ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 16 si 19

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cu masina prin Balcani 3

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce ne-am intors din croaziera din golful Kvarner, cu vizitarea insulelor Krk si Cres, am realizat ca n-am alocat nici o zi intreaga pt. a face plaja si baie in statiunea Opatija, gazda noastra pt. 4 nopti.

Asa ca am incercat marea cu degetul - sa prelungim sejurul nostru cu inca o zi la hotelul Imperial unde eram cazati urmand ca la intoarcere acasa sa parcurgem distanta Opatija-Bucuresti dintr-o bucata, fara oprire intermediara. N-am avut noroc insa, fiind in plin sezon si weekend pe deasupra, asa ca ne-am facut bagajele, rezervarea pt. o noapte intermediara in Smederevo (Serbia) iar a 2-a zi ne luam la revedere de la frumoasa statiune Opatija cu destinatia Belgrad via Zagreb.

Tot drumul a fost pe autostrada, care in Croatia se prezenta excelent iar in Serbia destul de bine, cu peisaje mai frumoase in prima tara, cu paduri si campuri mai ingrijite fata de partea sarbeasca dar si cu taxe de autostrada mai mai mari in Croatia. Singurele evenimente notabile ale acestui drum au fost un accident in apropiere de Kralovac, cozile interminabile datorate taxei de autostrada de la intrarea in Zagreb, cozi ce se intindeau pe o distanta de cativa kilometri - noi ne-am incadrat pe benzile din dreapta ale autostrazii pt. a ocoli capitala croata pe centura si a mers mai repede.

Trecerea vamii a decurs normal, drumul prin Serbia fara probleme pana la intrarea in Belgrad pe care am hotarat sa-l ocolesc pe centura, prin partea de sud, centura in regim de autostrada in cea mai mare parte dar si cu o portiune de sosea simpla care m-a derutat putin asa ca am oprit la un OMV pt. a ma informa dar si pt. a alimenta in acelasi timp.

Este posibil sa fi traversat Belgradul mai repede pe autostrada care strabate orasul iar la iesire puteam alege varianta drumului spre Smederevo pe soseaua ce merge pe langa Dunare, o varianta ce pare mai interesanta decat cea aleasa de noi si anume pe autostrada spre Nis, pana in dreptul localitatii Ralja, apoi la stanga vreo 10 km pana la orasul de pe malul Dunarii, unde aveam cazare.

Aici ne-am cazat la Zlatna Brdo Apartments, despre care am scris cateva randuri la vremea respectiva. O locatie impecabila cu un confort deosebit. Orasul Smederevo m-a surprins intr-un mod foarte placut, atat cat am putut sa il vad seara si apoi dimineata, prin curatenie multa verdeata (duplex-ul nostru se afla vis-à-vis de un parculet), o faleza pe care se canta muzica live seara, o cetate pe malul Dunarii foarte interesanta si nu in ultimul rand un centru pietonal foarte animat, cu o oferta bogata de magazine, terase, restaurante, cofetarii, bar-uri etc., dar cu lume foarte civilizata. Am servit masa la restaurantul “Monument” la recomandarea gazdei noastre, cel mai solicitat restaurant din centru care are un raport calitate-pret excelent (faceam o comparatie cu preturile din Venetia si Opatija!) si un personal foarte amabil si atent chiar daca nu erau vorbitori de limba engleza. Chiar in mijlocul acestui centru pietonal trona o frumusete de catedrala iar in fata acesteia o statuie-monument care, probabil a dat si numele restaurantului de care v-am vorbit.

Desi locatia unde ne-am cazat beneficia de o bucatarie ultradotata in fiecare apartament, am preferat sa plecam mai devrem a doua zi si sa servim masa pe traseu.

Astfel dupa ce am am mai dat un tur al centrului si falezei (unde am admirat si vechea cetate, fosta raia turceasca si despre care se face vorbire si in serialul Suleyman Magnificul!) am plecat spre Veliko Gradiste (trecand pe langa Pozarevac) loc unde am vrut sa ne cazam initial dar nu am gasit oferte pe booking.com. Nu am oprit totusi in Veliko Gradiste, un orasel care, spre deosebire de Smederevo, mi-a facut impresia unei localitati mai neingrijite, care pune mai putin accentul pe curatenie, am mers mai departe si dupa ce am trecut de Golubac, unde am admirat cetatea de pe malul Dunarii, am gasit un mic restaurant unde am servit un mic-dejun copios si la un pret mai mult decat rezonabil.

. De aici avem parte de un peisaj foarte frumos al Clisurii Dunarii, peisaj pe care-l mai vazusem cu vreo 2 ani inainte dar de pe malul romanesc. Fara sa fiu subiectiv consider ca aceasta zona este mult mai interesanta in partea romaneasca unde se pot vedea pe langa Cazanele Mari si Cazanele Mici (aceste sunt mai lungi decat primele cu cca 1 km!), bustul lui Decebal (cea mai mare sculptura in stanca din Europa), manastirea Mraconia, pestera Punicova (cea mai mare din Defileul Dunarii) pestera Veterani, golful Dubova cu o multitudine de posiblitati de cazare si de agrement etc. In privinta drumului insa, sarbii se prezentau mai bine decat noi deoarece soseaua este asfaltata, pe cand la noi, in 2010, abia se apucase de largit drumul in vederea asfaltarii (nu stiu care mai e situatia acum!) intre Dubova si Moldova Noua.

Pacat ca dispunem de asemenea potential turistic dar nu stim sa-l exploatam-este o discutie dureroasa pe care am mai intalnit-o la unii useri pe acest site dar m-am abtinut cu greu de la comentarii deoarece e o problema foarte complexa. Oricum nu sunt de acord cu petrecerea in totalitate a vacantelor in strainatate indiferent de posibilitatile financiare-nu putem sa-i pedepsim pe investitorii nostri din turism (cei mai multi dintre ei de o foarte buna calitate!) datorita indolentei autoritatilor centrale si locale-scuzati abaterea de la subiect dar e un mare “of” al meu!

Asadar dupa ce am “savurat” privelistea celui mai frumos tronson al drumului de intoarcere - Clisura si Defileul Dunarii – am intrat in tara pe la Portile de Fier I iar drumul pana la Bucuresti a fost fara istoric. Astfel am incheiat un circuit care a totalizat cca 4950 km cu 2 opriri intermediare in Serbia (la dus in Zlatibor iar la intors in Smederevo) 4 zile in Muntenegru (Ulcinj) 6 zile in Croatia (2 in Lozovac si 4 in Opatija) cu vizite de cate 1 zi in Albania si Italia, cu tranzitarea altor 2 tari - Bosnia si Slovenia, un circuit planificat partial dar extrem de interesant.

Daca cineva ar fi interesat sa faca un asemenea circuit l-as sfatui sa mai adauge min. 4 zile pt. a putea cuprinde cele mai importante obiective din aceste interesante tari.


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 14.04.13 18:25:55
Validat / Publicat: 14.04.13 21:41:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3800 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 rezervarea pt a 2-a seara-aveam wi-fi mai bun la fereastra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[06.02.16 19:49:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite în Peninsula Balcanică, EUROPA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCircuit în Peninsula Balcanică:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04277491569519 sec
    ecranul dvs: 1 x 1