ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2017
DE SN
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 07.01.09
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 8 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Jurnal de calatorie în fosta Iugoslavie (I)

TIPĂREȘTE

Prima etapa

De ceva vreme plănuiam să mergem în vacanță în Croația. An de an am tot amânat în așteptarea unei conjuncturi favorabile (perioadă, bani, evenimente etc.) Nici anul ăsta nu ne dădea mari speranțe, dar când e să se întâmple, se aliniază planetele.

Uite așa am ajuns să plecăm, nu doar în Croația, ci într-un tur mai larg în fosta Iugoslavie și cu pregătirile pe ultima sută, nu cu 6 luni înainte cum făceam de obicei.

Am reușit totuși să ne facem câteva trasee din care am ales pe cel care se încadra în limitele noastre de timp. Bineînțeles că ar fi fost variante mai cuprinzătoare, pe care le-am lăsat pentru altă data, cu mulțumirea că am realizat și atât.

Mai concret, am ales ruta București – Kragujevac (cu ieșire prin Clafat-Vidin) - Sarajevo - Dubrovnik - Plitvice - Zagreb - Belgrad - Turnu Severin - București, cu popasuri prin fiecare. Toate rezervările le-am făcut prin booking.com și, cu excepția Dubrovnik-ului, a fost destul de ușor să ne hotărâm.

Am ales această rută, plecând de la ideea ca fiecare etapă să fie în limite rezonabile de mers, compatibile cu lungimea și dificultatea traseului propriu-zis și cu faptul că eram doi șoferi care ne schimbam cam la jumătatea drumului.

Am plecat sâmbătă dimineața devreme, cu gândul de a ajunge pe lumină la prima destinație Kragujevac.

Ne făceam probleme în primul rând pentru podul de la Slatina care se repară în fiecare an și nu se mai termină niciodată. Din fericire, am aflat că va fi închis complet abia în ziua următoare și, cu puțin noroc, am scăpat de rutele ocolitoare pe DJ-uri și am trecut surprinzător de repede. Nicio problemă, echilibrul universal se va manifesta, nu mult mai târziu.

Cu câteva zeci de km înainte de Calafat, am făcut plinul ca să mai economisim niște bani (benzina e mai scumpă în Serbia) și am trecut fără probleme podul.

Întrucât mergeam vreo 60 de km prin Bulgaria am vrut să cumpărăm Buvigneta, însă, surpriză, nu ai de unde să o cumperi, nu există nicio gheretă, iar la prima benzinărie ne-a îndrumat spre o alta la 15 km mai departe și ieșită din traseul nostru. Ne-am asumat riscul de a fi amendați și am pornit mai departe, cum ne arăta GSP-ul, cu speranța că vom găsi o benzinărie în drum de unde să cumpărăm vigneta.

Drumul prin Bulgaria e neașteptat de bun, dar dezolant de pustiu, zici că treci printr-o țară nelocuită. Pe drum am întâlnit o mașină de poliție și am crezut ca până aici ne-a fost, în schimb polițistul a scos mâna pe geam și ne-a făcut semn să-l depășim. În fine, în primul sat mai răsărit oprim la o benzinărie și răsuflăm ușurați, aveau vignetă și se putea cumpăra chiar în euro, că leva nu aveam oricum.

Ajunși la granita cu Serbia, am constatat că de fapt nu puteai trece dacă nu cumpărai întâi vigneta, dar noi o aveam deja pe parbriz (La bulgari nu s-a inventat încă vigneta electronică, trebuie să o lipești pe parbriz și apoi să te chinui să o răzuiești).

Mă întreb totuși ce se întâmplă dacă poliția lor e mai supărată și te controlează pe acea porțiune de drum? Probabil că plătești și una și alta (vigneta și amenda).

Trecerea granitei nu ne-a creat probleme, am constatat mai peste tot că e suficient să spui ”vacanța” când te întreabă unde mergi.

Mai departe am mers pe un drum expres și mai bun ca la bulgari, până ne-am intersectat cu autostrada ce duce la Belgrad și pe care ne-am urcat ca să continuăm prima etapă.

La intrarea pe autostradă sunt automate cu barieră care îți eliberează un tichet, după care, la ieșire sunt ghișee unde achiți în mod civilizat cu cardul sau cu bani. Decât să te încurci în monedele lor, am preferat, ori de câte ori am avut ocazia, să plătesc cu cardul. Autostrada nu e nemaipomenită, peticită și cam denivelată, dar poți să mergi mai repede (130km/h) și să mai reduci din timpul de stat la volan.

Am ajuns așa cum ne-am planificat, pe lumină la Kragujevac și ne-am găsit relativ repede hotelul. Deși este al patrulea oraș ca mărime din Serbia, este aproape anonim, fără obiective turistice sau altceva. În schimb, este foarte avantajos ca etapă de tranzit, când ai de făcut un drum lung și anevoios a doua zi.

Hotelul Ema, micuț dar confortabil, cu parcare privată în curtea interioară, cu un recepționer tânăr care vorbește o engleză impecabilă și în general cu un personal foarte amabil. După ce am mâncat și ne-am odihnit puțin, am vrut să facem o plimbare prin oraș să ne mai dezmorțim, dar ne-a surprins o ploaie torențială, așa că ne-am refugiat tot în restaurantul hotelului. Noaptea ne-am odihnit destul de bine, deși hotelul are un inconvenient, fiind plasat la șosea, dacă deschizi geamul auzi tot traficul, mă rog cât este într-un oraș de provincie.

A doua zi, după un mic dejun neașteptat de consistent, ne-am încărcat catrafusele în mașină (noi când plecăm în vacanță luăm și jumătate din casă) și am plecat încrezători spre următoarea destinație: Sarajevo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de SN in 07.09.17 01:29:15
Validat / Publicat: 07.09.17 08:05:57
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ

VIZUALIZĂRI: 1697 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (SN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[07.09.17 08:03:01]
»

@SN: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite în Peninsula Balcanică, EUROPA" (deja existentă pe sait)

===

Hotelul Ema, micuț dar confortabil,

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).

NB: linkul poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului - „SCRIE REVIEW”

Nasshu
[07.09.17 08:12:45]
»

@SN:

am vrut să cumpărăm Buvigneta, însă, surpriză, nu ai de unde să o cumperi

Așa am pățit și eu acum vreo 3-4 ani când am ieșit pe la Calafat. Nu am găsit/văzut în vamă de unde să cumpăr vigneta.

M-am lămurit la a doua tură când nu erau așa multe tiruri în vamă și am văzut ghereta. Ea este pe partea dreaptă imediat la ieșirea din vamă. Unghiul vizual fiind mic, dacă mai ai baftă și de niște tiruri o ratezi.

Anul ăsta am ajuns în vamă la 7:10 și surpriză madam de la gheretă avea anunț în geam că nu vinde până la ora 8. Toți erau un car de nervi . Am plecat, am intrat 1km în Vidin și am luat-o de un LUkoil. Aici altă znoavă... ăla de la benzinărie a crezut că și-a găsit fraierul și incerca să mi-o vândă cu 20 euro (pe o lună) ! L-am lăsat să vcifereze și la final am scos cardul. Evident că a rămas cu buza umflată

Oricum ideea este că există gheretă pentru achiziția vignetei în vamă, dar la modul cum este poziționată dacă treci prima dată pe acolo ai toate șansele ă o ratezi.

SNAUTOR REVIEW
[07.09.17 09:02:30]
»

@Nasshu: Așa e, era plin de tiruri pe toată lungimea vămii, noi ne-am bucurat că măcar nu trebuie să stăm la aceeași coadă cu ele.

Nici nu ne-am gândit că ar putea fi doar pe o singură parte gheretă, doar am mai fost la bulgari și aveai de unde să cumperi fără probleme.

zlatna
[07.09.17 10:08:50]
»

@SN: Frumoasă călătorie.

Problema cu vineta la Bulgari o puteați rezolva mai ușor. Puteați să mai mergeți prin țară vreo 80 de kilometri și ieșeați din țară pe la Porțile de Fier II, direct în Serbia, mai făceați ceva economie la bani și nici nu aveați emoții cu vineta.

Am vizitat Dubrovikul în 2015 și ne-a plăcut foarte mult.

Anul acesta am fost iarăși în Croația și am vizitat multe localități de pe coasta Dalmată, dar după părerea mea tot Dubrovnikul e cel mai frumos.

Toate cele bune.

SNAUTOR REVIEW
[07.09.17 10:18:29]
»

@zlatna: Este adevărat, însă intenționat am ieșit pe la bulgari pentru ca la întoarcere să intrăm pe la Porțile de Fier, să nu mergem pe același drum. Tot atât de adevărat este că (așa cum am scris în review) la bulgari nu ai ce vedea pe această porțiune.

În schimb, drumul prin Serbia e net superior calitativ pe acest traseu, ceea ce ne-a ajutat să ajungem în timpul programat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
SN, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit în Peninsula Balcanică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043494939804077 sec
    ecranul dvs: 1 x 1