zidurile fără să se urce nimeni pe ele, iar descrierea fiecărui loc vizitat este explicată pe panouri în limba română şi engleză.

Turnul Chindia

Turnul a fost construit de către domnitorul Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Tepeş, în jurul anului 1440. Initial a fost construit ca turn – clopotniţa, ca mai târziu să fie turn de apărare, de supraveghere şi de refugiu.

Numele actual se spune că vine de la cuvantul « chindie », care pe vremuri era momentul înserării când în cetate trebuia să fie linişte şi atunci străjerii anunţau închiderea porţilor şi stingerea focului pe timpul nopţii, astfel localitatea să nu fie văzută de la mare distanţă.

Turnul este înalt de 27 de metri fiind alcătuit dintr-o bază de forma unui trunchi de piramidă din care se ridică un turn cilindric construit din cărămidă, cu diametrul de 9 metri. In interior, construcţia are trei etaje, accesul la terasa superioară făcându-se printr-o scară în spirală, situată pe axul vertical al turnului.

In prezent, turnul găzduieşte o expoziţie de documente şi obiecte ce au aparţinut familiei lui Vlad Tepeş.

Nicolae Bălcescu a scris în anul 1848 despre Turnul Chindiei:

"Un singur turn, rămăşiţă din vestita curte domnească se înalţă trist şi singuratic pe deasupra acestor grămezi de ruine. Acest turn e scump românilor ca un monument care le vorbeşte de timpul lor de glorie şi mărire.

Biserica Sfânta Vineri

Este cunoscută sub numele de Biserica Mică Domnească, fiind construită în anul 1517. In anul 1712 un incendiu a distrus biserica, dar a fost refăcută în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu.

Biserica are turla construită pe naos, iar pridvorul este alcătuit din trei arcade de zidărie din cărămidă. In pronaos se găseşte piatra de mormânt a doamnei Balaşa, soţia voievodului Constantin Serban.

In această biserică au loc slujbe zilnice, programul lor fiind afişat pe uşa.

Casa Balaşa

Este casa construită în incinta Curţii Domneşti, lângă Biserica Sf. Vineri. A aparţinut doamnei Bălaşa, soţia voievodului Constantin Serban.

Este alcatuită din patru camere dispuse în şir având rol de azil: “să fie de odihnă creştinilor care cad în nevoie”

In locul parcului actual al oraşului Târgovişte au fost grădinile domneşti, care se întindeau până la râul Ialomiţa şi de pe malul opus al râului Ialomiţa până la poalele dealului Mânăstirii.

Vă recomand să veniţi la Târgovişte, să luaţi contact cu un pic din istoria noastră, vizitând Curtea Domnească şi simbolul oraşului – Turnul Chindiei –, să admiraţi de la înalţime localitatea şi împrejurimile.

Datele şi faptele istorice au fost luate din broşura cumpărată de la intrarea în Cetate şi de pe panourile explicative din faţa fiecărui obiectiv în parte.

Site: muzee-dambovitene


[fb]
---
Trimis de corinne in 30.11.10 17:10:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5904 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinne); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Curtea Domnească Târgoviste - Turnul Chindiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8900 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

deliutza27
[30.11.10 17:30:45]
»

Taxa de fotografiere este de 15 lei / ora pentru amatori şi 25 lei / ora pentru profesionisti.

Cum adica pe ora? Cine sta sa contorizeze de cate minute fotografiezi? Asta nu prea am inteles-o.

Pe de alta parte, recunosc ca pana sa citesc review-ul, habar nu am avut despre existenta acestui loc. Probabil din filme doar - daca a fost candva mentionat, undeva. Dar nu-mi aduc aminte.

Si tot citind, m-am lasat purtata de val si ma imaginam pe vremea domnitorilor nostri, in timp de razboi si intrigi...

Cu siguranta ca am sa fac si eu o vizita sa vad cu ochii mei locul unde s-a scris istoria Pana atunci, insa... ma multumesc cu poze

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[30.11.10 17:38:28]
»

Iata un obiectiv foarte interesant, plin de istorie, care merita vizitat! Vlad Tepes e unul din domnitorii mei preferati! Felicitari pentru frumoasa prezentare! Pretul nu- mi pare mare pentru cate pot fi vazute acolo!

sandu.53
[30.11.10 17:46:49]
»

frumos oras, cu multe obiective turistice, curat cu case vechi si cu gradini pline cu flori! merg de 2-3 ori pe an la niste prieteni si chiar ca este un prilej de relaxare! excelenta prezentare, felicitari!

luciaoradea
[30.11.10 20:23:41]
»

Foarte frumos descris, multe detalii utile, pozele minunate, in special poza nr. 16. Sunt multe locuri frumoase la noi in tara, felicitari pentru ca ai ales sa vizitezi unul deosebit!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.11.10 23:47:42]
»

@corinne

Splendid si util prezentate impresiile tale despre o fila de istorie...

Sa stii ca acum 1 luna chiar baietelul meu de 12 ani a fost cu profesoara de istorie intr-o excursie la Curtea Domneasca si pana sus in Turnul Chindiei. A fost foarte incantat de ce a vizitat, dar mi-a parut tare rau ca nu mi-a adus si mie un suvenir de pe-acolo.

Drept urmare, cu prima ocazie cred ca voi da o fuga in Targoviste, dar nu inainte de a printa review-ul tau foarte util. Cat despre poze, pot spune ca sunt absolut incantatoare si captivante.

Felicitari si un SB pe masura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[01.12.10 11:19:23]
»

@ corinne, felicitari pentru review-ul foarte complet... in turnul Chindiei am urcat si noi, dar cand am fost noi, o parte din Curtea Domneasca era inca in renovare, un adevarat santier... noaptea insa am patit-o, caci la hotelul in care am (n-am) dormit, erau cazati exuberantii concurenti ai festivalului national de romante "Floarea din gradina"...

alinutzza140*
[01.12.10 15:23:53]
»

Draga mea o adevarata lectie de istorie ne-ai oferit. Mi-ar placea sa ajung acolo dar pana una alta iti trimit un vot si ganduri frumoasa.

trandafir 1970*
[01.12.10 16:35:49]
»

Am vazut odata la emisiunea lui Mircea Radu o frumoasa declaratie de dragoste facuta din Turnul Chindiei si mi-am dorit de atunci sa ajung si eu acolo. Am fost anul trecut, se vede tare frumos tot orasul din turn, pacat ca era in renovare prin jur. Dar, mi-as dori sa revin, mai ales ca fetita mea a fost intr-o excursie cu scoala si-mi povestea ca au fost si la gradina zoologica din Targoviste, asa ca as impusca 2 iepuri!

Frumos review, ma bucur ca aici s-au schimbat lucrurile in bine, este un loc incarcat de istorie, pe care e bine sa-l (re) descoperim impreuna cu copiii nostri, asa vor invata o lectie de istorie mult mai frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
corinneAUTOR REVIEW
[01.12.10 21:45:50]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri.

In privinta pretului la fotografiat acest lucru era afisat la intrare in Curtea Domneasca, dar eu n-am achitat nici o taxa de fotografiere. Cand am platit biletul de intrare am intrebat vanzatoarea cat ma costa aceasta taxa si m-a pus sa-i arat ce fel de aparat foto am, sa nu cumva sa fac poze profesionale. Si nu cred ca-i greu sa contorizeze timpul de stat in incinta Cetatii deoarece turistii ies prin acelasi loc. Cred ca taxa depinde de cea care vinde biletele.

Oricum, e greu sa faci poze daca ei nu vor, fara a plati taxa, deorece sunt gardieni peste tot care asigura siguranta obiectivului turistic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
trandafir 1970*
[01.12.10 22:28:57]
»

Nu stiu daca se justifica pretul cerut pentru pozat/filmat in imbunatatirea obiectivului vizitat, insa eu prefer sa platesc, decat sa fac poze pe ascuns. In primul rand nu ies bine, apoi, pot primi amenda, deci, categoric, nu cred ca merita!

Si, de multe ori, fiind in grup, sau fiind presata de timp, prefer sa fac poze si la panourile explicative, decat sa tin pe altii in loc, in timp ce citesc ce si cum! Asa, citesc acasa linistita si imi raman si explicatiile in calculator... Este doar umila mea parere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ms65
[02.12.10 16:19:25]
»

eu am stat 3 luni in Targoviste in vara asta, in delegatie... prin urmare am vizitat de multe ori acest obiectiv, am scris si un rw pe afa dar, sincer nu m-a controlat nimeni sa vada daca am achitat biletul de intrare iar de poze nici nu mai vorbesc... toata lumea fotografia ce vroia, din orice unghi si nu am vazut ca cineva sa se sesizeze... veneau foarte multe autocare cu grupuri de copii, fiecare copil facand poze cu aparate sau telefoane...

bessondm
[03.12.10 00:31:10]
»

Foarte bine descris ansamblul muzeal (de o cvasitargovisteanca , felicitari! Asta-vara am vizitat si eu Curtea Domneasca, dar inca se lucra, totul era ingradit cu balustrade de sfoara, podetele de peste ruinele vizitate de tine nu erau deschise accesului liber inca. Turnul Chindiei era singurul obiectiv deschis, asa ca am privit si noi orasul de sus... superba panorama catre Ialomita!

Sa stii ca am vazut multi barbati cum aruncau monede acolo, la fantana cu legenda, chiar daca erau si consoartele cu ei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[05.12.10 18:53:27]
»

Interesant review si observ ca Targoviste e un oras ce merita vizitat!

webmaster26
[02.07.17 15:53:16]
»

Mutat în rubrica "Complexul Național Muzeal ''Curtea Domnească'', TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, bessondm, biancuta, corinne, dananecula, deliutza27, dorgo, luciaoradea, magdalena, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Național Muzeal 'Curtea Domnească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075991868972778 sec
    ecranul dvs: 1 x 1