ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
Prieteni
15 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Complexul Muzeal Golești (III) Argeș. ”Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Argeș”

TIPĂREȘTE URM de aici

După vizita la Conacul Goleștilor, am explorat grădina și clădirile adiacente conacului, foste spații destinate slujitorilor, bucătăriilor, cămărilor pentru produse și separat pentru oaspeți. Alte anexe gospodărești erau pentru animale (grajduri), hrana acestora, îngrijitorii lor, atelierele de potcovărit și de întreținere a mijloacelor de transport, toate ridicate de boier Dinicu după un mare incendiu care a distrus aproape toată gospodăria. Refăcute în parte și în mai multe etape, în aceste spații acum funcționează Secția de Istorie pe care nu am văzut-o și

Secția Etnografică și de Artă Populară a județului Argeș

Aici sunt prezentate aspecte din viața țăranilor, în parte și a orășenilor din Argeș, în trecut, dar și în prezent.

Am admirat interioare cu mobilier vechi, din diverse perioade, chiar mai recente, unele din perioada copilăriei mele. O lampă cu gaz căreia îi lipsea piciorul (păcat de frumusețea ei! Eu am donat două lămpi la două muzee din Ploiești, o frumusețe!). Mi-au plăcut grozav, o toaletă cu oglinda ovală, o fața de masă din dantelă, ceasul de masă, gramofonul, mobilierul în sine dar și unele exponate de tristă amintire, cum ar fi un televizor alb/negru. Era totuși, al nostru!

Dar cel mai mult am admirat frumoasele costume românești îmbrăcate pe manechine, costume de pe întreg cuprinsul județului Argeș, păretarele în culori vii, exuberante, pline de rafinament și o Expoziție de ceramică din Bucovina deschisă în luna mai de Noaptea Muzeelor și rămasă la dispoziția vizitatorilor până în toamnă. Aceste interioare prezintă de fapt, condițiile de viață ale locuitorilor la cumpăna dinte sec. al XIX-lea și al XX-lea.

O altă secție a Complexului Muzeal Golești este,

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Argeș

Căruia i-aș spune” al României” , pentru că aici sunt expuse gospodării țărănești din zonele viticole și pomicole, din toată țara.

Muzeul a fost deschis în 1966, se află pe un vast teren în spatele curții Conacului Goleștilor și ocupă câteva hectare de pământ. Primele aduse au fost cele din zona pomicolă a Muscelului și din podgoria Drăgășanilor. Ulterior au fost aduse gospodării de profil din Buzău, Banat, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți, Prahova, Vrancea.

Gospodăriile se întind pe alei pitruite, ca și cum ar fi pe ulițele satului. Am admirat în mod deosebit gardurile din corzile de viță tăiate primăvara, pentru că în popor, așa se spune, corzilor nu li se dau foc.

În dreptul fiecărei case, precum un număr de ordine se află o tăbliță indicatoare cu locul de proveniență a gospodăriei respective. Primele văzute au fost o troiță din lemn împrejmuită, o gospodărie viticolă din Glodeni-Argeș cu toate acareturile, altele din Gorj, Mehedinți, dar mult mi-a plăcut Biserica de lemn de la Cotmeana, cu hramul Sf. Dimitrie cel Nou, veche din 1814, adusă din satul Drăguțești. Are o lucrătură fantastică! Niciun cui nu există. Rezemate de Biserică stau câteva cruci, ale celor morți pe front sau în alte împrejurări și care nu au cruci la căpătâi. Acestea sunt Cruci de pomenireSpiritual vorbind, sufletele lor se contopesc cu ale sfinților din Biserică.

În fața Bisericii se află o fântână cu ghizdurile din lemn, cu ciutură din lemn și o clopotniță unde se află toaca. Tot din lemn. Numai clopotul nu e din lemn????

Pe latura Bisericii ce dă spre alee am fotografiat o altă frumoasă troiță din lemn ridicată într-u Lauda și veșnica pomenire a Goleștilor, familie istorică atestată documentar din sec. al XV-lea, care a contribuit la întregirea, propășirea și modernizarea României.

Un alt lucru de admirat au fost crucile de drum, cruci din piatră, mai multe la număr, dar foarte bine conservate.

Regret că nu am putut vizita toate gospodăriile, nici măcar pe cea din Prahova. Eu una, m-aș mai duce la acest muzeu, dar nu cu un grup!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Biserica ctitorită de familia Golescu.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 23.04.20 09:31:18
Validat / Publicat: 23.04.20 11:27:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PITEȘTI

VIZUALIZĂRI: 278 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Conacul Goleștilor. Obiect de colecție.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu
[23.04.20 20:52:27]
»

@mihaelavoicu:  Si folclorul este parte a istoriei noastre, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Muzeal Golești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075302839279175 sec
    ecranul dvs: 1 x 1