ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Turnu Măgurele
ÎNSCRIS: 29.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirile din Moldova: Schitul Sihla, Manastirea Sihastrie, Secu si Neamt

TIPĂREȘTE

La recomandarea gazdei de la pensiunea unde am fost cazati, am pornit dis-de-dimineata sa vizitam aceste manastiri, mergand pe un drum forestier, drum care ne-a ajutat insa sa vedem intr-o singura zi toate aceste frumuseti moldave.

Drumul forestier porneste de la Manastirea Agapia, si mergem 8 km prin padure, cu masina, admirand peisajul mirific care ne inconjoara.

Drumul este acceptabil, pe alocuri destul de urat, astfel ca nu poate fi strabatut cu o masina joasa.

Prima vizita o facem la Schitul Sihla. Lasam masina jos, si urcam vreo 500 m pana la schit. Noi, satui de atata mers cu masina, am preferat sa facem acest drum destul de abrupt, pe jos. Ne-am intalnit insa cu turisti care faceau acesti 500 m cu masina. Deci se poate urca si cu masina.

Schitul Sihla este un schit de calugari, frumos ingrijit, unde n-am poposit insa prea mult, fiind nerabdatori sa ajungem la Pestera Sf. Teodora din apropiere.

Spre Pestera Sf. Teodora se ajunge prin padure, pe o carare amenajata, cu balustrada, fiind un drum destul de dificil. Mie mi-a placut acest drum foarte mult, pentru ca este spectaculos. Am poze ca dovada. :)

La Pestera Sf. Teodora am aprins o lumanare, lumanare pe care am cumparat-o de la un calugar cu care ne-am intalnit pe drum din intamplare. Eu nu am stiut ca se aprind si lumanari la aceasta pestera, asa ca nu eram pregatita in acest sens.

De la Pestera Sf. Teodora am plecat mai departe pe drumul forestier si am ajuns la Manastirea Sihastrie.

Manastirea Sihastrie este foarte frumos amenajata, este mare. Pe langa biserica veche, a mai fost construita una recent, mare si frumoasa, parerea mea fiind ca aceasta are mai mult tenta comerciala.

Am vizitat chilia parintelui Cleopa si am ramas impresionata ca in gradina, cat si in interior, se simtea miros de mir. Divin!

In vizita noastra la Manastirea Sihastrie, am trecut pe langa bucatarie, si am observat un grup destul de mare de femei care curatau legume. Nestiind ce se intampla, pentru ce sunt curatate acele legume, am intrebat, si ne-au spus ca se face mancare pentru credinciosi. Si chiar in acel moment se servea masa, fiind ora pranzului, asa ca ne-au invitat si pe noi la masa.

Noi, curiosi din fire si dornici sa traim experiente inedite, am intrat si noi in sala de mese, alaturi de o multime de oameni. Se servea ciorba de legume si pilaf de orez cu ciuperci si mamaliga. Am gustat din acele mancaruri, mai mult de rusine, daca tot intrasem acolo, dar nu ma atrageau deloc. Fie, o experienta inedita pe care am bifat-o in jurnalul meu de calatorie, dar pe care cu siguranta n-o voi mai repeta!

Mai departe am poposit la Manastirea Secu. Se vede clar diferenta intre Sihastrie si Secu, in sensul ca cea de-a doua este mult mai saracacioasa, nu are deloc aspect comercial. In schimb am observat ca se lucra la zugravirea exterioara a chiliilor, si erau montate schele, ceea ce dadea senzatia de santier.

Trecem repede peste acest obiectiv turistic si ne indreptam spre Manastirea Neamtului.

Manastirea Neamtului este superba, dezvoltata, cu multi vizitatori.

In fata manastirii se gaseste o librarie mare. Interesant este insa faptul ca in biserica se gasesc Icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni si Icoana Fecioara cu 3 maini. Se spune ca daca treci pe sub Icoana Facatoare de Minuni, chiar se indeplineste ceea pentru ce te rogi. Bineinteles ca am trecut si eu pe acolo.

Ma admirat si coroana lui Stefan cel Mare expusa in Muzeu.

Curtea este imensa, cu multe flori, ca si la celelalte manastiri vizitate.

Mai departe am mers la Muzeul Mihail Sadoveanu, care se afla in apropierea Manastirii Neamtului. Si aici m-am simtit aproape cu sufletul de literatura si de istoria romana. Cand vizitezi acest muzeu, esti acompaniat si de sunet, in sensul ca in toate camerele vizitate se aud poezii fredonate.

Ceea ce am vazut acolo veti vede in fotografiile atasate review-ului.

Am vizitat si rezervatia de Zimbri, aflata in apropierea Manastirii Neamtului, rezervatie pe care sotul meu nu a vrut sub nicio forma sa o ratam. Era si pacat sa o ratam, pentru ca nu mai vazusem niciodata zimbri vii, in toata maretia lor.

Aceste obiective turistice le-am vizitat intr-o singura zi, a fost destul de obositor, dar timpul nu ne permitea sa zabovim mai mult. Ne-am promis ca pe viitor vom ajunge iarasi acolo si vom sta mai multe zile, pentru a putea sa vizitam totul mai pe indelete.

Aceste frumuseti trebuie vizitate de orice roman macar o data in viata.


[fb]
---
Trimis de cris1982 in 05.09.10 16:18:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MOLDOVA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12839 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cris1982); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la schitu Sihla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1000 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

georgiana
[05.09.10 16:30:51]
»

Ma bucur ca ai scris despre acest subiect, pentru ca o sa ajung si eu in zona, peste 2 saptamani, cu premiul saptamanal de la Pojorata! Am mai fost cu multi ani in urma la schitul Sihla si retin ca la o rascruce, fara indicator, am luat un drum gresit si ne-am ratacit...

cris1982AUTOR REVIEW
[05.09.10 17:13:21]
»

Felicitari pentru premiul obtinut!

Noi nu am avut probleme cu drumul, pentru ca exista indicatoare. Iti doresc sa ai vreme frumoasa, sa fie uscat pe jos, ca sa faci acest drum fara probleme.

Chiar nu-mi amintesc de nicio rascruce.

Sau parca mi-aduc aminte, dar urmezi si tu drumul principal, ca se vede diferenta intre drumul principal si cel laturalnic, fara nicio problema.

In general drumul este bun, la vreo 2 curbe intre Sihla si Sihastrie este mai naspa, dar cu atentie si rabdare treci si peste aceasta portiune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[05.09.10 20:49:53]
»

Cati zimbri mai sunt acum in rezervatie, ca i-am vazut acum doi ani, si unii pareau ca isi traiesc ultimile zile?

De ce nu ti-a placut mancarea la manastire? doar pentru ca era de post?

magdalena
[10.10.10 11:42:03]
»

Am vazut si eu cateva dintre aceste manastiri foarte frumoase, la schit nu am fost, dar se pare ca mai am multe de vazut!

Chiar si de mai multe ori!

cris1982AUTOR REVIEW
[10.10.10 12:05:03]
»

@Diaura

Scuze pentru intarzierea raspunsului, insa abia acum am mai intrat pe acest review si am vazut intrebarile tale.

În prezent, în rezervație se găsesc 4 exemplare de zimbri (2 femele, un mascul și un vițel de zimbru de sex feminin), care nu mi s-au parut deloc pe moarte. Aratau bine. Am scris si despre aceasta rezervatie un review click aici

Iar mancarea de la Sihastrie nu mi-a placut pentru ca nu arata bine. Ciorba era zeama lunga, iar pilaful era aproape numai orez, legume foarte putine. Nu mi-au placut nici tacamurile, (din aluminiu si castroane de metal), nici mamaliga care avea o culoare ciudata, (parca era amestecat malaiul cu tărâţe), nici compania de la masa.

Repet ca am intrat acolo din pura curiozitate, fara sa am pretentia sau asteptarea de a gasi conditii ca la restaurant. Celorlalti comeseni am observat ca le placea, n-aveau nicio greaţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cris1982AUTOR REVIEW
[10.10.10 12:11:46]
»

@magdalena

Si eu mai am multe de vazut in zona Moldovei si Bucovinei. Trebuie sa mai ajung pe acolo. De exemplu, am aflat de aici de pe AFA ca exista si Manastirea Agapia Veche, unde se ajunge pe un traseu prin padure. Superb! Am vazut azi la Tv un documentar despre Manastirea Bogdana, manastire pe care nu am reusit sa o vizitez.

Iar despre Schitul Sihla, acesta mi s-a parut a fi unul dintre cele mai interesante obiective vizitate de mine in zona Moldovei, in special datorita drumului spre Pestera Sf. Teodora.

Am pus foto cu acest drum, care mi s-a parut spectaculos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[10.11.10 02:57:38]
»

La Agapia Veche se ajunge bine mersi de la Agapia pe un drum de mașină. Există drum prin pădure de la Agapia Veche spre Secu sau Sihăstria.

nicolae75
[25.10.13 10:01:21]
»

stie cineva cum se prezinta acum drumul forestier dintre Agapia-Sihla si Sihastria? Ma bate gindul sa merg in weekend.

Qvadratvus
[25.10.13 21:10:11]
»

@nicolae75: Ultima dată am fost pe el îm primăvră şi era ok. Nu e propriuzis un drum forestier, e un drum de pământ adaptat pentru traficul auto cu maşini mici.

webmasterX
[22.04.16 08:42:23]
»

Pentru conformitate: Mutat în rubrica "Circuite / mini-circuite 'Mănăstirile Moldovei', #CĂLĂTORII prin MOLDOVA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, Diaura*, georgiana, magdalena, nicolae75, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite 'Mănăstirile Moldovei':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053276777267456 sec
    ecranul dvs: 1 x 1