EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am citit aici pe AFA doua „seriale in episoade” , ambele de exceptie prezentate unul de @tata123 aici vezi impresii si aici vezi impresii, altul mai recent de @mihaelavoicu aici vezi impresii, aici vezi impresii si aici vezi impresii. In completare am urmarit un reportaj TV fascinant despre subiectul si dupa aceste trei invitatii mi-am pus in gand sa ajung si eu la Complexul Muzeal Golesti.
Unde se gaseste si cum ajungem?
Pe waze veti gasi Complexul Muzeal Golesti sub denumirea Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti sau Golesti Museum, iar pe Google Maps drept Muzeul Golesti.
Adresa este Strada Banul Radu Golescu, nr. 34 conform bilet intrare, dar nr. 1 cf google, sat Golesti, Stefanesti (AG), cod postal 117715.
De la Bucuresti se ajunge urmand A1 pana la iesirea spre Ciresu si Topoloveni, apoi pe DJ105, DN7 si DJ75 pentru circa 110 km in 1,5 ore, detalii aici google.com/maps/dir/Bucur ... d44.8395901!3e0. Golesti este parte a comunei (orasului, nu stiu sigur) Stefanesti, situat la 10 km de orasul Pitesti, pe DN7, drumul vechi de Pitesti sau de camioane cum il numeam eu.
Se poate parca in afara carosabilului pe un spatiu inierbat, langa zidul muzeului, vis-à-vis de biserica Golesti, alt obiectiv in sine, in proces de restaurare in aceste zile.
Acees si vizitare
Ansamblul muzeal este deschis vara intre orele 9 – 18 si iarna intre orele 8 – 16, mai putin in zilele de luni.
Biletul intreg de intrare costa 10 lei, biletul redus 5 lei, iar un tur ghidat costa 25 lei. Daca doriti si puteti sa alocati timp acestei vizite, luati in calcul cateva ore bune si optati pentru o vizita ghidata. Ghidajul este unul de exceptie. Exista si o aplicatie cu cod QR prin intermediul careia veti putea afla detaliile despre locurile vizitate.
La casa de bilete se gaseste si un magazin cu suveniruri, unele deosebite, dar si o oferta de vinuri din podgoria Stefanesti,
Evaluare
De la mine: nota 10 plus pentru ghidaj, nota 10 plus pentru abordarea celor responsabili cu privire la dezvoltarea acestui complex, la accesarea fondurilor europene, la imbogatirea destinatiei cu activitati, servicii si posibilitati de agrement precum calarie, plimbari cu trasura, spatii de joaca, scoli de vara, tabere de creatie (excelenta destinatie pentru “” scoala altfel”” ), filmari, teambuilding, evenimente organizate cu mese traditionale si spectacole cu artisti populari.
Bineinteles ca trebuie sa va interesati dinainte asupra acestora, si acum in pandemie cu atat mai mult (de ex: accesul la tiroliana este acum suspendat, dar am prins live un concurs artistic cu un dans superb al calusarilor pe care incerc sa il atasez la articol).
Obiectivul nostru inregistreaza pe Google nota 4,7 din 5 din peste 1600 evaluari, iar pe AFA un 10 curat din 8 impresii.
Prezentare de ansamblu
Pe un panou explicativ de la intrarea in Complexul Muzeul Golesti citesc faptul ca muzeul este organizat in principal in “casele familiei Golescu” , recunoscuta in istoria noastra pentru contributia adusa de unii membri ai sai la dezvoltarea culturii romanesti, pentru activitatea desfasurata in cadrul revolutiilor din anii 1821 si 1848 – 1849, in perioada unirii principatelor in 1859 si in lupta pentru independenta de stat a Romaniei in 1877 – 1878.
Muzeul a fost infiintat in anul 1939 de Regele Carol al II-lea sub numele de “Muzeul Dinicu Golescu” .
Muzeul cuprinde urmatoarele sectii:
Sectia memoriala “Casa Golestilor” , costruita in anul 1640 (casa evident, nu sectia),
Sectia de istorie “Locul si rolul Golestilor in istoria si cultura nationala” ,
Sectia pedagogica “Prima scoala sateasca, in limba romana, de nivel superior, din Tara Romaneasca” ,
Foisorul in care a trait ultimele zile de libertate Tudor Vladimirescu in anul 1821,
Sectia pavilionara “Etnografia si arta populara a jud. Arges” ,
Depozitul de studio al muzeului, ateliere, laboratoare,
Muzeul viticulturii si pomiculturii din Romania.
Pe parcursul vizitei puteti face o plimbare si intr-un parc amenajat unde au loc si spectacole si din care se ajunge intr-un superb muzeu al satului romanesc.
V-am spus eu ca va trebuie timp sa vizitati acest loc?
Biserica Golestilor
Inainte sa intrati in curtea conacului puteti traversa strada pentru a vizita Biserica Golestilor. Aceasta poarta hramul Sfintei Treimi. A fost construita in anul 1646 de mesterul Stoica si este ctitorie a lui Stroe Leurdeanu si a Visei din Golesti. In mormintele din pronausul bisericii, se odihnesc membrii de vaza ai familiei Golescu. Am gasit-o in proces de renovare.
Foisorul de paza (sec. XVIII – XIX)
Foisorul se inalta chiar deasupra portii de intrare in curtea muzeului. O scara din lemn urca la etaj unde poti face roata intr-un balcon care circumscrie constructia oferind privelisti asupra locului. Un drapel flutura mandru deasupra foisorului.
Aici, in ziua de 21 a lunii mai a anului 1821 a fost arestat Tudor Vladimirescu, tradat fiind pe drumul de retragere de la Bucuresti spre muntii Olteniei. Fiind in bune relatii cu boierii Golesti, Tudor Vladimirescu si-a instalat tabara la Golesti. A fost tradat de membrii Eteriei si de unii din proprii panduri. A fost arestat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti. Urma sa fie judecat la Targoviste, dar a fost asasinat pe drum.
La etaj este amenajata si o camera decorata corespunzator acelor vremuri.
Conacul Golestilor
Aici se desfasoara partea cea mai consistenta a vizitei. Conacul a fost ridicat in anul 1640 in stilul architectural prebrancovenesc de marele vornic Stroe Leurdeanu si de sotia sa Visha, constructor fiind mesterul Stoica. Este totodata singura constructie laica medievala fortificata din tara si este imprejmuit de ziduri inalte din caramida si turnuri de aparare. Conacul a fost restaurant in anii ’40 si se prezinta intr-o stare foarte foarte buna prin comparatie cu alte conace din tara. Aici sunt expuse obiecte personale ale familiei Golescu, mobilier de epoca, manuscrise si carti, majoritatea obiectelor fiind obtinute din donatii ale descendentilor familiei sau altor apartinatori.
Conacul este o constructie etajata, are in subsol un beci sau o crama. Am urcat intai la nivelul usor inaltat al parterului unde in pridvor este prezentat intr-o imagine inramata arborele genalogic la familiei Golescu, care incepe cu parcalabul Baldovin in anul 1495, stapanitor al Golestilor de Muscel si dainuie peste multe generatii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, desi multi mebrii ai familiei nu au lasat urmasi.
Se intra intai intr-un hol foarte larg. Aici iese in evidenta o scara spiralata din lemn care duce la etaj. Interesante si sunt sobele cu olane varuite in alb, construite in zid la petrecerea dintre camera si spatiul din hol.
De o parte si de alta a holului sunt mai multe camere care au capatat tematici distincte in cadrul muzeului. Astfel vom parcurge pe rand camera de primire a oaspetilor, camera de lucru a fratilor Golesti, camera Zincai si al lui Dinicu Golescu, camera familiei Davila, sufrageria de iarna incluzand camera cu tronul si biroul regal, camera orientala. Nu voi descrie in amanunt fiecare dintre acestea. Voi puncta numai ca sunt deosebit de interseante si bine prezentate si va invit sa le apreciati in pozele pe care le voi atasa articolului. In mod special mi-a placut camera orientala si camera care gazduieste biroul regelui. Prezentari ample ale acestora se gasesc in linkurile colegilor de sait mentionate la inceputul articolului.
Dupa aceasta incursiune fascinanta in istorie romanilor si familiei Golestilor, vom cobori in beci unde pot fi admirate cateva butoaie si arhitectura specifica unei asemenea incaperi sapate jumatate in pamant.
Vizita la acest obiectiv mai atinge cateva puncte interesante.
Bolnita este un spatiu amenajat menit sa aminteasca grija pe care marele ban Radu Golescu a acordat-o amenajarii locurilor pentru bolnavi indiferent de starea lor sociala acoperind si costurile generate de asigurarea unui medic care sa ii trateze pe suferinzi si a medicamentatiei acestora.
Un alt loc vizitat este baia turceasca unde am putut remarca ce bine s-a pastrat acest loc in care se poate vedea / deduce functionalitatea acestor bai vechi de trei secole. Baia are forma patrata si un tavan boltit.
Intre altele am remarcat si un turn de aparare.
Nu am vizitat scoala sateasca, despre care insa mi s-a povestit, motiv insa de a reveni pentru … aprofundare.
Muzeul satului
In curtea alaturata, delimitate de un zid da aparare gros, este un spatiu deschis, cu bancute, un iaz si un pod arcuit peste acesta. Aici este si un loc de joaca cu tiroliana, unde sper sa revenim cand se va deschide accesul la aceasta dupa ridicarea restrictiilor sanitare. La limita opusa a acestui spatiu, ideal pentru un popas, am vazut montata o scena, unde tocmai de desfasura un concurs artistic, un superb spectacolul din care eu am prins momentul dansului calusarilor.
Si mai trecem intr-o curte vecina, unde se deschide lumea satului romanesc. Este un muzeu al satului, cu casute din diferite regiuni ale tarii. Aici veti putea regasi gospodaria veche romaneasca, cu unelte, sure, anexe gospodaresti si camerele caselor asa cum erau ele oranduite de stramosii nostril. Nu putea lipsi biserica din lemn. O prezentare a casutelor puteti urma accesand codul QR afisat la acestea. Muzeul se intinde pe 10 hectare si detine 40 de gospodarii si anxele acestora.
Vizitand acest loc minunat am realizat ca nu l-am explorat suficient si in totalitate, motiv pentru care cu siguranta voi reveni si voi aloca cel putin jumatate de zi vizitei.
Multumesc in mod special doamnei care m-a insotit, un ghid cu har si pasionat.
Numai de bine tuturor! Nu ratati vizitarea Complexului Muzeal al Golestilor.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
vom reveni pentru o vizita ampla pe indelete poate si de o zi intreaga
Trimis de Dan&Ema in 30.09.20 20:01:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.83936900 N, 24.96371100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema: M-am plimbat și cu voi prin acest loc deosebit aproape de Pitești. Am revăzut interioarele, mobilierul, mi-au plăcut. Da, este un loc ce merită vizitat, un loc cu atâta încărcătură istorică, un loc frumos în mijlocul naturii pe care l-am vizitat de multe ori și la care m-aș mai duce...
@mprofeanu:
Si eu, adica noi (incluzand pe Ema) voi (vom) reveni in acest loc incarcat de cultura si valoare.
Vizita mi-a depasit asteptarile cu toate ca nu erau chiar mici.
Plusvaloarea fata de asteptati a fost adusa de dna care mi-a oferit exceptionalul ghidaj, dna Simina.
Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dan&Ema: Mă bucur că ai vizitat Conacul Goleștilor și muzeul satului în aer liber - sunt obiective excepționale, situate relativ aproape de București. Așa cum ai menționat poți petrece lejer o jumătate de zi pe acest domeniu istoric; incursiunea se poate combina cu o vizită la proprietățile Brătienilor de la Florica, mai nou expoziția a fost reamenajată și numită Muzeul Brătienilor (vezi impresii).
Revenind la conacul Goleștilor, clădirea istorică a fost restaurată între anii 2015-2016, expozițiile interioare îmbunătățite cu noi obiecte, în general s-a realizat o creștere a atractivității turistice. Am vizitat locul de multe ori, înainte și după restaurare, și pot spune că este o oază de relaxare și un mod plăcut de a petrece câteva ore în mijlocul istoriei și vieții rurale de altădată.
”Este totodata singura constructie laica medievala fortificata din tara si este imprejmuit de ziduri inalte din caramida si turnuri de aparare.
Aici nu aș fi așa de sigur De exemplu, am vizitat în ultimii ani alte câteva curți boierești fortificate: curtea Bălăcenilor din Tătărăștii de Sus (vezi impresii) sau ansamblul boieresc fortificat a boierului Mareș Băjescu din Băjești-Argeș, ctitorul Mănăstirii Cornetu de pe Valea Oltului (vezi impresii). În ambele locuri există curte fortificată cu ziduri și turnuri de apărare, biserică de curte și iaz, dar din păcate nu se mai păstrează decât pivnițele caselor boierești.
Mulțumim pentru prezentare, Goleștiul merită mai multe vizite, în anotimpuri diferite. Numai bine!
@tata123:
Ca intotdeauna multumesc de completari. Vizita la Golesti, ti se datoreaza si tie, fascinat fiind de ce ai publicat.
Informatia "contestata" de tine, am cules-o dintr-o tiparitura. Pot intreba la fata locului pe dna muzeograf.
Pe de alta parte tu ai vazut multe si baza ta de documentare este imensa.
Multumesc! Numai de bine! ????
Mie mi-a plăcut enorm Conacul Goleștilor și nici nu am văzut tot când am fost! Dar acum am completat câteva lipsuri.
O reședință boierească aidoma multor astfel de gospodării la vremurule de atunci, dar rară, aproape inexistentă în zilele noastre. Așa cum am spus și în reviewul meu, duceau o viață tihnită când era liniște în țară.
Felicitări și toate bune!
@mihaelavoicu:
In primul rand multumesc pentru postarea Dvs care m-a inspirat sa vizitez acest conac superb si muzeul construit in jurul lui. Cred ca am si scris un ecou atunci ca musai vreau sa ajung la Golesti.
Culmea, alaltaieri, cand articolul era in curs de definitivare, pe Travel Mix era un reportaj despre... Muzeul Golesti!
Si eu sunt in aceeasi situatie ca Dumneavoastra si vreau sa revin sa vizitez ce nu am putut acoperi in prima mea vizita.
Multumesc pentru lectura si randurile asternute. Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Dacă-i așa, haideți cu mine la Urlați. Acolo, conac (numai dacă nu ați fost, cumva) ! Și mai câte nu sunt pe acolo!
Buna! Am in plan vizitarea complexului muzeal.
Mi-a placut maxim cum l-ai descris, bravo!
@adrianbogdan:
Buna Roxana,
Ma bucur ca ti-a placut articolul si mai ales destinatia. Nu vei fi dezamagita.
De altfel de la tine de la giratoriu, poti sa mergi pe DN7 si sa te abati si la Potlogi, care este restaurat de cativa ani.
Si eu am planul asta in gand, Potlogi & Golesti.
Poate aveti norocul sa fie si o manifestare culturala sau expozitie cand vizitati si atunci rupeti de o zi intreaga.
Multumesc de lectura si ecou, numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Rotonda Goleştilor — scris în 16.10.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Complexul muzeal Goleşti — Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii (Retour a la nature, Jean- Jaques Rousseau) — scris în 10.10.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Biserica Sf. Treime, necropolă a familiei Golescu — scris în 28.11.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Conacul din Muzeul National Goleşti, leagănul unei familii care a făcut istorie acum 150 de ani — scris în 24.11.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul satului din... Golești - 2022 — scris în 27.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Muzeul Golești - Paradisul de la marginea orașului Pitești — scris în 30.05.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Conacul Goleștilor – o escapadă perfectă pentru o zi — scris în 19.05.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ