ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Din Colecția de Artă Monumentală a Cimitirului Bellu, București

TIPĂREȘTE

Într-o zi de Duminică, am purces la drum spre București în ideea de a vizita unul din foarte cunoscutele și apreciatele locuri unde valoroase lucrări de artă stau la dispoziția elementelor distructive ale naturii, loc de odihnă a celor plecați în lumea de dincolo. Obiectivul este un adevărat muzeu, motiv pentru care, Cimitirul Șerban Vodă-Bellu, căci despre el este vorba, se află pe lista Monumentelor Istorice din anul 2010. Cu, sau fără voia noastră, timpul își vede de treaba lui, anii, lunile, săptămânile trec, nimeni nu așteaptă pe nimeni, iar nesrisele legi ale firii nu pot fi contestare.

Eu circul cu trenul și metroul. Am luat metroul din Gara de Nord, l-am schimbat în Piața Victoriei și am coborât la stația Eroii Revoluției.

Cimitirul este situat la intersecția Șoselelor Giurgiului, Olteniței, Viilor și a Căii Șerban Vodă, mai exact în Piața Eroii Revoluției. Este cel mai mare, mai vechi și mai important cimitir din câte sunt în capitală. Programul de vizitate, 8.00-20.00

Scurt istoric

După apariția unei legi în 1831, care reglementa problema în vederea modernizării a tot ce înseamnă lumesc, primul lot de pământ oferit a fost din partea baronului Barbu Bellu, în suprafață de 15 ha. La puțin timp se ridică și capela, exact pe locul fostei bisericii a familiei Bellu, capelă pictată inițial de C-tin Lecca, refăcută și repictată de Mihail Popp, apoi de Dimitrie Belisarie și Arthur Verona. Catapeteasma din lemn, este opera lui Anghel Dima.

Am mers la întâmplare pe câteva din aleile imensul Muzeu în aer liber, care la ora actuală ocupă 28 ha, cu ochii după lucrări valoroase ce străjuie locurile de odihnă a sute de personalități din artă, cultură, istorie, medicină, știință, politică și câte alte domenii. Am descoperit opere arhitectonice, sculpturi rare, adesea din marmoră de cea mai bună calitate ale unor artiști plastici și arhitecți de renume mondial, precum familia Storck-tatăl și fiul, Ion Jalea, Milița Petrașcu, Ion Mincu, Ioan Georgescu, Petre Antonescu și cam atât, deși lista lor e lungă. Lucrările ascund povești și legende pline de mister, întâmplări adevărate, situații neprevăzute și mai câte întâmplări din viața omului.

Am petrecut o jumătate de zi la Bellu și consider că timpul nu a fost unul pierdut. Nu voi lista nume foarte cunoscute întâlnite în cale, de personalități ce odihnesc sub capacele grele din fier, lucrate de meșteri pricepuți ai timpului, sau în dosul frumoaselor uși ce închid adevărate palate în miniatură.

Am venit la Bellu să admir Arta

Nu există un plan al cimitirului, altul decât un panou mare, vechi și deteriorat, ce nu poate fi luat la purtător, așa că am cutreierat pur și simplu la întâmplare și ce mi-a ieșit în cale, a fost norocul aparatului de fotografiat.

Spiritul Iuliei Hajdeu m-a întâmpinat cu frumoasa sferă din marmoră susținută de doi sfincși ce reprezintă Cunoașterea și Înțelepciunea, atât de caracteristice copilului puțin zis precoce, copilului genial, răpus la frageda vârstă de numai 19 ani, deși ”mâncase pe pâine”, cum s-ar zice, Sorbona! Lucrarea (aflată la fig. 25) aparține sculptorului Ioan Georgescu. Mai sedi putin, când dau să plec, pentru a-mi arăta cum oameni de nimic au smuls limbile ceasului, au forțat racla și i-au sustras craniul. Pentru ce? Pentru ședințe de spiritism. Nemernicii!

Theodor Amman, pentru al cărui bust (fig. 33) comanda a fost primită de Carol Storck, dar rămas în faza de machetă, a fost turnat în bronz și finanțat de Muzeul de Artă București.

Tot Carol Storck semnează bustul unei doamne Vlădoianu, sau al unei tinere din familia Izvoranu, lucrare superbă, în care sculptorul redă foarte bine starea sufletească a personajului.

Se zice că unele morminte din Cimitirul Bellu, au valoare terapeutică! Poate chiar monumentul familiei Bar, întâlnit în cale, a căror membri foloseau bioenergia prin metoda Reiky, folosind lumina vitraliilor. Se zice că au diagnosticat prin biorezonanță. E posibil și asta!

Marele arhitect Ion Mincu a proiectat imensele cavouri ale familiilor Ghika, Cantacuzino (fig. 40), Lahovary, Ch.Tell, al fraților Gheorghieff sau capelele Antonescu. Adevărate valori ale arhitecturii românești! Gh. Gr. Cantacuzino-Nababul se mândrește cu splendoarea din Calea Victoriei sau castelul său de la Bușteni, mai nou, poate și cu cel de la Florești-Prahova, dar nu și cu locul unde își doarme somnul de veci. Monumentul prezintă urme de degradare și nu este îngrijit.

La căpătâiul marelui arhitect Ion Mincu s-a adăugat în 2012 o simplă și frumoasă cruce din lemn, sculptată în tradiționalul stil românesc, la împlinirea a 100 ani de la moartea sa. Aflu că este născut la Focșani în 1852. Să-i fie țărâna ușoară, că multe frumuseți a mai lăsat!

Am găsit un Ion Jalea la fig. 79, dincolo de gărduțul unde se mai vedeau încă două lucrări, (înecate în verdeață, încât nu m-am lămurit dacă-i aparțineau) la locul de veci al academicianului Costin Nenițescu, lector, profesor universitar, cel de care s-a izbit și ”Madam Codoi ” în aspirația ei spre doctorat. Și tot Ion Jalea este autorul Sfinților Petru și Pavel, ce flanchează un frumos monument funerar, operă a arh. Gh. Cristinel, în stil Art Deco ridicat în 1931. Noroc cu semnăturile autorilor, încă lizibile. Ce figură? Nu știu. Conducerea nu s-a îngrijit nici măcar de redactarea unei simple foi de hârtie la purtător, pentru identificarea unor opere de valoare.

Am cunoscut acum și i-am descoperit valoarea sculptoriței Milița Petrașcu. Născută în Basarabia la Nisporeni, cu studii de artă la Moscova și Sankt Petersburg, se stabilește în România în urma căsătoriei. Ea a fost cea care a lucrat Mausoleul Ecaterina Theodoroiu de la Tg. Jiu și tot ea a fost aceea care a impus ideea ca întreg Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” din localitate să fie lucrat de C-tin Brâncuși, cel cu care ea, de fapt lucrase la Paris.

Laureata Premiului Academiei Române în 1942 și a UAP în 1972, Milița Petrașcu are multe comenzi onorate cu brio la Cimitirul Bellu: Păsări Îmbrățișate o frumoasă lucrare pe mormântul familiei Eliad, sau Bocitoarele pe un altul părăsit, apoi o lucrare dedicată sculptorului Barnovscky. A fost autoarea unui basorelief din bronz, al poetului Panait Cerna (Fig. 84), sustras din cimitir și apoi înlocuit cu o copie, prin grija brăilenilor. Bustul lui Liviu Rebreanu (Fig. 8) este opera ei, sau superbul Iisus cu pocalul pe mormântul unui profesor, numit Radu Novian.

Și pentru că am fost la Bellu pentru a vedea Arta, aș mai aminti lucrările sculptorului florentin Raffaello Romanelli, cel care a lucrat bustul lui Benvenutto Cellini aflat pe Ponte Vechio Florența. În acest Muzeu în aer liber, am admirat o lucrare de Raffaello Romanelli ce prezintă un înger cum scoate sufletul dintr-un muribund. Cum? Cu atenție și multă grijă! Sau o superbă Madonă adormită pe cavoul nu știu cui.

Frumoasa lucrare aflată pe locul de veci a familiei Porroinianu, despre a căror legendă am înțeles că este doar o legendă și nu un fapt real, este tot opera lui Raffaello Romanelli. Deasemenea frumoasa Doamna cu umbrela (Fig. 65) unde se observă înclinarea sa pentru detalii în prelucrarea marmorei. Și poate încă aș mai fi găsit, dacă exista un plan explicit al cimitirului, nu mai zic o broșură cu poze, istoric, materiale, ani și autori.

Nu pot trece de aleea poeților, fără a aminti de basorelieful sculptat de Ioan Georgescu, ce-l reprezintă pe poetul național Mihai Eminescu (Fig. 8). Dar privindu-i cu atenție trăsăturile feței, ceva parcă îmi spune că lucrurile nu sunt tocmai în ordine cu această lucrare! Poate greșesc!

 

Colecția de Artă Monumentală a Cimitirul Bellu, deși într-o stare de întreținere destul de precară, merită cu prisosință măcar o zi, pentru a-i aprecia valențele artistice deosebite, aerul vetust și șarmul inconfundabil, precum un boier de viță nobilă, veche, românească.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 17.09.19 19:39:31
Validat / Publicat: 18.09.19 00:10:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: Diverse locuri

VIZUALIZĂRI: 1798 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Și tot un Carol Storck.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.09.19 00:10:09]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cimitirul Monumental Bellu (Șerban Vodă), BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Alte muzee ale Bucureştiului]

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.09.19 10:41:04]
»

@mihaelavoicu:

Nu există un plan al cimitirului, altul decât un panou mare, vechi și deteriorat, ce nu poate fi luat la purtător, așa că am cutreierat pur și simplu la întâmplare și ce mi-a ieșit în cale, a fost norocul aparatului de fotografiat.

Așa e - dar există un proiect privat pe internet cu un plan interactiv: vicentiu205.ro.

Îl poți accesa pe telefon dacă ai unul „smart”.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.09.19 10:43:26]
»

@mihaelavoicu:

Și poate încă aș mai fi găsit, dacă exista un plan explicit al cimitirului, nu mai zic o broșură cu poze, istoric, materiale, ani și autori.

Un plan explicit al cimitirului? În afară de panoul existent la intrare, nu știu să mai fi existat ceva. Cândva, acest panou putea fi vizionat și analizat pe internet. Acasă, eu l-am studiat bine, apoi am notat unde se află mormintele celebre pe care le căutam. Am vizitat Bellu nu numai cu aparatul foto, ci și cu această notiță asupra mea.

Broșură cu poze? Eu cred că ar merita chiar și un album. Există atâta artă acolo!!! Cimitirul Bellu - acest panteon național, ar merita o abordare mai sistematică, mai științifică. Doar e monument istoric.

doinafil
[18.09.19 11:16:14]
»

@mihaelavoicu:

Am vizitat și eu cimitirul încă din 1980! Nici atunci, cum nici acum, nu exista un plan al lui, care să marcheze personalitățile ce se odihnesc aici, și nici semnăturile artiștilor sculptori care au executat acele opere de artă .

Atunci, în '80, am descoperit niște versuri pe care nu le-am putut uita. Sunt cele scrise de Victor Eftimiu și săpate în marmură pe piatra funerară a soției lui, actrița Agespina Macri:

De când te-ai dus, m-a năpădit pustiul,

N-aș fi crezut atâta gol să fie!

E vană orișice filozofie

Când zorile și-au stins trandafiriul!

Ca să vizitezi „Panteonul” românesc - cum bine spui - de la Bellu, nu-ți ajunge o zi! Eu am acolo cunoștințe îngropate și merg, din când în când, să aprind câte o lumânare fiecăreia. Nu mi-a ajuns timpul să văd tot ce mi-aș dori.

Când mai mergi acolo, merită să vezi și locurile actorilor și scriitorilor, în partea stângă a aleii principale!

Felicitări pentru articol!

webmaster
[18.09.19 13:43:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[18.09.19 15:09:39]
»

@Dragos: Merci mult Dragoș, chiar dacă știam, tot nu mi-ar fi folosit, că nu am telefon deștept. Dar știi, surpriza e mare, când descoperi o ”comoară”!

Merci pentru informație! Voi nota și voi vorbi cu amica mea, cu altă ocazie să-l folosească pe Vicențiu205.ro.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[18.09.19 15:16:32]
»

@iulianic: Și ce vânzare ar avea! Eu una, îl luam imediat.

Mulțumesc pentru lecturarea reviewlui. Locul îți este cunoscut, am văzut ce frumos ai scris și ce ”castane” ai luat!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[18.09.19 15:47:26]
»

@doinafil: Poate nu toate, dar aproape toate operele sunt semnate, numai că acestea trebuie căutate. Să fi văzut ce o luam prin buruieni, în căutarea autorului! Așa i-am depistat.

... merită să vezi și locurile actorilor și scriitorilor

Dar le-am văzut! Am stat doar juma' de zi. Așa cum am spus, nu am listat nume întâlnite, ci doar valori arhitectonice.

Mult mi-a plăcut locul de odihnă al scriitorului Romulus Rusan și foarte interesantă poziționarea crucilor. Dintr-o privire îți dai seama că Blandiana trăiește, iar când va fi după, nu îți vei da seama, care a fost ”mai mare” din ei. Și frumoasele versuri ale Anei, pe o carte deschisă (sunt două, una peste alta, ambele deschise):

Apleacă-te pe brațul meu când mor,

Lasă-te învins de legea lor străveche,

Nouă ni-e dat în schimbul tuturor

Norocul de a fi pereche

Atenție, nu de a fi fost, pereche!

Te îmbrățișez, @doinafil!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[18.09.19 15:49:50]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru selecție!

tata123 🔱
[18.09.19 16:07:15]
»

@mihaelavoicu: Monumentul „Bellu” reprezintă un amalgam de artă, cultură și istorie. E un adevărat panteon al culturii românești, și nu numai.

O hartă a monumentelor găsiți aici: vezi foto și aici vezi foto.

În ceea ce privește albumele sau cărțile despre Cimitirul Bellu și monumentele sale vă anunț că au fost editate astfel de monografii, și anume: Paul Filip - „Bellu. Panteonul Național” (2 volume) sau „Bellu. 2000”.

De asemenea, Gheorghe G. Bezviconi a scris o monografie intitulată „Necropola Capitalei”, apărută în 1972. Cunoscut istoric, Bezviconi ajunsese în anii 60 paznic la cimitirul Bellu.

Același Paul Filip a făcut și un scurt metraj intitulat „Grădina cu suflete a baronului Barbu Bellio”, difuzat pe TVR Cultural (îl găsiți accesând linkul: youtube).

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[18.09.19 16:31:10]
»

@tata123: Schema cu planul cimitirului am fotografiat-o și eu, dar nu și pe Katalina privind, cum se zice spre ucigașul său. Eu parcă n-aș crede!

Am întâlnit acum un paznic, tobă de ”carte” Bellu. El ne-a însoțit și de la el am aflat multe lucruri interesante. Știa tot ce mișcă, tot ce-i semnat, tot ce-i valoros. Numai că avea în pază jumătate de cimitir și nu s-a băgat pe felia colegului.

Nu știu când, dar m-aș mai duce la Bellu. Și la Paris și la Milano, am cutreierat cimitire.

Da, să auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[18.09.19 21:03:13]
»

O operă de artă este şi reviewul tău. Lângă cavoul familei Moscu şi al genialului pianist Tudor Dumitrescu mort la cutremur la 20 de ani, m-ai fi găsit şi pe mine, (fig. 37) nu ca umbră Dne Fereşte! ci ca nume şi anul naşterii. N-am avut niciodată timp să văd cimitirul ca ansamblu de artă ci m-am dus direct cu o floare la părinţi şi de curând la soţ. Nemaiputând merge, deşi mormântul familiei noastre e aproape de capelă, ultima dată am fost cu taxiul. M-a impresionat taximetristul, om cu respect pentru morţi, care mi-a adus apă de la cişmeaua de la 100m distanţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.09.19 21:18:49]
»

@mihaelavoicu:

Locul îți este cunoscut, am văzut ce frumos ai scris și ce "castane" ai luat!

Da, am luat câteva "castane" atunci și cred că nu le meritam. Dar, pe vremea aceea – era în primul meu an de activitate pe AFA – se comenta mult. Mai cu rost, mai fără rost, se scriau multe ecouri. Astăzi comentatorii au cam dispărut. Nu mai scriu, nu se mai arată pe aici. Cei care au călcat strâmb atunci au fost sancționați, dar unul dintre ei nu m-a uitat multă vreme. Cam tot ceea ce scriam – mai bine sau mai puțin bine – primea inevitabil un vot negativ.

În plus, "Cimitirul Bellu - orașul celor dispăruți" apreciat drept "unul dintre cele mai controversate review-uri" mi-a adus la sfârșitul acelui an (cum spuneam, primul meu an de activitate pe AFA) calificativul "Masters of Horror".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[19.09.19 08:36:41]
»

@mihaelavoicu: Interesant faptul că paznicul a fost atât de amabil și v-a lăsat să faceți fotografii. Am citit în ultimii ani cazuri în care paznicii au interzis vizitatorilor interesați de arta sculpturală fotografierea monumentelor.

E un aspect negativ având în vedere că astfel se promovau monumente inegalabile. Poate că totuși s-au mai deșteptat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Monumental Bellu (Șerban Vodă):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082427024841309 sec
    ecranul dvs: 1 x 1